Hur man avvänjer smågrisar

Det är viktigt att förstå hur man avvänjer smågrisar om man är grisförälder. De säger att avvänjning är den mest stressiga perioden i en gris liv, så det är viktigt att du förbereder dig för processen så tidigt som möjligt.

Avvänjning är den process genom vilken smågrisar övergår från att di från modern till att äta självständigt. Helst bör det utföras mellan 3:e och 4:e veckan efter födseln, beroende på grisens vikt.

Så du kan nog föreställa dig hur stressande denna process är inte bara för grisägaren, utan även för grisen själv. Det innebär införandet av många nya saker, något som inte bara kan påverka grisens tillväxt, utan också dess allmänna välbefinnande.

Hur man avvänjer sin gris

Låt oss börja med grunderna: när är den bästa tiden att avvänja din smågris?

Ärligt talat, det är inte bara upp till dig att bestämma när du ska börja avvänjningsprocessen. Mycket av tajmingen baseras också på dina smågrisar och suggan.

Se efter tecken på att din smågris är redo att avvänjas. Se hur beroende (eller oberoende) de är av sin mamma. Att tvinga smågrisarna att avvänja sig medan de fortfarande är 100 % beroende av sin mamma kan vara traumatiskt för dem. Trauma kan vara farligt för deras hälsa.

Den ideala avvänjningsåldern skulle vara någonstans mellan grisens 4:e vecka och 8:e vecka.

Kolla även din sugga. Speciellt om det är en stor kull kan suggan tröttna på att mata ett stort antal smågrisar på en gång.

Om du märker att suggan börjar tröttna kan du bocka av de mest självständiga smågrisarna av alla smågrisar och börja avvänja före de andra. På så sätt har du också en frisk sugga. Se bara till att dessa oberoende smågrisar inte avvänjs före den 4:e månaden.

Se även  Kan grisar ha allergier?

Hur man minimerar smågrisstress under avvänjning

Eftersom avvänjning kan ha så stor inverkan på en gris tillväxt och övergripande välbefinnande är det viktigt att minska mängden stress som grisen går igenom så mycket som möjligt.

Här är några faktorer att titta på när du avvänjar din gris.

Miljö

Du kommer att ta grisen ur sin mammas närvaro, så förvänta dig lite separationsångest. Därför måste du se till att du flyttar smågrisen till en plats där den är extremt bekväm.

Se till att platsen är ren. Det ska också finnas bra ventilation.

Kontrollera temperaturen och se till att den är någonstans runt 83 grader F. Försök också att förvärma området innan du flyttar grisen eftersom grisen kan bli skrämd av den initiala temperaturen efter att ha lämnat sin modersida (där det verkligen är varmt).

Förbered också rätt sorts sängkläder. Eftersom huden på en gris är känsligare än den på en fullvuxen gris, se till att du väljer rätt material. Det finns olika typer av vete som är tillräckligt bekväma och kan hålla din smågris varm. Du kan till och med låta din smågris använda filtar och kuddar om du vill.

Hantering av smågrisar

Hur skulle du hantera ett människobarn? Med mjukhet såklart!

Detsamma gäller en smågris. Om du behöver flytta den från en plats till en annan, var försiktig och hantera den varsamt.

Bär den aldrig med frambenen, den bryter grisens axlar. Extrem försiktighet krävs för att lyfta upp honom i bakbenen också, eftersom att plocka upp honom plötsligt kommer med största sannolikhet att bryta hans höfter.

Det bästa sättet att hantera det är att plocka upp det i båda bakbenen med en av dina händer som stödjer bröstet.

Naturligtvis, så mycket som möjligt, ta inte upp det och överför det från en plats till en annan. Flytta den endast när det behövs. Vanligtvis är det bara nödvändigt att hantera det om det behöver en hälsokontroll eller vaccination.

Se även  Hur hittar grisar tryffel?

Byt till flöden

Innan du byter till foder, kom ihåg detta: modersmjölken innehåller alla de näringsämnen som en smågris behöver. Inte ens det bästa fodret på marknaden kommer att kunna ge samma näringskvalitet som mjölk.

Därför är det mycket viktigt att grisar inte avvänjas före 4:e veckan.

Du kan börja introducera vissa foder (krypfoder, som de kallas) några veckor innan avvänjning. Börja långsamt och ge grisen endast cirka 1,5 till 2,5 pund i början. Genom att varva detta med suggans mjölk kan smågrisen så tidigt som möjligt bli bekant med vad den ska äta efter avvänjningen.

När du väljer mat, se till att kontrollera näringsvärdet. Leta efter den typ av mat som närmar sig bröstmjölken så nära som möjligt. Du kan till och med hitta foder som verkligen luktar suggomjölk, eller hitta sätt att tillsätta lite suggomjölk i fodret så att smågrisarna inte springer ifrån det.

När smågrisarna är redo att avvänjas, starta dem på samma krypfoder som du använde när de ammade. Eftersom detta är bekant kommer smågrisarna troligen inte lida lika mycket av övergången.

Observera att en smågris matsmältningssystem fortfarande är känsligt vid denna tidpunkt, så byt inte plötsligt till en annan typ av foder. Om du vill byta till en annan typ av startfoder, gör samma övning som vid avvänjning. Inför det nya fodret lite i taget, överlappande med det gamla fodret, tills smågrisarna blir mer bekanta med det.

Glöm inte heller att ge smågrisarna tillräckligt med vatten. De måste hålla sig hydrerade för att hålla sig friska.

Kraftsystem

Det kommer att vara frestande att experimentera med komplicerade utfodringssystem, speciellt om det är första gången du tar hand om nyavvanda grisar.

Se även  Vilka sinnen förlitar sig grisar på?

Du bör dock inte glömma att dessa smågrisar fortfarande är stressade efter att ha tagits ifrån sin mamma. Så börja så enkelt som möjligt.

Börja med färsk mat på mattor. Detta gör att dina smågrisar kan äta lätt. Det är också bra att veta att smågrisar gillar att äta i grupp. Så om du har mer än en gris att ta hand om är mattor perfekta eftersom de har tillräckligt med utrymme att äta tillsammans.

Därifrån kan du börja prova olika matartyper.

Eftersom grisar är naturligt nyfikna skulle det vara spännande för dem att ta reda på hur man äter från dessa matare. Observera därifrån och ta reda på vilken typ av justeringar du kan göra för att göra matningsprocessen mycket lättare och mindre stressande för dem.

Relaterade frågor

Hur ofta diar smågrisar?

Smågrisar diar var 30:e till 80:e minut. Räkna med att amma cirka 30 % av tiden under de första två veckorna av en smågris liv. När den når sin 6:e vecka bör den vara mindre beroende av suggan och mata endast cirka 15 % av tiden.

Vad ska man göra med grisar efter att de är födda?

Redan 15 minuter efter födseln ska en gris tänder klippas. Smågrisar föds vanligtvis med 8 tänder. Om dessa tänder inte trimmas kommer smågrisarna att skada suggan när de börjar di för att äta.

Hur många gånger kan en gris bli gravid på ett år?

En sugga kan bli dräktig upp till två gånger om året. Och varje gång den grisar kan den producera minst 10 smågrisar för varje parti. Varje normal graviditetscykel varar i 3 månader, 3 veckor och 3 dagar.