Hur man behandlar öronkvalster hos kaniner

Har din kanin konstiga skorpor runt öronen? Eller så kanske de kliar i öronen oavbrutet och orsakar repor. Din kanin kan ha fått öronkvalster.

Öronkvalster hos kaniner ska behandlas med Ivermectin eller Selamectin som ordinerats av en kvalificerad veterinär. Undvik receptfria behandlingar. De innehåller gifter som kan orsaka förlamning och kramper hos kaniner. Behandling av öronkvalster bör också innefatta smärtstillande medicin och antibiotika för eventuella infektioner.

Den goda nyheten är att öronkvalster hos kaniner lätt kan behandlas med rätt medicin. Inom några veckors behandling bör den fula sårskorpan försvinna när din kanins öron läker. Men du bör också se till att rengöra din kanins miljö noggrant för att förhindra återangrepp.

 • Relaterad läsning: Läs mer om skillnaderna mellan kvalster och loppor hos kaniner

Symtomen på öronkvalster hos kaniner

De tidiga stadierna av öronkvalster är svåra att upptäcka. Kvalstren kryper djupt in i kaninens hörselgång och försvinner helt från synen. I detta tidiga skede är de enda symtomen du kommer att se överdrivet kliande i öronen och skakningar i huvudet. Öronkvalster kan infektera ett eller båda öronen på kaninen.

Allt eftersom tiden går kommer du att börja se en substans i kaninens öra som liknar en ansamling av öronvax. Du kan också märka skorpa längs kanterna på örat, pälsförlust och smärtsam inflammation. Vid det här laget kan kaninen klia sig tillräckligt i öronen för att orsaka skärsår, och han kan rycka till om du försöker röra vid hans öron eftersom de gör ont. Kaninen kan också ha en aptitlöshet eftersom sårskorpor och inflammerade öron blir mer smärtsamma.

När öronkvalsterangreppet når ett senare skede kommer du att se tjocka sårskorpor som kanineras i öronen. Skorporna kan bli så tjocka att kaninöron hänger ner eftersom de är för tunga att lyfta. De skorpade och inflammerade öronen är mycket smärtsamma för kaninen och bör aldrig lämnas utan behandling.

Symtom på öronkvalster hos kaniner är:

 • Skaka huvud
 • Överdriven skrapa i öronen
 • Självskada genom att repa
 • Hudflagor i innerörat
 • Pälsförlust runt öronen
 • Röda och inflammerade öron
 • En ansamling av vaxliknande substans i hörselgången
 • Skorpor på öronen
 • Ont i öronen eller ryser när du rör vid dem
 • Minskad aptit

För en visuell uppfattning om hur dessa symtom ser ut, Jag rekommenderar starkt detta inlägg från Esther van Praag Ph.D. på MediRabbit. Som en varning finns det några bilder i inlägget om hur allvarliga öronkvalster ser ut, men de kan hjälpa dig att identifiera dessa symtom hos din kanin.

Vänta inte bara och se vad som händer

Om du märker symtom på öronkvalster hos kaniner, vill du få din kanin behandlad så snart som möjligt. Med rätt vård och medicinering kan du enkelt bli av med öronkvalster och hjälpa din kanin att komma tillbaka till hälsan. Men om du ignorerar tecknen kan angreppet orsaka allvarliga skador och hälsokonsekvenser.

Om du inte behandlar öronkvalster hos kaniner kan det leda till:

 • En allvarlig bakterieinfektion i kaninens inneröra
 • Smärtsam skorpbildning
 • Huvudet lutar på grund av en inneröratinfektion
 • Det kan spridas till andra delar av kroppen, inklusive huvudet, nacken, bröstet och benen
 • Det kan brista trumhinnan och orsaka hörselnedsättning
 • Det kan orsaka GI-stas på grund av minskad aptit (läs mer om GI-stas)

Hur ser kvalster ut?

Även om de är små, är öronkvalster synliga för blotta ögat. Kvalstren är mörka i färgen och ovala till formen, med sugkoppar som låser sig på kaninens öra för att äta. För det mesta kommer du inte att se dem eftersom kvalstren gömmer sig i kaninens inneröra. Men när angreppet fortskrider kan du märka dessa parasiter på din kanins öron eller andra drabbade områden.

Vilka kaniner är mest utsatta?

Öronkvalster är en mycket smittsam skadegörare. Därför är kaniner som hålls i anläggningar där andra kaniner lever mest utsatta. Platser som skyddsrum och uppfödningsanläggningar kommer att se en högre andel öronkvalster hos kaniner.

Se även  Hur visar kaniner tillgivenhet? 12 tecken att leta efter!

Kaniner som hålls utomhus är också mer utsatta. De kan få öronkvalster från andra djur i området, särskilt om det finns kolonier av vilda kaniner i närheten. Hem med hundar eller andra husdjur som vistas ute kan också öka risken för att få in öronkvalster i hushållet.

Hängande kaniner löper större risk att utveckla en allvarlig reaktion på öronkvalster. Sättet som deras öron viks över huvudet skapar en fuktigare miljö som främjar tillväxten av kvalster. Det är också svårare att upptäcka öronkvalster hos hängande kaniner under de tidiga stadierna av angreppet.

Kaniner som hålls som husdjur ensamma eller i par har mycket låg risk att drabbas av öronkvalster. Jag har sett några fall med kaniner på det härbärge där jag arbetar frivilligt, men det beror på att kaniner kommer in från en hamstringssituation eller ohälsosamma förhållanden. Däremot har jag aldrig behövt ta itu med öronkvalster hos mina kaniner hemma.

Hur man INTE behandlar öronkvalster hos kaniner

Innan du förklarar hur öronkvalster behandlas för att återställa kaniner till hälsa, är det viktigt att förklara de åtgärder som ska undvikas eftersom detta kan vara din första instinkt när du hanterar öronkvalster hos kaniner.

Dra inte bort den knapriga huden

Även om det kan vara frestande att skala de tjocka, fula sårskorporna från din kanins öron, vill du inte göra det här. Sårskorpan har fäst sig tätt mot kaninens hud på öronen. Om du drar av den kommer kaninens hud att flagna med det, vilket är mycket smärtsamt för kaninen och kan orsaka skärsår som lättare kan bli infekterade.

Istället vill du vänta på att skorpan ska falla av av sig själv. Efter att din kanin påbörjat behandlingen ska sårskorporna falla av öronen inom 1-2 veckor. Du kan också använda lite mineralolja för att mjuka upp sårskorporna, vilket hjälper dem att lossna snabbare.

Använd inte receptfria läkemedel

Det andra du vill undvika är att använda receptfria läkemedel och behandlingar, speciellt om de marknadsförs för hundar eller katter. De flesta av dessa receptfria behandlingar innehåller kemikalier som kallas pyretriner som fungerar som insekticider. Dessa kemikalier är giftiga för kaniner och kan leda till anfall och förlamning. I svåra fall kan de till och med orsaka koma eller dödsfall.

Om du hittar ett receptfritt läkemedel märkt specifikt för användning på kaniner, kontrollera först med din veterinär för att försäkra dig om att det är en säker och rekommenderad produkt.

Det finns andra huskurer som rekommenderar att man använder vegetabilisk eller mineralolja för att kväva kvalstren i kaninens öron. Även om detta förmodligen inte kommer att skada kaninen, är det inte alltid effektivt för att bli av med kvalster på lång sikt.

Hur man behandlar öronkvalster hos kaniner

Öronkvalster hos kaniner är lätta att behandla, särskilt om angreppet upptäcks innan svår skorpa uppstår på kaninens öron. Du kan använda droger för att döda alla levande kvalster, med efterföljande doser för att döda nya kvalster när de kläcks från äggen. Om mindre än en månad bör du vara helt av med öronkvalstren och ha en frisk kanin igen.

Besök en kaninveterinär

Det första steget är alltid att besöka din kaninveterinär. Hoppa inte över detta för att spara lite pengar. Att få en diagnos och rätt medicinering och instruktioner från din veterinär kan hjälpa din kanin att återhämta sig snabbare och få den vård de behöver för andra hälsoproblem som orsakas av öronkvalster.

Se även  Vad händer om en kanin äter plast?

Din veterinär kan också bekräfta att öronkvalster är problemet. De tidiga stadierna av öronkvalster kan förväxlas med andra öronproblem. Kaniner kan bygga upp vax på grund av andra förhållanden som gör det svårt för dem att rengöra öronen. Artrit av ålderdom eller andra funktionsnedsättningar kan orsaka vaxuppbyggnad, och hängande kaniner är ofta benägna att ansamlas vax och efterföljande infektion.

Du kommer att vilja få en diagnos från din veterinär så att du behandlar det tillstånd som din kanin faktiskt har. Det kanske inte är öronkvalster.

Det är också viktigt att ta med sig eventuella bundna kaniner till ditt möte. Öronkvalster är mycket smittsamma, så om en kanin har dem, kommer sannolikt den andra att ha dem också. Din veterinär kan välja att testa båda kaninerna för att se om båda behöver behandling.

Behandling mot parasiter

Om din kanin får diagnosen öronkvalster kommer din veterinär att ordinera antiparasitbehandling. Vanligtvis är detta en ivermektinlösning som du ger eller injicerar din kanin med en spruta. Det finns dock andra relaterade behandlingar också. Se till att följa din veterinärs instruktioner baserat på deras receptbelagda medicin.

Dessa läkemedel dödar bara levande kvalster och inte äggen. De förblir aktiva i kaninen en tid efter applicering och dödar larverna när de kläcks. Det kan dock vara nödvändigt att applicera läkemedlet igen efter 14-30 dagar för att förhindra återinfektion av nya kvalster.

I vissa fall kommer du också att bli instruerad att applicera en öronsalva med mineralolja på sårskorporna på kaninens öron. Detta kan hjälpa till att mjuka upp sårskorporna och få dem att falla av snabbare, vilket leder till en snabbare läkningsprocess. Mineraloljan kan också vara lugnande för kaninens öron och hjälpa till att minska klåda.

Smärtstillande och antibiotikabehandling

Eftersom öronkvalster är ett smärtsamt tillstånd för kaniner, kommer din veterinär också att ordinera smärtstillande medicin för att lugna din kanin. Du kommer att behöva handmata din kanin med medicinen med en spruta varje dag tills angreppet är borta.

Om din kanin har ett allvarligt fall av öronkvalster som har orsakat en bakterieinfektion, bör du också ge din kanin ett antibiotikum för att hjälpa den att återhämta sig från den sekundära infektionen. Detta är dock inte nödvändigt i alla fall, och ju tidigare du kan lokalisera och diagnostisera öronkvalstret, desto mindre sannolikt är det att de orsakar allvarlig skada.

Rengöring av kaninhuset

Öronkvalster kan falla av kaninen och leva i miljön i 21 dagar. Av denna anledning bör du också noggrant rengöra din kanins hölje och eventuella motionsområden som de har haft tillgång till, så att du kan förhindra återinfektion från omgivningen.

Antiparasitiska rengöringsprodukter och sprayer bör användas (som loppavvisande medel), förutom grundläggande sanitet och dammsugning. Det är viktigt att hålla kaniner borta från området som rengörs medan du använder dessa farliga kemikalier och i flera dagar efteråt. De flesta av dessa hårda insekticider är också giftiga för kaniner om de andas in. Undvik att schamponera mattorna eftersom det så småningom kan leda till en fuktig miljö som gör att kvalstren kan överleva längre.

Det är bäst att hålla din kanin i ett helt separat område under behandlingsmånaden. Du kan städa rummet och ersätta tidningen som sängkläder varje dag, noggrant felsöka deras ursprungliga vistelse. Under denna tid vill du också tömma kattlådan helt varje dag. Det är ofta idealiskt att använda engångskissskydd för valpar istället för kattsand för att underlätta städningen.

Ett uppföljningsmöte kan bli nödvändigt

Vissa veterinärer kommer att begära ett uppföljningsmöte för att se till att din kanin återhämtar sig bra, särskilt om din kanin hade allvarliga symtom, såsom en sekundär infektion. De flesta öronkvalsterangrepp kan dock åtgärdas på bara en behandlingscykel och kräver ingen eftervård.

Se även  Dina första 24 timmar med en ny husdjurskanin

Förhindra öronkvalster hos kaniner i framtiden

Nu när din kanin har återhämtat sig från sitt öronkvalsterangrepp vill du förhindra att detta upprepas i framtiden. Även om du kan ta itu med det igen i framtiden, är det ingen trevlig upplevelse för dig eller din kanin.

Hur man förhindrar öronkvalster hos kaniner:

 • Tillfälligt boende för kaninen i 4-6 veckor. För att förhindra återangrepp från omgivningen är det bäst att hålla din kanin i ett separat område för att säkerställa att öronkvalstret har dött helt ut i sitt ursprungliga hem.
 • Ge en ren miljö. Se till att du regelbundet rengör din kanins hölje och livsmiljö för att förhindra angrepp av alla slags skadedjur, inklusive öronkvalster.
 • Förhindra att sjukdomen sprids mellan kaniner. Om du är i kontakt med andra kaniner (som på ett härbärge eller en kompis kanin), se till att du byter om och tvättar händerna innan du hanterar dina kaniner.
 • Kontrollera din kanins öron regelbundet. Kontrollera din kanins öron varje vecka för att leta efter tidiga tecken på angrepp. Du bör också övervaka din kanins beteende för tecken på överdriven huvudskakning och öronskrapningar.
 • Klipp din kanins naglar regelbundet. Att klippa din kanins naglar kan förhindra att han skadar sig från överdrivna repor, vilket kan hjälpa till att förhindra en allvarligare infektion.
 • Håll din kanin inomhus. Inomhuskaniner är mycket mindre benägna att bli infekterade med öronkvalster.

Kan öronkvalster från kanin infektera andra husdjur?

Öronkvalster är för det mesta artspecifika. Kaninöronkvalster påverkar bara kaniner, medan hundöronkvalster bara drabbar hundar. Så du behöver inte oroa dig för att andra husdjur ska få öronkvalster från din kanin eller själv få öronkvalster.

Det har dock förekommit några mycket sällsynta fall där ett marsvin verkade ha fått öronkvalster från en kanin. Av denna anledning, om du har marsvin i ditt hem, vill du hålla dem åtskilda från kaninen eller få dem undersökta av en veterinär om de har kommit i kontakt med varandra.

källor:

 1. Esther van Praag Ph.D. ”Örkvalster: Psoroptes cuniculi.” MediRabbit. http://medirabbit.com/EN/Skin_diseases/Parasitic/earmite/Psoroptes.htm.
 2. ”Angrepp av kvalster i örat hos kaniner.” PetMD. Mars 2016. https://www.petmd.com/rabbit/conditions/ears/c_rb_ear_mites.
 3. Jenna Richardson BVM ”Ear Mites in Rabbits.” Dechra veterinärprodukter. https://www.dechra.co.uk/therapy-areas/companion-animal/exotics/antiparasitics-antifungals/disease-information/ear-mites-in-rabbits.

Nyhetsbrev tips och tricks

Om du är ny på kaninvård, kolla in Bunny Ladys varannan månads nyhetsbrev. Direkt efter att du registrerat dig får du en GRATIS PDF-guide för kaninvård. Jag har satt ihop en guide som tar upp alla grunderna i kaninvård så att du har allt på ett ställe. Då får du tips och tricks om kaninskötsel direkt i din inkorg, så att du vet att du tar utmärkt hand om din nya kanin.

REGISTRERA

Rekommenderade produkter och märken

Viktigt: Dessa är affiliate länkar. Som anställd på Amazon, Small Pet Select och Chewy.com kan jag få en liten provision för kvalificerade köp.

De två märkena jag använder när jag köper mat till min kanin är Oxbow och Välj ett litet husdjur. Båda har högkvalitativa kaninprodukter och är företag som bryr sig om våra smådjurs hälsa. Om du köper från Välj ett litet husdjur använd koden KANIN FRAM i kassan för att få 15% rabatt på din första beställning.