Hur man behandlar öronkvalster hos katter

Hur man behandlar öronkvalster hos katter

Oavsett vilket ämne vår kropp producerar kan du vara säker på att det kommer att finnas en parasit som har ögonen på sig. Detsamma gäller för katter.

Öronkvalster lever på huden i en katts hörselgångar och njuter av inget bättre än en rejäl måltid av öronvax och hudoljor. Dessa små varelser är i bästa fall irriterande, men de kan orsaka långvariga skador om de inte behandlas.

Ta reda på hur du blir av med dem när vi sätter dessa små kattparasiter under mikroskopet.

Vad är öronkvalster?

Vuxna öronkvalster lever vanligtvis cirka 2 månader, men de förökar sig snabbt. Deras ägg tar bara några dagar att kläckas och ytterligare 3 veckor innan de blir vuxna kvalster som kan fortplanta sig.

Den vanligaste formen av öronkvalster hos katter är Otodectes cynotis. Knappt synliga för blotta ögat framstår de för oss som små vita prickar.

Dessa kvalster kan orsaka allvarlig inflammation och svullnad i hörselgången. De kan bli väldigt kliande väldigt snabbt. Alla katter är mottagliga för kvalster, oavsett ålder eller ras, men de som går utomhus löper störst risk.

Vilka är symtomen på öronkvalster hos katter?

Katter med öronkvalster kommer i allmänhet att lida av klåda som de tycker är så irriterande att de:

  • Klia deras öron, huvud och nacke
  • Få röda eller inflammerade ögon och repor eller hudskador på ytterörat
  • Skakar på huvudet som om de försöker ta bort något
  • Upplev lite håravfall från repor

Du kan också märka torra, svarta eller rödbruna flytningar i hörselgången som ibland har en obehaglig lukt.

Dessa symtom är ospecifika. Det betyder att de kan vara resultatet av andra öronrelaterade problem, såsom en infektion orsakad av en annan parasit eller en hudallergi och efterföljande bakterieproblem. Därav behovet av en veterinärs råd för att säkerställa att du påbörjar rätt behandling.

Se även  Gillar kycklingar musik? Vilka ljud gillar kycklingar?

Hur får katter öronkvalster?

Katter har för vana att plocka upp öronkvalster nästan var som helst. Oftast kommer den att tillhöra en annan katt. Kontakt med ett annat husdjur som har öronangrepp skapar precis rätt tillfälle för dessa kvalster att byta värd och flytta över till din katts päls.

När de väl har lyckats göra överföringen kommer de in i din katts öron. Även om det är mycket smittsamt i kattvärlden är det mindre vanligt att hundar får öronkvalster. Men en infekterad hund, eller till och med en annan art, kan överföra öronkvalster till en katt.

Eftersom öronkvalster kan leva i det fria under en begränsad tid, kan de fästa sig vid vilken katt som helst som råkar gå förbi. Återigen betyder det förstås att utekatter är mer benägna att bli smittade.

Hur diagnostiseras öronkvalster?

Din veterinär kan se kvalstren under en öronundersökning. De kan också ta en bomullspinne och titta på den i mikroskop. De kommer också att vilja veta hur mycket kontakt din katt normalt skulle ha med andra djur och husdjur.

Ibland kan din katt ha varit försvunnen ett tag och utvecklat en allvarligare och mer smärtsam infektion. I sådana här fall kan din katts öron vara för känsliga eller smärtsamma för att sitta stilla medan din veterinär gör en undersökning.

Din veterinär kan behöva bedöva dem för att utföra den diagnostiska proceduren och eventuell initial behandling. En mikroskopundersökning av öronutsläpp låter normalt din veterinär se vad som pågår och utesluta andra möjliga orsaker.

Din veterinär kanske också vill undersöka din katts öron med ett otoskop, ett instrument som är utformat för att visuellt undersöka trumhinnan och gångvägen i det yttre örat.

Se även  Varför din kycklingnäbb blir svart och vad du ska göra

Hur behandlar man öronkvalster?

Beroende på hur lätt det är att hantera ditt husdjur, kanske din veterinär vill rengöra din katts öron innan du skickar hem honom. Detta kommer att vara för att ta bort all ansamling av öronvax.

Många spot-on loppprodukter är idealiska för att förebygga och behandla öronkvalster. En mindre stressig typ av behandling, det är troligt att din veterinär kommer att rekommendera detta tillsammans med ytterligare medicinering för att lindra obekväma symptom och minska repor.

Det är lämpligt att låta andra husdjur i hushållet behandlas, även om de är asymtomatiska. Du bör dock prata med din veterinär om det bästa tillvägagångssättet. Att ge fel medicin till en annan art kan ha allvarliga och giftiga biverkningar och göra mycket mer skada än nytta.

En annan form av behandling är applicering av örondroppar. En kurs av detta kan ta flera veckor. Som alltid är det viktigt att avsluta kursen.

Kom ihåg att det kan finnas öronkvalster i ditt hem som kan återinfektera din katt. För att minska risken att detta händer, rengör regelbundet alla mattor och områden där din katt sitter eller sover. Återigen, se till att alla andra husdjur i ditt hem också behandlas.

Hur lång tid tar det att bli av med öronkvalster?

Även om livscykeln för ett öronkvalster är relativt kort, bör du vänta tålmodigt för att se till att din katt är fri från dessa mikroskopiska parasiter.

Klådan bör avta allt eftersom medicinen träder i kraft, men du bör kontakta din veterinär igen om din katt inte blir bättre.

Se även  Det är därför hönshuset har sluttande tak

Om du är osäker, vänligen kontakta oss

Lyckligtvis är det mycket sällsynt att katter överför den typiska typen av öronkvalster till människor. Men vi är alltid redo att erbjuda stöd och råd i husdjursrelaterade frågor. Om du misstänker att din katt har öronkvalster kan vi hjälpa dig.

En videokonsultation med en av Cooper Pet Cares kvalificerade veterinärer är bara några klick bort. Snabbt, enkelt och säkert – få svaren du behöver.