Hur man berättar om din kanin är blind (och vad man ska göra åt det)

Det är inte ovanligt att kaniner förlorar synen när de åldras eller till följd av en allvarlig infektion. Den goda nyheten är att blinda kaniner fortfarande kan röra sig med sitt luktsinne, hörsel och beröringen av morrhåren. Jag har bott med flera kaniner som var delvis eller helt blinda, och de kunde leva bekvämt i många år framöver.

Blinda kaniner kommer att utforska på ett mycket mer noggrant och noggrant sätt. Även med denna försiktighet kan du ibland se dem stöta på ett föremål i deras väg. Andra tecken inkluderar en kanin som lätt skräms av vanliga ljud i sin omgivning eller synligt grumliga ögon.

Kaniner blir vanligtvis inte blinda över en natt. Det kommer att vara en långsam process till den grad att de inte längre kan se, så du kanske inte märker dessa beteenden direkt eftersom de utvecklas långsamt med tiden när din kanin förlorar sin syn. Om du läser den här listan och tror att din kanin kan vara blind, är det en bra idé att få det bekräftat av en veterinär. Du kan också göra några enkla förändringar runt huset för att hålla din kanin glad och säker.

Hur vet du om din kanin är blind?

Ibland finns det synliga symtom i din kanins ögon som kan hjälpa dig att avgöra om de har synproblem. Andra gånger är det bästa sättet att ta reda på det genom att observera deras beteende och hur de reagerar på miljön runt dem. När du är osäker kan du alltid ta din kanin till en veterinär för en fysisk undersökning så att de kan hjälpa dig att avgöra om din kanin är delvis eller helt blind.

1. Din kanin har grumliga ögon

En av de vanligaste orsakerna till synnedsättning hos kaniner är grå starr. Det är då en grumlig film bildas på linsen på kaninens öga. Det kan hända i ett eller båda ögonen och du kommer att kunna se en vit dimmliknande beläggning när du tittar direkt in i din kanins öga.

I de tidiga stadierna kommer grå starr endast orsaka partiell blindhet. De kommer att göra kaninen något suddig. Men när de utvecklas blir det dimmiga lagret alltmer ogenomskinligt, vilket orsakar blindhet. Du kommer att kunna se en vit beläggning i din kanins öga.

Även om operationer är tillgängliga för att korrigera grå starr, är de något riskfyllda, särskilt för äldre kaniner som är mest benägna att utveckla grå starr. Av denna anledning kommer de flesta veterinärer inte att rekommendera operation utan kommer istället att uppmuntra dig att göra ändringar i din kanins miljö för att få dem att flytta runt lättare.

Se även  Gillar kaniner bilturer?

2. Din kanin stöter på föremål

Vissa kaniner stöter ibland på ett föremål bara för att de inte uppmärksammar vart de är på väg. Detta är faktiskt ganska vanligt när kaniner zoomar runt i rummet i full fart. De kommer av misstag att stöta in i väggen eller en möbel eftersom de går för fort för att stanna.

Men om din kanin regelbundet stöter på föremål medan den hoppar runt i regelbunden takt, kan den vara synskadad. I dessa fall kan de vara blinda på ena ögat och detta påverkar deras djupuppfattning. Med bara ett öga är det svårare för din kanin att effektivt undvika föremål runt dem, vilket innebär att de av misstag stöter på saker.

3. Din kanin rör sig långsamt och försiktigt

När kaniner börjar bli blinda blir de mindre säkra på sin omgivning. Istället för att surra runt i rummet kommer kaninen försiktigt att hitta runt genom att nosa och känna runt med morrhåren. Eftersom de inte kan se, kommer kaninen att vara mycket mer ovilliga att springa genom öppna områden eftersom de inte vet vad de kan stöta på.

Du kanske märker att de stannar för att knuffa till närliggande föremål för att ta reda på hur stor den är och hur man tar sig runt den. Kaninen kan också använda dessa stora föremål som landmärken för att hjälpa dem att avgöra var de är i rummet.

Till exempel kommer ett ben på ett bord inte att röra sig mycket. Så kaninen kan använda detta icke-rörliga föremål för att skapa en karta över rummet i hans huvud. De trycker på bordet för att se till att det finns där och lokaliserar sig själva på sin karta.

 • Läs mer: Hur kaninmorrhår hjälper dem att navigera

4. Din kanin blir lätt skrämd

Om en blind kanin är distraherad och inte kan höra dig komma in i rummet, kan han skrämma när du börjar klappa honom. De är inte alltid medvetna om vad som händer runt dem, vilket gör det lättare att av misstag skrämma din kanin.

Enkla, vardagliga ljud kan också skrämma kaniner om de inte kan se och förstå källan till ljudet. Att öppna en burk läsk kan till exempel vara ett ovanligt ljud som skrämmer kaninen, eftersom de inte kan förstå vad som orsakar ljudet.

5. Din kanin utforskar kanten av rummet

Blinda kaniner känner sig ofta säkrare i kanterna av rummet än i mitten. Det finns oftast fler föremål som fungerar som landmärken och gömställen längs med rummets sidor. Det hjälper kaninen att känna sig säkrare eftersom de vet var de är, och de vet att de har platser att gömma sig om de blir rädda.

Se även  Är det normalt att jaga när man binder kaniner?

Jag märkte detta med vår blinda kanin Loulou. Så fort vi släppte ut henne ur hägnet på morgonen hoppade hon runt rummets omkrets. Det verkade som om hon försökte se till att allt fortfarande var där det skulle vara så att hon kunde matcha allt med kartan hon hade gjort i sitt huvud. Efter att ha avslutat sin runda skulle Loulou känna sig mycket mer bekväm att gå tillbaka till sina vanliga platser för att vila och leka.

6. Din kanins ögon ser ovanliga ut

Blindhet hos kaniner kan orsakas av mer än bara grå starr. Om deras ögon ser ovanliga ut kan det vara ytterligare ett fysiskt tecken på blindhet. Några symtom att se upp för är:

 • Svullna ögon eller insektsögon
 • Rodnad i och runt ögonen
 • Elever som inte vill koncentrera sig

Dessa kan också vara tecken på en infektion eller andra kaninsjukdomar. Om du märker något av dessa symtom relaterade till din kanins ögon är det en bra idé att få dem undersökt av din veterinär. Samtidigt kan din veterinär hjälpa dig att avgöra om din kanin är blind eller delvis blind.

Kan blinda kaniner vara glada?

Blinda kaniner kan fortfarande leva ett fullt och lyckligt liv. Även om din kanin blir synskadad i unga år kan den lära sig att röra på sig och ha kul. Utan sin syn kan kaniner fortfarande använda sina andra sinnen för att förstå sin omgivning och leva ett normalt liv.

Liksom hundar är en kanins luktsinne mycket starkt. Detta kommer att vara den första faktorn för att hjälpa dem att förstå sin miljö. Deras morrhår har sensorer djupt i folliklarna på kaninens hud. De hjälper kaniner att känna av sin närmaste omgivning för att undvika att fastna eller stöta på föremål.

Naturligtvis spelar en kanins hörsel också en roll för att förstå sin omgivning. Hörsel kan uppmärksamma dem på andra människor i rummet, vilket gör dem mer medvetna och anpassade till vad som händer i hushållet.

Med lite tid att anpassa sig till sin nyligen nedsatta syn, kan kaniner absolut lära sig att gå runt utan problem. Du kommer utan tvekan att märka att din kanin är mer försiktig när den rör sig och är mer benägen att skrämma. Men din kanin kommer att vänja sig och leva lyckligt med dig.

Hur du håller din kanin säker och bekväm hemma

Om du har en blind kanin, vill du göra några ändringar i deras hemmiljö för att hålla dem säkra och bekväma. Jag skulle inte överväga några av dessa tips drastiska förändringar. Istället är det bara små saker att tänka på för att förbättra din kanins livskvalitet.

 1. Undvik att arrangera om möbler. Detta gäller även möblerna i din kanins motionsområde och i deras inhägnad. Blinda kaniner blir lättare förvirrade om föremål flyttas hela tiden. Men om deras miljö förblir förutsägbar kan de röra sig nästan lika lätt som tidigare.
 2. Täck skarpa hörn. Om du har bokhyllor, lådor eller möbler med vassa hörn, försök att täcka dem med tejp. Du vill inte att din kanin råkar stöta in i hörnet och skada sig själv.
 3. Håll rent i rummet. Slumpmässiga föremål på golvet kan vara landminor för kaniner att flytta runt. Det förvirrar deras mentala karta över området, vilket gör att kaninen känner sig mindre säker, och för mycket röran kan orsaka oavsiktlig skada om din kanin springer in i den eller snubblar över något.
 4. Undvik att använda starka dofter. Eftersom kaniner förlitar sig mycket mer på sitt luktsinne när de väl är blinda, kan de bli förvirrade av användningen av parfymer, doftproppar, förångare, doftljus etc. Det är bäst att undvika att använda dessa typer av starka dofter i kaninrummet .
 5. Presentera dig själv för din kanin. Se till att din kanin vet när du har kommit in i rummet genom att prata mjukt till dem när du är i närheten. Detta är särskilt viktigt om du överhuvudtaget ska interagera med din kanin, eftersom de kan skrämma om de inte vet att du är i närheten. Om din kanin har ett bra öga, närma dig den alltid från den sidan.
 6. Håll trappor och förhöjda plattformar utanför gränserna. Många kaniner tycker om att gå upp och ner för trappor och plattformar, men det kan orsaka skada på blinda kaniner som inte kan se golvet när de hoppar ner.
 7. Ge din kanin doftbaserade aktiviteter. Ge din kanin roliga födosöksaktiviteter genom att gömma godsaker eller torkade örter i en hö- eller grävbehållare som din kanin kan hitta. Dessa doftbaserade aktiviteter är en fantastisk form av berikning för kaniner som nu förlitar sig mer på sitt luktsinne.
 8. Undvik att hantera din kanin när det är möjligt. De flesta kaniner hatar att bli hanterade, men för blinda kaniner kan det vara ännu mer skrämmande. De känner sig mycket säkrare med marken stadigt under fötterna.
Se även  Hur många kullar kan en kanin ha per år?

Källor

 1. ”Blindhet hos kaniner.” Handikappade kaniner. http://www.disabledrabbits.com/blindness.html.
 2. ”Molnigt öga hos kaniner.” PetMD. Mars 2016. https://www.petmd.com/rabbit/conditions/eyes/c_rb_cataracts.
 3. ”Hur vet du om din kanin är blind eller döv.” MediVet. https://www.medivet.co.uk/pet-care/pet-advice/blindness-deafness-in-rabbits.
 4. Prag, Esther vane Ph.D. ”Slitage på hornhinnan och sår hos kaniner.” MediRabbit. http://www.medirabbit.com/EN/Eye_diseases/Disorder/Ulcer/Ulc_en.htm.