Hur man blir av med loppor från din hund

hur man blir av med loppor från din hund

Promenader är en integrerad del av alla hundars liv. En av hälsoriskerna de utgör är möjligheten att plocka upp loppor från andra djur eller miljön.

En hunds päls är en utmärkt fastighet för loppor – den perfekta platsen att bosätta sig på. Ett loppangrepp kan irritera hundar oändligt och kan leda till allvarliga problem om det inte kvävs i knoppen.

Lär dig mer om dessa obehagliga parasiter när vi gräver i loppornas värld och hur man blir av med hundloppor.

Vanliga tecken på att din hund kan ha loppor

Många hundägare säger att det första tecknet på loppor kan vara:

  • Deras hund kliar sig, kliar eller tuggar på sig själv
  • Håravfall och röd eller irriterad hud från repor
  • Synliga loppor som går runt eller loppsmuts (avföring) på hundens päls

Många hundar tycker att loppor är väldigt kliande och obekväma. Du kanske också märker att din hund vänder sig snabbt eller hoppar för att knapra på sin rumpa. Det finns dock några hundar som inte visar några tecken på obehag alls.

Hur man känner igen loppor

Vuxna loppor kan bli cirka 3 mm långa. De är svarta, platta, vinglösa insekter. Det är möjligt att faktiskt se loppor krypa på ditt husdjurs päls. Kontrollera särskilt din hunds bakdel (överst på svanskotan nära svansbasen). Det är här loppor ofta föredrar att umgås.

Du bör noggrant undersöka din hunds hud för fin svart avföring. Denna ”loppbajs” ser lite ut som mald svartpeppar. Det bästa sättet att upptäcka det är att använda en loppkam över ett vitt papper. Det gör att de små svarta prickarna dyker upp när de faller av kammen.

Se även  Tappar gamla råttor hår? Är det normalt?

Du bör också kontrollera din hunds favoritplatser i huset. Detta kan vara deras säng, en älskad filt eller deras vanliga, bekväma plats i soffan.

Vad är livscykeln för en loppa?

Vuxna loppor kan lägga hundratals ägg inom några dagar. Loppägg faller från husdjur på mattor, sängkläder och mellan golvbrädorna i ditt hem. Äggen kan kläckas till larver inom några dagar. De livnär sig sedan på avföring från vuxna och annat organiskt skräp.

Larverna snurrar sedan en kokong och förpuppar sig. Puppan kan vara kvar i kokongen i månader. Det kommer att vänta på det perfekta tillfället att bryta sig loss och knyta an till en värd som en hund, katt eller människa.

Medan en vuxen loppa tenderar att leva i hem i 3 till 6 veckor, under de rätta förhållandena kan deras livslängd vara så lite som 2 veckor eller så.

Vad händer när en loppa biter?

Loppor är parasiter som biter sina värdar och sedan livnär sig på deras blod. Vuxna loppor har mundelar som är idealiska för att genomborra huden och suga blod från sin värd. Vissa arter av loppor kan hoppa mer än hundra gånger sin egen kroppslängd på jakt efter en värd att fästa sig vid.

Loppbett gör inte bara ditt husdjur kliande och obekvämt. De kan också leda till alla möjliga andra problem.

Allergier och blödningar

Loppor kan orsaka allvarliga allergiska reaktioner eftersom vissa djur är överkänsliga mot loppsaliv. När hundar kliar sig kan de lätt bryta huden och det kan leda till ytterligare infektion.

Loppor livnär sig på blod. Unga valpar, svaga, äldre hundar eller hundar med nedsatt immunförsvar kan bli allvarligt svaga om de förlorar för mycket blod till loppor. Även om de är sällsynta kan de till och med dö på grund av anemi.

Se även  Varför skriker getter? - Huvudskäl förklarade

Lopplarver kan ibland bli infekterade med bandmaskägg. Om din hund får i sig en, kan han också bli värd för dessa typer av parasiter. Loppor kan också överföra allvarliga sjukdomar till husdjur.

Hur man behandlar din hund mot loppor

Det finns massor av mycket effektiva receptbelagda loppbehandlingar tillgängliga. Några av de mest populära är spot-on-produkter som fungerar genom att pressa några droppar vätska på ditt husdjurs hals. Det finns även behandlingar i tablettform. Många kan också döda fästingar.

Vissa märken hävdar att de börjar döda loppor inom 2 timmar och fortsätter att göra det i 3 månader. Andra skadar inte vuxna loppor, men hindrar deras ägg från att kläckas, vilket bryter loppans livscykel.

Om ditt hem har centralvärme är det en perfekt grogrund för loppor. Du kan behöva fortsätta att behandla din hund under hela året.

Prata med din veterinär om vilka produkter som är bäst för ditt husdjur, speciellt om de är allergiska mot loppssaliv. Receptfria behandlingar är vanligtvis mindre effektiva. Bland vilka:

  • Loppis schampon och puder
  • Loppsprayer och halsband, såväl som spot-on- och tablettliknande produkter

Dessa erbjuder inte samma långsiktiga skydd som deras motsvarigheter på recept.

Hur man blir av med loppor från ditt hem

Du bör tvätta alla sängkläder i varmt tvålvatten. Dammsug mattor och golv noggrant och glöm inte att tömma soporna eller slänga dammsugarpåsen. Ånga rengöring av mattan kommer också att döda larver.

Om du vill använda en insekticid eller annan kemisk behandling, gör det med försiktighet. Många är giftiga för människor och husdjur.

Aerosoler är generellt sett ett bättre val jämfört med nebulisatorer. Det beror på att du kan rikta strålen under sängar eller andra svåråtkomliga platser som nebulisatorerna kanske inte kan nå.

Se även  Ta reda på varför husdjursråttor fascineras av din mun

Håll ut med tålamod

Välj en produkt som dödar vuxna loppor såväl som deras larver och puppor. Håll barn och djur borta från områden i huset du sprayar tills behandlingen har torkat.

Det kan vara lätt att tro att man har blivit av med lopporna i sitt hem, när man i verkligheten inte är det.

Loppägg kan snabbt falla från djur och bli gömda i mattor, mattor, sängkläder eller springor mellan golvbrädorna. De är små, ovala och vita. De kan vara nästan omöjliga att upptäcka. Uthållighet är nyckeln.

När ska man få råd om loppor

Att hålla loppor i schack kan vara en livslång utmaning för hundägare. Har du fortfarande frågor om hundloppor eller kommer de hela tiden tillbaka? Boka då in en videokonsultation med en av våra certifierade veterinärer!

Vi har ett team av högkvalificerade veterinärer redo att ta ditt samtal så att du kan komma igång direkt med en skräddarsydd handlingsplan. Vi har en rad andra användbara hundrelaterade artiklar i vår bloggsektion. Läs mer om öronkvalster och hur du blir av med dem här.