Hur man blir vän med en blyg kanin (en steg-för-steg-guide)

Jag arbetar med kaniner på djurhemmet för att umgås med dem och lära dem att vara vänliga. Vissa kaniner kommer till skyddet och är redan mycket självsäkra kaniner. Men många fler människor är väldigt blyga och oroliga runt människor. Oavsett om det beror på tidigare behandlingar eller okända ljud och lukter, härrör detta beteende i slutändan från rädsla. Ditt jobb är att bevisa för din kanin att han kan lita på dig.

Om du har att göra med en blyg kanin kan du hjälpa din kanin att få självförtroende och lära dig att lita på människor igen. Sitt tyst med din kanin varje dag, han lär sig sakta lita på dig. du burk lär din kanin att lita på dig och att vara vänligare mot människor.

Under årens lopp har jag lärt mig några tips och tricks för att hjälpa dessa kaniner att få självförtroende och lära mig att inte vara rädda. Jag har tagit fram en steg-för-steg-guide som hjälper dig att knyta an till din blyga kanin.

Innan du börjar: Några tips för installation

Du bör placera din kanins hem i ett lugnt område, där det finns få distraktioner. På så sätt kan din kanin lära sig att lita på dig i sin egen takt. Här är några snabba tips som hjälper dig att göra rätt inställningar så att du och din kanin binds snabbt.

• Välj ett tyst rum

Vissa hem kan ibland vara lite hektiska, speciellt om du har barn eller andra husdjur. När du dekorerar din kaninbur, placera den i en lugn del av huset.

Om du har barn, lär dem att vara tysta och respektfulla runt kaninen. För nu vill du säga åt dem att inte klappa eller plocka upp kaninen. Det kommer att finnas tid att lära dina barn hur man hanterar en kanin efter att den skygga kaninen har fått lite självförtroende.

• Placera höljet så att din kanin kan ta sig in och ut utan att bli plockad upp.

De flesta kaniner gillar inte att bli fasthållna. Även kaniner som har socialiserats från unga år kommer att försöka undvika att bli plockade upp. En kanins främsta försvar är dess förmåga att springa iväg. När de hålls, kommer kaniner att känna sig fångade och rädda.

Om en kanin plockas upp varje gång en människa kommer i kontakt med den, kommer den kaninen att associera människor med rädslan för att bli fasthållen. De kommer att lära sig att fly och gömma sig för människor. Vissa kan till och med bli aggressiva och börja surra ut.

Eftersom skygga kaniner ofta är väldigt rädda för att bli plockade upp, vill du vara säker på att de kan ta sig in och ut ur sitt inhägnad utan hjälp från dig.

Om du använder en kaninbox eller markinhägnad har du redan tagit hand om detta. Men om inte, flytta buren eller buren till marken eller tillhandahåll en ramp som din kanin kan använda.

• Ha några dolda lådor

Gömslådor ger en blyg kanin en säker plats att gömma sig när han är rädd. De hjälper kaninen att få mer kontroll över situationen. Det är bra att ha flera i rummet så att kaninen har säkra platser att springa till när den börjar bli nyfiken och utforska.

Du kan köpa ett fint skydd i en djuraffär, men en vanlig gammal kartong fungerar också bra. Se till att den är tillräckligt stor för att din kanin ska passa in i den.

• Inga hala golv

Om du är i ett rum med trägolv eller klinkergolv, placera några mattor eller en matta som din kanin kan trampa på. Kaninfötter kan inte få grepp om hala golv, så de tenderar att halka. Detta är väldigt skrämmande för kaniner som inte är vana vid det.

Se även  5 sätt att bli av med en död kanin i trädgården

Steg 1: Lämna en godbit och gå

Du kommer att vilja börja denna grundläggande konditioneringsteknik genom att ge din kanin godsaker. Målet är att lära din kanin att associera människor med goda saker (godsaker). Det här är vad du vill göra:

 1. gå till ditt kaninhägn/område och se till att din kanin vet att du är där.
 2. Placera några godsaker till din kanin.
 3. Lämna området utan försök att kommunicera med din kanin.
 4. Upprepa detta några gånger om dagen i åtminstone några dagar.

Du kanske kan hoppa över det här steget om din kanin redan vet att folk tar med sig maten. Om de kommer ut ur gömstället för att äta direkt efter matning, är det en bra indikation på att det är okej att gå vidare till steg 2.

Tips för hjälp med steg 1

Se till att din kanin ser dig

Det finns några saker att tänka på när du går igenom det här steget. Din kanin måste se dig lägga ner godsakerna. Om inte, kanske din kanin tror att godsakerna kommer att dyka upp på ett magiskt sätt. De kommer inte att skapa den positiva kopplingen mellan människor och godsaker.

Välj en goding som din kanin gillar

Om din kanin inte äter maten efter att du lämnat, kan du behöva experimentera med olika godsaker för att hitta vad den gillar bäst. Alla kaniner jag har arbetat med har varit matmotiverade; det gällde bara att komma på vilka godsaker de gillar bäst.

Försök inte att plocka upp eller klappa din kanin

Jag vet att det är väldigt svårt att motstå, men för nu ska du lämna din kanin ifred. Din första prioritet är att se till att din kanin känner sig säker. Det innebär att du låter dem vänja sig vid dig och sin livsmiljö på sitt sätt.

Upprepa så ofta som nödvändigt

Försök att upprepa dessa steg långsamt åtminstone några gånger om dagen. Du kan titta från andra sidan av rummet för att se om din kanin kommer direkt för att få godbiten, eller fortsätter att gömma sig ett tag.

Steg 2: Sitt med din kanin

 1. Förbered några godsaker till din kanin.
 2. Ge din kanin ett gömställe (ett skydd eller en kartong).
 3. Sitt lugnt på golvet i din kanins bur, eller utanför hans bur (du vill förmodligen ha en bok eller lite lugn underhållning med dig).
 4. Om din kanin är det fruktansvärt blyg, försök att vända dig bort från dem när du sitter; Kaniner blir mindre rädda om de tror att du inte kan se dem.
 5. Vänta tills din kanin har en chans att komma ut ur gömstället.
 6. Stanna med din kanin i minst 15-30 minuter. Försök inte klappa eller plocka upp dem. Försök att ägna så lite uppmärksamhet åt det som möjligt och vänta tills din kanin gör det första steget.

Målet här är att din kanin ska komma till dig nyfiket av sig själv, INTE för att tvinga fram en interaktion. Din kanin kan titta misstänksamt på dig och inte komma ut under de första dagarna av att göra detta. Men kaniner är nyfikna varelser. Om du sitter tyst och bjuder dem på en godbit varje dag kommer de så småningom och hälsar på dig.

Tips för hjälp med steg 2

Placera en goding utanför deras skydd eller inhägnad

Beroende på hur du har inrett rummet kommer din kanin troligen att gömma sig i en låda eller i sin bur. Du vill placera en goding precis utanför hans gömställe så att din kanin måste komma delvis ut ur sitt gömställe för att få godingen. Sätt dig sedan lite längre bort och vänta och se vad din kanin gör.

Se även  Hur man tränar kaniner att hoppa hinder

Om din kanin kommer ut, ta godbiten och göm dig tillbaka (vilket vanligtvis är fallet), och placera sedan en annan goding lite längre bort från gömstället. Fortsätt att göra detta, placera godbiten lite längre från gömstället och lite närmare dig varje gång din skygga kanin kommer ut ur gömman för att äta godbiten.

Var tyst och låt din kanin komma till dig

När din kanin inser att du har godsakerna kommer han till dig på egen hand. I det här skedet kommer din skygga kanin fortfarande att vara väldigt skrämd, så försök att vara så tyst och stilla som möjligt. Ibland kommer din kanin att springa iväg vid bara ljudet av en suck eller den lätta rörelsen av att vända på sidan i en bok. Bra. Sitt bara tyst och vänta på att din kanin ska försöka komma till dig igen. Försök inte klappa din kanin än (jag vet, det är så svårt att motstå dess söthet!).

Belöna nyfiket beteende

Ge din kanin incitamentet att komma till dig, utan att tvinga honom att interagera med dig. Du vill belöna din kanin för att den är modig och kommer ut ur gömman, så se till att du redan har en goding i handen. Att ta tag i en godispåse kan skrämma kaninen, så du vill vara förberedd i förväg.

När din kanin känner sig bekväm att komma till dig kan du hålla godsakerna i handen istället för att lägga dem på golvet. Det kan till och med vara en bra idé att inte titta på det först, eftersom ögonkontakt kan göra en kanin nervös. Fortsätt göra detta tills han/hon är säker nog att komma till dig utan att tveka.

Steg 3: Börja smeka din kanin långsamt

Det här är stadiet där vi äntligen börjar försöka klappa kaninen. Du vill börja långsamt!

 1. Räck långsamt ut handen för att klappa din kanin. Om din kanin drar sig tillbaka, pausa tills han kommer tillbaka för en ny behandling.
 2. Ge din kanin En klappa deras huvuden samtidigt som de ger dem en godbit.
 3. De flesta skygga kaniner kommer att skygga, men kommer snabbt tillbaka till dig för en ny behandling.
 4. Fortsätt att försiktigt klappa dem på huvudet när du ger dem en godbit tills de inte längre skyr din hand.
 5. När din kanin blir bekväm med att du rör vid honom, börja experimentera genom att klappa honom bakom öronen eller stryka honom över hela ryggen.

Det kommer inte gå så smidigt för vissa kaniner. Om din kanin springer iväg när du försöker klappa den och inte kommer tillbaka för en ny godis, gå tillbaka till steg två och försök igen. Du behöver tid och tålamod för att desensibilisera din kanin. Så ha bara ett husdjur åt gången. Det kommer att ta ett tag, men ditt tålamod kommer så småningom att belönas tiofaldigt när du har en glad, kärleksfull kanin som sällskap.

Tips för hjälp med steg 3

Rör dig långsamt

Se till att ta det lugnt. Gör inte snabba rörelser med händerna. Börja med att sträcka dig efter din kanin mycket långsamt samtidigt som du ger honom en godbit. Om de drar sig, vänta ett ögonblick tills de känner sig säkra nog att komma tillbaka på egen hand och försök sedan igen.

Försök att smeka mer

Om din kanin svarar bra på mjuka klappar på huvudet är det dags att ge honom några fler klappar på huvudet eller bakom öronen. Övervaka alltid deras beteende för att säkerställa att din kanin är bekväm och glad.

Se även  Är stressbindning VERKLIGEN nödvändig för kaniner?

När du har nått detta stadium, se om din kanin tycker om en helkroppsmassage. Om kaninen inte springer iväg vid det här laget börjar din kanin verkligen lita på dig.

Detta kan ta ett tag, men jag har jobbat med de flesta kaniner Gör De älskar att vara husdjur, de är bara rädda att du ska skada dem eller välja ut dem. Så när du lär dem att du är det precis nu genom att klappa dem kommer de att lära sig att det inte finns något att vara rädd för. De kommer förmodligen till och med att njuta av att bli klappade och kommer till dig och kräver mer.

Rör dig i din kanins takt

Hela denna process är inte tänkt att ta bara en dag. Hur lång tid det tar beror på din kanins personlighet. Jag har arbetat med kaniner där denna process tog mindre än en vecka, och jag har arbetat med kaniner där denna process tog 2-3 månader. Framför allt, ha tålamod och fortsätt i din kanins takt. Med tiden kommer din kanin att lära sig att lita på dig och komma till dig direkt.

Steg 4: Efter att du har fått din kanins förtroende

När du har ägnat hela denna tid åt att vinna din kanins förtroende bör du försöka behålla det. Det betyder att du inte kan falla in i den gamla vanan att plocka upp din kanin hela tiden, och du bör fortsätta att umgås med din kanin.

Kommunicera med din kanin på hans nivå

När din kanin väl litar på dig är det allt är okej att hämta dem då och då. Börja dock inte plocka upp din kanin varje tid du kommunicerar med dem. Det kommer bara att skrämma kaninen igen.

Försök istället att kommunicera med din kanin på hans nivå. Om du spenderar tid på att bläddra igenom din telefon, sitt på golvet och låt din kanin komma till dig. Eller om du märker att din kanin är oemotståndligt söt, ge honom en fantastisk massage istället för att plocka upp honom.

Lär barnen hur man leker med kaninen

Om du har barn som verkligen vill leka med kaninen är det viktigt att visa dem hur man respekterar sin kanin. Övervaka ditt barn medan du lär honom hur man försiktigt klappar honom. Om kaninen springer, använd detta som ett tillfälle att lära ditt barn att ha tålamod och att inte jaga kaninen.

Även om din kanin kanske inte är riktigt det gosiga husdjur du förväntade dig, är han fortfarande ett bra tillskott till hushållet. När den blyga kaninen börjar komma ur sitt skal och knyta an till familjen, kommer du att vara glad att du tog dig tid att förtjäna din kanins förtroende.

Relaterade frågor

Hur leker man med en kanin?

Du kan leka med en kanin genom att ge den roliga tuggleksaker. Sätt dig på golvet med din kanin och ge honom några leksaker att kasta. Du kan också uppmuntra dem att klättra upp i ditt knä genom att locka dem med godsaker.

Var gillar en kanin att bli klappad?

Nästan alla kaniner tycker om att bli klappade på huvudet och bakom öronen. Många kaniner tycker också om att få sina ryggar och kinder smekade. De främsta platserna du vill undvika är kaninens bakben och kaninens svans.

Källor:

 1. ”Skygga kaniner.” Huskaninföreningen10 juli 2011, rabbit.org/faq-shy-rabbits.
 2. Krempels, Dana, Ph.D. ”Att vinna en blyg kanin.” University of Miami: Institutionen för biologi. www.bio.miami.edu/hare/shybun.html.