Hur man borstar din katts tänder

Borstar du tänderna? Hur är det med din katt? Att borsta ditt husdjurs tänder är ett kraftfullt sätt att skydda din katts tänder.

Snabb överblick

01

Att borsta din katts tänder en gång om dagen är det mest effektiva du kan göra för att förhindra tandlossning hos din katt.

02

Det är aldrig för sent att börja ta hand om din katts tänder, och många katter njuter verkligen av uppmärksamheten och den välsmakande behandlingen med att borsta tänderna.

03

Om du aldrig har borstat din katts tänder förut, gå långsamt tills din katt accepterar denna nödvändiga rutin.

Katter kan vara petiga, och tanken på att försöka övertala din katt att vara stilla tillräckligt länge för att du ska borsta tänderna varje dag kan vara lite avskräckande för även den mest hängivna tandborstentusiasten. Den goda nyheten är att med lite tålamod, positiv förstärkning och övning kan din katt lära sig att njuta av att borsta tänderna.

Detta är en viktig process att lära din katt eftersom katter, precis som människor, är benägna att drabbas av tandsjukdomar och karies. Att borsta tänderna har visat sig vara en av de bästa förebyggande hälsoåtgärderna för att fördröja uppkomsten av tandsjukdomar. Även om enbart tandborstning inte helt förhindrar tandsjukdomar, kommer det att minska plack och tandsten och förlänga livslängden på din katts tänder.

Tandsjukdom

Plack och tandsten leder till smärta, inflammation, karies och tandlossning.

Tandsjukdomar är ett smärtsamt tillstånd för katter. När vi inte rengör eller borstar vår katts tänder kan plack byggas upp på tänderna och bakterier fastnar på ytan av tänderna. Bakterierna orsakar inflammation i tandköttet (gingivit) och leder med tiden till karies. Tänderna blir då sjuka och faller ut. Bakterierna kan färdas i blodomloppet till hjärtat, levern och njurarna och orsaka sjukdomar som endokardit. Detta kan göra din katt mycket illamående.

Tecken på tandsjukdom hos katter inkluderar:

  • Blödande tandkött
  • Hypersalivation eller dregling
  • Minskad aptit
  • Äter på ena sidan av munnen
  • Svårt att tugga
  • Stinkande andetag
  • Viktminskning

Om du ser dessa symtom bör du kontakta en veterinär för hjälp.

Handelsinstrument

Att använda rätt tandborste och tandkräm kommer att göra dig redo för framgång. Att använda husdjursspecifika produkter är inte bara det säkraste, det gör också processen enklare för både dig och din katt. Här är våra bästa tips när du köper munhygienprodukter.

1. Tandborste

Tandborstar för husdjur har långa handtag och små borsthuvuden som är designade för att lätt komma in i din katts mun.

När du ska välja en tandborste har du ett antal alternativ. En tandborste för husdjursfinger passar över änden av ditt pekfinger och är snygg och kort för att enkelt passa bak i munnen. Om din katt biter kanske det här inte är tandborsten för dig.

Tandborstar för husdjur har ett litet, mjukt, diamantformat huvud med ett långt skaft. De är speciellt designade för att lätt komma in i din katts mun och borsten är mjukare än mänskliga tandborstar, vilket gör borstningsupplevelsen mer uthärdlig för katter.

Även om du kan använda en mänsklig tandborste, är de ofta för skrymmande för att passa bekvämt i en katts mun och borsten kan vara för stela. En barntandborste skulle vara det näst bästa valet om du inte kan få en tandborste för husdjur.

Läs också: Bästa tandborstarna för katter

2. Tandkräm

Använd aldrig mänsklig tandkräm på en katt, det kan vara giftigt för ditt husdjur.

När du väljer en tandkräm för husdjur, se till att använda en husdjursspecifik produkt. Människotandkräm innehåller ofta xylitol och fluor, som båda är giftiga för katter. Kattandkräm görs utan dessa ingredienser och bör därför vara den enda tandkrämen för din katt.

Kattandkräm finns i en mängd olika smaker, som fågel eller malt, och djuraffärer eller din veterinär kan ha provförpackningar så att du kan prova olika smaker för att se vilken din katt gillar bäst innan du köper en hel tub.

Läs också: Bästa tandkrämen för katter

3. Börja långsamt

Många katter ser tandkräm som en njutning och njuter av borstningsupplevelsen.

Katter föredrar en långsam och stadig inställning till att borsta tänderna. Om du aldrig har borstat din katts tänder förut, gå långsamt tills din katt accepterar denna nödvändiga rutin.

Börja med att introducera tandkrämen först. Sätt en liten mängd tandkräm, storleken på en ärta, på ditt pekfinger. Låt din katt nosa och slicka bort tandkrämen från fingret. Kattandkräm kommer vanligtvis i läckra smaker som malt och fågel, så de lockar smaker för din katt. De flesta katter kommer att vara intresserade och vilja smaka på tandkrämen.

Använd mycket beröm för att uppmuntra din katt att smaka på tandkrämen. Du kan också använda belöningar, som din katts favoritgodis, för att lära din katt att gilla denna aktivitet. Tvinga inte in tandkrämen i din katts mun eller läppar eftersom det kan skapa en rädsla för tandkrämsaversion och de vill inte att du ska fortsätta borsta tänderna.

När du tränar din katt att njuta av att borsta tänderna, försök att inte hålla den för hårt eller använd selar för att hålla den stilla. Begränsa din katt kan orsaka tandborstning ångest.

När din katt är bekväm med att smaka eller slicka tandkrämen, börja applicera tandkrämen på en fingerborste eller en bit gasväv runt läpparna och i sidorna av munnen. Fortsätt igen med massor av beröm och den udda godsaken för att påminna din katt om hur glad du är över att den låter sin mun röra vid.

Om din katt accepterar detta kan du fortsätta borsta tänderna. Börja med bara några tänder åt gången och arbeta dig gradvis upp till att borsta hela munnen. Vi rekommenderar att du borstar din katts tänder en gång om dagen under resten av livet.

Du kan börja borsta din katts tänder när som helst i livet, men ju förr desto bättre. Kattungar har mjölktänder (mjölktänder) som kommer att falla ut, och dessa är de perfekta tänderna att träna på att borsta tänderna med. Även om din katt är mycket äldre och aldrig har borstat tänderna kan du fortfarande lära din katt att njuta av att borsta tänderna.

Läs också: 10 tecken på att din katt verkligen litar på dig

Ytterligare hjälp

Andra munhälsoprodukter som kompletterar tandborstning inkluderar tuggar, sköljningar och vattentillsatser.

Många tandprodukter har marknadsförts för kattägare för att upprätthålla god munhygien hos våra kattvänner. Dessa produkter inkluderar dentala leksaker, tandbehandlingar, receptbelagda dentaldieter och munvatten. Dessa produkter kan användas ensamma eller i kombination för att hjälpa till med god munhygien. Det viktigaste när man överväger en dentalprodukt är att leta efter produkter med vetenskapligt stöd.

De Veterinärmedicinska munhälsorådet har en rekommenderad lista över produkter som har visat sig vara effektiva på katter. Vi rekommenderar att du använder produkterna på denna lista. Om du funderar på att köpa en produkt som inte finns på denna lista, fråga först en veterinär om råd om hur effektiv den är, eller om ett alternativ är mer lämpligt för din katts behov. Detta kan spara tid och pengar, men också hjärtesorgen av att använda en ineffektiv produkt utan den önskade effekten av att hålla din katts tänder friska.

Läs också: Den kompletta guiden till tandrengöring för katter

Professionell städning

Din veterinär kan ge tandborstningstips och utföra en ultraljudsrengöring av din katts tänder vid behov.

Vissa katter, även med mycket träning och tålamod, låter dig inte borsta tänderna. Om detta är fallet med din katt eller kattunge behöver du en professionell som borstar din katts tänder åt dig. Din veterinär kan säkert ta bort tandstensuppbyggnaden med hjälp av en ultraljudsskalare under allmän narkos. Detta gör att alla ytor på tänderna kan rengöras, även under tandköttskanten.

Veterinären undersöker munnen för tecken på karies, infektion och massor samtidigt som tandrengöringen. Ytterligare tester, såsom dentala röntgen, kan göras för att titta på tändernas rötter för att säkerställa att de är friska.

Sjuka tänder tas bort hos katter för att förhindra fortsatt smärta och infektion, och din katt kommer att känna sig mycket gladare utan sjuka tänder i munnen. Kattägare oroar sig ofta för att deras katter inte kommer att kunna äta utan sina tänder, men katter kan faktiskt hantera mat ganska bra efter tandborttagning.

Alla katter bör göra en årlig tandkontroll hos en veterinär, eftersom tecken på tandproblem kan vara mycket subtila och gå obemärkt förbi.

Läs också: Basepaws Cat Dental Health Test Review: We Tryed It

Slutgiltiga tankar

Att borsta tänderna dagligen är det bästa sättet att hålla din katts tänder och tandkött friska.

Tandproblem är ett smärtsamt tillstånd hos katter och korrekt munvård, inklusive daglig borstning, kan förbättra din katts långsiktiga hälsa. Många katter njuter verkligen av uppmärksamheten och det goda med att borsta tänderna, och när en rutin väl är etablerad kommer de att leta efter dig när du glömmer att det är dags att borsta! Det är aldrig för sent att börja ta hand om din katts tänder, så prova att borsta tänderna idag.

Läs också: Min katt åt ett kycklingben: borde jag vara orolig?

Vanliga frågor

Ska man borsta katters tänder?

Ja, att borsta din katts tänder en gång om dagen är det mest effektiva du kan göra för att förebygga tandlossning hos din katt.

Hur kan jag borsta en katts tänder naturligt?

Vissa rekommenderar produkter som kokosolja, men det kan orsaka mag-tarmproblem som kräkningar och diarré. Naturliga alternativ du kan överväga är tandleksaker för katter eller receptbelagda dieter.

Är det för sent att borsta min katts tänder?

Det är aldrig för sent att börja! Om din katt har en stor ansamling av tandsten, kan den dra nytta av en professionell tandrengöring av en veterinär för att ta bort tandstenen först, eftersom tandborstning inte kan ta bort denna ansamling. När du har tagit bort den kan du fortsätta din dagliga borstning för att förhindra att tandstenen kommer tillbaka.

Är mänskligt munvatten giftigt för katter?

Människans munvatten innehåller ofta alkohol och fluor som är giftiga för katter, så mänskligt munvatten bör aldrig användas på katter. Säkra kattspecifika munvatten finns istället.

Visa resurser
Se även  Gråter katter när de är ledsna eller har ont?