Hur man borstar en kanin (en steg-för-steg-guide)

Din kanin har plötsligt gått in i den stora moltningssäsongen. Päls flyger överallt och tjocka tofsar sticker ut ur din kanins vackra päls, vilket gör att de ser ut som en liten trasig kanin. Som du kanske har räknat ut är det inte alltid så lätt som det verkar att borsta en kanin för att bli av med all den extra pälsen.

Sällskapsdjurskaniner bör borstas varje vecka (eller dagligen för vissa) under sina säsongsbetonade fällningscykler. De flesta kan putsas med en pälsbrytare eller fintandad kam, men vilket verktyg du använder beror på vad din kanin tål.

Problemet är att många kaniner absolut hatar att bli putsade. Känslan av att borsten drar i pälsen är mycket obehaglig för en kanins ömtåliga hud. Därför är det viktigt att uppmärksamma detta Hur du borstar din kanin. Om din kanin inte låter dig borsta den ändå, finns det andra tekniker du kan använda för att hjälpa din kanin att fälla all den pälsen.

Viktigt: Som Amazon Associate och som Associate för andra företag tjänar jag en liten provision för kvalificerade köp.

Hur ofta ska du borsta din kanin

De flesta kaniner behöver bara borstas under sin molningsperiod. Vid dessa tillfällen kommer de att fälla sin gamla päls och växa till en ny. När de smälter, borsta din kanin en gång om dagen till en gång i veckan. Frekvensen av borstsessioner beror på just din kanin och hur mycket päls den fäller på en gång.

Vissa kaniner har en kort fällningstid på bara en eller två veckor. De tappar så mycket päls på en gång att de behöver borstas varje dag eller till och med flera gånger om dagen. Andra kaniner har en längre moltningstid på fyra eller fler veckor. Detta innebär vanligtvis att de inte fäller så mycket päls på en gång. Du kan förmodligen borsta dem två eller tre gånger i veckan.

Vanligtvis behöver du inte borsta din kanin om den inte fäller, men många kommer att rekommendera att du gör det. Kaniner fäller fortfarande lite päls även när de inte fäller, så att borsta dem ungefär en gång i veckan hjälper till att förhindra att stora tovor byggs upp.

Personligen tycker jag att vanlig klappning gör jobbet tillräckligt bra under dessa lågsäsonger. Att klappa och massera en kanin tar bort den lösa pälsen och är i allmänhet mycket bekvämare för en kanin än känslan av en borste.

Kaniner som behöver borstas året runt

Vissa kaniner behöver borstas året runt. Långhåriga kaniner, som raserna Angora och Lionhead, har en tendens att trassla ihop sig och bli tovig päls om man inte hjälper till att underhålla pälsen. Du bör göra borstningen till en veckouppgift med dessa kaniner. Sedan när de är i sin stora moltningssäsong måste du borsta dem dagligen eller ibland flera gånger om dagen.

Andra kaniner, speciellt inomhuskaniner som ser mestadels artificiellt ljus, kommer så småningom att fälla lite hår under hela året och behöver därför oftare borsta för att hålla pälsen slät och glänsande. Vanligtvis är det fortfarande tillräckligt att borsta en gång i veckan för dessa kaniner om de inte fäller mycket, men använd ditt eget omdöme för att avgöra om de behöver borstas oftare.

Normala kaninfällningsmönster

I allmänhet har kaniner fyra moltningssäsonger under hela året, en var tredje månad. Två av dessa är stora fällningssäsonger där din kanin byter från sin sommar- till vinterpäls eller vice versa. Under dessa kraftiga håravfallssäsonger kommer du behöva borsta ganska ofta, men under de ljusare årstiderna behöver du kanske inte så mycket borstning alls. Läs mer om normala smältningsmönster hos kaniner.

Varför är det viktigt att borsta sin kanin?

Kaniner bör borstas för sin egen hälsa och komfort. Att borsta kan förhindra att hårbollar byggs upp och hjälpa till att hålla din kanin mer bekväm under årstidernas växlingar.

Eftersom kaniner slickar sig själva för att hålla sig rena, betyder det att de äter mycket av sin egen päls. Normalt är detta inget problem. Pälsen som kaniner får i sig kommer att passera genom deras system precis som alla andra livsmedel.

Se även  Kan kaniner passa genom små hål?

Det betyder dock att kaniner äter när de smälter massor av deras päls. Om kaninens hälsa förblir bra så går det bra. Pälsen kommer att fortsätta att passera genom din kanins matsmältningssystem (men du kan stöta på den i hopklumpad bajs). Men om din kanin är mycket stressad eller har en sjukdom som bromsar matsmältningen, kan den extra pälsen göra att dess system blir igensatt och fastnar i magen som en hårboll. Eftersom kaniner inte kan kräkas som katter kan, kan detta snabbt bli en farlig situation för kaniner.

Att borsta din kanin under den stora molningsperioden kommer att förhindra att hårbollar blir ett problem. Även om din kanin blir sjuk eller stressad, kommer det inte att finnas tillräckligt med päls i hans system för att orsaka en fullständig blockering.

Andra fördelar med att borsta din kanin

Att borsta din kanin kommer också att hålla den mer bekväm under säsongsväxlingarna. Detta kommer att hjälpa din kanin att förlora sin överflödiga päls snabbare och vara bättre förberedd för det rådande vädret. Till exempel, när vädret blir varmt, kommer borstning av din kanin att hjälpa till att fälla sin tjocka päls snabbare, vilket gör honom mer bekväm i varmt väder.

För längrehåriga kaniner kan regelbunden borstning också förhindra en obekväm, smutsig eller tovig päls. Eftersom deras päls är mer benägen att dra mot marken och närliggande föremål, kan den också få smutsiga fläckar på den. Regelbunden borstning kan hjälpa till att förhindra att dessa områden byggs upp och orsakar klumpar eller tovor i pälsen.

Vilken typ av borste ska man ha?

Kaniner har känslig hud, så många står inte stilla eller förblir lugna medan du borstar dem. Detta gör det också svårt att veta vilken sorts borste din kanin ska ha, eftersom de mest effektiva borstarna ofta är de som kaniner gillar minst. När du väljer en borste måste du hitta en balans mellan din kanins behov av komfort och hur bra borsten kommer att vara på att hjälpa din kanin att fälla sin extra päls.

Det finns många olika verktyg du kan prova när du försöker hitta en borste som din kanin kommer att tolerera:

 • Loppkam: Detta är ett mycket fint tandat alternativ som hjälper till att få bort den lösa pälsen från underpälsen. Det är ett bra alternativ om din kanin står stilla, men den kommer ofta att rycka lite mer i din kanins päls och få dem att slingra sig eller springa iväg.
 • Pälsbrytare för husdjur: Denna är större än en vanlig loppkam, så den kan täcka ett större område. Den har fina tänder, men inte lika fin som en loppkam, så det dras lite mindre i pälsen. Det är i allmänhet vad jag rekommenderar att du först försöker se om din kanin kommer att tolerera det.
 • Fintandad kam: En fintandad människokam kan också fungera bra. Dessa är vanligtvis av plast och drar inte lika mycket i din kanins päls, men borsten är fortfarande tillräckligt tunna för att få jobbet gjort.
 • Handskborste: Om din kanin inte kan hantera en kam kan du använda en handskborste. Även om dessa lösa pälsar inte kan dra bra ut ur underpälsen, kommer de fortfarande att yta med den lösa pälsen. De korta gummiborsten är inte lika slipande, så du kanske kan övertyga din kanin om att du bara ger dem en massage.
 • Gummiborste: Du kan prova att använda en gummiborste. Vanligtvis har dessa väldigt breda borst som inte drar lika mycket i kaninens päls. Denna typ av borste är mer för att borsta ytor och hjälper inte mycket för att ta bort lös päls från underull.
 • Luddrulle: Jag har använt den här några gånger. Vanligtvis har kaninen inget emot en luddrulle eftersom det inte finns några borst. Du kommer dock bara att kunna nå ytskiktet på din kanins päls. Luddrullar kan ofta fungera som en sista utväg (tillsammans med lite rumpplockning) om din kanin inte tål något annat.
Se även  Kan du använda kaninbajs som gödningsmedel? För-och nackdelar!

Vilka typer av borstar man bör undvika

Det finns några vanliga typer av borstar som säljs för små djur som jag generellt inte rekommenderar för kaniner. Jag rekommenderar inte de mjuka borstarna då de inte är effektiva. De gör inte ett bra jobb med att ens få bort pälsen från ytan på en kanins päls, och är värdelösa på att komma till deras underull.

Jag rekommenderar inte metallborstarna eftersom de vanligtvis gör ont för kaniner. Dessa borstar har många metallborst som gnider mot den känsliga huden på kaninen. Den enda gången jag skulle använda dessa borstar är för långhåriga kaniner. Även då, använd dem bara när du borstar ändarna av din kanins päls för att förhindra trassel och tovor och använd dem inte för att komma nära pälsen nära din kanins hud.

Hur man borstar en kanin

För att få mest framgång när du borstar din kanin, vill du hitta ett sätt att hålla din kanin lugn under borstningen. För vissa av er kan det innebära att du håller din kanin i knät medan du borstar den, men för andra kanske du vill borsta den där den känner sig trygg på golvet. Jag använder också en teknik där jag borstar kaninen med ena handen och sedan genast klappar den med den andra för att hålla dem lugna.

Om din kanin blir skrämd vid något tillfälle, klappa den försiktigt för att lugna ner den innan du börjar igen. Processen bör ta cirka 10-15 minuter, men om din kanin är skrämd kan du också dela upp den i mycket kortare pass under dagen.

 1. Lugna din kanin. Innan du borstar din kanin, vill du få honom i en lugn position så att det är mindre troligt att han springer iväg eller får panik under borstningspasset. Om din kanin är okej att hållas kan du ta upp honom och ansa honom i ditt knä. Jag föredrar att hålla mina kaniner lugna genom att låta dem ligga på golvet medan jag ger dem en avslappnande massage.
 2. Borsta försiktigt i pälsens riktning. När din kanin har lugnat ner sig kan du börja borsta dem försiktigt. Om du använder en kam, vill du placera kammen nästan plant mot din kanin för att förhindra att borsten sticker in i deras ömtåliga hud. Om du använder en borste eller handske, tryck inte för hårt på din kanins päls. Du vill borsta deras päls, inte deras hud. Börja kamma i riktning mot pälsen. Om din kanin tål det kan du prova att borsta mot pälsen, men de flesta kommer inte att gilla det särskilt mycket. Fortsätt att klappa din kanin med din fria hand för att hålla dem lugna.
 3. Plocka ut lite av den lösa pälsen när den blir avslöjad. När pälsen börjar lossna kommer du att se några tovor stiga upp till ytan. Ofta kommer dessa att fastna på sidorna eller på din kanins rumpa. Du kan försiktigt plocka av dessa medan du klappar din kanin (jag kallar detta rumpplockning).
 4. Borsta bort överflödig päls med händerna. När du har borstat ordentligt, stryk din kanin över ryggen med några långa drag. Detta tar bort eventuell lös päls på ytan av din kanins päls.

Under de kraftiga fällningssäsongerna kan du upptäcka att din kanins päls blir trasig igen efter bara några timmar. Det betyder inte att du gjorde ett dåligt jobb. Det är bara så kaninsäsongen fungerar. Du kommer att vilja borsta dem igen imorgon, och varje dag tills pälsen är tillbaka under kontroll. Om din kanin fäller mycket, kommer du förmodligen att vilja ge den flera groomings per dag.

Se även  Vad du ska använda för din kanins kattsand (och vad du INTE ska använda)

Vad du ska göra om din kanin hatar att bli borstad

Min kanin, Elusive, hatar absolut att bli borstad. Oavsett vilken typ av kam eller gummihandske jag försöker, agerar hon som om jag försöker tortera henne. Även luddrullen är vanligtvis mer än hon tar.

Vad kan du göra om du är i en liknande situation med din kanin?

 • Mycket klappning: Att stryka fungerar ungefär på samma sätt som att borsta. Du borstar försiktigt bort den lösa pälsen från din kanins päls. Efter en lång klappningssession kommer du att märka lösa högar av päls runt din kanin som täcker dina händer. Genom att klappa dem väldigt ofta (flera gånger om dagen) kan du hjälpa dem att bli av med all överflödig päls utan att behöva använda en borste.
 • Använd fuktiga händer eller en fuktig trasa: Lite vatten kan göra att kaninens päls fastnar på dina händer eller en fuktig handduk. Detta kan hjälpa dig att få bort den lösa pälsen från din kanins päls. Du vill se till att dina händer eller handdukar bara är fuktiga och inte genomblöta. Kaninpäls tenderar att hålla kvar fukt och de torkar inte lätt när de är våta.
 • Ta med din kanin i ett litet utrymme: Små utrymmen, till exempel i en låda eller tvättkorg, kan hindra din kanin från att slå omkring eller hoppa iväg så fort du börjar borsta honom. På så sätt kan du bättre borsta din kanin.

Hur man handskas med tovig päls

Ibland trasslar sig en kanins päls. Detta är vanligt hos långhåriga kaniner, som kan få tovig päls bara av att vara aktiv eller sova fel, men det är också möjligt hos kaniner med kortare päls. Jag ser det mycket på räddningskaniner som brukade vara i en livsmiljö som inte städades ofta. De har en tovig och urinfläckad päls som klumpar sig för mycket för att kunna borstas ut.

När du har att göra med tovig päls har du två val:

 1. Lossa pälsen. Om den filtade pälsbiten inte är så dålig, så har du möjligheten att trassla ut den. Du kan använda en päls splitter att försiktigt lossa knutarna i din kanins päls. Det hjälper att ha två personer så att en person kan hålla kaninen lugn medan den andra jobbar med att trassla ut pälsen.
 2. Raka eller trimma pälsen. Om det toviga området har klumpat ihop sig så mycket att pälsen faktiskt har bildat en knuten filt, måste du raka området. Du kan ta din kanin till en professionell groomer eller kaninveterinär för att hjälpa dig med detta. Du kan också välja att raka dem hemma med en liten djurfrisör. Detta är inget område jag har så mycket erfarenhet av, men jag kommer att säga att om du väljer att raka din kanin själv, ha alltid en partner och kom ihåg att vara extra försiktig. Kaniner har väldigt känslig hud, så du vill inte skära dem med rakhyveln.

Särskilda hänsyn till långhåriga kaniner

Att putsa långhåriga kaniner, som lejonhuvud och angorakaniner, är mycket mer jobb. På grund av detta väljer många att klippa sina långhåriga kaniners päls till en mer hanterbar längd, speciellt pälsen under magen som är svårare att borsta. Detta minskar avsevärt mängden trimning du behöver göra varje dag, och det håller din kanin svalare under sommarmånaderna.

Om du låter din kanins päls växa ut, måste du upprätthålla en daglig skötselrutin. Du bör borsta din kanin i lager. Börja längst bak, lyft de översta lagren av den långa pälsen och borsta det nedre lagret. Släpp ytterligare ett lager och borsta det också. Fortsätt tills du har borstat hela kaninen. Den här metoden hjälper dig att komma till underullen så att du kan förhindra uppbyggnad av tovig päls.

Källa:

 1. Harvey, Carolynn PhD DVM. ”Att polera.” Föreningshuskaniner. https://rabbit.org/faq-grooming.