Hur man får en katt att använda ett skrapstolpe i 6 enkla steg

Oavsett om du redan har köpt ett kattträd eller försöker bestämma dig för om du ska köpa ett till din katt, vill du se till att han vänjer sig vid det. När allt kommer omkring kan dessa saker vara dyra!

Den goda nyheten är att de flesta katter tycker om att använda en skrapstolpe, och i de flesta fall är det väldigt lätt att få en katt att använda en skrapstolpe. Vi diskuterar orsakerna till varför din katt inte använder kladstolpen och hur du kan vänja honom vid det steg för steg.

Snabb överblick

01

Kattträd är ett bra sätt att berika din katts inomhusmiljö.

02

Placera kattträdet i ett livligt område i huset, där katter kan sitta och övervaka sitt territorium.

03

Uppmuntra din katt att utforska trädet genom att strö det med kattmynta eller kattgodis, eller till och med mata det från trädet.

Behöver min katt ett skrapstolpe?

Kattträd är ett bra sätt att berika din katts inomhusmiljö.

De flesta katter gillar att använda ett kattträd för att klättra, klia sina klor och gömma sig högt på sittpinnar. Det är en lekutrustning, säng och lekredskap i ett. Faktum är att det har funnits stora kattträd med flera nivåer Det har visat sig minska olämplig repning. Även om det inte har gjorts mycket vetenskaplig forskning på kattträd, är det mycket troligt att det finns flera fördelar med att använda ett kattträd.

Dessa inkluderar:

  • Minskning av stress och ångest (och tillhörande medicinska problem)
  • Reducering av olämpliga repor
  • Minskning av fetma
  • Bättre klohälsa

Dessutom kan husdjursföräldrar upptäcka att katter är mindre benägna att gå utomhus när fler av deras behov tillgodoses inomhus. Även om ett kattträd inte garanterar att din katt inte går ut för att leta efter ett riktigt träd, är det ett bra sätt att låta klättrare säkert få ut trädet ur sitt system.

Läs också: De 8 bästa kattträden 2022

Varför använder inte min katt sin skrapstolpe?

varför har randiga katter bokstaven M

De flesta katter föredrar större träd, med gott om plattformar, skrapstolpar och gömhål.

Om du har köpt en skrapstolpe och din katt vägrar att använda den kan du bli lite besviken, speciellt om du vet att träningen är bra för honom. Vad kan vara fel?

Katter kan vara lite kräsna när det kommer till vad de gillar och ogillar, och de bildar också preferenser från tidig ålder. Ditt kattträd kan vara för vingligt, inte tillräckligt högt eller inte gjort av rätt material.

I allmänhet föredrar katter större träd, och dessa bör vara robusta. Det borde finnas flera plattformar. Eventuella skrapstolpar bör vara gjorda av sisalrep (även om äldre katter tenderar att föredra matta), och minst en bör vara längre än 1 meter.

Din katts personlighet och livserfarenheter kan dock betyda att han föredrar något annat. Prova några varianter om du är osäker.

En annan möjlighet är att du inte har placerat trädet på rätt plats. Katter älskar att sitta på toppen av ett kattträd och titta på deras territorium, så att hålla det i ett litet rum på övervåningen betyder att det är mindre sannolikt att det kommer till nytta. Försök att flytta den till ett mer trafikerat område i huset, eller nära där din katt redan gillar att sova.

Beroende på trädet kan det vara svårt att klättra i trädet om din katt har ont i lederna. Artrit är vanligt hos äldre katter, men det drabbar även yngre katter. Det är definitivt värt att överväga om din katt inte använder skrapstolpen; ett besök hos din veterinär kan hjälpa dig att lokalisera problemet.

Läs också: Varför sitter katter på bröstet? 10 skäl varför!

Hur får man en katt att använda ett skrapstolpe?

Med rätt uppmuntran använder de flesta katter så småningom kattträd.

Nu när vi vet varför din katt inte använder skrapstolpen, låt oss se hur du kan få din katt intresserad av att använda skrapstolpen.

1. Välj din skrapstolpe noggrant

Berikad miljö

När det kommer till kattträd, ju större och högre desto bättre.

Som vi sa ovan kan katter vara kräsna ibland! Det är viktigt att välja ditt kattträd noggrant. I allmänhet gäller att ju större kattträdet är, desto bättre. Försök att få en som är minst tre fot lång och har minst två nivåer.

Läs också: Förstå din katts fem sinnen

2. Byt ut dofter

Katter på en skrapstolpe

Katter är doftmotiverade; att placera ett föremål som innehåller din katts egen doft kan locka honom till trädet.

Om din katt har en favoritfilt eller -korg, placera den på kattträdet så att den är bekant för honom. Du kan också lägga en filt eller handduk där de brukar ligga så det blir en del av deras ’säng’, sedan placera den på kattträdet för att förstärka tanken att det är en säng.

Läs också: Har katter doftkörtlar i tassarna?

3. Placera kattträdet nära där din katt sover

Det är viktigt att placera en skrapstolpe: välj en plats där din katt gillar att umgås.

Om din katt har en favoritsovplats kan det hjälpa honom att använda den om du placerar skrapstolpen i närheten. Din katt sover förmodligen där för att han känner sig trygg. Den kan ha bra utsikt över trädgården eller vara nära en utrymningsväg.

Hur som helst, de valde den platsen av en anledning, så det är vanligtvis bättre att ge upp och ge dem den närliggande skrapstolpen om möjligt. Som nämnts ovan är det osannolikt att det är en bra plats att placera trädet på övervåningen. Prova det i ett rum där din katt tillbringar mycket tid.

Läs också: Varför ligger min katt och sover mellan mina ben?

4. Använd kattmynta för att uppmuntra din katt

Catnip uppmuntrar katter att leka, rulla och klia, vilket gör att de kan utforska trädet.

Du kan använda en liten kattmynta för att hjälpa din katt att slappna av och njuta av trädet. Prova att strö lite på nivåerna. Eller, om ditt kattträd har skrapstolpar, kan du använda lite strö runt basen. Catnip försätter ofta katter i ett ”frenzy”-tillstånd, vilket får dem att leka, rulla och klia sig – perfekt för ett nytt kattträd!

Läs också: Vad gör kattmynta med katter och varför gillar katter det?

5. Fresta din katt med mat

Att ge din katt godsaker eller till och med måltider kan skapa positiva associationer till kattträdet.

Inte alla katter reagerar på kattmynta, men de flesta katter gillar en goding. Du kan erbjuda din katt en godbit eller till och med hans vanliga middag på toppen av hans kattträd. För att hjälpa honom att utforska kan du placera godsaker på varje nivå.

Läs också: De 12 bästa kattgodisarna

6. Gör det till en del av din lekrutin

varför gillar katter raw food?

Det finns så många fördelar med att ha en säker, hög plats att din katt kommer att tacka dig för att du provar dessa steg.

Om din katt undviker ett nytt kattträd, kan det vara en spelförändring att göra det roligt. När du leker med din favoritleksak, lek nära eller på trädet då och då. Börja smått (flytta bara leksaken över basen) och bygg upp tills leksaken lyfts upp i luften ovanför din katts huvud.

Läs också: Så leker du säkert med en katt, enligt en kattbeteendeist

Tips för att få en äldre katt att använda ett skrapstolpe

Seniorkatter kan behöva lite mer tid för att värma sig på ett kattträd.

De flesta unga katter är naturliga klättrare och kommer sannolikt att utforska vad du än erbjuder. Men äldre katter är ofta mer ovilliga att ändra sig.

Här är några tips speciellt för äldre katter:

  • Låt dem kontrollera för artrit
  • Köp ett kattträd med tillräcklig lutning
  • Placera skrapstolpen så att andra möbler kan hjälpa till med åtkomst

Läs också: 8 Purrfect-spel du kan spela med din katt

Slutgiltiga tankar

Att få en katt att använda ett skrapstolpe kan vara svårt, men det är definitivt värt ansträngningen. Det finns så många fördelar med att ha en säker, hög plats att din katt kommer att tacka dig för att du provar dessa steg. Förhoppningsvis kommer din kräsna katt snart att börja njuta av sitt nya kattträd. Innan du vet ordet av kommer de att kartlägga sitt territorium från toppplatsen.

Läs också: Hur markerar katter sitt revir?

Vanliga frågor

Hur kan jag förbättra min skrappost?

Katter gillar vanligtvis stora kattträd med flera plattformar. Det är dock bäst att inte modifiera ett köpt kattträd eftersom det kanske inte är säkert. Överväg istället att hitta instruktioner för en gör-det-själv-skrapstolpe som innehåller hängmattor, sittpinnar, stegar och en mängd olika skrapstolpar.

Varför klättrar inte min katt?

Inte alla katter klättrar, men de flesta gör det. Om din är ovillig att klättra är det en bra idé att boka ett besök till din veterinär, eftersom det är möjligt att han eller hon är för obekväm för att klättra. Artrit är vanligt och smärtsamt och kan få katter att vägra att klättra.

Kommer min katt verkligen att använda ett skrapstolpe?

De flesta katter tycker om ett kattträd och det har flera fördelar. För att öka sannolikheten för att din katt kommer att använda ett skrapstolpe, välj en stor med flera nivåer och se till att den är stabil.

Vad ska jag göra om min katt inte gillar skrapstolpen?

Katter är alltid misstänksamma mot nya saker; på så sätt förblir de säkra i det vilda. Om din katt inte värms upp till skrapstolpen direkt, få inte panik, ge honom tid och följ våra sex steg för att få en katt att använda en skrapstolpe.

Se även  12 tecken på en extremt glad katt