Hur man får en katts uppmärksamhet i 7 enkla steg

Vi vill alla att våra katter ska gilla oss, men katter är inte alltid lika tillgivna utåt som hundar. Det är ett privilegium när de kommer till oss för ett husdjur eller en kram, så hur ser vi till att detta händer oftare? Och hur kan du få din katts uppmärksamhet utan att skrämma bort dem? Läs vidare för några sätt att få din katts uppmärksamhet och uppmuntra honom att interagera med dig oftare.

Snabb överblick

01

Katter är mer benägna att interagera med människor som är avslappnade och pratar med dem lugnt.

02

Smakfulla godsaker och roliga leksaker är ett bra sätt att få din katts uppmärksamhet.

03

Håll din katts uppmärksamhet genom att se till att de tycker om din interaktion. Peta dem bara där de gillar att bli berörda och vet när de ska sluta när de har nått sin gräns.

Hur man håller en katts uppmärksamhet när du väl får den

1. Peta din katt på rätt sätt

Om du klappar din katt på fel sätt kommer hon förmodligen inte tillbaka efter mer.

De flesta katter föredrar att bli klappade runt huvudet och kinderna och gillar inte att deras mage rörs vid. Lär känna din katts favoritställen att bli klappad på och de kommer sannolikt att njuta av din uppmärksamhet mycket längre.

2. Ta hand om dem

Precis som att leka är att trimma din katt ett bra sätt att knyta an.

Katter är noggrant rena djur och tillbringar en stor del av sitt liv med att trimma sig själva, men det betyder inte att din katt inte kommer att njuta av en trimningssession från dig också. Många katter tycker om att bli borstade och det hjälper inte bara att hålla pälsen i toppskick, utan det är också en chans för dig och din katt att knyta kontakter.

Läs också: Bästa skötsel- och hårborttagningshandskar för katter

3. Gör lektiden rolig

Prova olika leksaker för att hitta den som din katt gillar bäst.

Håll lektiden intressant och rolig för din katt. Variera leksakerna du använder för att leka med din katt och ta reda på vad den gillar bäst. Katter tycker om att leka med leksaker som rör sig och ger dem möjligheten att ”jaga” som de skulle göra med byten. Om din katt tycker om dina leksessioner är det mer sannolikt att den leker med dig oftare.

Läs också: De 12 bästa kattleksakerna: Håll din katt vältränad och glad med dessa oemotståndliga leksaker

4. Försök att lära henne ett trick

Tro det eller ej, de flesta katter kan lätt tränas för att utföra enkla trick.

Katter är smarta och kan tränas precis som hundar. Som belöning kan du använda en välsmakande goding. Din katt kommer att njuta av att interagera med dig på detta sätt och använda sin smarta hjärna. Håll sessionerna korta och berätta aldrig för din katt att han har gjort det fel eller straffa honom. Om din katt tycker om att lära sig kanske han vill spendera mer tid med dig medan du lär honom.

Läs också: 5 enkla knep att lära din katt enligt en kattbeteende

5. Vet när du ska sluta

Se till att sluta klappa och gosa när din katt verkar ha fått nog.

Det viktigaste sättet att behålla din katts uppmärksamhet är att veta när du ska sluta klappa. De flesta katter har en klapptröskel och om de klappas för mycket eller för länge kan de bli överstimulerade och frustrerade. Detta kan ibland leda till det aggression eller att din katt undviker dig.

Lär dig att läsa din katts kroppsspråk eftersom den kommer att berätta när den närmar sig sin tröskel och du kan sluta innan den nås. Din katt kommer att lita mer på dig och är mer benägna att be dig om uppmärksamhet i framtiden.

Läs också: Kan man disciplinera en katt?

Sammanfattningsvis

Att lära sig att läsa din katts humör hjälper dig att maximera ditt band.

Ibland kommer din katt att söka din uppmärksamhet utan några signaler från dig, men om du vill få och hålla kvar din katts uppmärksamhet finns det några saker du kan prova. Prata lugnt med dem, ge dem en godbit och belöna deras uppmärksamhet genom att bara klappa dem där de vill bli berörda.

Tvinga aldrig din katt att interagera med dig och ge den alltid en chans att fly om den vill. Var uppmärksam på din katts beteende så låter hon dig veta när hon är på humör för lite uppmärksamhet. Katter kanske inte ger uppmärksamhet lika lätt som hundar, men detta faktum gör det desto mer givande och speciellt när de gör det.

Läs också: Tror min katt att jag är dess mamma? Svaret kanske överraskar dig…

Vanliga frågor

Hur vet man om en katt är glad eller arg?

Det är vanligtvis lätt att skilja en arg katt från en glad. En glad katt kommer att ha en avslappnad kroppsställning med öronen i neutralt läge. De kan också spinna eller gnugga sina huvuden mot dig. En arg katt är vanligtvis spänd och kan ha öronen platt mot huvudet. De kan också morra eller väsa.

Hur lugnar man en arg katt?

Det bästa du kan göra när din katt är arg är att lämna den helt ifred tills den lugnat sig. Att tvinga fram en interaktion kommer bara att göra din katt argare och riskera att du blir repad eller biten. Ibland kan det hjälpa att prata med din katt med en lugn röst.

Hur reagerar katter när de är arga?

En arg katt slår ofta med svansen, morrar eller väser och kan försöka svepa om någon kommer för nära. Om de kan kan de välja att springa och gömma sig tills de känner sig lugnare.

Se även  Varför sticker katter rumpan i ditt ansikte? En veterinär förklarar