Hur man får min hund att spy

Hur man får min hund att spy

Att ta hand om ett husdjur innebär vissa uppgifter som är obehagliga men viktiga. Att få din hund att kräkas i en nödsituation är en av dem. För att göra saken värre är chansen stor att du måste städa upp i röran efteråt.

Det här är verklig, villkorslös kärlek, men det som gör det så mycket mer speciellt är att det som ligger bakom det i slutändan kan vara livräddande. Ta reda på hur och varför man kan framkalla kräkningar hos hundar när vi tar en titt på några av deras farligare matvanor.

Utom under de mest extrema omständigheterna, förmå endast din hund att kräkas under ledning av en veterinär via telefon eller video. Om det alls är möjligt är det vanligtvis bättre att ta din hund till veterinärkliniken och framkalla kräkningar där. Att framkalla kräkning är inte en riskfri procedur!

När ska man få en hund att spy

När det kommer till mat kan de flesta hundar vara som dammsugare. Om det ser ut eller luktar ätbart kommer de att äta det. Deras definition av ätbart är mycket bred: mat, som promenader och deras ägare, är en viktig passion.

Vissa saker som ser ut eller smakar bra för oss och våra husdjur är giftiga för hundar. De stora spelarna här är choklad, det konstgjorda sötningsmedlet Xylitol, tillsammans med russin eller vindruvor, men det finns andra livsmedel som också kan vara giftiga. Bland vilka:

  • Lök, vitlök och gräslök
  • Macadamianötter, avokado och majskolvar
  • Alkohol

Alla dessa kan orsaka riktigt otäcka toxiska reaktioner, från njur- och leversvikt till tarmproblem och nedbrytning av nervsystemet. Även när de äts i små mängder kan dessa föremål också vara dödliga för hundar om de intas, så du bör alltid agera omedelbart.

Se även  Decker Rat Terrier vs. Rat Terrier - Fullständig jämförelse

Och, som alltid, ge aldrig en hund ett ben. Dessa kan splittras och orsaka förstoppning eller perforering av tarmen, vilket kan vara dödligt.

Om en hund äter något skadligt kan han kräkas upp det själv. Det är ett snabbt sätt att få ut skadliga ämnen ur kroppen. Det är bäst att konsultera en veterinär omedelbart.

Om din hund inte spyr frivilligt kan du behöva veta hur du får din hund att kräkas på ett säkert sätt.

När man inte ska få en hund att spy

Det finns undantag från varje regel. Så att förstå när man inte ska få sin hund att kräkas kan vara lika viktigt som att veta när man ska få honom att kräkas. Det kommer att finnas tillfällen då det inte är tillrådligt att få din hund att kräkas, även om den sväljer något skadligt.

Om en hund till exempel försöker spy ett batteri, frätande material eller vassa föremål kan det vara dödligt. Den enkla handlingen att kräkas kan leda till blockering eller perforationer.

Det kan vara särskilt farligt att framkalla kräkningar hos raser med kort nosparti. Dessa inkluderar Pekingese och Mops. Det finns en högre risk att orsaka aspirationspneumoni. Detta är en lunginfektion som kan bryta ut om din hund andas in främmande material som mat, vätskor eller innehållet i magen. Om ett giftigt ämne skulle komma in i en hunds lungor skulle en liknande fara gälla.

Undvik att framkalla kräkningar om det intagna ämnet är irriterande, såsom ett desinfektionsmedel, mineralsprit eller skummande tvål. Detsamma gäller vätskor som kan skada lungorna, som vaselin, paraffin och solkräm eller babyolja.

Se även  18 anledningar till varför en kyckling börjar halta och vad man ska göra

Om din hund är slö, i koma eller har anfall, framkalla inte kräkningar.

Hur man får min hund att spy i en nödsituation

Många webbplatser och vissa veterinärer rekommenderar en lösning av väteperoxid. Det finns dock vissa bevis för att denna kemikalie, liksom bordssalt, kan vara skadlig för hundar om den intas.

Det är möjligt för väteperoxid att orsaka svår gastrit eller maginflammation. Detta kan leda till sår och blödningar. Även om det är sällsynt har husdjur dött av inre blödningar på grund av väteperoxidtoxicitet.

Du bör absolut aldrig använda hushållskemikalier för att framkalla kräkningar. Rådet är att prova säkrare alternativ. Följ alltid din veterinärs råd.

Innan du får din hund att kräkas kan det vara en bra idé att mata den. Kräkningar på full mage kan ofta vara mer effektivt. Detta beror på omständigheterna och kom ihåg att detta skulle utesluta en endoskopi och kan göra en eventuell operation mer riskabel.

Säkrare val för att framkalla kräkningar hos hundar

För att få en hund att kräkas i en nödsituation, prova en lösning av bakpulver, den typ som används för att baka. Det innehåller inga skadliga kemikalier och utgör ingen fara för husdjur om det inte intas i stora mängder. Använd upp till en tesked per kopp vatten för en genomsnittlig till stor hund. ,

Använd proportionellt mindre för mindre raser. Injicera lösningen i din hunds mun med en kalkonbaster eller spruta (utan nål förstås).

En injektion av apomorfin är vanligtvis en veterinärs förstahandsval som kräkmedel eller något för att få en hund att kräkas.

Detta är ett mycket effektivt receptbelagt läkemedel, alltid administrerat av en professionell som sedan skulle kunna kontrollera hur det har fungerat. Detta är viktigt eftersom inget ämne som framkallar kräkning sannolikt rensar allt maginnehåll.

Se även  Det är därför hönshuset har sluttande tak

Ytterligare steg att ta

Var alltid med din hund medan den kräks. Prata mjukt och lugnande med din hund. Samla upp en del av spyorna så att din veterinär kan analysera dem. Stoppa din hund om den försöker få i sig det han just kräkts igen.

Se upp för ytterligare möjliga komplikationer och biverkningar. Dessa kan inkludera diarré och uppblåsthet. Rengör de drabbade områdena i ditt hem noggrant och ta ditt husdjur till veterinären för en fullständig kontroll så snart som möjligt.

När ska man prata med en veterinär?

Intag av ett giftigt ämne är aldrig bra för en hund. En del av ditt jobb som ansvarsfull hundägare är att veta vilka livsmedel som kan vara skadliga för människor och att hålla dem låsta så att din hund inte kan komma åt dem.

Problemet med även en mindre förgiftning är att konsekvenserna kan vara osäkra men ibland mycket allvarliga. Det är alltid bäst att kontakta en behörig veterinär om din hund har ätit något som inte är tillåtet.

Har du några frågor om att få din hund att kräkas? Boka då in en videokonsultation med en av våra certifierade veterinärer!