Hur man förhindrar en katt från att kissa på mattan

De flesta kattägare vet att katter är mycket rena varelser. De har oklanderliga toalettvanor och täcker till och med kissa och bajs! De tycker om att använda en kattlåda (eller utomhusrabatt) från en ung ålder och fortsätter att göra det hela livet.

Snabb överblick

01

Att kissa utanför kattlådan, även känt som olämplig urinering, är ett av de vanligaste problemen hos katter.

02

Det vanligaste som katter kissar på utanför kattlådan är mattor, sängar, kläder och filtar, förmodligen för att de är mjuka och absorberande.

03

Om din katt nyligen har börjat kissa på mattan, schemalägg en veterinärundersökning för att se till att problemet inte orsakas av ett medicinskt problem.

Om din katt plötsligt kissar utanför kattlådan och kissar på mattan istället, kan något vara allvarligt fel i din katts liv. Vi diskuterar orsakerna till detta och vad du kan göra för att förhindra det.

Normala toalettvanor

Katter vill instinktivt använda en kattlåda, så att gå ut tyder på ett medicinskt eller beteendemässigt problem.

Det är viktigt att veta vad som är ”normalt” när det kommer till katttoalettbeteende. Detta kan vara allmänt känt för några av er, men för nybörjare av kattägare kan detta vara ny information. Att kunna se skillnaden mellan vad som är normalt och vad som inte är kommer att hjälpa dig att upptäcka eventuella problem med din katts toalettbeteende.

Katter gillar naturligtvis att använda en kattlåda eller rabatt. De brukar kissa eller göra avföring och tillbringar sedan tid med att täcka med strösubstrat eller jord. De gör detta dels för att de är väldigt rena, men också för att det täcker deras doft och ser till att de går obemärkta förbi av andra katter. Detta medfödda (från födseln) beteende kommer hela vägen från deras vilda förfäder som skulle ha gjort detta i det vilda.

De flesta kattungar använder en kattlåda när de kommer till sitt nya hem. De behöver vanligtvis ingen utbildning när de väl vet var sin kattlåda finns och den är lättillgänglig.

Om de inte använder sin kattlåda är detta inte normalt. Många tror att de är samma sak som hundar eftersom de måste hustränas. Detta är inte sant och om din katt inte använder sin kattlåda finns det en anledning till det.

Varför kissar min katt på mattan?

Varför kissar min katt utanför kattlådan?

De vanligaste sakerna som katter kissar på utanför kattlådan är mattor, sängar, kläder och filtar.

Så vad händer när katter inte använder sin kattlåda? Varför händer det här? Detta är ett mycket vanligt problem och i själva verket är det ett av de vanligaste beteendeproblemen i en veterinärpraktik.

Om en katt kissar utanför kattlådan kallas detta ”olämplig urinering”. Vanliga ställen de kissar på är mattor, sängar, kläder eller filtar. Detta kan bero på att dessa föremål är mjuka på tassarna och absorberar urin lätt.

Det finns många möjliga orsaker till att din katt kissar utanför kattlådan. Detta kan vara allt från beteendeproblem till medicinska problem.

1. Kattlåda problem

Kattlådans missnöje är en av de vanligaste orsakerna till olämplig urinering.

Den kanske vanligaste boven när det kommer till olämplig urinering är kattlådan. Om katter inte gillar något med sin kattlåda, kanske de inte använder den och går och kissar någon annanstans. Vanliga problem är:

 • Otillräckligt antal kattlådor: En tumregel är att ha en kattlåda per katt plus en. Om du till exempel har tre katter bör du ha fyra kattlådor för att undvika problem. Det är också värt att ha en blandning av öppna och stängda kattlådor, snarare än bara stängda/huvförsedda lådor.
 • Kattlådor som är för små: Kattlådan ska vara 1,5 gånger din katts längd och tillräckligt stor för att din katt lätt ska kunna röra sig i den. Många kommersiellt tillgängliga kattlådor är egentligen bara lämpliga för kattungar och kommer att behöva uppgraderas när din katt växer.
 • Dålig plats för kattlådan: Lådorna ska stå i tysta, privata områden i huset. De ska inte vara bredvid varandra (vilket i princip fungerar som en stor kattlåda). Placera dem istället i olika delar av huset.
 • Katt gillar inte kattsand / kattsand: De flesta katter gillar mjukt, klumpigt strö som är oparfymerat. Detta är dock inte samma sak för alla katter, och det kan ta lite experiment för att hitta den som din katt föredrar. Ströet ska vara tillräckligt djupt för att din katt ska kunna gräva och täcka sin kiss och bajs.
 • Renlighet av kattlådan: Vi vet att katter är superrena, så det är bara vettigt att de inte skulle vilja använda en smutsig kattlåda. Lådor ska ösas ur en gång om dagen och bytas helt ut en gång i veckan. Undvik att använda starka rengöringsmedel, katter har väldigt känsliga näsor och kommer inte att uppskatta detta.

Läs också: Hur man rengör kattens kattlåda enligt en kattbeteende

2. Stress

Katter blir lätt stressade och det kan leda till problem med att använda kattlådan.

Katter är mycket mottagliga för stress och detta kan påverka deras toalettbeteende. Stress kan ta sig många former, inklusive arbete runt huset, en ny bebis, ett nytt husdjur, en ny katt, en flytt eller till och med en ny möbel.

Små förändringar kan orsaka mycket stress, så det är viktigt att ha detta i åtanke om din katt plötsligt börjar kissa utanför kattlådan.

Läs också: 11 bästa kattlådor 2023 – vi har provat dem alla

3. Flerkatthushåll

Olämplig urinering är ett vanligt problem i hushåll med flera katter.

Katter som bor i hushåll med många katter kan ofta kissa utanför sin kattlåda. Det kan bero på att det helt enkelt inte finns tillräckligt med kattlådor för antalet katter. Eller, ännu mer oroande, det kan bero på kattkonflikter i hemmet.

Katter som inte kommer överens kan blockera varandras vägar till kattlådan eller till och med överfalla varandra i kattlådan (särskilt med kattlådor med huva eller lock). Av denna anledning kan de kissa någon annanstans i huset.

Läs också: De 6 bästa kattkullarna för flera katter

4. Medicinska problem

Olämplig urinering är ofta ett tecken på en sjukdom, som katter i allmänhet döljer.

Om din katt kissar på mattan kan det vara av medicinska skäl. Det finns många sjukdomar som kan påverka hur en katt kissar.

Till exempel kan katter med urinvägsinfektion, cystit, diabetes mellitus, kronisk njursjukdom eller hypertyreos kissa olämpligt på grund av smärta eller ökad urinvolym. Katter med rörlighetsproblem eller äldre katter med artrit kan ha svårt att gå till kattlådan och kan behöva kissa någon annanstans i huset.

Läs också: Varför blöter min katt sängen

5. Sprayning

Att kissa och spraya är två olika saker; besprutning är nästan alltid ett territoriellt problem.

Det är viktigt att veta skillnaden mellan att din katt kissar och att din katt sprayar. Att kissa utanför kattlådan, som vi har diskuterat, kan bero på problem med kattlådan, beteendeproblem eller medicinska skäl. Sprayning skiljer sig från detta.

En ”spray” är en liten mängd koncentrerad urin som din katt vanligtvis utsöndrar när den står med rumpan vänd mot en vägg med svansen uppåt. Ibland kanske du märker att deras svans rycker när de gör detta.

Detta är ett territoriumurinmärke som stressade eller odöderade katter (särskilt kattkatter) kan uppvisa eftersom det innehåller feromoner och kan skicka ”meddelanden” till katter i närheten.

Läs också: 8 tips för att förhindra att en katt sprejar

Hur du förhindrar att din katt kissar på mattan

Hur många kattlådor ska du ha per katt - komprimerad

Det finns ett antal sätt att förhindra att din katt kissar på mattan.

Nu när vi vet varför en katt kissar på mattan kan vi försöka förhindra det. Det finns några saker du kan göra om du märker att din katt inte använder kattlådan;

 • Sterilisering och kastrering: Om din katt inte har kastrerats eller kastrerats ännu, kontakta din veterinär och få det gjort snabbt. Detta förhindrar territoriell markering runt huset.
 • Åtgärda problem med kattlådan: Problem med kattlådan är en av de vanligaste anledningarna till att katter inte använder sin kattlåda. Se till att du har tillräckligt med kattlådor för det antal katter du har och att de finns i olika delar av huset. De ska vara i tysta, privata områden med lite trafik. Lådorna ska vara tillräckligt stora för kattens storlek med tillräckligt djupt underlag för att gräva, och ska ösas ut dagligen.
 • Adressera stressfaktorer: Om din katt är stressad, försök ta reda på varför. När du har hittat orsaken kan du försöka minska deras stress. Till exempel, om en ny hund kommer in i huset, öka antalet flyktvägar och gömställen katten har. Se också till att de har ett eget utrymme med egna resurser (t.ex. kattlåda, mat- och vattenstationer, sängar och skrapstolpar) borta från det nya husdjuret. Syntetiska feromoner (Feliway-sprayer eller plug-in diffusorer) kan hjälpa till att minska stress och få din katt att känna sig säkrare.
 • Förbättra hushåll med flera katter: Om du har flera katter, se till att du har tillräckligt med resurser för dem (strøkartor, mat- och vattenstationer, sängar och skyddsrum). Erbjud kattlådor som inte har huvor/kåpor för att undvika bakhåll för andra katter. Om du upptäcker att särskilt två katter inte kommer överens, försök använda syntetiska feromoner och rådfråga din veterinär eller kattbeteende.
 • Uppmärksamhet för äldre katter: Om du har en äldre katt, se till att det finns en kattlåda på varje våning i ditt hus och att den är lättillgänglig. Äldre katter kan ha svårt att komma in i en kattlåda, så det är en bra idé att skära ut sidan så att de bara kan gå in och inte behöva kliva.
 • Ta dem till veterinären: Om du tror att din katt inte mår bra, ta in honom för en veterinärkontroll för att utesluta eventuella medicinska tillstånd. Detta är särskilt viktigt om de visar nya symtom som viktminskning, kräkningar, ökat drickande och urinering. Din veterinär kommer att ta en fullständig historik från dig och undersöka din katt. De kan bestämma sig för att testa din katts urin för bakterier, kristaller eller närvaron av glukos. De kan också ta ett blodprov för att kontrollera deras njurar, lever och sköldkörtel.
 • Rengör smutsiga platser noggrant: Du kanske tror att det räcker med att rengöra den smutsiga delen av mattan på traditionellt sätt, men så är det ofta inte. Katter kan fortfarande lukta där de kissade och kommer sannolikt att återvända till samma plats. Att använda enzymatiska rengöringsmedel eller bakpulver kan hjälpa till att rengöra området ordentligt och ta bort lukt och feromoner.

Läs också: De 5 bästa mattrengöringarna för katturin

Vad man inte ska göra

Straff är aldrig svaret om en katt kissar på mattan eller någon annanstans i huset.

Bestraffa aldrig din katt för att han kissar på mattan eller någon annanstans i huset. De gör inte detta som en ”smutsig protest” eller för att irritera dig. Det är bara ett tecken på att något är fel och du behöver göra lite detektivarbete för att ta reda på vad problemet är.

Att använda en vattenpistol eller deodorantspray, gnugga näsan i den eller skrika på dem kan bara göra problemet värre. Du kan få din katt att frukta dig och påverka relationen du har med din katt.

Läs också: Hur markerar katter sitt territorium?

Peeing on Carpet: Final Thoughts

Om din katt har börjat kissa på mattan, gör ditt bästa för att fastställa orsaken till beteendet.

Att kissa på mattan är ett vanligt problem som vi ser hos våra kattkompisar. Det är inte på grund av bristande träning eller på att din katt beter sig illa. Det är ett tecken på att något är fel med din katt och det kan vara allt från stress, problem med kattlådan eller ett medicinskt problem.

Prova tipsen vi har listat ovan för att lösa det här problemet och kontakta din veterinär om det inte löser problemet eller om din katt visar andra symtom.

Läs också: Hur får jag min katt att sluta göra något?

Vanliga frågor

Varför kissar min katt på golvet?

Katter gör detta av många skäl, inklusive problem med kattlådan, stress, konflikter med andra katter och medicinska skäl. Rådfråga din veterinär om du är orolig för din katt.

Hur förhindrar man att en katt kissar på samma ställe?

Du bör noggrant rengöra området med ett enzymrengöringsmedel för att bryta ner lukterna. Följ instruktionerna på etiketten.

Hur straffar man en katt för att han sprayar?

Straffa aldrig en katt för sprayning. Detta kan göra din katt rädd för dig och det kan till och med orsaka aggression. Om din katt sprayar, boka tid med din veterinär för att få dem undersökta och kastrerade eller kastrerade vid behov.

Ska man gnugga in en katts nos i dess kiss?

Nej! Du ska aldrig gnugga en katts nos i deras kiss. Försök istället att ta reda på varför din katt inte använder sin kattlåda och boka in en veterinärkontroll om han mår dåligt.

Se även  10 anledningar till varför katter slår sina läppar