Hur man förhindrar övervuxna kanintänder

Kaniner är kända för sina stora bocktänder. Deras tänder är nödvändiga för att upprätthålla en idealisk kost och hålla matsmältningssystemet friskt. Eftersom kaniner utvecklades till att äta mycket grov mat i naturen, utvecklades deras tänder med öppna rötter, vilket innebär att de kommer att fortsätta växa under kaninens liv.

Övervuxna kanintänder är ett av de vanligaste hälsoproblemen hos kanin. Detta tillstånd orsakas ofta av en felaktig kost eller en miljö som inte tillhandahåller lämpligt tuggmaterial. Men genetik spelar ofta en viktig roll, med kaniner som också utvecklar övervuxna tänder.

Om problemet är genetiskt finns det lite du kan göra för att förhindra övervuxna tänder, och kaninen kommer sannolikt att börja utveckla malocklusioner (den tekniska termen för övervuxna tänder) innan de är ett år gamla. Däremot kan du vanligtvis förhindra att vuxna kaniner utvecklar övervuxna tänder genom att ge dem en bra kost och undvika skador. Lär dig om symptomen och orsakerna så att du kan vara förberedd om möjligheten dyker upp, men kom ihåg att förebyggande är det mest praktiska steget av alla.

Viktigt: Den här sidan kan innehålla affiliate-länkar. Som Amazon Associate och som medarbetare till andra företag tjänar jag en liten provision för kvalificerade köp.

Övervuxna tänder hos kaniner

Övervuxna tänder, även känd som malocklusioner, är ett vanligt hälsoproblem hos kaniner. Både de främre framtänderna och de bakre kindtänderna kan bli övervuxna om kaninen inte äter tillräckligt för att slipa ner dem eller om tänderna blir felinriktade. I svåra fall kan kanintänder bli så långa att de sticker ut ur kaninens mun och hindrar dem från att äta.

Medan vissa små sporrar i tandtillväxt kan korrigera sig själva om en kanin äter en hälsosam kost, kräver de flesta tandtillväxt särskild läkarvård. I många fall kommer kaniner att kräva regelbundna besök hos veterinären för att trimma sina tänder om de är permanent felinställda.

Om kanintänderna blir för långa kan de också trycka in i tändernas rötter. De kan orsaka bölder och infektioner i skallen. Som ett resultat kan du märka knölar runt kaninens kinder, ögon och haka när de utvecklar malocklusioner.

Ju tidigare du kan upptäcka problemet och rätta till din kanins tänder, desto mer sannolikt kan de återgå till det normala i framtiden utan att behöva trimmas. Du kan titta efter de vanligaste symtomen och lära dig hur du ger din kanin tandkontroller hemma för att försöka fånga tecken på malocklusioner så tidigt som möjligt.

Framtänder vs. att välja

Det finns två typer av kanintänder: de främre framtänderna (som folk vanligtvis tänker på som bocktänder) och de bakre kindtänderna. Framtänderna skär maten när din kanin äter den, medan molarerna effektivt maler den till en fruktkött.

Båda typerna av tänder kan bli övervuxna, men det är mycket mer utmanande att behålla och underhålla molarerna efter att din kanin utvecklar kroniska tandproblem. Om framtänderna blir ett för stort problem kan de faktiskt tas bort utan att orsaka drastiska förändringar i kaninens livsstil.

Se även  Hur länge kan en kanin gå utan mat?

Symtom på överväxta tänder

För att veta om din kanin har malocklusioner, bör du vara uppmärksam på de vanligaste symtomen. Vissa kaniner kommer att agera normalt och visar plötsliga tecken på förändring (som att plötsligt vägra äta), medan andra långsamt kommer att ändra sina matvanor när tänderna växer längre och tuggningen blir mer smärtsam.

 • Viktminskning eller minskad aptit
 • Plocka upp och släpp mat
 • Vägra att äta hö
 • Klumpar eller bölder på kinderna eller hakan
 • dreglande
 • Oförklarliga rinnande ögon
 • Synligt långa tänder

Orsaker till övervuxna tänder

Även om detta ofta orsakas av en felaktig kost, är det inte den enda anledningen till att kaniner får övervuxna tänder. För vissa kaniner är problemet genetiskt. För andra orsakas det av mindre tandskador som inte läker ordentligt.

Inte tillräckligt med hö

Den vanligaste orsaken till att kaniner får övervuxna tänder är att de inte äter tillräckligt med hö i sin dagliga kost. Hö är viktigt eftersom det är rikt på fibrer och grovt (belagt med mikroskopisk kiseldioxid) som hjälper till att slipa tänderna när din kanin tuggar.

Det är också därför kaniner ofta slutar äta hö när tänderna växer över. Det är mer smärtsamt att tugga på det grova lövverket och kaninen kommer att föredra den mjukare maten de hittar i sin dagliga föda.

Tuggleksaker, som träpinnar och bollar, kan också spela en roll för att förhindra malocklusioner. Dessa ger kaninen ett sätt att slipa tänderna när den är uttråkad eller lekfull. Men hö är mycket viktigare för en kanins tandhälsa.

Felinriktad på grund av skada eller infektion

Kanintänder kan också bli sneda om kaninen skadas eller får en infektion i tänderna. Trubbigt trauma kan göra att tänderna hamnar ur linje, vilket hindrar tänderna från att gnugga ihop ordentligt när kaninen tuggar och slipar tänderna. Detta kan hända om en kanin drar för hårt i stängerna eller biter i något som är för svårt att tugga.

En infektion, särskilt i roten av en tand, kan också göra att tänderna blir felinriktade. En infektion kan mjuka upp roten och tanden kanske inte kan sitta på plats medan kaninen äter. De kommer inte att kunna tugga maten tillräckligt för att hålla tänderna kvar.

Genetik

Det är inte alla orsaker till malocklusioner hos kaniner som kan förebyggas. Ibland handlar det bara om dålig genetik. Kaninens övre och nedre käkar kan vara felinriktade, vilket hindrar tänderna från att slipa ihop. Det kan också vara så att vissa tänder växer snabbare än andra, vilket orsakar problem.

Se även  5 skäl till varför kaniner är bra husdjur

Vanligtvis, om problemet är en kanins genetik, kommer malocklusionerna att börja dyka upp när de är mindre än ett år gamla. När kaninens käkar och tänder utvecklas kommer du att börja märka symptomen på övervuxna tänder.

Hur man förhindrar överväxta tänder hos kaniner

Det bästa du kan göra för att hjälpa din kanin är att vidta förebyggande åtgärder innan ett problem någonsin uppstår. Dessa steg förhindrar ofta din kanin från att någonsin utveckla malocklusioner, och de hjälper dig att upptäcka problem tidigt om de börjar växa övervuxna tänder.

Även om malocklusioner inte kan förhindras i varje enskilt scenario (särskilt om det orsakas av genetik), kommer dessa steg att säkerställa att de flesta kaniner har friska tänder.

En hälsosam diet

Att mata din kanin med en hälsosam kost är det bästa sättet att förhindra övervuxna tänder. Se till att din kanin har obegränsat med hö tillgängligt. Till exempel kan kaniner tugga hö hela dagen för att hålla sina tänder friska.

Kaniner behöver bara utfodras med små mängder torrfoder. Om du ger din kanin för många småbitar kommer den att äta upp det istället för höet. Detta kan leda till viktökning och tandproblem.

Lär dig om den idealiska kanindieten så att du kan hålla din kanin vid bästa möjliga hälsa.

Tugga leksaker

Tuggleksaker är också bra för att hålla kanintänderna friska. De ger lite motstånd för att hjälpa din kanin att slipa ner tänderna. De kan också hålla din kanin aktiv och förbättra deras mentala och fysiska hälsa.

Problemet är att många kaniner inte gillar att leka med leksakerna vi ger dem. De kan vara ganska kräsna och bara leka med sina favoritleksaker. Det bästa sättet att hitta leksaker till din kanin är att förse dem med ett brett utbud av leksaker att välja mellan. Jag gillar att få leksaker från min favoritbutik på nätet, Small Pet Select. De kommer att skicka dig en mängd säkra, naturliga kaninleksaker. Du kan erbjuda dem till din kanin för att se vilken de gillar bäst, och fortsätta att få din kanins favoritleksaker i framtiden. (och du kan använda koden ”BUNNYLADY” i kassan för att få 15 % rabatt på din första beställning)

En tandkontroll varje vecka

Förutom att förse din kanin med hö och föremål att tugga på för att hålla tänderna rena, kan du också aktivt övervaka din kanins tänder för att se till att de är friska. Gör en grundläggande tandkontroll ungefär en gång i veckan för att se efter tydliga tecken på övervuxna kanintänder. Du kommer inte att kunna ge den typ av grundlig kontroll som du kan få av en veterinär, men du kan fånga grundläggande symtom på malocklusioner och ta din kanin till veterinären för läkarvård.

 1. Gnid din kanins kinder. När du klappar din kanin, ge dem en kindmassage. När du gör detta, känn runt din kanins käke och kinder efter eventuella stötar eller bölder.
 2. Kontrollera framtänderna. När du klappar din kanin drar du försiktigt tillbaka hans främre läppar. Kontrollera framtänderna för att se till att de är i linje och inte krokiga eller övervuxna.
 3. Leta efter symtom på tandproblem. Observera din kanin för att leta efter allmänna tecken på övervuxna tänder. Se till att de inte dreglar eller oförklarligt tappar maten ur munnen.
Se även  Kan kaniner äta pengaväxter?

Regelbundna veterinärbesök

Att ha en årlig hälsokontroll för din kanin kan hjälpa till att upptäcka tecken på problem som du kanske förbiser hemma. Veterinärer har verktyg för att titta in i en kanins mun och se till att alla tänder växer i en hälsosam och balanserad takt, även kindtänderna.

Var noga med att ta din kanin till ett litet djur eller exotiskt djurveterinär, eftersom kaniner kräver specialiserad vård. Om du vill hitta en kaninveterinär nära dig, försök att söka efter en efter sidan för veterinärkatalogen för House Rabbit Society. Om du fortfarande inte kan hitta en lämplig veterinär, försök att ringa vanliga kliniker i ditt område och fråga vilken veterinär de rekommenderar för sällskapsdjurskaniner.

Vad du ska göra om din kanin har förvuxna tänder

Att korrigera din kanins diet eller ge en kanin fler tuggleksaker kommer inte att fixa en malocklusion när den väl har utvecklats. Det är bara förebyggande åtgärder. I framtiden kommer du att behöva klippa din kanins tänder eller, i vissa fall, ta bort helt och hållet.

Om du tror att din kanin har förvuxna tänder bör du:

 1. Ta din kanin till veterinären. Din veterinär kan ge specialiserad vård och rådgivning baserat på din kanins tillstånd.
 2. Låt dem klippa eller ta bort tänderna. Din veterinär kan rekommendera att trimma tänderna eller till och med ta bort framtänderna helt. Försök aldrig att klippa din kanins tänder hemma. Att försöka klippa dem med nagelsax leder ofta till allvarliga frakturer och infektioner i tänderna.
 3. Mata din kanin med en spruta. I vissa fall kanske du inte kan klippa din kanins tänder direkt. Om din kanin inte kan äta på grund av sina tänder, bör du mata den med sprutfoder varje dag. Lär dig mer om kritisk vård och hur du matar din kanin med sprutor.

källor:

 1. Laurie Hess, DVM; Rick Axelson, DVM. ”Sjukdom i tänderna hos kaniner.” VCA. https://vcahospitals.com/know-your-pet/dental-disease-in-rabbits.
 2. Liten, Diana. ”När tänder förvandlas till betar.” Föreningshuskaniner. https://rabbit.org/journal/2-6/tusks.html
 3. ”Kaniner, chinchillor, marsvin och andra gnagare har nytta av tandvård.” Specialister inom djurtandvård och munkirurgi. https://www.mypetsdentist.com/rabbit-rodent-dental-care.pml.