Hur man ger en katt ett bad

Vi har hört myterna om att katter kan sköta all sin egen skötsel och hatar vatten. Att fortsätta dessa traditioner för toviga, långhåriga och äldre katter är en otjänst för både katter och deras ägare.

Bath behöver inte vara en brottningsmatch med en grinig, dinglande katt. Det är möjligt att behärska väsentliga tekniker för att snabbt och enkelt bada och torka.

Så gör din kroppsrustning redo, förbered dig på att bli blöt och ta med ditt sinne för humor till badrummet eller handfatet.

Behöver katter ett bad?

Orsaker till och fördelar med ett bad

Att bada en katt Skäl att bada en katt

De flesta katter behöver bara tvättas om de har kommit i kontakt med ämnen som de inte säkert kan slicka bort själva.

Normalt behöver korthåriga katter inte bad om de inte har ett medicinskt problem eller själva smutsar ner. Långhåriga katter drar nytta av rutinbad och föning. Syftet med badet är att avfetta pälsen och rengöra katten ner till huden.

Torknings- och kamningsproceduren efteråt är nödvändig för att ta bort lös död päls, tovor eller mattor.

Bada din katt på ett stressfritt sätt med denna steg-för-steg-guide

Det är tänkbart att erövra konsten att bada med dessa enkla steg:

Förberedelse

Planering är avgörande för en positiv kattbadupplevelse.

Steg 1: Välj plats och utrustning

 1. Välj en lämplig badplats med djupt handfat upp till midjan (till exempel kök eller badrum). Ett handfat ger ett slutet utrymme (mindre rörelsefrihet för din katt) med gott om utrymme att röra sig på och enkel användning.
 2. Badet rekommenderas inte eftersom det är för stort (lättare att fly), din rygg och knän kommer att tacka dig senare.
 3. Lägg en gummimatta eller handduk i diskhon för att förhindra att den glider.
 4. Investera i ett sprayset för husdjursdusch med en slang i rostfritt stål om du planerar att bada regelbundet.
 5. Välj helst ett rum som är torrt, varmt och dragfritt, med en dörr som går att stänga för att förhindra rymningar.
 6. Anslut en Feliway diffusor några timmar i förväg.
 7. Spela lugnande kattmusik för en övergripande lugnande känsla.

Steg 2: Konfigurera verktyg och produkter

 1. Korrekt användning av utrustning och produktförberedelser är nyckeln till att minimera stress, instängdhet, förlust av kontrollkänsla hos katter och hjälper till med effektiv badtidshantering.
 2. Bär bekväma kläder, handskar eller lämplig personlig skyddsutrustning, särskilt när du badar av medicinska skäl (för att begränsa korskontaminering till andra husdjur och dig själv).
 3. Lägg en handduk på bröstet om din katt bestämmer sig för att ta tag i dig.
 4. Ge kattschampoprodukter eller Chubbs Bar redo och inom räckhåll.
 5. Värm upp en handduk och se till att den sträcks i närheten så att en våt katt kan lindas in.
 6. Ha extra handdukar redo att torka.
 7. Se till att du har öron- och ögonrengöringslösningar, inklusive bomullstussar, inom räckhåll.
Se även  Vilket är det bästa stället att placera en kattlåda?

Steg 3: Förberedelse innan badet

 1. Helst ska du klippa din katts naglar dagen innan du badar.
 2. Du vill också borsta och ta bort eventuella mattor.

Steg 4: Introduktion till vatten

 1. Tillsats av vatten bör ske gradvis och din katt bör introduceras lugnt, särskilt om det är första gången.
 2. Placera långsamt din katt i diskhon.
 3. Ta ett stadigt tag i din katts axel/hals med vänster hand samtidigt som du är lugn.
 4. Böj din vänstra underarm på kattens kropp för att kontrollera honom.
 5. Starta det varma vattnet bakifrån med höger hand för att vänja katten vid ljudet, vibrationerna och spänningen från det sprutade vattnet.

Steg 5: Bada en katt

 1. Doppa inte en katt i vatten; ett munstycke fungerar bäst för katter.
 2. När din katt är van vid vattentemperaturen (något varmare än ljummet) och trycket, starta vattnet längst bort på kattens kropp (bredvid svansen).
 3. Kontrollera kattens reaktion. När han eller hon är lugn, fortsätt att återfukta kroppen och hakan (undvik ögon, öron och näsa).
 4. Håll sprayen så nära kattens kropp som möjligt (stark spray är hotande för en katt).
 5. Löddra din katt med schampo eller tvål.
 6. Tillsätt extra vatten för att få bra penetration och fortsätt arbeta hela kroppen. God spridning och rengöring krävs och ju tätare pälsen är desto mer vatten behövs.
 7. Använd fingertopparna för att massera schampo (katter älskar den här biten)!
 8. Skölj ur schamporester flera gånger.
 9. Vrid försiktigt ut överflödigt vatten från kroppen.
 10. När det är klart, linda in katten i en handduksburrito.

Rengöring av ögon och öron

Hur man tvättar en katts ögon och öron

Du kan också behöva rengöra din katts ögon och öron med en fuktig bomullstuss eller trasa.

 1. Torka av din katts ögon med en fuktig bomullstuss eller en ögontvätt som ordinerats av din veterinär. Använd helst en ny bomullstuss för varje öga.
 2. Rengör försiktigt din katts yttre öra med en bomullstuss för att avlägsna fukt (doppa inte i din katts hörselgång).

Steg 6: Torkprocess

 1. Torka din katt ordentligt genom att försiktigt gnugga kroppen med en varm, stor handduk innan du fortsätter med föningen.
 2. Fullständig torkning är nödvändig för att säkerställa att katten inte blir förkyld och att pälsen inte klumpar ihop sig, särskilt hos långhåriga katter.
 3. Använd en professionell hårtork på låg hastighet som inte är för högt förrän katten är helt torr.
 4. Undvik en mänsklig hårtork eftersom den är bullrig och blir för varm.
 5. Långhåriga katter har nytta av att kamma dem noggrant efter föning.
Se även  Cat Ultrasound: Kostnad och hur det fungerar

Sista avgörande steget: belöningar

 1. Belöna din katt efteråt för positivt beteende med en speciell godbit (värdefull delikatess).
 2. Ge massor av öm kärlek och omsorg, plus lektid när de är avslappnade.

Så ska du tvätta din katt?

Få katter gillar att bli tvättade; det är bäst att vänja dem vid upplevelsen från kattungdomen. Regelbunden borstning, bad och föning förhindrar hårbollar, mattor och pälsar hos långhåriga och äldre katter.

Att planera och använda din utrustning optimalt kommer att göra badet i ditt hushåll till en njutbar, stressfri upplevelse.

Vanliga frågor

Är det okej att bada en katt?

Katter är experter på att rengöra och slicka sig, men inte på att tvätta eller ta bort smuts och mattor.

Mattor produceras av fett i pälsen kombinerat med håravfall som fastnar i den feta pälsen istället för att tas bort.

Det kommer att finnas många omständigheter som motiverar att badkatter, som när en långhårig katts päls är trasslig eller när de smutsar ner botten, när en katt är överviktig eller när en katt med geriatrisk artrit inte kan använda vissa delar av sin kropp. . Kattungar kan bli täckta av bajs, och andra katter kan ha särskilda medicinska behov som kräver bad varje vecka för att minska spridningen av infektioner (t.ex. ringorm).

Sphynxkatter är hårlösa, men inte helt kala med ett lager fint hår. Regelbundet bad är nödvändigt för att förhindra fettavlagringar, eftersom det tunna lagret inte är tillräckligt för att absorbera de naturliga kroppsoljor som utsöndras av huden.

Hur tvättar jag min katt utan att klia sig?

Att trimma din katts naglar några dagar innan eller samma dag kommer att förhindra att du blir repad under badtiden. Extra par händer i kombination med skonsamma hanteringstekniker och godsaker minskar risken för repor.

A Luftmunstycke kan appliceras för att förhindra att den blir biten eller kliad av en aggressiv katt när den badar eller torkar av.

Hur ofta ska du tvätta din innekatt?

Som en tumregel kan kattungar badas från fyra veckors ålder. National Cat Groomers Institute har en fantastisk demonstration om det Badande kattunge.

Se även  Hur långt hemifrån strövar huskatter?

Korthåriga katter inte mer än tre gånger om året under fällningssäsongen om inte katten blir smutsig. Långhåriga katter drar nytta av regelbundna bad var sjätte vecka och visar katter en vecka före en utställning.

Hos långhåriga katter som norska skogen kan underullen vara tjock. Pälsen samlar upp smuts runt huset/trädgården och har en tendens att bilda trassel. Försummade hakar kan förvandlas till mattor, så husdjursägare bör ge en hand var fjärde till sjätte vecka. I fall som rör päls bör en professionell kattfrisör tillkallas.

Katter med rufsig päls som Cornish Rex och raser med långa lockar fäller inte hårt. Kraftig skötsel kan påverka utseendet på pälsen, så att bada snarare än borsta rekommenderas för katter av samma typ.

Om en katt är extremt aggressiv kommer en kattfrisör att behöva bada och föna oftare för att förhindra mattning, vilket kommer att kräva att katten rakas. Detta är också viktigt för katter med tunn hud eller låg kroppsvikt.

Att bada geriatriska katter eller katter med dålig hälsa kan vara för stressigt, så rådfråga din veterinärs rekommendation.

Hur tvättar man en katt som hatar vatten?

Var försiktig, tålmodig, prata lugnt och gör upplevelsen så stressfri som möjligt med hjälp av feromonterapi och lugnande musik.

Försök först att få katten bekväm i en badplats utan vatten, med godsaker eller lektid. Öva nära badet samt i handfatet tills de är helt avslappnade.

En katt som hatar vatten kan löddras med en våt tvättlapp och kattschampo och sköljas av med en skål eller kanna om den inte är alltför besvärad.

Om badet är för traumatiskt och du behöver rengöra ett specifikt område av din katts kropp, prova hypoallergena kattservetter, men testa dem innan ytterligare applicering i händelse av en allergisk hudreaktion.

Vissa katter tål inte ett bad. Om det finns risk för skador och extrem stress (för dig och din katt), ring en professionell kattfrisör eller se din veterinär.

Visa resurser


Cats.com använder högkvalitativa, trovärdiga källor, inklusive peer-reviewed forskning, för att stödja påståendena i våra artiklar. Detta innehåll kontrolleras och uppdateras regelbundet för noggrannhet. För att lära dig mer om våra standarder och träffa vår veterinära granskningskommitté, besök vår Om oss-sida.

 1. Institute, NC (2020, 1 juni). Badet: varför och hur onlinekurs. (NCGI, kompilator) Greer, South Carolina, USA: NCGI. Hämtad 20 juli 2020 från

 2. Kindersley, D. (2014). Komplett kattvård. I D. Kindersley, Komplett kattvård; Hur du håller din katt frisk och glad (sid. 30-34). New York: DK Publishing (Dorling Kindersley). Hämtad 20 juli 2020

 3. Shojai, A. (2016, 30 september). Kattvårdstips: Bada katter. USA. Hämtad 21 juli 2020 från