Hur man gör en formel för akut krisvård för kanin

Nödsituationer inträffar. Din kanin kan plötsligt ha slutat äta eller göra avföring, vilket försatt honom i en akut vårdsituation. Det första steget är alltid att boka en akut tid hos din veterinär. Men efter det måste du ta hand om din kanin och hjälpa honom att komma tillbaka till full hälsa.

När kaniner blir sjuka kan de ha så mycket obehag eller smärta att de vägrar äta. Detta kan vara dödligt för kaniner eftersom deras hälsa beror på den ständiga rörelsen i matsmältningssystemet. För att hjälpa en sjuk kanin att återhämta sig från sin sjukdom kan det vara nödvändigt att ge honom Critical Care med en spruta.

 • Relaterad läsning: Vad du ska göra om din kanin inte äter

Viktigt: Den här sidan kan innehålla affiliate-länkar. Som Amazon Associate och som medarbetare till andra företag tjänar jag en liten provision för kvalificerade köp.

Vad är Critical Care?

Critical Care är en pulverbaserad kaninfoderformel. Det används för att förse kaniner med tillräckligt med kalorier och vatten när de återhämtar sig från sjukdom eller operation. Min veterinär rekommenderar att jag alltid har en påse med Critical Care-formel till hands för nödsituationer. Förhoppningen är att jag inte ska behöva använda formeln, men det är bäst att vara förberedd.

För att få din kanin att äta i en nödsituation måste du mata dem Kritisk vårdformel. För att göra formeln, blanda helt enkelt pulvret med lite vatten för att få en puddingliknande konsistens. Du måste sedan långsamt spraya formeln på din kanin.

Critical Care används efter operation eller medicinsk diagnos för att få din kanins matsmältningssystem tillbaka på rätt spår. Formulan hjälper till att se till att din kanin äter tillräckligt, och vattnet hjälper också till att hålla din kanin hydrerad.

När ska du ge din kanin Critical Care?

Du bör undvika att ge din kanin kritisk vård såvida inte en kvalificerad veterinär beordrar det. Det finns många möjliga orsaker till varför en kanin inte äter, och det är nödvändigt att fastställa den bakomliggande orsaken till detta beteende innan du kan hjälpa din kanin att återgå till det normala.

Till exempel kanske din kanin inte äter på grund av en blockering i magen eller matsmältningskanalen. Tvångsmatning skulle inte hjälpa förrän deras matsmältningssystem kommer i rörelse igen, vilket skulle kräva operation eller medicinsk ingripande från en kaninkunnig veterinär.

Om din kanin inte äter är det första du ska göra att boka ett akut möte med din veterinär.

Efter att din kanin har varit hos veterinären och deras underliggande tillstånd har diagnostiserats, kommer du sannolikt att behöva administrera doser av Critical Care Formula för att säkerställa att din kanin äter och har den bästa chansen att återhämta sig.

Se även  Hur håller vilda kaniner varma på vintern?

Hur man gör kanin kritisk vård

Rabbit Critical Care är inte svårt att göra. Tanken är helt enkelt att blanda Oxbow Critical Care-formeln med vatten för att göra en blandning med en puddingliknande konsistens. Du kan sedan lägga denna blandning i en stor spruta och mata din kanin (det är det svåra).

Hur mycket matar du din kanin

Mängden du matar din kanin beror på storleken på din kanin. Du bör också överväga all mat som din kanin äter på egen hand. Ofta äter kaniner som återhämtar sig från en sjukdom fortfarande en liten mängd av sin vanliga mat. I dessa fall är det säkert att minska mängden Critical Care-formel du ger din kanin.

Du bör fortfarande ge dem en del av formeln tills de återgår till helt normala matvanor. Vid det här laget kan du minska mängden formel du matar din kanin under de närmaste dagarna.

Kanin vikt Mängd formel per dag
2 lbs 45 ml
3 lbs 67,5 ml
4 lbs 90 ml
5 lbs 112,5 ml
6 lbs 135 ml
7 lbs 157,5 ml
8 lbs 180 ml
9 lbs 202,5 ​​ml
10 lbs 225 ml

Din veterinär kan ge dig specifika instruktioner om hur mycket du ska mata din kanin. Om de avviker från råden som ges här är det alltid bäst att lyssna på dem. Din veterinär kommer bättre att förstå din kanin och dess specifika situation.

Hur ofta ska du mata din kanin

Du bör undvika att ge din kanin hela den dagliga mängden Critical Care-formel på en gång. Det är bäst att åtminstone dela upp den dagliga mängden flaskmatning som krävs i tre separata matningspass. Kaniner som är mycket svaga bör dock ges formeln med 4-6 mindre pass under dagen.

Till exempel, om du behöver mata en 4 pund Critical Care-formel till kaniner dagligen, kommer de att behöva totalt 90 ml. Du kan dela upp detta i tre matningspass genom att ge dem 30 ml på morgonen, 30 ml på eftermiddagen och ytterligare 30 ml på kvällen.

Kaniner som mår bra och börjar äta på egen hand behöver kanske bara 1 eller 2 extra matningspass med Critical Care-formeln. När din kanin återhämtar sig kan du minska antalet matningspass och mängden mat du matar din kanin.

Steg-för-steg instruktioner

För att göra Critical Care för din kanin behöver du ett paket med Oxbows Critical Care-formel och en stor spruta. Din veterinär kan ha dessa föremål för dig när du tar hem din kanin efter deras nödsituation.

 1. Blanda Critical Care-pulvret i en skål med varmt vatten. Du bör använda dubbel mängd vatten som pulver. Så 3 matskedar pulver skulle blandas med 6 matskedar vatten.
 2. Erbjud lösningen till din kanin på en sked. För det mesta kommer sjuka Critical Care-kaniner inte att äta från en sked, även om du får formler som smakar gott. Det är ändå bäst att ge dem det och se om de vill äta det själva, eftersom det är mindre stressigt för kaninen.
 3. Häll formeln i en stor spruta. Om din kanin inte vill äta lösningen på egen hand, ta bort den bakre kolven från sprutan och skopa i Critical Care-blandningen.
 4. Mata din kanin med en spruta tills den har ätit rätt mängd. Du bör mata din kanin långsamt så att de inte kvävs.
Se även  Vad ska man göra med en vild kaninunge? Vad man ska göra och vad man inte ska göra!

Hemlagad intensivvård

Om du får slut på paketformel eller inte kan komma åt den kan du behöva göra en provisorisk formel för din kanin. I ett nafs kan du göra en hemmagjord version av Critical Care för att mata din kanin med deras vanliga dagliga pellets. Den har inte samma näringsvärde som den officiella formeln, men den kan säkerställa att din kanin fortfarande äter och får i sig viktiga näringsämnen och kalorier.

För att göra en hemmagjord intensivvårdsformel:

 1. Tillsätt några matskedar av din kanins dagliga pellets i en skål.
 2. Tillsätt varmt vatten till pelletsen tills det blir en tillräckligt jämn konsistens för injektion med en spruta. Du bör lägga till en matsked i taget för att blandningen inte ska bli för vattnig.
 3. Du kan välja att lägga till en liten mängd krossad banan eller osötad äppelmos för att göra blandningen mer tilltalande för din kanin.

Hur du matar din kanin med en spruta

Beroende på din kanins natur kan sprutmatning vara svårt och stressigt. Det är ofta ännu svårare att administrera Critical Care än andra orala mediciner eftersom du måste gå långsamt. Din kanin behöver tid att tugga och svälja.

Detta kan vara en svår teknik att vänja sig vid, men efter några dagar kommer du att bli skickligare och din kanin vänjer sig vid det. Även om du är stressad och frustrerad är det bäst att hålla dig lugn och fortsätta trösta din kanin under hela processen.

 1. Skopa ner formeln i sprutan och tryck in kolven tills formulan når spetsen på sprutan.
 2. Lägg din kanin i en kaninburrito för att hålla dem från att kämpa. Placera din kanin på en plan yta och håll den stilla genom att hålla den hårt med armen lindad runt kroppen.
 3. Lägg din hand på kaninens huvud och dra läppen bakåt med armen lindad runt din kanin. Dra läppen på den sida av kaninen som är närmast dig så att du kan se framtänderna.
 4. Sätt in sprutan i kaninens mun bakom framtänderna. Detta kan ta lite tid om din kanin kastar huvudet för att undvika att sätta in sprutan. Ha tålamod och håll försiktigt ner din kanins huvud när du sätter in sprutan.
 5. Tryck in en liten mängd formel i din kanins mun för att få dem att tugga. Cirka ½ ml eller mindre. Ta bort sprutan och ge din kanin en stund på sig att svälja formeln.
 6. Sätt tillbaka sprutan i din kanins mun och tryck in cirka 1 ml formel. Ta bort sprutan och låt din kanin tugga och svälja.
 7. Fortsätt att ge din kanin formeln, små 1 ml bitar tills de avslutar sin dos.
Se även  Hur behandlar man kaninskador? 6 vanliga behandlingar

Källor

 1. ”Kritisk vård för växtätare – information för husdjursägare.” Oxbow djurhälsa. https://www.oxboaustralia.com/critical-care%E2%84%A2-information-for-pet-owners.
 2. Krempels, Dana Ph.D. ”Gastrointestinal Stasis: The Silent Killer.” Föreningshuskaniner. 10 februari 2013. https://rabbit.org/gastro-intestinale-stasis-the-silent-killer-2.

Relaterade frågor

Hur vet du när din kanin är sjuk?

Kaniner är bytesdjur och tenderar att dölja sina sjukdomar för att undvika att bli plockade upp av rovdjur. Några av de viktigaste tecknen på sjukdom hos kaniner är:

 • Att inte äta eller ändra matvanor
 • Bajsa inte
 • Sitter i en besvärlig ställning
 • Brist på energi
 • Mer aggressivt beteende än vanligt
LÄS MER

Hur vet jag om min kanins bajs är frisk?

Frisk kaninbajs kommer att vara kulor lika stora som en kakaoslurry. De har en konsekvent och regelbunden form, storlek och färg. Liten eller missformad avföring kan indikera hälsoproblem. Om din kanins avföring inte återgår till det normala är det bäst att boka ett möte med din veterinär för att diagnostisera eventuella underliggande hälsoproblem.

LÄS MER

Rekommenderade produkter och märken

Viktigt: Dessa är affiliate länkar. Som anställd på Amazon, Small Pet Select och Chewy.com kan jag få en liten provision för kvalificerade köp.

De två märkena jag använder när jag köper mat till min kanin är Oxbow Och Välj ett litet husdjur. Båda har högkvalitativa kaninprodukter och är företag som bryr sig om våra smådjurs hälsa. Om du köper från Välj ett litet husdjur använd koden KANIN FRAM i kassan för att få 15% rabatt på din första beställning.

Nyhetsbrev tips och tricks

Om du är ny på kaninvård, kolla in Bunny Ladys varannan månads nyhetsbrev. Direkt efter att du registrerat dig får du en GRATIS PDF-guide för kaninvård. Jag har satt ihop en guide som tar upp alla grunderna i kaninvård så att du har allt på ett ställe. Då får du tips och tricks om kaninskötsel direkt i din inkorg, så att du vet att du tar utmärkt hand om din nya kanin.

ATT REGISTRERA