Hur man håller en katt utan att bli repad

Behöver du veta hur man säkert håller en katt utan att bli repad i strimlor? Goda nyheter! Du har kommit till rätt ställe. Läs vidare för att ta reda på hur du räddar dina händer och kelar din katt på ett säkert sätt.

De flesta kattägare kommer att vara medvetna om att det finns vissa områden på våra katter som vi kan och inte kan röra. Katter är väldigt känsliga varelser och de har strikta regler om vem de låter röra dem och var.

Om du försöker plocka upp en katt medan du rör vid den någonstans den inte är bekväm med, kommer den säkert att meddela dig att den inte är glad. Vanligtvis kommer din katt att börja med ett varningssvep med deras vassa klor. Kattskrapor är mycket smärtsamma och kan lätt bli infekterade, så du vill undvika detta kattbeteende till varje pris.

Vissa katter älskar att bli plockade upp och gosade och burna runt. Vissa av dem föraktar absolut detta och kommer verkligen att motsätta sig någon form av mänsklig kontakt. Du känner din egen katt bättre än någon annan. Ibland finns det scenarier där du behöver hålla din katt och det är bra att veta hur man håller en katt utan att bli repad.

Varför vissa katter inte gillar att bli plockade upp

Katter är individer och medan vissa älskar att hållas och bäras, hatar andra det och kommer att klia sig fritt.

Katter älskar att ha alla fyra tassarna planterade på golvet. För dem betyder detta att de kan röra sig mycket snabbt i vilken riktning som helst och reagera på sina kattinstinkter på ett ögonblick. De flesta huskatter har hanterats av människor från tidig ålder.

När katter avvänjs från sina mammor och flyttas till sina nya hem, brukar det innebära mycket gos och att bli plockade upp och burna runt på en mängd olika sätt.

Din katt kommer att lära sig att hanteras är en säker, vanligtvis rolig aktivitet som inte skadar dem. Om din nya katt är en räddning från ett härbärge eller en vildkatt, kanske hon aldrig har blivit hämtad tidigare, så de förstår inte vad du försöker göra om du misshandlar dem.

Dessa katter kanske inte har haft den bästa skötseln av husdjur, har haft en mycket dålig hanteringsupplevelse eller kanske till och med blivit misshandlad. Tyvärr kommer sådana katter att associera all fysisk kontakt med människor med trauma.

Din katt kan ha en skada eller sjukdom, vilket betyder att den upplever smärta när den plockas upp. Saker som ett kattbett, böld från ett slagsmål med en annan katt, kanske inte är uppenbara eller synliga för oss, men de kommer att vara extremt smärtsamma att röra vid. Om du är orolig för din katt, sök råd från din veterinär.

Se även  150 bästa blommiga kattnamn som passar alla katter

Läs också: Varför attackerar min katt mina fötter?

Hur man vänjer en katt vid att bli upplockad

Det kan ta ett tag för vissa katter att komma till den grad att de blir hanterade, men med tålamod och konsekvens kan de tränas.

Var säker på att även om din katt verkligen hatar att bli hanterad, så finns det säkra sätt att hantera en katt utan att bli repad. Det är bäst att träna dem långsamt så att du kan hålla dem.

Du kan lära en katt att det inte är en skrämmande eller stressande aktivitet att plocka upp den. De måste kunna lita på dig. Om din katt verkligen gör motstånd kan det ta lite längre tid – varje enskild katt är olika.

Men så småningom, med konsekvens och uthållighet, kommer din katt att lära sig att inget dåligt kommer att hända honom om han hålls fast och att du kan göra det mot honom. Nedan följer några tips för att komma igång.

1. Lär känna din katt

Låt din katt värma upp dig och verkligen lära känna dig när du tränar dem så att du kan hålla dem.

Håll ut handen och låt din katt nosa på den. Låt dem gnugga din hand med sina kinder om möjligt. Detta är ett vanligt kattbeteende, där de gnider sin doft på föremål eller varelser för att markera dem som säkra. Om din katt gör detta är det ett bra tecken att du kan försöka hålla den.

Om din katt börjar jama eller spinna mjukt är detta också ett tecken på att hon trivs i din närvaro. Rör dig långsamt och stadigt runt din katt – plötsliga rörelser kommer att larma och skrämma honom. Med tiden kommer du att bättre kunna bedöma hur din katt mår.

Läs också: Har katter ett bra luktsinne?

2. Välj rätt tidpunkt

Tajming är allt när det kommer till att hålla i en katt. Om en katt är stressad, trött eller hungrig är det ingen bra tid.

Katter är mycket känsliga för stress i sin omgivning. Om de redan är oroliga eller rädda, kommer de inte att svara bra om du provar något nytt med dem. Välj en tid när de är lugna, avslappnade och verkar nöjda innan du tar upp dem.

Om de spinnar eller är lekfulla med dig är det här ett bra tillfälle. Ta hänsyn till vad som hände med dem och mellan er två den dagen. Om det har varit många positiva interaktioner och de verkar nöjda, så är det här ett bra tillfälle.

Om din katt är stressad eller rädd, låt den vara ifred och vänta på dig. Katts kroppsspråk är ibland en komplicerad vetenskap!

Se även  Varför sitter katter på bärbara datorer?

Läs också: 10 beprövade sätt att visa din katt att du älskar henne

3. Vän din katt vid att bli berörd

När du håller en katt, kom ihåg att de gillar att känna sig trygga och trygga utan att känna sig instängda.

Om du vill hålla i en katt utan att bli kliad, träna din katt att vänja sig vid att bli berörd och hanterad. Beröringsområden som katter vanligtvis svarar bra på inkluderar bröstet, buken och deras fram- och bakben. Du kan börja med att helt enkelt klappa eller kittla dem i dessa områden när de är glada och avslappnade omkring dig.

Återigen, det är väldigt viktigt att välja en tid då din katt är lugn eftersom hon kommer att vara mer mottaglig. Om de är hungriga, stressade eller trötta kanske de inte svarar lika bra. Var försiktig och mät noggrant deras reaktion. Om de verkar upprörda eller arga, sluta omedelbart.

Om du låter dem klappa dig, belöna din katt med milda, lugnande verbala beröm, godsaker eller en kattmynta. Prova detta i några veckor och gradvis kommer din katt att behöva vänja sig vid att du rör vid den utan att sträcka ut handen och klia dig.

Läs också: Varför kliar sig katter?

4. Vänja din katt vid att bli upplockad

Att visa din katt att det är säkert för dig att hålla i honom kommer att stärka ditt band med honom, eftersom han kommer att se dig som säker och pålitlig.

Nästa steg, när din katt låter dig röra dem på bröstet och magen, är att försiktigt lyfta upp dem. Du kan börja med att helt enkelt ta bort vikten från deras framben så att de står på bakbenen. Gör detta i några sekunder för att vänja dem vid känslan och lägg dem sedan försiktigt ner igen.

Upprepa denna manöver och öka gradvis tiden du håller upp din katt. Glöm inte att belöna dem med massor av verbala beröm och godsaker! När de tillåter dig att glatt lyfta dem framifrån kan du göra exakt samma process, men på andra sidan. Lägg din hand under deras mage och lyft försiktigt deras bakben från marken i några sekunder.

De kanske inte gillar att deras mage berörs så här krävs ett mycket försiktigt tillvägagångssätt! Om din katt ser obekväm ut eller börjar få panik, sluta omedelbart och lugna honom med massor av lugnande ord och godsaker.

Läs också: Katter och barn – Regler för säker lek

Hur du hämtar din katt

Låt din katts reaktioner vägleda dig. Om de verkar nervösa eller panikslagna är det bäst att släppa dem.

Så nu när du har vant din katt vid att bli berörd och hanterad på de ställen där du behöver hålla i honom kan du försöka plocka upp honom.

  • Börja med att placera ena handen under din katts bröst och den andra handen över ryggen och under magen.
  • Nu när du har plockat upp dem måste du ändra positionen lite, eftersom din katt kommer att känna sig tryggast med bakbenen stödda.
  • Skopa din katts bakdel så att de är i din armkrok och håll din katts kropp nära din.
  • Håll ditt grepp mjukt men stadigt; katter gillar att känna sig trygga. Om du är osäker eller nervös kommer din katt att känna av detta.
  • Om din katt börjar kämpa eller visar tecken på obehag, släpp honom. Om de känner sig fångade är de mycket mer benägna att bita eller repa sig för att skydda sig själva eftersom deras överlevnadsinstinkt kommer att slå in.
Se även  Varför gillar katter att gå och sitta på tangentbord så mycket som de gör?

Läs också: Varför slickar min katt mig och biter mig sedan?

Slutsats

När din katt behandlas som en individ med individuella behov, kommer hon att svara bättre på pågående träning.

Om din katt är typen som drar sig för fysisk kontakt, finns det fortfarande sätt du kan träna dem så att du kan plocka upp dem på ett säkert sätt. Det kommer att ta tid och ansträngning, men det kommer att vara värt det i slutändan. Det är också mycket praktiskt för alla resor till veterinärkliniken. Tänk på att de kan ha haft en dålig upplevelse tidigare som gör dem misstänksamma.

Du måste vinna din katts förtroende. Behandla varje katt som en individ eftersom de alla kommer att reagera olika. Med tiden kommer du att lära dig vad din katt gillar. Om du är villig att arbeta hårt, kommer du så småningom att ha en katt som du kan ösa upp och hålla utan att de använder dig som ett mänskligt skrapstolpe!

Läs också: Gillar katter mys?

Vanliga frågor

Vad är det säkraste sättet att hålla en katt utan att bli repad?

Det säkraste sättet att hålla en katt utan att bli repad är att använda två händer. Ena handen ska vara under kattens bröstkorg nära frambenen och den andra handen ska stödja bakbenen.

Ge ett skonsamt men stadigt grepp så att katten känner sig trygg. Prata med dem med en lugnande röst medan du håller dem.

Hur plockar man upp en katt som inte gillar att bli plockad upp?

Du bör närma dig katten långsamt och lugnt. Var medveten om din katts gränser och respektera dem. Närma dig dem från sidan, aldrig framifrån eller bakifrån. Låt dem nosa på din hand innan du försöker röra vid den. Om din katt inte tål någon behandling kan du söka råd från din veterinär eller kattbeteendeläkare.

Är det OK att lyfta en katt i nacken?

Att lyfta och hålla din katt i nacken är onödigt påfrestande. Det kan vara mycket smärtsamt för din katt. När katter är mycket unga, kommer mamman katten att bära dem så här, genom att bita i lappen. I den här åldern har de en reflex som gör att kroppen blir slapp.

De kanske fortfarande gör detta som en ny kattunge, men de kommer att växa ur det när de blir äldre. Att skrapa smutsen som en vuxen katt får dem att spänna sig och det kan vara plågsamt och smärtsamt för dem.

Var ska man inte hålla en katt?

Katter behöver känna sig stöttade när de hålls. Du ska inte ta upp en katt i tassarna eller svansen. Du ska aldrig dra dem på nacken för att ta upp dem. Vissa katter hatar att bli berörda i ljumsken eller under armhålorna, så tänk på detta när du stoppar in händerna för att ta upp dem också.