Hur man hanterar en falsk graviditet hos en hund

hur man hanterar falsk dräktighet hos hundar?

Ungefär 80 procent av ospaterade (icke-steriliserade) honhundar kommer att visa tecken på falsk dräktighet någon gång i livet. För majoriteten av dem kan detta hända många fler gånger.

Vi hänvisar också till en falsk dräktighet som en falsk dräktighet, pseudocyesis eller falsk dräktighet hos hundar.

Lär dig mer om detta vanliga tillstånd när vi tittar på dess orsaker och symtom.

Vad är en falsk dräktighet hos hundar?

Falska dräktigheter börjar cirka 45 till 60 dagar efter din hunds sista brunstcykel, känd som en brunstcykel. De efterliknar många av symptomen på en riktig graviditet.

Falska graviditeter kan vara ungefär en vecka till en månad. Symtomen kan uppstå hos en hund i alla åldrar som fortfarande har sina äggstockar och livmoder. Även om en falsk graviditet kan inträffa efter vilken brunstcykel som helst, uppstår den inte nödvändigtvis efter alla cykler.

Varför händer falska graviditeter?

De normala hormonella förändringarna som inträffar efter varje brunstcykel är det som orsakar falska graviditeter. Deras mål är att förbereda din hunds kropp för graviditet. Ibland fortsätter dessa förändringar även när en hund inte är dräktig.

Progesteronnivåerna är höga när en hund har ägglossning och börjar sjunka cirka 6 veckor eller senare. Minskningen av progesteron resulterar i högre nivåer av ett annat hormon, prolaktin. Högre nivåer av prolaktin leder till symtom på en falsk graviditet.

Att sterilisera din hund för tidigt efter en brunstcykel kan också orsaka en falsk dräktighet. Vissa veterinärer rekommenderar att du väntar 8 till 10 veckor efter att din hund senast var brunstig innan den kastreras. Hur ofta din hund blir brunstig kan bero på rasen. Det händer vanligtvis mellan 1 och 3 gånger om året.

Se även  Katttassar blir svarta - varför?

Vilka är symtomen på en falsk graviditet hos hundar?

Symptomen på en falsk dräktighet hos en hund är mycket lika de fysiska och beteendemässiga förändringar som hundar upplever under en riktig graviditet. Symtomen blir mer intensiva för varje brunstcykel.

Symtom kan inkludera några eller alla av följande:

  • Depression och slöhet
  • Svullna bröstkörtlar, minskad aptit och enstaka kräkningar
  • En svullen buk, vätskeretention och mjölkproduktion
  • Låtsas att en förlossning pågår

Din hund kan också uppvisa häckningsbeteende. Detta kan innefatta att samla sina leksaker på en viss plats och skydda dem där. De kan hela tiden övervaka området och har en viss leksak med sig hela tiden. Hundar blir ibland aggressiva och försöker sköta sig själva under en falsk dräktighet.

Hur diagnostiserar en veterinär en falsk graviditet?

Om din hund visar tecken på en falsk dräktighet för första gången bör du ta henne till veterinären. De kommer att kontrollera din hunds symtom och sjukdomshistoria. De kommer att utföra en fysisk undersökning. Om det inte finns någon chans att din hund går igenom en faktisk graviditet, kan din veterinär diagnostisera en falsk dräktighet utan ytterligare tester.

Om det finns någon chans att din hund är dräktig, kommer din veterinär att testa hennes blod för nivåer av hormonet relaxin för att avgöra om det är en riktig graviditet. Beroende på hur långt i graviditeten hon är kan de också vilja göra ett ultraljud eller röntgen för att se om hon är dräktig med valpar.

Du bör alltid träffa din veterinär om symtomen på falsk graviditet kvarstår i mer än 8 veckor. De kan vara symptom på hypotyreos eller leverdysfunktion som kan förändra din hunds hormonnivåer. Detta kan vara allvarligt.

Se även  Katt sover med öppen mun - orsaker förklaras

Är falska graviditeter farliga?

En typisk falsk dräktighet hos en hund är inte farlig. Faktum är att experter anser att falsk graviditet är ett relativt standardinslag i en honhunds hormoncykel.

Det är möjligt att denna typ av beteende var användbart när hundar levde i flock. Pseudograviditeter innebar att honor fanns tillgängliga som inte hade egna valpar, men som ändå kunde ge skydd eller till och med mjölka till flockens valpar.

Vad är behandlingen för falsk graviditet hos hundar?

De flesta hundar kräver ingen behandling och symtomen försvinner helt enkelt inom någon månad. Den mest effektiva långtidsbehandlingen är att sterilisera din hund. Detta händer när din veterinär kirurgiskt tar bort din hunds äggstockar (och ibland även livmodern).

Som ett resultat kommer din hund inte längre att uppleva brunstcykler eller falska dräktigheter. Sterilisering hjälper också till att förebygga bröstkörtelcancer och allvarliga livmoderinfektioner.

Om din hund går igenom en falsk dräktighet och hennes bröstkörtlar blir svullna och producerar mjölk, hjälper det att lämna dem ifred och att inte klappa eller bada dem. Underlåtenhet att göra det kommer bara att stimulera dem ytterligare och få symtomen att vara längre.

Lindra symtom på en falsk dräktighet hos hundar

Du kan också försöka hjälpa din hund att hantera sina beteendeförändringar genom att ta bort leksaker och sluta sköta självvården. Kottar eller elisabethanska kragar kan hjälpa till med detta.

Ibland kan mediciner lindra symtomen. Till exempel kan diuretika minska vätskeretention och lugnande medel kan lugna ångest.

Det finns också sätt att ändra din hunds hormonnivåer. Ett recept på kabergolin kan minska effekten av hormonet prolaktin på din hunds kropp. Detta kan hjälpa till att minska symptomen på falsk dräktighet hos en hund. De flesta veterinärer anser normalt att denna behandling är överdriven och provar andra behandlingar först.

Se även  Varför kurrar duvor? Skäl förklarade

Vad är återhämtningstiden från en falsk dräktighet hos hundar?

Eftersom falsk dräktighet hos hundar är ett resultat av hormonella förändringar, bör din hund återgå till det normala inom några veckor.

Ospaterade hundar kan ofta uppleva falska dräktigheter under någon brunst. Det är därför värt att upprepa att sterilisering sätter stopp för värmecykeln och hormonella förändringar. Det kommer att stoppa framtida falska graviditeter.

Kontakta en veterinär

Om det är första gången din hund upplever en falsk dräktighet eller om den har visat symtom i mer än 8 veckor, kontakta en veterinär. Om du har några funderingar, vänligen kontakta oss omedelbart. Vi har ett team av högt kvalificerade veterinärer som kan ge omedelbar hjälp och råd.

Kolla in vår bloggsektion för andra användbara artiklar. Du hittar vår dräktighetskalkylator för hundar här.