Hur man identifierar chock hos kaniner och hjälper dem att återhämta sig

Chock är ett allvarligt tillstånd för kaniner. Ett plötsligt högt ljud eller skrämmande situation kan göra att en kanin blir så rädd att kroppen börjar stängas av. Även om detta är ovanligt hos inomhuskaniner, händer det tillräckligt ofta för att kaninskötare bör vara medvetna om tecken och symtom. På så sätt kan vi reagera snabbt på situationen och hjälpa vår kanin att återhämta sig.

När en kanin blir chockad blir kroppen tyst eller halt. Hjärtslaget kommer att vara långsamt och svårt att upptäcka och kaninen kommer att ha blekt vitt tandkött på grund av cirkulationsproblem. Kaniner i chock kommer också att ha väldigt kalla öron när deras kroppstemperatur sjunker.

Även om det i de flesta fall är viktigt att skynda på en kanin till en veterinärklinik omedelbart, om din kanin blir chockad kan du behöva vidta några åtgärder för att stabilisera din kanins tillstånd hemma innan resan. En lång biltur kan göra att kaninens tillstånd försämras ytterligare.

Informationen i den här artikeln är utformad för att hjälpa dig att reagera på en mycket farlig situation du kan hitta din kanin i. Jag är dock ingen veterinär och jag rekommenderar att du har din kaninveterinärs kontaktuppgifter på ett lättillgängligt ställe så att du kan ringa dem och få deras råd om din kanin skulle få chock.

Vad är chock hos kaniner

Chock är ett fysiskt tillstånd som kaniner går in i när de blir så rädda i en situation att deras kroppar börjar stängas av. Deras kroppstemperatur kommer att sjunka dramatiskt och kaninen blir helt okänslig för världen omkring dem, ibland för bara några minuter, och ibland i flera timmar. Även om många kaniner kan återhämta sig från chock om de ges omsorg och tröst, kan detta tillstånd också vara dödligt för kaniner.

Chock är ett allvarligt tillstånd som man vill vara medveten om, men det är inte så vanligt som många hävdar. Kaniner burk blir chockad av nästan alla plötsliga och skrämmande händelser (som en närliggande hund som skäller eller plötsligt doppas i kallt vatten), men vanligtvis springer kaniner iväg och agerar rädda ett tag innan de återgår till normalt beteende.

Även om det är mycket sällsynt, är det också möjligt att en plötslig skrämmande upplevelse hos kaniner kan utlösa en omedelbar hjärtinfarkt. Detta är vanligast hos mycket unga kaniner. Även om det tekniskt sett inte är en chock, är orsaken relaterad. I båda fallen skulle det fortfarande vara korrekt att säga att kaninen dog av skräck.

Vad orsakar chock hos kaniner

Chock kan orsakas av ett antal omständigheter i din kanins liv. Vanligtvis är källan till chock plötslig rädsla, men den kan också utlösas av smärta eller andra yttre stressfaktorer (som en plötslig temperaturförändring). Chock kan också orsakas av angrepp som flugangrepp eller till och med ett stort antal insektsstick eller bett.

Symptomen på chock hos kaniner

Medicinskt sett är det som händer med en kanin när de går i chock att deras kroppstemperatur sjunker till farliga nivåer. Detta gör att kaninens organ saktar ner och så småningom stängs av helt om de inte kan återhämta sig. Deras hjärta kommer att kämpa för att fortsätta pumpa, vilket orsakar ett antal symtom som beror på ett svagt kardiovaskulärt system.

Se även  5 tecken på att din kanin är uttorkad + vad ska man göra?

I praktiken innebär det att kaninen blir svag, inte svarar och blir väldigt kall. Symtomen du vill se upp med är:

 • Svag eller slapp kanin. Det är när din kanin inte svarar på din beröring och känner sig slapp i dina armar.
 • Bleka tandköttet. Om du drar tillbaka din kanins läppar blir deras tandkött blekt istället för en frisk rosa färg.
 • Kalla öron. Om du rör vid din kanins öron kommer de att kännas extremt kalla. Detta kommer vanligtvis också att vara fallet för andra extremiteter, såsom fötterna.
 • Svag puls. Du kan känna en kanins puls genom att nypa den stora venen längs öronen med fingrarna. Om du inte känner någon puls alls, eller knappt känner den, är det en indikation på en svag puls.
 • Andas snabbt. Kaninen andas som om den hyperventilerar. Ibland är deras munnar öppna och kaninen försöker andas genom dem (detta är ovanligt hos kaniner).
 • Matta ögon. Kaninens ögon kommer att se glänsande ut. Det kommer att verka som om de inte fokuserar på någonting runt dem.
 • Hypotermi. Det är när en kanins kroppstemperatur sjunker under 38,1ºC. Det är farligt för en kanins kroppstemperatur att hålla sig så låg och det är ett säkert tecken på att de börjar bli chockade.

Det är också viktigt att vara uppmärksam på sammanhanget kring din kanins tillstånd, eftersom det kan berätta mycket om varför din kanin gick i chock. Var det ett öppet fönster och en hund som skällde utanför? Om det inte finns någon uppenbar anledning till att din kanin gick i chock, är det mer sannolikt att det beror på en underliggande sjukdom som orsakar smärta.

All information du kan samla in för att fastställa orsaken kan vara användbar information att ge din veterinär och få råd. De kommer att kunna behandla din kanin på bästa möjliga sätt. Om orsaken är en sjukdom eller angrepp är dessa vanligtvis mer akuta situationer som kräver omedelbar uppmärksamhet, medan kaniner ibland kan återhämta sig från rädsla baserad chock på egen hand.

Vad ska man göra om din kanin blir chockad?

Normalt är mitt svar på en akut kanin att sätta mig i bilen omedelbart och gå till din veterinär. Chock hos kaniner kan dock förstärkas av nya stressande upplevelser, som bilturer. Av den anledningen är det viktigt att ta några grundläggande steg hemma innan du tar din kanin för ett akut veterinärbesök.

1. Värm upp din kanin

Om du märker att din kanin går i chock är det första du vill göra att värma upp din kanin. Slå in din kanin i en handduk och placera den bredvid en värmedyna eller varmvattenflaska (men inte direkt ovanpå de heta föremålen, som kan bränna en kanins känsliga hud).

Se även  Blir kaniner rädda för åska?

Om du kan ta din kanins temperatur är det en bra idé att göra det. Detta kommer att ge dig en grundläggande förståelse för din kanins tillstånd som du kan förmedla till din veterinär. Om du inte vet hur man kontrollerar en kanins temperatur, titta på den här videon:

2. Ring din veterinär

Nästa sak du vill göra är att ringa din veterinär. Om du inte har en vanlig kaninveterinär kan du ändå ringa en närliggande klinik, förklara situationen och be om råd.

Om veterinären bara är en kort bilresa bort är det vanligtvis säkert att ta in din kanin direkt. Se till att det är så kort väntetid som möjligt, eftersom kaniner i chock snabbt kan försämras när deras kroppstemperatur stiger. fällor.

Eftersom veterinärkliniker för smådjur inte är lika vanliga som de för katter och hundar, kan den närmaste kliniken vara flera timmar bort. Beroende på svårighetsgraden av din kanins tillstånd kan din veterinär ge dig råd för att hjälpa honom att förbättra sig innan du tar en lång biltur. På så sätt kan du förhindra att stressen under bilturen överväldigar din kanin och förvärrar hans tillstånd.

3. Boka en akut tid eller följ din veterinärs instruktioner

I de flesta fall kommer veterinären antingen instruera dig att ta din kanin till kliniken direkt, eller så kommer han att instruera dig om hur du ska värma upp din kanin och övervaka hans tillstånd hemma. När din kanin börjar återhämta sig, vill du ta med honom för ett möte.

Om chocken orsakades av rädsla eller intensiv stress, behandlas den genom att värma kaninen för att öka dess kroppstemperatur och genom att tillföra vätska. En veterinärklinik kommer att kunna administrera dessa vätskor genom en IV för kaniner för att hjälpa dem att återhämta sig snabbt. När du är hemma kan du bli instruerad att mata din kanin Critical Care för att ge dem energi att börja återhämta sig. (Läs mer om Rabbit Critical Care)

Om din kanin har gått i chock på grund av andra underliggande tillstånd, kommer du sannolikt att bli instruerad att ta kaninen till kliniken direkt, oavsett avståndet. I dessa fall finns det en begränsad mängd du kan göra hemma för att hjälpa din kanin att återhämta sig tills du kommer på varför den gick i chock.

Hur man berättar om din kanins tillstånd förbättras

Det tydligaste tecknet på att din kanin börjar må bättre är när den börjar äta och dricka på egen hand. Du kan hålla en skål med vatten och några färska grönsaker nära din kanin för att locka dem att äta på egen hand.

Din kanin kommer också att återfå styrka när den återhämtar sig. Om du håller din kanin kan han försöka frigöra sig från ditt grepp, eller om han är på golvet kan han flytta till en mer bekväm plats.

Se även  Kan 2 veckor gamla kaniner dricka vatten?

När de fortsätter att återhämta sig kommer deras matvanor och energinivåer att återgå till det normala. Det är troligt att under dagarna efter händelsen kommer din kanin att förbli lite mer skrämmande och snabbt gömma sig. Men med tiden bör även det beteendet lugna sig och återgå till det normala.

Du kan också fortsätta att kontrollera din kanins temperatur regelbundet för att se till att den är på väg tillbaka till en normal temperatur. För kaniner är en normal kroppstemperatur mellan 101-103ºF (38,3-39,4ºC).

Hur man förhindrar chock hos kaniner

Även om det aldrig är möjligt att helt skydda din kanin och förhindra risken för chock, finns det åtgärder du kan vidta för att minska risken. Målet är att hjälpa din kanin att känna sig trygg och säker i sitt dagliga liv. Dessa rekommendationer kan också hjälpa till att förhindra stötar orsakade av skadedjur och temperaturförändringar.

 1. Håll din kanin inomhus. Kaniner som hålls inomhus kommer inte i kontakt med så många rovdjur eller läskiga situationer som kan orsaka chock. Du är också mycket mer benägen att undvika någon form av kontaminering som skulle få din kanin att bli sjuk och gå i chock.
 2. Introducera långsamt din kanin för andra obekanta husdjur. Om du har andra husdjur i ditt hem, särskilt hundar, är det viktigt att du tar dig tid att introducera dem. Låt dem bara se varandra på avstånd först, och när de blir mer bekväma med att se varandra kan du låta dem komma närmare och träffas. Läs mer om att hålla kaniner i ett hem med andra husdjur.
 3. Förhindra att din kanin blir blöt. Att bada är inte nödvändigt för kaniner och kan potentiellt leda till chock vid plötslig kontakt med vatten. Dessutom torkar kaninpäls inte ut snabbt, så de är mer benägna att drabbas av hypotermi och chock när de är våta.
 4. Ta din kanin till veterinären regelbundet. Årliga veterinärbesök kan hjälpa dig att fånga tecken på underliggande hälsoproblem innan de blir ett allvarligt problem. Om din kanin är äldre är det en bra idé att träffa veterinären var sjätte månad istället för varje år.
 5. Desensibilisera din kanin för att hjälpa honom att känna sig mer självsäker. Vissa kaniner är väldigt oroliga och behöver tid för att lära sig att komma ur skalet. Du kan träna din kanin att bli mer självsäker i sitt dagliga liv, vilket också hjälper till att minimera ångestrelaterade chocker. Lär dig om tekniker för att hjälpa en orolig kanin att känna sig mer självsäker.

Källor

 1. Dawson, Bronwyn DVM. ”Hantera medicinska nödsituationer.” Föreningshuskaniner. https://rabbit.org/journal/2-4/emergency-preparedness.html.
 2. Krempels, Dana Ph.D. ”Få sjukdomen innan det är en nödsituation.” University of Miami. http://www.bio.miami.edu/hare/sickbun.html.
 3. O’Malley, Bairbre MVB. ”Den kollapsade kaninen.” World Small Animal Veterinary Association World Congress Proceedings, 2011. https://www.vin.com/apputil/content/defaultadv1.aspx?pId=11343&id=5124284.

Relaterade artiklar

11 vanliga kaninsjukdomar och deras symptom

LÄS MER

17 sätt att se om din kanin är sjuk

LÄS MER