Hur man introducerar en ny kattunge för en äldre katt

Så du har tagit det spännande beslutet att köpa en ny kattunge, men tanken på att presentera honom för din vuxna katt hemma kan vara oroande. Den goda nyheten är att om du förbereder dig väl och introducerar dem gradvis, finns det en god chans att de kommer överens.

Förbered ditt hem

söt katt

Innan du tar hem ditt nya husdjur, förbered ditt hem så att det är kattsäkert!

Välj ett rum i ditt hem där du kan stänga in din nya kattunge medan hon bosätter sig, till exempel ett gästrum. Du vill också skapa ett säkert utrymme för din befintliga katt, där de kan vara borta från kattungen och ha ett eget utrymme.

Kattungens rum ska ha mat, vatten, gömställen, en kattlåda, leksaker och en säng. Säkerställer att det inte finns några faror (lösa kablar, öppna fönster etc.). Leksaker och sängkläder ska vara nya och inte ha lukten av din äldre katt.

Det är också användbart att hålla isär din nya kattunges och din äldre katts ägodelar. Katter är väldigt privata varelser och gillar inte att dela kattlådor, så du vill ha flera lådor (en per katt plus en extra).

Överväg en feromondiffusor som Feliway för att skapa en lugnande atmosfär för båda katterna. Feromonerna hindrar din äldre katt från att känna sig hotad och hjälper honom att slappna av.

Läs också: De bästa hemlagade kattmatrecepten för njursjukdomar

Ändrar kattdoft

kattunge nytt hem

Din nya ankomst kommer att behöva förbli säkert instängd medan de blir avgjorda.

I detta skede kan det vara bra att introducera din katt för kattungens doft innan de träffas personligen.

Katter använder doft som ett sätt att upptäcka om en annan katt tillhör samma sociala grupp. Genom att byta dofter kan båda katterna känna igen varandra innan de träffas, vilket minskar risken för oenighet.

Du kan göra detta genom att använda din katts sängkläder, till exempel en filt. Ta en filt från varje katts sovplats och placera den i den andra kattens utrymme. Helst bör båda katterna uppvisa ett positivt beteende mot den nya doften, såsom nyfiket sniffande.

Se upp för att väsa eller undvika täcket, eftersom detta är tecken på att din katt inte är redo att acceptera kattungen och kan tyda på framtida problem. Om detta händer, sakta ner och ge katterna mer tid att vänja sig vid varandras dofter.

Se även  Rensa upp kattkräksjuka i 5 enkla steg

För att hjälpa saken kan du ta ut kattungen från hans rum och låta din äldre katt komma in för att utforska.

När katterna väl är avslappnade av den andres doft (detta kan ta flera dagar), kan du lämna tillbaka filtarna till deras rättmätiga ägare och du är redo att låta dina katter träffas personligen.

Det bästa sättet att göra detta är att låta dem se varandra genom en fysisk barriär, som ett fönster, en lätt öppen dörr, en babygrind eller något annat de inte kan ta sig igenom. Det är bäst att göra detta i ungefär en vecka så att katterna har gott om möjligheter till positiva associationer innan en ordentlig introduktion sker.

Läs också: 11 bästa innekattraserna för hemmakamrater

Möt den nya kattungen med din äldre katt

Äldre katter uppskattar inte alltid en ung kattunges lekfulla upptåg.

När du först introducerar dina katter, övervaka alltid och se till att det finns en flyktväg för din äldre katt. Detta kan vara något de kan klättra på eller en dörr till trädgården.

Introduktionsprocessen bör ske gradvis, så följ våra tips för en smidig och framgångsrik introduktion.

Uppmuntra din kattunge att gå ut och utforska

kattunge

Ha tålamod under introduktionerna. Det tar tid för katter att lära sig att leva tillsammans.

Efter ungefär en veckas förlossning kan din kattunge börja visa tecken på frustration, vilket betyder att det är dags att ge honom mer utrymme. Tecken på detta inkluderar att skrapa på dörrar eller fönster, att jama konsekvent, att gå, försöka fly eller att svepa mot dig när du lämnar rummet.

När din kattunge känner sig bekväm och avslappnad i sin nya miljö, kommer den att vara vänlig, spinna, ligga på magen för att gnugga, leka glatt och gnugga ansiktet på möbler och föremål runt om i huset för att lämna sin doft.

Låt din kattunge utforska säkra områden i huset på sina egna villkor, men håll alltid ett öga på honom. Det är viktigt att visa din äldre katt att kattungen gör detta; det låter honom veta att kattungen också är en del av familjen.

Se även  Har katter humor?

Kattungen kommer att nosa runt i din äldre katts utrymme. Din äldre katt kanske inte gillar det; detta är helt normalt i början! För att undvika problem, se till att din katts mat- och vattenskålar är borta från kattungen.

Läs också: Flytta katter till ett nytt hem: En steg-för-steg-guide

Hur lång tid tar det för katter att vänja sig vid varandra?

Senast din kattunge var med andra katter var det deras mamma och kullkamrater.

Denna process tar tid, veckor hos vissa katter, månader hos vissa katter och till och med år hos vissa. Tvinga aldrig ihop dina katter eftersom det bara kommer att orsaka problem.

De behöver interagera på sina egna villkor när de är redo och har accepterat varandra som en del av den sociala gruppen. Huvudmålet är att ha roligt tillsammans. Du kan uppmuntra positiva interaktioner med mycket beröm, godsaker och tillgivenhet för att förstärka beteendet.

Ska jag låta mina två katter interagera med varandra utan tillsyn?

katt

Så länge det inte finns något negativt beteende kan du tillåta katterna fria och oövervakade interaktioner.

Börja med att göra detta under endast korta perioder (några minuter åt gången) och bygg upp gradvis. Tillåt fria och oövervakade interaktioner så ofta du kan, och separera katterna om de börjar ha negativa interaktioner.

Om de är vänliga – spinnar, leker fint tillsammans, gnuggar ansiktena mot varandra – låt dem interagera längre. Båda katterna bör fortfarande ha ett eget utrymme, leksaker, sängkläder och kattlådor samt egna mat- och vattenskålar för att undvika problem med tävlingen.

Inom några veckor ska katterna vänja sig vid sin nya rutin och lära sig att leva i harmoni. I det här skedet kan de komma och gå runt huset som de vill. Men se alltid upp för konflikter och om det finns tecken på oenighet, gör separata områden tillgängliga igen för båda katterna.

Läs också: Hur säkerställer du att hund och katt knyter samman?

Vad händer om mina katter inte kommer överens?

kämpande katt

Katter måste skapa en hierarki och den nya kattungen måste veta sin plats.

Detta kan ta veckor eller månader att diagnostisera och kan innebära visst väsande och tjafs från din äldre katt. På så sätt låter de kattungen veta att de är i den dominerande ställningen som de var där tidigare.

Se även  Blir katter ensamma utan andra katter?

Detta är helt normalt, men om det sprider sig längre kan det bli problem. Övervaka din katts kroppsspråk. Öronen bakåt, stora ögon och en låg svans kan indikera att din katt är orolig. En rädd katt höjer sitt hår, försöker få sig att se större ut och väser eller morrar.

Bli inte avskräckt om de första mötena inte går bra. Det tar tid för äldre katter att vänja sig vid ett nytt sällskap. Att skynda på introduktionerna kan leda till frustration och problem i framtiden, så tålamod är nyckeln. Försök att planera interaktioner så att katterna är avslappnade och lekfulla. Du kan alltid kontakta din veterinär eller en beteendeexpert för råd.

Läs också: Leker eller slåss mina katter?

Lyckligtvis kan du använda flera metoder för att uppmuntra din katt att sova enligt ett schema som gynnar både dig och dem.

Katterna behöver vänja sig vid att leva i samma utrymme så att de kan lära sig att leva i harmoni, men introduktionen måste ske långsamt under en period av veckor till månader innan de kan känna igen varandra som en del av samma sociala grupp.

Det kommer sannolikt att förekomma visst väsande och oenighet i början, och om du upplever ihållande problem kanske du vill söka råd från din veterinär eller en beteendevetare.

Läs också: Hur mycket kostar en husdjursförsäkring för en katt och är det verkligen värt det?

Vanliga frågor

Hur lång tid tar det för en katt att vänja sig vid en ny kattunge?

Det kan ta allt från några veckor till några månader, och varje katt är annorlunda. Tålamod är nyckeln när det gäller att introducera en ny kattunge till en äldre katt, och det tar tid för dem att samexistera i fred.

Vad ska jag göra om min katt inte gillar min nya kattunge?

Om din äldre katt visar tecken på aggression mot den nya kattungen, bör katterna separeras. Ta ett steg tillbaka från introduktioner och se till att alla interaktioner övervakas. Du kan hjälpa din äldre katt genom doftutbyte och introduktioner genom en fysisk barriär för att undvika konflikter.

Kommer min katt att skada min nya kattunge?

Det är osannolikt att din katt kommer att göra något för att skada kattungen, men kattungar är mindre och ömtåligare. Alla interaktioner måste övervakas noga, så om det finns någon indikation på konflikt måste de separeras innan någon skada kan ske.

Kommer honkatter bättre överens med han- eller honkatter?

Det finns inga bevis som tyder på att det finns några fördelar med att blanda han- och honkatter, eftersom om de kommer överens är väldigt individuellt. Ibland kommer de bättre överens med samma kön, även om ostrerade hanar sannolikt kommer att slåss.

Hur vet man om kattintroduktionen går bra?

En positiv kattintroduktion indikeras av att katterna uppvisar ett avslappnat kroppsspråk, såsom långsam blinkning, minimalt väsande eller morrande och frånvaron av aggressivt beteende.