Hur man klappar kaniner på ett sätt de älskar

Många tror att kaniner inte riktigt tycker om att vara husdjur. Kaniner kan skygga för händer, eller till och med tyckas bli aggressiva eller arga på alla som försöker klappa dem. Enligt min erfarenhet även dessa kaniner Faktiskt älskar att vara ett husdjur. Du behöver bara lära dig teknikerna för att få din kanin att känna sig trygg och avslappnad medan du klappar den.

Gillar kaniner att bli klappade? De flesta kaniner älskar att bli klappade. Många kommer att sitta tysta med dig länge medan du ger dem en skön massage. Petting är ett bra sätt att lugna en orolig kanin och knyta an till din kanin. Det är dock viktigt att lära sig teknikerna för att klappa din kanin på ett sätt som de kommer att njuta av.

Även skygga kaniner eller kaniner som har haft traumatiserande upplevelser med människohänder tidigare kan lära sig att tycka om att bli klappade. Om du har tålamod med din kanin kan du lära honom att skapa goda associationer med människohänder. De kommer så småningom gärna att sitta hos dig medan du ger dem en skön massage.

Hur man klappar en kanin

Att klappa en kanin skiljer sig från att klappa en katt eller hund. Med andra husdjur brukar man närma sig dem med handen rakt framför dem och ge dem en fin repa under hakan och runt halsen. Kaniner måste dock bemötas på ett helt annat sätt om du vill att de ska se din hand på ett vänligt sätt.

1. Se till att din kanin kan se din hand

Innan du någonsin rör din kanin, vill du se till att dina händer närmar sig dem på ett sätt som inte är skrämmande eller stötande. För detta måste vi förstå visionen av kaniner och hur de ser världen omkring dem. Vi behöver också en grundläggande förståelse för vissa dominansbaserade kaninbeteenden.

Först är det viktigt att lära sig något om att se kaniner. Kaniner har en nästan 360º synfält, men de har en död fläck precis framför sig. Det betyder att om din hand närmar sig din kanin direkt framför honom, kan han inte se vad du gör och kan bli rädd. Det är därför du alltid vill närma dig din kanin med handen åtminstone lite på ena sidan av huvudet.

Du vill också klappa din kanin med handen ovanför huvudet. I grupper av kaniner kommer en dominant kanin att visa sin position genom att stå inför andra kaniner. Om din kanin tror att han är den dominerande bullen, kan han bli förolämpad om din hand kommer rakt mot honom. För att förhindra att din kanin blir aggressiv bör du närma dig din kanin med handen ovanför den.

Om du ska klappa din kanin, se till att din hand närmar sig från ovanför huvudet och åt sidan. Detta kommer att hjälpa din kanin att se din hand och förhindra att den tar illa upp av gesten.

2. Strök över huvudet

Det säkraste stället att klappa din kanin på är i pannan. Kaniner älskar känslan av att bli klappade här. Det är också det enklaste stället att nå med handen ovanifrån deras huvud. Medan du klappar din kanin här kan du klia dem med fingrarna, eller så kan du ge dem små klappar på pannan.

3. Stryk bakom öronen

Om din kanin gillar att bli klappad på huvudet är nästa ställe att röra sig bakom öronen. Detta är vanligtvis ett bra ställe för kaniner. Ge dem en massage bakom nacken här. De kommer ofta att flytta sin position för att slappna av mer i golvet. Om du känner dig väldigt fingerfärdig kan du ge din kanin en massage bakom halsen med handens fyra fingrar medan du gnuggar pannan med tummen.

Se även  Har honkaniner morrhår?

Ska du inte röra din kanins öron? Tvärtemot vad många tror har de flesta kaniner inte särskilt känsliga öron. Även om de flesta kaniner inte nödvändigtvis kommer att njuta av en öronmassage, har de inget emot att deras öron rörs heller. Det är ett neutralt territorium för kaniner.

Du bör dock under inga omständigheter försöka ta upp din kanin i öronen. Detta är mycket smärtsamt för kaniner. Istället vill du lära dig hur du håller din kanin ordentligt genom att stödja både fram- och baksidan av kroppen.

4. Helkroppsmassage

Om din kanin tycker om att bli kittlad i pannan och bakom öronen, är det dags att prova att ge honom en helkroppsmassage med strykrörelser nerför ryggen. Om din kanin inte är van vid att bli klappad på det här sättet kan den bli skrämd i början. Det betyder inte att din kanin inte tyckte om att bli klappad på det här sättet, det betyder bara att de inte förväntade sig det.

För att vänja din kanin vid att bli klappad på rygg, börja ge den kortare drag halvvägs. Fortsätt att klia din kanin i pannan och bakom öronen samtidigt som du ger dig enstaka klappar på ryggen. Öka sakta längden på ryggsvingarna tills din kanin vänjer sig.

När din kanin är van vid att bli rörd hela vägen på ryggen kan du börja ge den en helkroppsmassage. Ge din kanin att klia upp och ner på ryggen och massera den tills de ”smälter ihop” med golvet.

5. Stryk över kinderna

Många kaniner tycker också om att bli klappade på kinden. Precis som när de klappas på ryggen, när du börjar smeka deras kinder, kan de bli förskräckta i början. Medan du klappar deras panna, gnugga båda kinderna lite då och då. Gör dessa kindgnidningar längre med tiden så att du ger din kanin underbar kindmassage.

Att stryka din kanins kinder kan vara särskilt användbart, eftersom det ger dig en chans att kontrollera grundläggande tänder. Du kan känna runt din kanins kindtänder för att se om det finns några knölar eller bölder som är felplacerade. Detta kan hjälpa dig att fånga tecken på överväxta tänder så snart som möjligt.

Där kaniner inte gillar att bli klappade

De flesta kaniner kommer att vara ganska glada över att bli klappade under längre perioder, men det finns områden där de föredrar att inte bli rörda. En kanin som klappas i dessa områden kommer sannolikt att hoppa iväg istället för att slappna av:

 • Röv: En kanins botten, precis runt svansen, är ofta ett känsligt område där de inte gillar att bli berörda.
 • Mage och bröst: En kanin kommer att skydda sin undersida mycket bra. De kan knäppa mot dig, springa iväg eller ändras till en position där deras mage och bröst trycks mot marken, vilket hindrar dig från att komma till dem.
 • Haka: Till skillnad från katter och hundar tenderar kaniner att undvika varje hand som försöker röra deras haka.
 • Fötter: Kaniner gillar att ha sina tassar under kontroll hela tiden så att de kan springa iväg om det behövs. De kommer snabbt att springa iväg om du försöker röra deras tassar, speciellt deras bakben.

Desensibilisera kaniner

Med tiden kan du bygga upp din kanins tolerans mot att vara ett husdjur i dessa områden. På så sätt kan du hantera dem lättare när det behövs. Det är bra att kunna röra vid deras rumpa och bröst när du behöver ta upp din kanin. Dessutom blir det mycket lättare att klippa naglarna om de kan röra vid fötterna.

När du klappar din kanin, försök att ge den långa drag över ryggen som slutar vid rumpan. Lämna sedan handen en stund för att vänja dem vid beröring samtidigt som du upplever nöjet av en massage. På samma sätt kan du desensibilisera din kanins tassar genom att röra dem en kort stund samtidigt som du klappar dem på ett sätt som de tycker om.

Se även  Hur man underhåller en kanin

För deras bröstkorg kan du börja med att först massera kaninen längs sidorna av kroppen. Arbeta med att lämna ena handen under bröstet medan den andra ger dem ett trevligt husdjur. På så sätt är din kanin inte längre rädd för att bli berörd i botten.

 • Läs mer: Hur du gör din kanin okänslig för beröring

Hur vet du om din kanin tycker om ditt husdjur?

Om du vill veta om du klappar din kanin på rätt sätt är det bäst att titta på din kanin. Deras kroppsspråk kommer att berätta om de är nöjda med din klappningsteknik.

Vilka tecken letar du efter?

 • tandgnisslande: Kallas även spinnande, det är när kaniner försiktigt slipar ihop sina tänder för att skapa en mild vibration. Du kanske hör ljudet det gör, men det kan vara väldigt tyst. De andra sätten att se om din kanin spinnar är när hans morrhår rör sig försiktigt eller när du känner en vibration när du klappar hans huvud. Lär dig om ljuden som kaniner gör och deras betydelse.
 • Smält ihop med golvet: Kaniner som är väldigt avslappnade och glada kommer att ändra position så att det nästan ser ut som att de smälter ner i golvet. De sträcker sig till en bekväm position och lägger sedan hakan platt på golvet.
 • Om din kanin ber om att bli klappad mer: Du kan testa om din kanin vill bli klappad längre eller inte. Sluta klappa och placera din hand på vardera sidan av deras huvud, nära deras näsa. Om kaninen försiktigt rör din hand eller inte gör någonting och bara sitter där förväntansfullt, då vet du att din kanin gillar att bli klappad och vill ha mer.

Skygga kaniner

Vissa kaniner kommer att skygga för mänskliga händer och verkar inte gilla att bli klappade. Där borta är en och annan kanin som bara inte njuter av känslan av att bli berörd. Men för det mesta beror husdjursaversion på dålig hantering av mänskliga händer. Kaninen kan vara rädd för att bli hanterad, eller så kan den ha blivit grovt behandlad tidigare.

Dessa kaniner kommer inte automatiskt njuta av att bli klappade, men om du har tålamod med dem kan de lära sig. Faktum är att de flesta av kaninerna jag har arbetat med på det härbärge som helt undviker mänskliga händer till att börja med var de som gillade att bli klappade mest.

Att klappa en blyg kanin

För att lära en skygg kanin att tycka om att bli klappad måste du ha mycket tålamod. Till en början kommer de helt att undvika mänskliga händer, men efter det har de en eureka! ögonblick, där de förstår att dina händer inte kommer att skada dem. Plötsligt blir de de goaste kaninerna som alltid vill bli klappade.

 1. Rör vid din kanins huvud medan du ger den en godbit. Din kanin kanske rycker till i början, men han kommer tillbaka för godbiten. Fortsätt att klappa dem på det här sättet, med bara en klapp på pannan medan du ger dem en godbit, tills de inte längre skyr din annalkande hand.
 2. Ge din kanin repor bakom öronen. Efter att din kanin är bekväm med att bli vidrörd på pannan, lägg till några repor bakom öronen. Kaninen kommer förmodligen att vara spänd i början och kanske backa. Vänta tills de kommer tillbaka för godbiten och fortsätt att försöka tills de känner sig bekväma med att röra vid pannan och bakom öronen.
 3. Ge dem slag över ryggen. Börja med att ge kaninen bara ett slag på ryggen och ta sedan bort handen. Öka mängden du klappar dem när din kanin vänjer sig vid din hand. Fortsätt ge dem små godsaker för att belöna deras goda beteende tills själva klappningen blir belöningen.
Se även  Vad du ska göra om du är allergisk mot din kanin

Hela denna process kan ta en vecka, men det kan också ta många månader. Ha tålamod med din kanin och ge dem tid när du lär dem att älska att vara ett husdjur. Under tiden vill du undvika att hantera din kanin så mycket som möjligt, eftersom det kommer att leda till att din kanin blir misstänksam mot dig och förblir rädd för människohänder.

 • Läs mer: Hur man gosar med sin kanin, även om den är skygg

Hur ålder påverkar att klappa kaniner

Unga kaniner kan vara lite av en annan historia. Dessa små kaniner tenderar att ha mycket energi och kort uppmärksamhet. De kanske tycker om att vara husdjur, men de kommer förmodligen inte att sitta stilla länge.

Men när din kanin blir äldre kommer den att mjukna. De är mer benägna att njuta av en bra mysstund om de sitter bredvid dig. Vanligtvis, när de är ungefär två år gamla, kommer kaniner att börja bosätta sig för lite avkopplande klappning.

Relaterade frågor

Tycker kaniner om att bli fasthållna?

Kaniner gillar vanligtvis inte att bli fasthållna. Detta gör att de känner sig instängda och oförmögna att fly om ett rovdjur råkar passera. Även om det kan vara nödvändigt att hantera din kanin då och då, bör du undvika att låta det bli ett vanligt sätt att hantera din kanin.

LÄS MER

Hur vet du att en kanin älskar dig?

Kaniner kommer att visa dig att de älskar dig på många sätt. De kan säga att de litar på dig genom att ligga på golvet bredvid dig, eller så kan de slicka dig för att vårda dig och visa att de bryr sig om ditt välbefinnande. Sammantaget är kaniner väldigt sociala, och om du tar dig tid att knyta an till din kanin kommer de gärna att skicka tillbaka kärleken till dig också.

LÄS MER

Nyhetsbrev tips och tricks

Om du är ny på kaninvård, kolla in Bunny Ladys varannan månads nyhetsbrev. Direkt efter att du registrerat dig får du en GRATIS PDF-guide för kaninvård. Jag har satt ihop en guide som tar upp alla grunderna i kaninvård så att du har allt på ett ställe. Då får du tips och tricks om kaninskötsel direkt i din inkorg, så att du vet att du tar utmärkt hand om din nya kanin.

ATT REGISTRERA

Rekommenderade produkter och märken

Viktigt: Dessa är affiliate länkar. Som anställd på Amazon, Small Pet Select och Chewy.com kan jag få en liten provision för kvalificerade köp.

De två märkena jag använder när jag köper mat till min kanin är Oxbow Och Välj ett litet husdjur. Båda har högkvalitativa kaninprodukter och är företag som bryr sig om våra smådjurs hälsa. Om du köper från Välj ett litet husdjur använd koden KANIN FRAM i kassan för att få 15% rabatt på din första beställning.