Hur man klipper minigrishovar

Antalet minigrisägare växer ständigt under åren och det är viktigt att varje ägare vet det rätta sättet att ta hand om sina minigrisar.

Hur skär man klövarna på minigrisar? Klipp jämnt ner till häl och tå med ett lämpligt hovklippningsverktyg. Alla som hanterar trimningen bör vara försiktiga och se till att grisen är bekväm med den personen för att undvika motstånd och olyckor. Trimma ordentligt för att jämna ut tillväxten med hälen eller den mjuka kudden på hoven. Du kan använda en dremel, en fil eller en rasp för att jämna till/släta till grova kanter.

Grisar eller minigrisar har också två daggklor som kan behöva trimmas också. Denna del kan dock vara riskabel och måste göras försiktigt utan att skada eller skada mjukvävnaderna inuti.

För dem som inte har någon erfarenhet av trimning, är det lämpligt att söka professionell hjälp från en veterinär eller erfarna djurhållare som vet hur man tar hand om en gris på rätt sätt.

Felaktig trimning kan ständigt skada djuret och leda till negativt beteende.

Minigrisar behöver rätt skötselverktyg som kan köpas från fjäderfäaffärer, vissa djuraffärer och via onlinebutiker.

Trimningsverktyget liknar andra verktyg som används för hästar, kor och andra lantbruksdjur som behöver hovklippning. Det finns kit eller trimset som kan köpas.

Oklippta hovar kan också orsaka kroppsstrukturskador eller lokomotivskador på grisen, vilket gör det svårt för dem att gå eller springa. Trimning är en del av en minigris naturliga skötselrutin.

I allmänhet kan en frisk och genomsnittlig grisras kräva hovklippning minst en gång om året.

Vi rekommenderar att du tittar på en positivt recenserad video online om hur du korrekt trimmar din minigris hovar. En levande och visuell guide kommer att vara till stor hjälp för nya ägare.

Eftersom trimning kan vara en utmanande uppgift, särskilt för nya ägare eller oerfarna hanterare, är det viktigt att lära sig allt du behöver veta om hovvård.

Vikten av trimning

Som nämnts ovan, om din minigris inte trimmas kan den orsaka allvarliga skador på hans ben och kropp.

Minigrisar hålls vanligtvis som husdjur inomhus och bör trimmas mer än grisar som vanligtvis strövar omkring eller springer omkring på fasta, ojämna underlag.

Att undvika strukturella skador (orsakar smärta runt nerver och vävnader för benen) och lokomotivfrågortrimning är nödvändig för domesticerade inomhusgrisar som minigrisar.

Om din minigris inte klipps eller trimmas, kommer han att vägra gå runt för mycket och kan stanna kvar i ett hörn. Detta är riskabelt och kan leda till depression.

Djur som naturligt gillar att ströva omkring och utforska kan känna sig deprimerade om de inte längre kan röra sig fritt utan att ha ont! Det är därför trimning är viktigt.

Se även  Skrattar grisar?

När ska du trimma din minigris klövar?

I allmänhet finns det inget specifikt intervall att följa när det kommer till grooming. Tillväxt av klöv och naglar kan variera beroende på din minigris.

Men återigen, en genomsnittlig gris kan behöva en hovklippning en gång om året. Inomhusgrisar kan behöva trimmas oftare än utegrisar.

Tecken på att din minigris behöver en trimning

Det enda tecknet är att kolla deras hovar och naglar. Du vet det den har blivit för lång och måste trimmas om den börjar kröka inåt.

För vissa fall, böjning utåt är ovanligt och bör trimmas så snart som möjligt.

När den har nått en punkt där krökningen övergår till ”att lockavilket är det tydliga tecknet på att den MÅSTE klippas omedelbart. Curling kan orsaka smärta i din minigris.

Låt det aldrig nå denna punkt eftersom det kommer att göra det mycket svårt för din gris och för den som ska trimma den åt honom.

Trimtips för nya minigrisägare

Att klippa klövar och naglarna är en viktig uppgift som måste göras ordentligt. För nya och oerfarna ägare, här är några punkter att komma ihåg.

  • Förtjäna din minigris förtroende — Eftersom denna aktivitet kräver mycket fysisk kontakt kan ett bytesdjur som grisar känna sig hotade eller uppfatta detta som en fientlig handling.

Det är viktigt att först vinna din minigris förtroende för att undvika motstånd (och i vissa fall kan bitning förekomma.) Vanligtvis gillar de inte att bli plockade upp eller hållas för länge.

När de väl öppnar sig för dig kanske du till och med kan gosa eller mysa med dem.

När du har nått denna punkt av förtroende och vänskap med din minigris kan du äntligen prova att ansa dem. Ta det lugnt för att undvika olyckor.

  • Se till att din minigris är bekväm först – om trimningen blir för svår kan du behöva hjälp med att hålla i din minigris. Låt dem känna sig bekväma med detta först.

Precis som med det första tipset kräver även detta andra råd tålamod. Det finns fall där ägare fortfarande hade problem med att trimma, även om deras minigris redan tydligt litar på dem.

Detta händer eftersom detta är en ny aktivitet för din minigris och ska inte tvingas ta itu med det.

Om första försöket inte går så bra kan du sluta en dag och försöka igen nästa dag.

Ju mer du tvingar din minigris, desto mer kommer de att tro att de är hotade. De kommer att bli envisa eller till och med fly när de ser dig.

Se även  Varför grymtar grisar?

Som det första tipset, ta det långsamt och lugnt. Ge dem en godbit före eller efter dina första försök. Detta kommer att lura dem att tro att de belönas för att de deltar i grooming-aktiviteten.

När de väl är bekväma och redo att stå still eller inte röra sig för mycket medan du trimmar, kan du enkelt fortsätta med uppgiften.

  • Vänja dem vid att trimma så tidigt som möjligt — unga grisar kanske inte behöver det direkt, men ju tidigare de vänjer sig vid aktiviteten, desto lättare blir det.

De flesta ägare har tillgripit att ta sina minigrisar till veterinärer eller experter och betala dem för tjänsten. Detta kan läggas till din minigris skötselkostnader.

Dessa kostnader kan undvikas och hjälpa dig att spara om du lär dig att trimma dem själv. Det blir mindre krångel för dig och ditt husdjur om de vänjer sig vid det direkt också.

Om du har lyckats konditionera dem att acceptera grooming som om det vore en normal sak att göra, kan du undvika en resa till veterinären samtidigt, vilket också kommer att spara tid och pengar.

  • HA TÅLAMOD. – Den här delen har nämnts upprepade gånger, men det här är nyckeln som en minigrisägare bör ta fasta på. Det kan vara riktigt svårt i början, men det är oundvikligt och förväntat. Alla dessa tips och steg kommer att bli framgångsrika så länge du har tålamod.

Trimningsbette

Precis som med att trimma klövar och naglar kan du vara orolig beta trimning på. Betar måste också underhållas väl.

Betar är en del av käkbenen och att trimma dem själv kan vara farligt. Det finns en chans att skära igenom tandköttet och orsaka blödning, inklusive infektion.

Detta kan också få din minigris att göra motstånd med full kraft, precis som alla andra djur som inte gillar att bli rörd runt munnen.

Eftersom det här steget kan vara mycket knepigt, det rekommenderas starkt att du söker hjälp från en veterinär eller ansedd yrkesman. I vissa fall måste en gris bedövas innan beten trimmas.

Det är viktigt att veta det alla grisar, vilda eller tama, hanar eller honor, kan odla betar.

Men vissa av dem blir inte tillräckligt höga eller stora för att sticka ut ur munnen.

Hongrisar av alla raser tenderar att ha kortare eller mindre betar jämfört med hangrisar.

Trimning av betar är situationsbetingad eftersom det bara bör göras under vissa omständigheter.

När ska man trimma en gris betar?

Hos alla grisraser kan det vara nödvändigt att trimma betar när detta orsakar problem eller utgör ett hot mot andra djur, medgrisar och människor.

Se även  10 sätt att bli vän med en gris

Du vet att det är dags att klippa eller trimma din minigris betar när…

Betarna växer åt fel håll
Om det växer fel finns det en chans att det växer genom käkområdet (den slappa huden runt hakan eller under käklinjen), vilket kommer att orsaka svår smärta.

Betarna hindrar förmågan att äta
Ibland kan de bli onormalt stora och kan orsaka problem för din minigris när det kommer till att äta. Detta kan orsaka förlust av aptit.

Betarna orsakar tandköttsskador
Det finns en chans att beten skär genom tandköttet och din minigris kommer att känna smärta när det händer. Detta kan också leda till förlust av aptit.

RELATERADE FRÅGOR

  • Är minigrisar farliga?

Nej, i allmänhet är tamgrisar vanligtvis vänliga eller neutrala till den grad att du till och med kan låta dem komma nära barn.

De är väldigt lika hundar i beteende.

Även om de är kapabla att bita händer detta sällan och förmodligen bara när de skadas, misshandlas eller hotas.

Grisar är bytesdjur och föredrar att fly snarare än att själva vara i fara eftersom det är för riskabelt. Deras enda sätt att bekämpa är att attackera med sina betar om de har dem och bita om de kan nå dem.

Deras aggression kan också bero på typen av ras. Eftersom de flesta raser nu är domesticerade är det inte många som är farliga.

Ibland kan det också bero på deras ålder eller hur de är uppfostrade.

Smågrisar som har vuxit upp ensamma utan social interaktion är ofta ovänliga mot människor och till och med andra grisar. Äldre grisar kan också vara lite aggressiva när det kommer till att ha en alfahane.

Dock, en annan anledning till att de kan vara ”farliga” är om de är sjuka eller bär på en sjukdom.

Därför är det viktigt att få dem medicinskt kontrollerade och även vaccinerade.

  • Vad är den förväntade livslängden för en minigris?

Den förväntade livslängden för en genomsnittlig gris är 15 till 20 år. Detta är en lång tid jämfört med deras vilda motsvarighet som bara lever 4 till 8 år.

Medan den populära husdjursrasen ”minigrisar” sägs ha kortare livslängder på grund av sin komplicerade och selektiva avel, hävdar många grisägare att deras husdjur levde upp till 15 år och längre.

Denna information leder oss till slutsatsen att det finns tillfällen då de kan leva längre än sin förväntade livslängd så länge de är friska och älskade.