Hur man knyter an till sin gris

Är du ny ägare? Är det första gången du föder upp en gris? Oroa dig inte, den här artikeln hjälper dig att knyta an till din gris på rätt sätt!

Hur binder du dig till din gris? För att skapa ett band måste du kommunicera och interagera med din gris hela tiden. Först måste du vinna deras förtroende. För att vinna deras förtroende måste du ha tålamod och låta dem bli bekanta med dig, din plats och allt omkring dem. När de är bekväma med dig och sin omgivning kommer de att känna sig bekväma och ivriga att uttrycka sig direkt.

Även om djur inte kan prata är en gris smart och kan möjligen förstå vad du säger till dem. Du kan leka med dem, göra små aktiviteter och till och med lära dem vissa tricks.

Att knyta an till din gris kräver tålamod. Alla grisar är inte öppna för dig, så skynda dig inte, annars kan de ta din otålighet som ett tecken på fientlighet.

De kan oavsiktligt hämnas mot ”fientlighet” genom att undvika dig och agera envis, vilket är raka motsatsen till vad vi vill göra, som är att knyta an till dem.

Varje gris kommer att ha olika, individuella personligheter. Du måste lära känna dem först och låta dem röra sig i sin egen takt.

Vanligtvis kommer de till dig naturligt, eftersom grisar är nyfikna djur av naturen. De kommer att tendera att utforska allt omkring dem med sin nosparti (näsa).

De kommer att försöka knuffa dig eller ”puffa” dig med näsan som en form av kommunikation. Detta kallas ”rooting” och ska inte förväxlas med aggressivt beteende.

Morot är helt normalt hos grisar och det finns en god chans att binda snabbare om du svarar på deras knuffar genom att klappa dem eller bara genom att bara prata med dem.

Det kan tyckas svårt i början, men tro mig, det är värt det. Grisar är ett av de vackraste husdjuren du någonsin kan ha! Så för att hjälpa dig kommer det att finnas fler tips och punkter att tänka på när du läser vidare.

Varför du behöver lära känna din gris för att knyta an till dem

Grisar kan ha individuella personligheter, men de har gemensamma egenskaper som de delar med alla andra grisraser.

Vilka är de naturliga beteenden och egenskaperna hos en domesticerad gris?

Det är viktigt att känna till dem för att till fullo förstå och förstå din gris komfortzon. Det blir lättare att knyta an till dem om du vet vad de gillar och inte gillar.

Visste du att en gris har studerats för att ha nästan samma nivå av intelligens som ett 2-årigt barn? Det stämmer, de rankades till och med på femte plats bland de mest intelligenta djuren i världen.

Se även  Är husdjursgrisar destruktiva?

Eftersom de är ganska smarta är de bra på att komma ihåg saker och kommer att vara tacksamma för positiva handlingar, men de kan också hysa ett agg mot alla som gör dem fel.

Deras intelligens är också orsaken till deras mycket nyfikna natur och så grisar bör ges tillräckligt med utrymme eller frihet. Annars kan de vara deprimerade eller ensamma.

Grisar är också ett av de mest känsliga eller känslomässiga djuren man kan stöta på. Denna egenskap gör det lättare att få deras godkännande eftersom de vet hur de ska uppfatta dina positiva handlingar mot dem.

Vissa raser kan ha en naturlig förkärlek för människor på grund av den många år av domesticering som är förknippad med deras ras.

De har ett stort hjärta och en nyfiken men rolig personlighet. Därför är det värt att vinna deras förtroende. Grisar är vänner för livet, de är livslånga följeslagare.

Vilka aktiviteter kan du göra för att knyta an till din gris?

Nu när du har en uppfattning om hur den övergripande grispersonligheten fungerar, kan du gå vidare till nästa steg, som är att lära dig de saker eller aktiviteter de tycker om som kommer att stärka ditt band med varandra.

1. Speltid

De flesta vänskap mellan människor och husdjur börjar med ett lite lekfullt tillvägagångssätt. Om din gris kommer fram till dig upphetsat (viftar med svansen, glada ögon och leende ansikten), kan du ta det som ett tecken på lekfullhet.

Särskilt unga smågrisar har mycket energi över för lek.

Du kan jaga dem eller kasta säkra föremål på marken så att de kan jaga eller fånga dem. Vissa leker till och med kurragömma!

Tänk dock på att grisar har känsliga nosar och kanske inte gillar att bli berörda i det området! Att spela är kul, men vi måste ändå vara försiktiga när vi hanterar det.

2. Ge godsaker

Förutom att leka med dem kan du också träna dem genom att belöna dem med godsaker. Mat är ett av de enklaste sätten att vinna sin tillgivenhet.

Vad gillar grisar att äta?

De flesta grisar sägs älska kokt broccoli, mörkgrön sallad, rödbetor, apelsiner, grapefrukt, meloner, urkärnade persikor, urkärnade körsbär, urkärnade aprikoser, kokt potatis, alla pumpor, pumpor, jams, zucchini, grönkål, tomater, mangold, morötter, äpplen, snöärter gurka och spenat.

De kanske också gillar godsaker som Cheerios, friterade ostchips, popcorn, bite size strimlat vete och vindruvor.

Dessa är bara allmänna preferenser och din gris kan också utveckla personlig smak. Grisar är inte kräsna, så du har ett brett urval av godsaker att välja mellan!

3. Ta hand om dem

Bonding är inte begränsad till att göra extra aktiviteter. Bindning kan också utvecklas under enkla saker vi gör för dem.

Se även  Hur visar grisar tillgivenhet?

Att rengöra dem genom att bada dem, vattna dem när de är törstiga, trimma deras hovar vid behov och ta ut dem på en promenad kan också hjälpa till att bygga upp ditt band.

Se, dessa saker händer naturligt och kan bara stimuleras av andra specifika aktiviteter.

Men så länge du tar väl hand om din gris och spenderar tillräckligt med tid med dem kommer bandet att bildas naturligt. Du behöver bara ha tålamod.

Vilka andra roliga aktiviteter kan du göra för att knyta an till din gris?

Utöver de vanliga aktiviteterna finns det andra roliga saker du kan göra med din gris som både ägare och husdjur kan njuta av. Dessa aktiviteter stärker bandet med varandra.

Pigcasso, grisen som målar

Visste du att det finns en gris som heter Pigcasso som kan måla? Tydligen är Pigcasso den enda grisen i världen som kan måla! Eller kanske den första grisen som upptäcktes med talang och passion för att måla.

När du vet detta, varför inte prova att ge din gris en pensel och duk att arbeta på? Vem vet, din gris kan bli nästa Pigcasso!

Pigcasso kan sälja sina målningar över hela världen på grund av hennes enorma skicklighet som har vunnit hennes popularitet.

När våra husdjur har roligt känner vi oss också glada inombords. Du kan försöka!

Ytterligare fakta — Grisar har dålig syn och de har studerats för att ha dikromatisk syn, vilket betyder de har bara två pigmentkoner som skapar färger.

När ett djur har dikromatisk syn, sättet de kommer att se världen på är mindre levande eller färgstarkt jämfört med andra.

Tester påbörjades och de flesta grisar kunde känna igen färger som svart, blått, rött, grått, vitt och brunt. De verkar inte svara eller känna igen andra ljusa färger som gult och grönt.

Att veta detta gör Pigcasso ännu mer fantastiskt. Hon kan måla även om färgerna i hennes värld inte är lika levande som vår. Hon kan verkligen vara en inspiration!

Grisar kan inte flyga, men de kan simma!

Tvärtemot vad många tror är grisar faktiskt väldigt städade och föredrar att hålla sig rena så mycket som möjligt. Den enda anledningen till att de rullar i leran är för att hålla sig svala!

Grisar föredrar vatten framför lera men till en början kanske de inte gillar att bada. Men så länge du vänjer dem vid det kommer de så småningom att njuta av det.

När din gris lär sig simma, du kan göra det till en rolig övning eller aktivitet för både dig och din gris! Ni håller er i form tillsammans.

Se även  Hur tar man hand om en gris som husdjur?

Vad du ska undvika för att knyta an till din gris

Grisar kan vara känsliga och kommer lätt ihåg även de små sakerna vi gör för dem. De måste skötas noggrant för att höja dem ordentligt.

Även något så enkelt som att höja rösten i ilska eller frustration kan urholka ditt band. Grisar är bytesdjur och kan lätt utveckla rädsla i sina hjärtan.

Ägare bör komma ihåg följande så mycket som möjligt.

  • Gör aldrig din gris illa!
  • Undvik att höja rösten
  • Tvinga dem inte
  • Håll dem inte inlåsta eller isolerade
  • Undvik att blanda dem med potentiella rovdjur
  • Prioritera deras komfort

Det finns många sätt att disciplinera din gris på rätt sätt och vi får aldrig ge efter för frustration och våld!

Relaterade frågor

  • Gillar grisar lera?

Grisar utvecklade en naturlig förkärlek för lera eftersom det är det enklaste sättet för dem att svalka sig. Grisar i fångenskap har ingen tillgång till dammar, floder, sjöar eller något vatten.

Grisar kan inte svettas särskilt bra, även om de har svettkörtlar. Så de tar till att rulla sig i leran för att hålla sig svala.

Sanningen är att grisar föredrar vatten framför lera, men eftersom de sällan har tillgång till naturligt vatten blev rullande i lera en del av en gris naturliga beteende.

Även grisar som aldrig har rört lera kan fortfarande njuta av att leka i lera om de får chansen, eftersom det har blivit en del av deras natur.

Om du vill veta mer om varför grisar rullar i lera har vi en omfattande artikel för dig här.

  • Kommer grisar överens med andra djur?

I allmänhet är grisar vänliga djur som kommer överens med nästan alla djur. Det enda problemet är om djuret skulle vilja ha tillbaka dem.

Många djurägare stöder iakttagelserna att grisar kommer bättre överens med katter än hundar.

Det beror på att grisar kan bli så lekfulla att det andra djuret kan tappa humöret.

Hundar är milda varelser, men alla som har fostrat upp mer än två hundar vet hur deras lekstrider lätt kan förvandlas till en snabb aggressiv kamp när en av dem tappar humöret.

En kamp mellan en hund och en gris kommer att ha en klar vinnare, trots grisens storlek. Även en liten hund kan vinna över en gris, eftersom grisar är bytesdjur som föredrar att försvara istället för att attackera.

Men förutom risken för slagsmålen kan grisar bli bästa vänner med andra djur, men de kommer bäst överens med en medgris.

Om du vill läsa ett ämne relaterat till detta, här är våra artiklar som kan vara användbara för dig.

”Kommer grisar överens med katter?”
”Kommer husdjursgrisar överens med hundar?” – relaterat till detta: ”Är grisar smartare än hundar?”
”Behöver grisar andra grisar?”