Hur man lär din kanin att gå tillbaka i sitt inhägnad

Det är dags för sängen och du måste få tillbaka din bråkmakarkanin i hans inhägnad för natten så att de inte förstör huset. För många kaninhanterare kan detta vara en frustrerande upplevelse. Vad du än gör kommer din kanin att lyckas lära sig och undvika dina försök att återföra honom till hägnet. Skulle det inte vara mycket bättre om du kunde lära din kanin att återvända på egen hand varje kväll?

Det bästa sättet att få tillbaka en kanin i sitt hölje är att locka den med godsaker och etablera en daglig rutin. Det är också viktigt att din kanin känner sig bekväm och säker i sitt hölje. På så sätt kan de vara glada, även om de inte får gå ut.

Även om det kan ta lite tid för din kanin att förstå den nya rutinen, kommer det att bli mycket lättare i det långa loppet att träna din kanin att gå tillbaka in i sitt inhägnad. Jag har en enkel tvåstegsteknik som jag upprepar varje dag med min kanin. Genom att använda denna teknik kan du till och med lära din kanin att vara upphetsad om att gå tillbaka till sina rum varje dag.

Viktigt: Den här sidan kan innehålla affiliate-länkar. Som Amazon Associate och som medarbetare till andra företag tjänar jag en liten provision för kvalificerade köp.

Hur du möblerar din kanins inhägnad

Den verkliga nyckeln till att få tillbaka din kanin i sitt hölje sker långt innan du faktiskt tränar din kanin att gå tillbaka. Du måste få höljet att kännas som ett säkert och bekvämt hem för din kanin. De måste faktiskt Gilla det det finns.

I samma ögonblick som din kanin känner att han är instängd, börjar han komma på hur han ska undvika att gå tillbaka. Innan du ens börjar med den här tekniken, ta dig tid att anpassa din kanins hembas så att de kan hålla sig glada och bekväma när de behöver hållas inne.

Se till att höljet är tillräckligt stort

Det största problemet de flesta kaniner har med sitt hölje är att det är för litet. Kaniner behöver mycket utrymme att sträcka ut sig och hoppa runt, även när det inte är dags att träna. För att vara bekväm bör deras hemmabas vara minst 3-4 gånger din kanins höjd.

För de flesta kaniner räcker inte storleken på en traditionell bur. Du behöver antingen öka utrymmet genom att fästa ett inhägnat område utanför deras bur, eller så kan du helt enkelt sätta upp en träningshydda som din kanins normala utrymme. Lär dig mer om hur du ser till att du har en lämplig inhägnad för din kanin.

Att använda en av dessa ex-pennor gör det också lättare att få tillbaka din kanin när du väl börjar lära dem. Det ger dig möjlighet att stå i din kanins inhägnad samtidigt som du lockar in dem med godsaker. Detta kommer att göra det lättare för din kanin att förstå rutinen.

Ge dina kaninleksaker i deras inhägnad

En kaninhölje bör också ha en mängd olika leksaker för dem att leka med. Kaniner har naturliga instinkter att gräva, tugga och föda, så du vill ge dem leksaker som gör att de kan använda dessa naturliga färdigheter.

Du kan ge dem leksaker av trä och kartong att tugga på. Naturliga höbaserade leksaker och pilbollar är också bra alternativ för att underhålla din kanin. Du kan ge dina kaninkartonger, vävda mattor eller till och med kattmattor att gräva ner sig i. Pusselleksaker, där din kanin räknar ut hur man får en godbit från insidan, är fantastiska födosöksleksaker. Hos Small Pet Select kan du köpa alla typer av säkra och hälsosamma leksaker så att du kan ta reda på vilka leksaker din kanin föredrar att leka med. (och använd koden KANIN FRAM för att få 15 % rabatt på ditt första köp!)

Ge gömställen

Eftersom kaniner är bytesdjur kommer de inte att känna sig trygga förrän de har en plats att gömma sig. Du vill se till att de har åtminstone en av dessa gömställen i sitt inhägnad. Det här skulle kunna vara en liten träkoja som du får i en djuraffär, eller så kan det vara något så enkelt som en kartong. Du vill bara se till att din kanin får plats där så att de kan gömma sig om de någonsin känner att de är i fara.

Se även  Är det normalt att kaniner har ögonbryn eller flytningar?

Se till att din kanin kan ta sig ut ur sitt hölje på egen hand

Det är också mycket viktigt att se till att din kanin kan hoppa in och ut ur hägnet utan att bli plockad upp. Detta innebär att ställa in höljet på golvnivå eller installera en robust ramp som din kanin kan använda för att komma in och ut. De flesta kaniner hatar verkligen att bli fängslade. Om de måste samlas upp för att gå tillbaka in i sin inhägnad, kommer de aldrig att samarbeta.

Ge din kanin gott om tid att träna

Till och med mina kaniner, som är vältränade och glada i sin inhägnad, kommer att vägra samarbeta om jag inte ger dem tillräckligt med tid att träna. När jag försöker få tillbaka dem i sitt hölje efter bara 15 minuters träning blir de omedelbart misstänksamma. Det är viktigt att se till att du överväger din kanins fysiska behov innan du förväntar dig att de ska samarbeta med dig.

Hur man lär din kanin att gå tillbaka i sitt inhägnad

När du väl har ställt in din kanins hölje på ett sätt som gör att de känner sig trygga och bekväma, är det faktiskt ganska lätt att lära dem när de ska gå tillbaka. Du kommer att behöva utveckla en rutin som du använder för att locka tillbaka din kanin till sitt inhägnad. Det kommer att ta lite tid och konsekvent träning, men de flesta kaniner kommer att börja förstå rutinen inom några veckor.

Målet med denna enkla tvåstegsrutin är att locka tillbaka din kanin till sitt hölje och sedan distrahera den medan du stänger dörren. Detta fungerar för att få din kanin att sperma. Faktum är att det gör dem glada att stanna eftersom de har en rolig leksak att leka med. I sin upphetsning kommer de inte riktigt att märka att dörren stängs och kommer aldrig att känna den där plötsliga förlusten av frihet.

Steg 1: Locka dem med en godbit

Det första steget i rutinen är att få tillbaka din kanin till rymden. Det bästa sättet att locka din kanin är att använda en av deras favoritgodis för att locka tillbaka dem. Så småningom kommer din kanin att veta exakt hur knas på godispåsen låter och kommer att springa över för att hämta den.

Se även  Varför gräver kaniner hål? 5 huvudorsaker!

Det här är enklast om du har en kaninhägnad som du kan stå i, till exempel en ex-box, för när din kanin kommer till dig är den redan i sin hägn. Det är dock också möjligt att locka in din kanin i en stor bur eller hydda genom att placera godbiten inuti.

Det är bäst att alltid stå på samma plats varje gång du vill att din kanin ska återvända till sitt inhägnad. Detta kommer att vara signalen som din kanin behöver för att veta att det är dags att få en godbit. Om jag till exempel står bredvid min kanins matskålar kommer hon springande eftersom hon vet att det är dags att gå tillbaka.

Om din kanin är van vid att bli jagad och lurad att komma tillbaka in i sitt inhägnad, kan han vara tveksam till att närma sig dig först. Du kan försöka locka din kanin genom att hålla godbiten mot näsan och långsamt leda den tillbaka. Du kan också sitta och låtsas att du inte är uppmärksam medan din kanin går till hägnet. De är mer benägna att ta chansen och komma in om de tror att du inte tittar.

Steg 2: Ge dem en rolig pusselbit

Det kan vara frestande att stänga dörren bakom din kanin när den väl har kommit in i sitt hägnad, men i längden är detta ett misstag. Din kanin kommer genast att förstå att han har blivit lurad och kommer att vara lite mer försiktig med det nästa gång. Istället vill du distrahera dem med en spännande och rolig aktivitet. Här ger du din kanin en leksak med en goding eller lite småbit i.

Direkt efter att de hoppat in i höljet och fått sin första godbit, vill du ge dem deras pusselleksak. Målet är att distrahera dem medan du går vidare och stänger dörren. På så sätt skapar de inte omedelbart kopplingen mellan att gå in i deras inhägnad och känslan av att vara fängslad. Istället kommer de att ha en positiv association till att gå till sin inhägnad och ha kul!

Min favoritleksak är en liten bollautomat (gillar den här leksaken) att din kanin kan rulla runt och försöka få ut maten. Det är min kanins favoritleksak och hon blir väldigt exalterad över den. Du kan göra en DIY-version av detta med toalettpappersrullar, men du måste byta ut dem regelbundet eftersom kaniner snabbt kan tugga igenom kartong.

Att ge dem en födosöksleksak med en dold goding kommer också att göra din kanin superglad över att komma tillbaka in i sitt inhägnad. De kommer inte längre att associera det med att känna sig fångade. Istället kommer de att ha den glada känslan de får av att ta reda på hur man får ut godbiten ur sin leksak.

Det kan ta ett tag för din kanin att verkligen förstå rutinen, så förvänta dig inte resultat direkt. Du måste schemalägga lite extra tid och ha tålamod med din kanin i början. När de väl vet vad de kan förvänta sig kommer din kanin inte bara lära sig att gå tillbaka till sitt inhägnad när du vill, utan han kommer att älska det också.

Se även  Kan en kanin dricka ur en skål?

Vilka typer av godsaker att använda

Nu är det dags att använda din kanins favoriter, speciellt om de redan tycker att du är lite misstänksam. Deras favoritgodis lockar dem bäst till höljet.

De bästa typerna av godsaker att ge en kanin är färska eller torkade frukter och grönsaker. Mat som banan, morot, jordgubb och paprika är ofta stora hits hos många kaniner, men det finns många alternativ. Testa olika typer av mat och se vilken typ din kanin gillar bäst.

Om du letar efter mer information om vilka typer av godsaker som är bra för kaniner (tips: undvik yoghurtgodis) kan du läsa min artikel om alla olika typer av godsaker du kan prova.

Vad man inte ska göra

Innan jag avslutar den här artikeln vill jag diskutera några av de misstag som många skötare gör när de försöker få tillbaka sina kaniner till sitt inhägnad. Att använda dessa tekniker kan fungera tillfälligt, men din kanin kommer nästan alltid att protestera. Så småningom kommer våra smarta små kaniner att komma på hur de ska undvika oss och deras inhägnad. Det kommer att bli svårare och svårare att få tillbaka dem.

Plocka upp din kanin och placera den i höljet

De flesta kaniner är livrädda för att bli hanterade. När en kanin hålls i någons famn känns den instängd. De känner att de inte kan fly och gömmer sig när något läskigt händer. Varje gång du tar upp din kanin förknippar de dig med den där känslan av att vara rädd.

Så småningom lär de sig att de måste springa ifrån dig för att undvika att bli fasthållna, vilket gör det svårare att få tillbaka dem i sin inhägnad. Detta är en av anledningarna till att det är viktigt att din kanin alltid har full tillgång till dörren till sitt inhägnad. På så sätt kan de ta sig in och ut själva och behöver inte hämtas.

Jaga tillbaka din kanin

Att jaga en kanin är i allmänhet ingen bra idé. När kaniner jagas börjar de bli rädda och känns som att någon form av rovdjur försöker få tag i dem. Det sista de skulle försöka om ett rovdjur jagar dem är att hamna i ett hörn i en fälla med bara en ingång och utgång.

Även om det kan fungera på kort sikt att jaga och hörn en kanin för att få dem tillbaka in i hägnet, kommer de ständigt att försöka hitta vägar ur ditt grepp så att de inte fastnar.

Låt dem känna en plötslig förlust av frihet

Genom att omedelbart stänga dörren bakom en kanin som går in i sitt hägnad, kommer den att känna en plötslig förlust av frihet. De kommer, förståeligt nog, inte att gilla den här känslan och kommer att börja undvika att gå tillbaka till sin inhägnad när någon tittar på.

Det är därför det är så viktigt att distrahera din kanin efter att den kommit in igen. De kommer inte omedelbart att associera att gå inombords med förlusten av frihet, så de kommer inte att tveka att gå tillbaka igen i framtiden.