Hur man minskar kattutsläpp i 9 enkla steg

Om du delar ditt hem med en eller två kattkompisar kan du komma på att du drar ut håret på grund av att katten tappats. Tyvärr, när du adopterar en lurvig familjemedlem får du inte bara kärleken, nöjet och vänskapen. Du kommer också att gå med i klubben av kattägare som står inför en livslång kamp för att ta bort katthår från sina hem!

Men kan du göra något för att minska mängden päls som din katt fäller? Fungerar något verkligen?

Varför fäller katter päls?

Att fälla katter är helt normalt och nödvändigt. När allt kommer omkring växer hår och faller av i cykler, och dött hår måste tas bort. Likaså är vissa kattraser mer benägna att förlora sin päls än andra.

Läs också: 23 intressanta fakta om kattpäls som du kanske inte visste

Så om du äger en persisk katt, en Ragdoll eller till och med en brittisk korthår, kan du förvänta dig att fälla mer än din genomsnittliga katt. Men dålig näring, brist på skötsel, stress och vissa hälsotillstånd kan göra att din katts päls blir sämre.

Hur man minskar kattutsläpp

Du kommer aldrig att hindra din katt från att fälla helt, och långhåriga katter kommer sannolikt att fälla betydligt mer än korthåriga katter. Det finns dock några saker som kan hjälpa till att minska mängden katthår till en mer hanterbar nivå.

1. Ta dem för en veterinärkontroll

Om din katt plötsligt börjar fälla mycket, boka en tid med din veterinär.

Det är normalt att katter fäller pälsen och vid vissa tider på året när årstiderna växlar kan de tappa mer hår. Anta dock att det sker en drastisk förändring i mängden päls som din katt fäller. I så fall bör de kontrolleras av en veterinär.

Läs också: Håravfall hos katter: orsaker, symtom och behandling

Detta är särskilt viktigt om du märker att de utvecklar kala fläckar eller tunna fläckar av päls. Hälsoproblem som stress, hudallergier och överdriven vård kan orsaka håravfall, så din veterinär kan kontrollera dessa underliggande hälsotillstånd.

Se även  Declawing katter: vad du behöver veta

2. Borsta dem regelbundet

Regelbunden borstning är det bästa sättet att kontrollera håravfall.

Om du borstar din katt regelbundet tar du bort lösa hårstrån innan de letar sig upp i soffan, mattan eller andra mjuka möbler. Detta hjälper dock inte bara att förhindra håravfall i ditt hem. Det kan se till att de inte längre får hårbollar efter putsningen.

Det hjälper också till att förhindra uppbyggnaden av döda hudceller, jäst och bakterier, vilket håller huden och pälsen friskare. Naturligtvis är det inte alla katter som gillar eller ens tolererar att bli borstade, så det är bäst att göra det till en del av deras rutin från tidig ålder, om möjligt. Om du har en vuxen katt som inte tål att borsta, börja långsamt och använd massor av godsaker och positiv förstärkning som belöning.

Läs också: Bästa handskarna för kattvård och kassering

Om du inte har tid att borsta din katt kan du boka honom regelbundet hos frisören.

3. Minska stressen

Överdriven utsöndring kan vara ett symptom på stress hos katter.

Har du någonsin tagit din sällskapskatt till veterinären och upptäckt att de täcker undersökningsbordet med hår? Oroa dig inte; din veterinär kommer att vara van vid detta eftersom stressade katter fäller sin päls.

Läs också: 5 visuella tecken på en stressad katt och hur du kan hjälpa

Det betyder inte att de kommer att bli kala, men de kommer att förlora betydande mängder hår. Genom att minska källorna till stress och använda en lugnande spray eller diffusor kan du se en verklig skillnad i mängden katthår i ditt hem.

4. Kolla deras kost

Ett högkvalitativt kattfoder kan hjälpa till att bibehålla frisk hud och päls, vilket minskar utsöndringen.

En välbalanserad kost är avgörande för din purry väns hälsa, och detta inkluderar hans hud och päls. För att få en glänsande och frisk päls behöver katter protein av god kvalitet i kosten och källor till essentiella fettsyror, vitaminer och mineraler.

Läs också: 15 bästa kattfoder för att fälla

Se även  10 söta tecken som din katt har stämplat på dig

Dålig näring kan leda till gles päls av dålig kvalitet och avfall. Det är därför du måste se till att du matar din katt med en näringsmässigt komplett kattmat av hög kvalitet.

5. Förbättra deras återfuktning

Att hålla sig hydrerad är avgörande för din katts allmänna hälsa och kan också hjälpa till att kontrollera utgjutningen.

Att se till att din katt dricker tillräckligt med vatten kan hjälpa till att hålla pälsen frisk och minska utgjutningen. Dricksfontäner och våtfoder är båda bra sätt att öka din katts vattenintag.

6. Titta på kosttillskott

Vissa kosttillskott kan hjälpa till att förbättra hud- och pälshälsan.

Även om din katts diet är näringsmässigt komplett, kan vissa ytterligare kosttillskott förbättra pälskvaliteten och förbättra utsläppet. Fråga din veterinär om kosttillskott som torskleverolja, jättenattljusolja och fiskolja.

Det finns även kombinationshudtillskott tillgängliga, som innehåller omega-3, fettsyror och vitaminer som vitamin E. Ju friskare din katts hud och päls är, desto mindre överdriven utsöndring kommer att inträffa.

7. Behandla loppor

kattloppor

Håll din katt på loppförebyggande vård året runt för att hålla den från att klia sig.

Om din katt har loppor är huden inflammerad och pälsen skadad. Även om detta kan innebära att de tappar mer päls, kan det också betyda att du hittar fler pälsklumpar i huset på grund av överdriven skötsel och repor.

8. Använd en Furminator eller rakborste

Redskapsverktyg kan hjälpa till att ta bort mer hår än att bara borsta.

Om du inte är bekant med en kratta eller underullsborste kan det här vara svaret du letar efter. Dessa ovanliga borstar är designade för att ta bort död underull.

Läs också: 11 bästa kattborstar och hårborttagningsverktyg för lång- och korthåriga katter

Hundägare använder dem ofta för att sköta sina hundkamrater, men de kan vara lika användbara för katter. Det är dock viktigt att inte överdriva när man använder en rakeborste. Var försiktig och se efter hudrodnad, inflammation eller tecken på att din katt är obekväm.

9. Överväg att sänka centralvärmen

Om din katt fäller mycket på vintern, fundera på hur varm du håller termostaten.

Vi vet alla att många djur fäller sin päls efter säsong när vädret blir varmt. Men om du gillar ett varmare hem än genomsnittet och har centralvärme på regelbundet, kan din katt förlora mer päls som ett resultat.

Se även  12 varningstecken Din katt har ont och ropar på hjälp

Självklart behöver du inte ha med dig fyra extra tröjor och en filt! Men om du tål att sänka uppvärmningen en aning kommer du att ha lättare att hålla ditt hem pälsfritt.

Slutsats

Att ta bort kattpäls från ditt hem kan verka som ett heltidsjobb, speciellt om du har en ras som fäller mycket, som Birman eller Maine Coon. Men om du letar efter sätt att ge dig själv en paus från luddrullen, prova några av tipsen ovan. Om du misslyckas med det, om du verkligen besväras av kattavfall, kan du alltid få en hårlös ras som Sphynxen!

Vanliga frågor

Varför fäller min innekatt så mycket?

Innekatter kan fälla mer päls eftersom de är i en varmare miljö. Så länge de inte har områden med tunt hår eller håravfall och mängden håravfall inte har förändrats är det förmodligen normalt. Det är också värt att komma ihåg att om din katt aldrig går ut, kommer all hans päls att finnas i ditt hus. Du kan till och med hitta hårklumpar i delar av huset där de ofta ansar sig själva. Regelbunden borstning är det mest effektiva sättet att minska mängden hår som de tappar.

Hjälper det att borsta en katt vid utgjutningen?

Att borsta din katts päls betyder inte att hon fäller mindre, men det betyder att mycket av håret stannar kvar på borsten istället för i ditt hus. Faktum är att det är viktigt att borsta din katt, särskilt om den är gammal, artros eller långhårig. Att borsta minskar inte bara katthår i ditt hem. Det håller också din favoritkattedjurs hud och päls frisk och förhindrar att den mattas.

Kan man överborsta en katt?

Att borsta din katt kan ibland lossa de döda hudcellerna och oljorna och flytta dem genom pälsen. Detta kan ge intrycket av en fet, flagnande päls. Även om detta tillfälligt kan se värre ut, är det faktiskt fördelaktigt. Men om du borstar din katt för mycket eller med en särskilt slipande borste kan du orsaka hudirritation, rodnad och inflammation.

Hur säkerställer du att misslyckanden hålls till ett minimum?

Att fälla är mycket normalt för katter, men om du är orolig för att din katt fäller mer än normalt bör du ta honom till en veterinär. Att se till att de får en bra kost, borsta dem regelbundet, minska stress och ge dem kosttillskott kan hjälpa till att hålla din katts håravfall till ett minimum.