Hur man rengör en kaninbur eller livsmiljö

Som en del av mitt arbete på fristaden ansvarar jag för att röja alla kanin- och smådjursinhägnader. Eftersom det ofta är några få handfulla hyddar som behöver rengöras, har jag utvecklat en strömlinjeformad metod för att noggrant rengöra en kanin.

I genomsnitt bör du rengöra din kanins hölje noggrant ungefär en gång varannan vecka. Frekvensen beror på hur ren din kanin är och vilken typ av inhägnad du använder. Specifika uppgifter, som att rengöra kattlådan, bör hanteras dagligen för att undvika att det uppstår illaluktande lukter.

Jag har delat in mina städrutiner i tre kategorier beroende på din kaninmiljö: ex-boxen, den täckta buren och buren med avtagbart lock. Rengöringsuppgifterna är i allmänhet desamma för alla tre, men tillvägagångssättet är något annorlunda, så hoppa gärna till avsnittet som listar vilken typ av hölje du använder.

Viktigt: Det här inlägget innehåller affiliate-länkar. Som anställd på Amazon, Small Pet Select och Chewy.com tjänar jag en liten provision för kvalificerade köp.

Dagliga städuppgifter för alla typer av kapslingar

Oavsett vilken typ av inhägnad du har för din kanin, kommer några enkla dagliga uppgifter att göra det mycket lättare att hålla ett rent hus. Dessa uppgifter kommer också att hindra lukt från att byggas upp i din kanins område och de kan förhindra potentiella insektsangrepp.

Det dagliga städarbetet består av:

 • Ta bort oäten mat. Du bör ta bort oäten färsk mat eller smutsad torkad mat dagligen. Det gäller även hö som har kissats på eller oätna pellets som blivit blöta.
 • Fyll på vattentanken. Töm och fyll vattenskålen med färskt vatten varje dag. Detta steg hjälper till att förhindra bakterieuppbyggnad och främjar bättre hydrering hos kaniner. En gång i veckan, rengör skålen eller flaskan med tvål och vatten.
 • Rengör kattlådan. Skopa ut din kanins bajs och smutsiga delar av kattlådan varje dag. Du behöver inte skrubba den ren, men denna grundläggande rengöring är nödvändig för att förhindra att din kanins urin bygger upp en lukt.
 • Sopa upp snabbt. Sopa snabbt bort hö och päls som gör oreda i och runt din kanins inhägnad.

Bilaga 1: Husdjurshus utomhus

Min favoritinställning för kaninhägn är att använda en lekhage istället för en traditionell kaninbur. Dessa ger din kanin mer utrymme och burarna är relativt billiga och mycket lättare att rengöra. Du kan vanligtvis hitta dessa i hundsektionen i djuraffärer, eller du kan hitta dessa lekhagar för husdjur online. Du kommer att vilja köpa en billig matta att lägga under coop och skydda golvet.

Om din kanin inte är pottränad än kan du få detta stora kissskydd för valp att tvätta och återanvända. Detta gör det enkelt att hålla ditt golv rent samtidigt som din kanin lär sig att kissa bättre.

 1. Flytta ut allt från huset. Detta inkluderar alla matskålar, leksaker, kattlådan och alla gömställen som din kanin använder. Du vill också vika upp pennan och skjuta den åt sidan för enklare rengöring. När du flyttar allt, kontrollera om leksakerna är smutsiga eller helt tuggade. Du kan slänga allt som din kanin inte längre kan använda.
 2. Sopa. När du har tagit bort allt kommer du att vilja använda en soptunna och sopa upp stora högar med hö, bajs och päls för att undvika stopp i dammsugaren.
 3. Dammsug området. Efter ett snabbt svep är allt du behöver göra att dammsuga området för att ta bort hödamm och päls.
 4. Tvätta kanintillbehören. Nu när bostaden är ren, vill du tvätta deras förnödenheter och tillbehör också. Rengör alla mat- och vattenskålar och ta dig tid att rengöra kattlådan noggrant. Töm den i papperskorgen och spraya kattlådan med ett husdjurssäkert allrengöringsmedel. Alla tygsängkläder (som handdukar och filtar) kan föras genom tvättmaskinen med varmt vatten.
 5. Lägg tillbaka allt i fodralet. Nu behöver du bara ställa in allt igen så som din kanin gillar det.
Se även  10 säkra träslag för kaniner att tugga på

Kapsling 2: Heltäckt loft

Heltäckta hyddar är min minsta favorit att rengöra. Det här är stängslen där den enda vägen ut är genom en liten dörr. De är arrangerade på ett sådant sätt att det är nästan omöjligt att rengöra insidan. Dessa burar är utrustade med en skjutlåda på botten som tillverkarna förväntar sig att fånga upp eventuell kaninspillning. Planen skulle vara att du bara rengör den här soptunnan och är klar med den. Tyvärr är den brickan värdelös.

Varför den utskjutbara lådan är värdelös

Du kan inte använda brickan under dessa kaninburar på grund av din kanins ben. För att brickan ska fungera måste höljet ha en gängad eller perforerad botten så att skräp kan falla igenom.

Denna typ av golv leder till skadade kaninben med ömma hälar och kan orsaka ryggproblem senare på grund av hur kaninen ska sitta. Om du har en sådan bur till din kanin bör du täcka trådgolvet med handdukar eller mattor för att skydda din kanins fötter.

Även om du vill använda brickan för att fånga upp allt som kommer under handduken, fungerar det vanligtvis inte. Höbitar är för stora för att falla genom hålen, och urin som missar kattlådan kommer att rosta trådgolvet. Kort sagt, även om den här typen av hölje inte var dålig för din kanins fötter, är den fortfarande ineffektiv och svår att rengöra.

Rengöring av en helt täckt hydda

 1. Få ut allt ur buren. Detta inkluderar mat- och vattenskålar, leksaker och kattlådan. Släng alla leksaker som är smutsiga eller helt tuggade. Ta också bort handdukar och mattor som du använder som sängkläder. Skaka av sängkläderna i papperskorgen innan du lägger den i tvätten.
 2. Sopa upp eventuellt överblivet hö och bajs. Försök att sopa upp hö och bajs som har fastnat i trådgolvet. Du kan behöva ta bort brickan och vända buren upp och ner för att ta bort allt hö, päls och skräp.
 3. Spraya höljet. Använd en husdjurssäker rengöringsspray för att desinficera golvet och väggarna i höljet. Om det finns områden med urinfläckar, försök att skrubba dem för att förhindra att bakterier byggs upp.
 4. Byt ut ett rent golv. När buren är ren, placera rena handdukar eller mattor på botten för sängkläder. Undvik själva produkten som kallas sängkläder i djuraffärer eftersom den är onödig och bara kommer att försvåra städningen.
 5. Rengör tillbehören. Rengör din kanins mat- och vattenskålar innan du sätter tillbaka dem i höljet. Du bör också tömma och skura kattlådan för att förhindra bakterietillväxt.
 6. Lägg tillbaka allt i fodralet. När allt är rent, ordna tillbaka allt i höljet som din kanin gillar det.
 7. Sopa och dammsuga runt buren. Nu när stugan är ren har du förmodligen en röra i området. Sopa upp stora bitar av hö och dammsug området för att avsluta rengöringen.

Kapsling 3: Hytt med avtagbart lock

Hyddar med avtagbart lock har vanligtvis ett plastgolv med staket som du kan klippa av från sidorna. Många hundburar (ofta som kaninhus) är inställda på detta sätt. I den här kategorin hittar jag även burar som öppnas helt från en av sidorna med en avtagbar plastbricka i botten. Dessa höljen är inte alltför svåra att rengöra eftersom du enkelt kan ta dig in och skrubba eventuella smutsiga områden.

 1. Ta bort vajern från huken. Lossa toppen av fodralet och lägg den åt sidan för enkel åtkomst till botten.
 2. Ta bort tillbehör. Ta bort alla din kanins matskålar, leksaker, kattlådan och eventuella gömställen. Släng smutsiga eller tuggade leksaker och ta bort mattan eller handduken du har som golvbeläggning till din kanin. Skaka sängkläderna i soporna innan du lägger den i tvätten.
 3. Sopa upp extra hö och bajs. Lyft soptunnan och släng den i papperskorgen eller använd en sopskanna för att sopa upp eventuellt kvarvarande hö, bajs och päls från botten av staketet.
 4. Torka rent bottenfacket. Använd en rengöringsspray för att torka av plastbasen på burken. Skrubba eventuella urinfläckar och områden där din kanin kan ha missat kattlådan.
 5. Rengör tillbehören. Innan du lägger tillbaka allt där det hör hemma, vill du rengöra och desinficera förnödenheterna. Detta inkluderar mat- och vattenskålar och rengöring av kattlådan noggrant.
 6. Lägg tillbaka allt i fodralet. Byt ut rena sängkläder (handdukar eller mattor) på botten av vardagsrumsgolvet och lägg till alla dina kanins förnödenheter.
 7. Sopa och dammsuga runt buren. Nu när fallet är rent har du förmodligen en röra i rummet. Sopa upp höbitarna och dammsug för att avsluta rengöringen.
Se även  Kan kaniner och marsvin leva tillsammans?

Hur ofta ska du rengöra ditt kaninhägn?

Om din kanin är pottränad behöver du vanligtvis bara rengöra hans hölje noggrant en gång varannan vecka. Om din kanin är särskilt ren, kan du till och med gå en månad utan en grundlig rengöring av kaninburen. Så länge du rengör kattlådan varje dag och gör de enkla dagliga uppgifterna, bör din kanins utrymme inte bli smutsigt för snabbt.

Men om din kanin inte är pottränad ännu, har du mycket arbete framför dig. Du måste rengöra deras hölje varje dag, eller åtminstone varannan dag. Konsekvent rengöring är nödvändigt för att säkerställa att din kanin inte lever i orena förhållanden, vilket förhindrar att urin bränner ner tassarna och undersidorna. Att hålla kaninens hölje rent är också viktigt för att uppmuntra bättre hemträningsvanor när du hemmatränar din kanin.

Hitta säkra rengöringsprodukter för kaniner

Många kaniner gillar att slicka allt de kommer över. Det är viktigt att använda en rengöringsprodukt som inte innehåller farliga kemikalier så att din kanin inte slickar och får i sig något den inte borde.

Du kan hitta många husdjurssäkra rengöringsprodukter online och i djuraffärer. Dessa är giftfria recept som är säkra att använda i ett hem med bebisar och nyfikna husdjur. Ett välkänt märke för en av dessa allrengöringsmedel är Renhet. Denna produkt använder en växtbaserad formel som utnyttjar den naturliga rengöringskraften hos citrus och andra växter för att hålla saker rena. (kolla priset på Amazon)

Du kan också göra din egen husdjurssäkra rengöringslösning. Tillsätt bara en del vatten och en del vinäger i en sprayflaska (1 kopp vatten + 1 kopp vinäger) för att skapa ett enkelt och effektivt desinficeringsmedel för alla ändamål. Förutom att vara billig är vinäger också utmärkt för att ta bort lukter som kan ha lämnats kvar av kaninurin. Jag gillar inte lukten av vinäger, så jag tillsätter också några droppar eterisk citronolja för att få min hemmagjorda renare att dofta trevligare. Jag hittade också denna vinägerlösning för att ta bort eventuella urinfläckar på mattan.

För djuprengöring kan du förbereda en rengöringslösning bestående av 10 delar vatten till 1 del blekmedel. Detta är dock inte djursäkert. Se till att hålla din kanin borta från områden där du har använt blekmedel i minst några timmar, eftersom många kaniner gillar att slicka mycket.

Hur man gör det enkelt att rengöra en kaninhydda

Om du är konsekvent med din kanins rengöringsrutin, kommer det inte att ta mycket ansträngning för att hålla deras område rent. Det finns dock några sätt du kan göra uppgiften enklare.

 • Ge en lättstädad hölje. Jag rekommenderar att du skaffar en husdjurslåda till din kanin då den är mycket lättare att rengöra. Det brukar vara billigare och även större än traditionella kaninburar, så totalt sett tycker jag att detta är det bästa alternativet för huskaniner. (se aktuellt pris)
 • Använd handdukar som sängkläder. Användningen av produkten som kallas sängkläder är inte nödvändig för tamkaniner. Allt det gör är att göra städningen mycket mer komplicerad. Använd istället handdukar eller tidningspapper längs botten av höljet för att ge din kanins fötter lite grepp. Handdukar gör det också mycket lättare att rengöra om din kanin inte är pottränad ännu.
 • Låt din kanin utforska medan du städar. Vissa kaniner blir upprörda när du försöker städa deras hus. Det är bäst om du kan ge dem tid att öva och utforska när du slutför uppgiften så att du inte behöver oroa dig för att en arg kanin biter i dina händer.
Se även  Vad du ska göra om din kanin blir blöt

Rengör hö

Var försiktig när du rengör höet från din kanins inhägnad. Hö är väldigt bra på att täppa igen alla avlopp och rör som det försöker gå igenom. Försök aldrig att rensa upp hö i ett badkar. Du får då ett igensatt avlopp.

Ta dig istället tid att först sopa upp höet med en soptunna. Dammsug sedan upp alla kvarvarande små bitar av hö och damm. Använd en dammsugare med avtagbara rör och en genomskinlig behållare. Detta hjälper dig att upptäcka när vakuumet är igensatt. Då kan du enkelt ta bort tuben och täppa igen den utan alltför mycket krångel. Jag använder denna dammsugareoch det fungerar fortfarande fem år senare!

Om du använder handdukar i ditt kaninhus, skaka av allt hö innan du lägger dem i tvätten. Detta steg förhindrar stopp i tvättmaskinens avlopp. Det kommer också att se till att dammkoppen inte fylls så snabbt.

Kassera kaninbajs

Vanligtvis måste du slänga din kanins avfall tillsammans med resten av ditt avfall och skicka det till en soptipp. Vissa människor kommer att försöka spola ner det i toaletten, men jag rekommenderar inte detta eftersom det förmodligen kommer att täppa till avloppet. Använd istället en sådan sopsäck som inte går sönder lätt.

Skopa bara din kanins bajs och smutsiga skräp i en plastpåse och släng det i papperskorgen. jag har en liten soptunna med lock som jag använder för att försöka använda mindre plast i min kaninvårdsrutin. Jag kan fylla den med locket för att förhindra att lukten sprider sig. Jag går igenom en plastpåse varje vecka istället för varje dag.

Om du har en egen trädgård eller komposthög kan du också välja att använda din kanins kattskrot som gödsel. Kaninavföring överför inte sjukdomar som katt- eller hundbajs kan. Det är ett säkert och näringsrikt gödselmedel för användning i en trädgård. Du kan strö bajsen direkt på marken eller lägga den i din egen kompostbehållare. De flesta kommersiella komposteringsföretag kommer dock inte att acceptera någon form av animaliskt avfall på grund av möjligheten att sprida sjukdomar till många andra djur. Detta är bara ett alternativ om du har din egen trädgård hemma.

Nyhetsbrev tips och tricks

Om du är ny på kaninvård, kolla in Bunny Ladys varannan månads nyhetsbrev. Direkt efter att du registrerat dig får du en GRATIS PDF-guide för kaninvård. Jag har satt ihop en guide som tar upp alla grunderna i kaninvård så att du har allt på ett ställe. Då får du tips och tricks om kaninskötsel direkt i din inkorg, så att du vet att du tar utmärkt hand om din nya kanin.

ATT REGISTRERA

Rekommenderade produkter och märken

Viktigt: Dessa är affiliate länkar. Som anställd på Amazon, Small Pet Select och Chewy.com kan jag få en liten provision för kvalificerade köp.

De två märkena jag använder när jag köper mat till min kanin är Oxbow Och Välj ett litet husdjur. Båda har högkvalitativa kaninprodukter och är företag som bryr sig om våra smådjurs hälsa. Om du köper från Välj ett litet husdjur använd koden KANIN FRAM i kassan för att få 15% rabatt på din första beställning.