Hur man rengör en katts öron: en enkel 10-stegsprocess

Katter är väldigt bra på att sköta sig själva och behöver inte ofta vår hjälp för att hålla rent. Även om det är svårt för dem att nå öronen är öronrengöring inget som vanligtvis krävs.

Läs vidare för att ta reda på vad du ska titta efter när du kontrollerar din katts öron, när du ska gå in för att rengöra din katts öron och hur du gör det steg för steg.

Vad du ska titta efter när du kollar din katts öron

Kontrollera din katts öra regelbundet för kvalster, infektioner och andra problem.

Det är alltid bäst att kontrollera din katt regelbundet, inklusive öronen. Att vänja din katt vid att få sina öron hanterade och undersökta när de är unga kommer att bidra till att minska stressen av dessa upplevelser när de blir äldre. Katter kan få öronkvalster och bakteriella/svamp öroninfektioner.

Om din katt har problem med öronen kan följande symtom uppträda:

 • Röda, inflammerade öronlappar
 • Obehag eller smärta när öronen berörs
 • Överdriven vax/utsläpp
 • Vidrig lukt från öronen
 • Frekvent repor och/eller gnuggning av öronen
 • Skaka på huvudet regelbundet

Om du märker något av dessa symtom är det dags att boka ett veterinärbesök. Din veterinär kommer noggrant att bedöma din katts öron med ett otoskop. De kan ta ett prov från öronen för att titta under mikroskopet och kolla efter kvalster, bakterier och jäst. Lämplig behandling kan sedan ordineras så att din katt snabbt känner sig mer tillfreds.

Läs också: Varför sticker katter öronen bakåt?

När din katts öron behöver rengöras

Öroninfektioner kräver vanligtvis medicinerade örondroppar från en veterinär.

Om du märker lite vax i din katts öron och din katt inte visar något av ovanstående tecken, överväg att ge öronen en ordentlig rengöring. Om det inte rengörs kan det leda till irritation och utveckling av öroninflammationer. Å andra sidan, om din katts öron redan är synligt fria från vax och smuts, finns det ingen anledning att rengöra dem. Att städa för mycket kan också leda till irritation och infektion.

Se även  Kan katter känna om du inte gillar dem?

Om din katt har diagnostiserats med en öroninfektion, har din veterinär förmodligen rekommenderat att du rengör öronen innan du applicerar medicinerade örondroppar. I det här scenariot kan örondroppar arbeta mer effektivt genom att ta bort så mycket vax och sekret som möjligt.

Läs också: Öronutsläpp hos katt: orsaker, symtom och behandling

10 steg för att rengöra öronen

Att rengöra din katts öron kan låta skrämmande, men med rätt verktyg och en tålmodig, mild beröring kan det bli en del av din kattvårdsrutin.

 1. Först, samla alla nödvändiga förnödenheter så du har dem till hands. Du kommer behöva:
 • Ett speciellt formulerat öronrengöringsmedel för katter. Din veterinär kan rekommendera en om du inte är säker på vilken du ska använda. Använd inte väteperoxid, vinäger eller tvättsprit. Dessa rekommenderas ofta som huskurer, men kan orsaka irritation.
 • Bomull/bomullsbollar/bomullsrondeller. Använd inte bomullstussar/spetsar då de kan trycka in vaxet längre in i kanalen och även skada hörselgången och trumhinnan.
 • Handduk (frivillig)
 • Godsaker
 1. Håll din katt försiktigt. Om du är ensam är det bäst att placera dem så att de är vända bort från dig. Du kan sedan hålla deras kropp mot dig. Om du har någon som kan hjälpa dig kan de hålla din katt bakifrån runt frambenen. Detta kommer att förhindra att din katt kryper iväg. För ytterligare återhållsamhet, överväg att slå in din katt i en handduk för att göra en ”kattburrito”. På så sätt är bara deras huvud synligt och deras klor är säkert undanstoppade från dig. Denna metod hjälper också till att lugna dem.
 2. Dra försiktigt tillbaka öronlappen så att du bättre kan se hörselgångens öppning.
 3. Ta flaskan med öronrengöringsmedel och rotera spetsen på munstycket mot hörselgångsöppningen. Kläm försiktigt för att ”svämma” örat med rengöringslösningen. Eventuell överskottslösning kommer att ta slut efteråt, så oroa dig inte för att applicera för mycket. Försök att inte röra örat med munstycket. Om du gör det, se till att rengöra den väl innan du använder den igen för att förhindra spridning av bakterier eller jäst.
Se även  Varför är min katt så irriterande? Katters uppmärksamhetssökande beteende förklaras

Om din katt inte tål att applicera lösningen direkt i örat kan du blötlägga en bomullstuss med lösningen istället. Placera bomullstuss inte längre än till öppningen av hörselgången och massera in enligt nedan.

Rengör en katts öron.

Att ge din katt massor av kärlek, uppmärksamhet och godsaker samtidigt som du rengör öronen kommer att hjälpa din katt att få en positiv upplevelse

 1. Massera in basen av örat i cirka 30 sekunder för att möjliggöra jämn fördelning av öronrengöringen. Du bör höra ett tillfredsställande dämpande ljud när du gör detta, vilket indikerar att du har applicerat tillräckligt med lösning. Lösningen kommer att lossna och bryta upp vaxet och skräpet i hörselgången. Försök att inte skaka på din katt på huvudet i detta skede.
 2. När du har masserat klart örat med tummen och pekfingret, stå tillbaka lite och låt din katt skaka på huvudet för att avlägsna överflödig lösning.
 3. Ta lite bomull eller en bomullsrondell eller boll och rengör örat med mjuka svepande rörelser. Tvinga inte in fingret i hörselgången.
 4. Upprepa tills bomullen eller bomullsrondellen kommer ut ren, utan fläckar. Se till att örat har torkat så mycket som möjligt.
 5. Efter att det första örat har rengjorts, ge din katt en paus. Mycket krångel, uppmärksamhet och godsaker kommer att bidra till att göra öronrengöringsprocessen mer positiv för din katt!
 6. Upprepa ovanstående steg med det andra örat.

Om din katt blir väldigt stressad och orolig är det bäst att sluta och försöka igen vid ett senare tillfälle.

Om du är tveksam till att rengöra din katts öron hemma, prata med din veterinär. De hjälper gärna till och visar de steg som krävs så att du känner dig mer bekväm med att göra det själv.

Se även  Har min katt tråkigt? 9 tecken att hålla utkik efter

Läs också: Öronkvalster hos katter: orsaker, symtom och behandling

Slutsats

Kattunge gosar med ett barn.

Katter är väldigt bra på att hålla sina egna öron rena. Ibland behöver de mild hjälp från sitt folk för att se till att de håller sig rena.

Katter är oftast väldigt bra på att hålla sina öron rena, även om de är svåra att nå. Det är fortfarande bäst för dig att kontrollera deras öron regelbundet för att se till att de är i toppskick.

Du är nu utrustad med kunskapen för att rengöra din katts öron ordentligt. Öronrengöring kan vara en märklig upplevelse för många katter, så det är viktigt att ta saker i sin egen takt för att minimera stressen för alla inblandade.

Läs också: De 7 bästa öronkvalsterbehandlingarna för katter

Vanliga frågor

Behöver jag rengöra insidan av min katts öron?

För det mesta behöver vi inte rengöra våra katters öron. Men om du har märkt en vaxartad uppbyggnad eller om din veterinär har rådet dig att rengöra, är det rätt att använda en specialformulerad kattöronrengöring för att ta bort vax och skräp.

Vilken typ av huskur kan jag använda för att rengöra min katts öron?

Vi rekommenderar inte att du använder de typiska DIY-öronrengörare för katter som ofta finns på internet. Väteperoxid, vinäger och tvättsprit är alla rekommendationer du kan hitta online. Dessa kan lätt irritera den ömtåliga huden på din katts öron. Välj istället en öronrengöring för katt som är designad för att vara skonsam mot öronen.

Hur vet jag om min katt har öronkvalster?

Tecken på ett kvalsterangrepp inkluderar:

 • Röda, inflammerade och obekväma öron
 • Mörkbrunt eller svart vax och flytningar
 • Konstant kliar i öronen och skakar på huvudet
 • Dessa är också tecken på infektion. Om du märker något av dessa symtom hos din katt är det viktigt att du tar dem till din veterinär. Din veterinär kommer att utföra en grundlig klinisk undersökning för att fastställa orsaken till din katts öronproblem.