Hur man rengör ett kattsår: steg-för-steg-guide

Att ha en katt ger mycket glädje, men ibland ger det också mer oroande tider, som när din katt blir skadad. De kan få en repa eller skavsår av att gnugga mot en hård eller grov yta.

Eller så kan de hamna i en catfight och sluta med repor och bitmärken. Vissa sår som endast är mindre kan behandlas hemma, medan andra kräver veterinärvård. Läs vidare för att ta reda på vilka sår som inte bör behandlas hemma och hur man ger första hjälpen och rengör sår där hemvård är lämplig.

Vilken typ av sår kan behandlas hemma?

Om du hittar ett sår på din katt, bedöm noga för sår på andra ställen på kroppen.

Mindre, ytliga skärsår och skavsår som inte tränger igenom hela hudens tjocklek och bara blöder ytligt kan behandlas hemma. Om du hittar ett sår på din katt, bedöm noga för sår på andra ställen på kroppen.

Det är bäst att inte skjuta upp veterinärvården för mer allvarliga sår eller skador. Dessa inkluderar:

 • Bitt/sticksår. Din katt kan ha fått några bitmärken av att slåss med en annan katt. Dessa kan till en början verka mindre, men det är viktigt att du kontaktar din veterinär om du märker dem. Djurtänder är fulla av bakterier och din veterinär kommer att ordinera en antibiotikakur.
 • Bölder. Katter får vanligtvis bölder som bildas av kattbettssår. Du kanske inte märker att din katt har blivit biten förrän en stor, obehaglig svullnad uppträder. Dessa kan inte hanteras hemma.
 • Stora eller djupa sår. Sår som täcker en stor yta eller exponerar vävnad under huden bör behandlas av en veterinär, som kommer att ge råd om det krävs stygn.
 • Sår som inte slutar blöda eller blöder mycket. Om din katt blöder, tryck på såret med gasväv eller en ren trasa i 10-15 minuter. Om du inte kan stoppa blödningen, kontakta din veterinär.
Se även  Hur man byter från vått till torrt kattmat

Läs också: Vad kan man ge en katt mot smärta? 6 veterinärrekommenderade alternativ

Vilka är tecknen på ett infekterat sår?

Alla sår bör noggrant kontrolleras för tecken på infektion, oavsett om de behandlas hemma eller på djursjukhuset.

Alla sår bör noggrant kontrolleras för tecken på infektion, oavsett om de behandlas hemma eller på djursjukhuset. Om din katts sår är infekterat kan du märka:

 • Svullnad och värme runt såret
 • Rodnad och inflammation i huden
 • Pus/urladdning
 • Smärta och obehag
 • Stinkande lukt
 • Letargi

Du bör kontakta din veterinär om din katt utvecklar något av dessa symtom.

Läs också: Varför tycker inte min katt om att bli fasthållen?

Hur man rengör en katts sår

hur man rengör ett kattsår

Det är bäst att ha allt du behöver till hands innan du börjar.

 • Samla dina förnödenheter. Det är bäst att ha allt du behöver till hands innan du börjar.
 • Saltlösning. Du kan köpa dessa på ditt lokala apotek. Eller så kan du göra det själv genom att lägga 1 tsk salt i 500 ml vatten och låta det koka i 10 till 15 minuter. Låt svalna före användning.
 • Utspädd antiseptisk lösning. Som ett alternativ till saltlösning kan du använda ett antiseptiskt medel som klorhexidin eller povidonjod. Dessa måste spädas ut eftersom de orsakar irritation om de används i sin rena form. Följ instruktionerna på etiketten för en lämplig utspädning. Blanda annars 1 del klorhexidin eller povidonjod med 10 delar varmt vatten. Medan vissa rekommenderar väteperoxid, använd det inte eftersom det skadar frisk vävnad.
 • Sprutan (utan nålen)
 • Steril gasväv eller bomullsbollar/kuddar
 • Håll fast din katt. Tänk på att de kommer att uppleva åtminstone ett visst obehag. Du kanske tycker att det är lättare att hjälpa någon att hålla dem. Om du lindar en handduk runt din katt blir det lättare att hålla kvar den. Denna ”kattburrito” hjälper också till att lugna dem, vilket gör att du bättre kan bedöma deras sår. Om din katt blir mycket stressad och orolig, fortsätt inte.
 • Trimma pälsen runt såret. Om du har husdjursklippare till hands, ta försiktigt bort pälsen runt såret. Om du inte är bekväm med detta kan du hoppa över det här steget. Det är alltid bättre att vara säker än ledsen – det sista du vill är att skada din katt ännu mer. Bli inte heller frestad att använda sax eftersom du riskerar att av misstag skära din katts ömtåliga hud.
 • Att trimma pälsen runt såret hjälper dig att bedöma storleken på såret och kontrollera om det finns svullnad, inflammation eller blåmärken. Det kunde avslöja andra sår som var gömda. Klippning förhindrar också mattning eller nedsmutsning. Var noga med att inte skära över såret eftersom detta kommer att orsaka irritation och obehag. Överväg att lägga lite gasväv över såret och sedan klippa runt kanterna så att hårklipparen inte råkar hamna i såret.
 • Spola såret. Nyckeln till att rengöra ett sår är att använda en stor mängd av rengöringslösningen och spola såret om och om igen. Denna sköljning kommer att tvätta bort all smuts och skräp och desinficera såret. Dra upp lösningen med en spruta (se till att ta bort nålen om det finns en). Applicera sedan ett måttligt hårt tryck på sprutans kolv och rikta lösningen mot såret. Glöm inte att skölja runt kanterna på såret också.
  Du kan upprepa detta så länge din katt tål det. Om du inte har en spruta kan du blötlägga några bomullstussar eller kuddar i rengöringslösningen. Rengör sedan såret genom att torka från mitten av såret. Rena bomullstussar eller kuddar bör användas för varje tork och nyblötläggas så att ingen smuts eller bakterier kommer in i såret.
 • Torka såret så gott det går. Klappa försiktigt såret med gasväv för att torka. Gnugga inte såret fram och tillbaka.
 • Förhindra att din katt slickar såret. Efter allt det där arbetet med att rengöra såret är det viktigt att förhindra att din katt slickar det så att bakterier inte introduceras för att störa läkningen. Det är bäst att sätta på en elisabethansk krage (du kanske känner till dem som e-krage eller ”skamskotte”). En korrekt monterad kommer att hindra din katt från att nå runt och komma åt såret. Ha detta med dig hela tiden medan såret läker. Det bör inte påverka deras dagliga rutin att äta, dricka och använda sin kattlåda.
Se även  150 bästa blommiga kattnamn som passar alla katter

Läs också: De 7 bästa halsbanden för katter

Slutsats

hur man rengör ett kattsår

Olyckor kan tyvärr hända. Utekatter löper större risk att skadas eller skadas.

Olyckor kan tyvärr hända. Utekatter löper större risk att skadas eller skadas. Men innekatter kan också få skärsår och skrapsår, så det är alltid en bra idé att ha en första hjälpen-låda till hands för att behandla mindre sår.

Nu vet du när du ska söka veterinärråd och vård om du märker sår hos din katt. Du är också utrustad med det bästa sättet att rengöra ett sår om det någonsin skulle behövas, vilket ökar chanserna för läkning och återhämtning.

Läs också: Så här förhindrar du att din katt hoppar efter operation

Vanliga frågor

Vad kan jag använda för att rengöra ett sår på min katt?

Om din katt har ett litet sår kan du rengöra den hemma med koksaltlösning eller en utspädd antiseptisk lösning. Saltlösning kan finnas receptfritt på apotek eller så kan du göra din egen koksaltlösning. Klorhexidin och povidonjod är lämpliga antiseptika för sårrengöring, men en lämplig utspädning bör användas.

Kan en katts sår läka av sig själv?

Små, ytliga sår läker vanligtvis av sig själva utan ingrepp. Det är viktigt att såret förblir rent och torrt. Förhindra att din katt slickar såret för att inte bromsa läkningsprocessen. Det bör ta några dagar till en vecka att läka.

Hur ser ett infekterat kattsår ut?

Om din katts sår blir infekterat är några av de tecken du kan märka svullnad, inflammation i huden, pus/flytningar, vidrig lukt och smärta.

Visa resurser

Winkler, K. (2019). Akutmedicin och kritisk vård: initial sårhantering hos djur. MSD veterinärhandbok. Hämtad 13 oktober 2022.

Se även  Kan katter bli höga av rökinandning?