Hur man rengör kaninurin (matta, lövträ, plast, soffa)

Kaniner är ofta rena djur. De kan vara kattlådan tränade precis som katter och föredrar att hålla sina röror på ett eller två ställen. Olyckor kan dock hända. Oavsett om din kanin sprejar urin, saknar kattlådan eller bara bestämmer sig för att använda ett nytt hörn som badrum, kan du behöva rengöra urinfläckar då och då.

Kaninurin kan avlägsnas från de flesta ytor med ren vit vinäger eller en utspädd lösning av vit vinäger. Envisa eller intorkade fläckar kan ta lite tid att stelna, eller så kan de kräva användning av starkare kemiska rengöringsmedel. Stegen du tar för att rensa upp kaninurin beror på vilken typ av yta som har färgats.

Ju tidigare du rengör en urinfläck, desto bättre. Hittar du din kanins kiss direkt efter att du har kissat kan du rengöra den helt utan fläckar och med ett minimum av armbågsfett. Men om kanin urin lämnas under en längre tid kan det orsaka betydande skador. I svåra fall kan det orsaka permanenta fläckar på mattor eller erodera lack på trägolv, vilket gör att träet under ruttnar. Använd dessa tips för att förhindra att din kanins urinfläckar orsakar permanent skada.

Viktigt: Den här sidan kan innehålla affiliate-länkar. Som Amazon Associate och som medarbetare till andra företag tjänar jag en liten provision för kvalificerade köp.

Hemligheten för att ta bort urinfläckar: vit vinäger

Jag vet inte om någon produkt som är bättre på att rengöra urinfläckar än vanlig vit vinäger. Du kan få en stor flaska av detta från din lokala stormarknad ganska billigt och göra din egen effektiva rengöringslösning. Vinäger är också säkert för kaniner att få i sig, så du behöver inte oroa dig för din kanins slickfläckar där du använde denna DIY-rengöringslösning.

För att göra en rengöringslösning för vit vinäger, tillsätt 1 kopp vinäger och 1 kopp vatten till en sprayflaska och skaka den. Om du behöver en starkare lösning för en envis fläck, tillsätt mer vinäger och mindre vatten för att öka koncentrationen. Personligen hatar jag doften av vinäger, så jag kommer även att tillsätta 10-20 droppar citrusolja i min rengöringsspray. Detta ger den en mycket behagligare lukt när du använder den för rengöring.

Om du inte vill göra din egen rengöringslösningJag rekommenderar att använda Fizzion fläckborttagningsmedel. Jag har använt den här produkten tidigare och den har fungerat väldigt bra för mig för att ta bort urinfläckar från mattan. Det är ett djursäkert fläckborttagningsmedel som också fungerar för att ta bort urinlukt. Den är väldigt lik en rengöringsprodukt för vit vinäger, men luktar något bättre. Jag har dock inte testat denna spray på trägolv, så jag kan inte lova att den kommer att vara effektiv på träytor.

Ta bort kaninurinfläckar från mattan eller soffan

Att ta bort urinfläckar från en matta eller tygmaterial, som en soffa eller vadderade stol, är faktiskt ganska enkelt. Uppenbarligen, ju tidigare du kan städa upp din kanin, desto lättare blir det att helt ta bort fläcken. Men jag lyckades till och med rengöra en gammal, torkad fläck som min kanin hade lämnat under min säng som måste ha legat där i många månader innan jag hittade den.

 1. Samla upp urinen om du kan. Om du fångar din kanin på bar gärning kommer urinfläcken fortfarande att vara blöt. Du vill suga upp så mycket urin som möjligt med en handduk eller tvättlapp. Detta kommer att förhindra att fläcken sprids.
 2. Spraya med rengöringssprayen. Spraya sedan vinägerlösningen över urinfläcken för att täcka och blötlägga området.
 3. Vänta 5-10 minuter. Du vill ge rengöringslösningen tid att bryta ner kemikalien i urinen, så låt den sitta i några minuter. Detta kommer också att hjälpa vinägern att neutralisera lukten i området, vilket förhindrar att din kanin urinerar på samma plats igen.
 4. Blotta upp fläcken. Gnugga urinfläcken med en torr handduk eller tvättlapp för att ta bort fläcken.
 5. För envisa fläckar, upprepa tillsatsen av bakpulver. Om fläcken inte kommer ut efter första försöket, upprepa processen. Innan du sprejar vinäger den här gången, strö lite bakpulver på fläcken för extra rengöringskraft.
Se även  Kan en kanins brutna ben läka av sig själv?

Ta bort kaninurin från trägolv

Om du fångar din kanin på bar gärning är urin lätt att ta bort från trägolv. Tyvärr, om det lämnas på trägolv under långa perioder, kan kaninkissa vara en utmaning att rengöra och kan till och med orsaka betydande skada.

Kanin urin har en hög koncentration av ammoniak som så småningom kommer att erodera färgen under. I värsta fall, när urin har legat på golvet länge, kan det till och med börja ruttna träet under. Detta är vanligast i områden under en kaninhägn eller kattlåda där urin kan sippra och sitta under långa perioder. I dessa fall kommer du sannolikt att behöva lackera eller helt byta ut trägolvet.

En liten fläck på ett trägolv kan dock tas bort, eller åtminstone reduceras, med vår lösning för vit vinäger. För envisa urinfläckar kan du använda väteperoxid för att göra fläcken mindre synlig. Jag rekommenderar dock att du testar detta på en oansenlig del av golvet först för att säkerställa att väteperoxiden inte skadar det underliggande lövträet.

 1. Torka av det översta lagret av urin med en vinägerlösning. Om du kanin precis nu kissade, detta kan förhindra att fläckar bildas i första hand. Om urinen har legat ett tag eller har torkat kan du genom att rengöra det översta lagret se omfattningen av skadan.
 2. Spraya igen, låt vinägern sitta i 5 minuter och torka av den. Om golvet är fläckigt, spraya vinägerlösningen över hela området. Låt det sitta i 5-10 minuter för att arbeta med att lösa upp kemikalierna i urinen. Om fläcken inte kommer ut, upprepa detta steg 3-5 gånger innan du fortsätter.
 3. Om träet är betsad, använd 3 % väteperoxid. Se till att endast använda 3 % väteperoxid, eftersom en starkare lösning skadar golvet snabbare. Det är alltid bäst att testa detta på en liten del av ditt trägolv innan du använder den här metoden.
 4. Strö bakpulver över fläcken. Bakpulver kan interagera med väteperoxid för att mer effektivt ta bort fläckar, så strö en generös mängd över urinfläcken.
 5. Blötlägg en trasa i väteperoxid. Använd handskar för att skydda dina händer. Blötlägg sedan en trasa eller tvättlapp i väteperoxidlösningen. Vrid trasan för att ta bort överflödig rengöringslösning.
 6. Placera den ovanpå fläcken och låt den sitta i några timmar. Placera den fuktiga trasan direkt på fläcken. Låt det sitta i flera timmar för väteperoxiden att göra sitt jobb med att ta bort fläcken.
 7. Ta bort trasan och torka av golvet. Efter 2-3 timmar, ta bort trasan och torka området rent.
 8. Upprepa om det behövs. Om fläcken finns kvar kan du upprepa processen några gånger för bättre resultat. Om det fortfarande inte fungerar kan du behöva slipa och färga om trägolvet för att få bort urinfläcken.
Se även  Hur du ser till att din kanin får tillräckligt med solljus

Ta bort urinfläckar från en kaninbur eller kattlåda i plast

Fläckar på en kattlåda eller golvet i ett kaninhölje av plast är ofta svåra att rengöra. De utvecklas från en ansamling av urin över tiden och skapar besvärliga fläckar av urinavlagringar. För att rengöra dessa, vill du använda ren vit vinäger (istället för din utspädda lösning) och du vill låta fläcken stelna i flera timmar. Du kan också använda bakpulver för att ta bort envisa fläckar.

Eftersom du måste blötlägga plastföremålen i många timmar, vill du ha en extra kattlåda eller tillfällig bur redo. Din kanin kan behöva stanna över natten i den här nya installationen, så se till att den är säker.

 1. Rengör buren eller kattlådan. Se först till att du vill rengöra din kanins bur eller kattlåda så gott du kan med traditionella skurmetoder.
 2. Häll ett 1-2 tums lager vinäger. Använd ren vit vinäger och häll ett 1 till 2 tum (2,5 till 5 cm) lager i botten av buren eller kattlådan. Du kanske vill göra detta i badrummet för att undvika att göra en stor röra.
 3. Låt det sitta i några timmar. Låt vinägern sitta i flera timmar för att bli av med urinfläckarna. För svåra ställen kan du till och med låta vinägern dra över natten.
 4. Skrubba med en grov svamp eller borste. Efter att den hunnit blötläggas bör du använda lite armbågsfett. Använd en svamp eller skurborste för att rengöra de fläckiga områdena.
 5. För envisa fläckar, upprepa tillsatsen av bakpulver. Om det fortfarande finns fläckar som du inte kan ta bort, skölj ur kattlådan eller plastlådan. Lägg sedan ett lager bakpulver över de färgade områdena innan du upprepar processen.
 6. Skölj och torka. Efter att de fläckade områdena har tagits bort, skölj med vatten och torka noggrant. Nu kan du lämna tillbaka kattlådan till din kanin för att använda eller dekorera dess hölje.
Se även  7 sätt att uppmuntra din kanin att dricka mer vatten

Ta bort urinfläckar från kläder och sängkläder

Om kaniner har tillgång till ditt husdjur eller en hög med tvätt, är det inte ovanligt att de bestämmer sig för att kissa i dessa områden. Eftersom det ofta är områden som luktar som oss kommer kaninen ha ett större behov av att göra anspråk på områdena genom att tillföra sin egen doft.

 1. Ta upp urin om fläcken är färsk. Om du har fångat din kanin på bar gärning kan du minska risken för fläckar och spridning genom att suga upp så mycket urin som möjligt med en handduk eller tvättlapp.
 2. Spraya med rengöringsspray. Använd ättikarengöringssprayen på smutsiga kläder eller sängkläder.
 3. Vänta 5-10 minuter. Ge lösningen några minuter för att arbeta på urinfläcken.
 4. Blotta upp fläcken. Använd en separat torr tvättlapp eller handduk för att gnugga och torka upp så mycket av fläcken som möjligt.
 5. Placera föremålen i tvättmaskinen. Placera de smutsiga föremålen i tvättmaskinen för en noggrann rengöring. Det är bäst om du kan göra detta innan vinägern är helt torr.
 6. För envisa fläckar, tillsätt blekmedel eller ett färgsäkert fläckborttagningsmedel. I vissa fall, om du inte fångar urinfläcken direkt, kan du behöva använda starkare fläckborttagningskemikalier. Följ instruktionerna för blekmedel eller färgsäkra fläckborttagningsmedel du använder.

Hur man stoppar kaniner från att kissa överallt

Nu när du har rensat bort urinfläckarna efter din kanin vill du göra vad du kan för att förhindra att detta händer igen. Du vill se till att din kanin är pottränad, men ibland räcker det inte för att förhindra olyckor och spraybeteende. Om du har problem med att hålla din kanin från att kissa på platser där den inte borde, prova några av dessa tips:

 • Sterilisera eller sterilisera din kanin. Vanligtvis slutar kaniner att spraya när de är kastrerade eller kastrerade. Detta kan också lösa aggressiva beteendeproblem hos kaniner.
 • Tillhandahåll extra kattlådor. Om din kanin har vissa områden som han återvänder till och använder som badrum, försök att placera ytterligare kattlådor i dessa områden för att uppmuntra dina kaniner att använda dem. Du kan också lägga mattor under kattlådorna för att förhindra att din kanin kissar över kanten och färgar golvet.
 • Håll din kanin från sängen och soffan. Sängar och soffor luktar mycket som oss eftersom vi tenderar att tillbringa mycket tid i dessa områden. Det betyder att de är gemensamma utrymmen där kaniner kan spraya och tillföra sin doft till utrymmet.
 • Använd kissskydd för valp. Om allt annat misslyckas kan du köpa några återanvändbara kissskydd för valp. Placera dessa på golvet i gemensamma utrymmen där din kanin kissar. Du kan sedan tvätta och återanvända kissskydden om en olycka är framme, utan att oroa dig för att fläcka golvet.