Hur man säkert tar en kanin ut för att leka

Här på Bunny Lady förespråkar jag att hålla kaniner inomhus som husdjur. I allmänhet är kaniner mycket säkrare inomhus och det är lättare att knyta an till dem och behandla dem som husdjur. Det betyder dock inte att du kan aldrig ta ut din kanin. Med försiktighetsåtgärder och tillsyn kan tiden utanför vara till nytta för kaniner.

Det säkraste sättet att låta en kanin ha tid ute är att sätta upp en kaninkörning. Detta kan vara en enkel lekhage så länge du övervakar din kanin. Det ger din kanin utrymme att springa runt samtidigt som det skyddar mot rovdjur och förhindrar att de går vilse.

Det är dock viktigt att vidta många försiktighetsåtgärder innan du låter dina kaniner hoppa ut i trädgården. Du måste se till att din gräsmatta är säker och att dina kaniner inte är för skitiga. Du bör också titta på temperaturen och bekanta dig med tecken på värmeslag och stress så att du kan hjälpa din kanin om det behövs.

 • Läs mer om varför jag rekommenderar att hålla husdjurskaniner

Är det tillåtet att ta med huskaniner ute?

Så länge vädret utomhus är en rimlig temperatur (50º till 75ºF), går det bra att ta med sig husdjurskaniner för att leka. Så länge du vidtar några säkerhetsåtgärder (se nedan), kan du låta din kanin leka ute i så många timmar som du kan övervaka.

I kallare temperaturer är det fortfarande okej att släppa ut kaniner, men du vill hålla det under kortare perioder och vara uppmärksam på din kanins kroppsspråk så att du kan upptäcka tecken på hypotermi (läs mer om hur du håller kaniner säkra låt dem leka i snön).

Det är bäst att hålla kaniner inomhus när temperaturen utomhus är cirka 75º till 25ºF. Kaniner löper risk att drabbas av värmeslag i höga temperaturer eftersom deras päls är ganska tjock och isolerande. Om det är en varm dag är det bäst att hålla kaninen i ett luftkonditionerat rum (eller en sval källare).

Men om du har en kanin med allvarliga hälsoproblem är det bäst att hålla den inomhus. Den nya utomhusmiljön kan vara påfrestande och det finns en större chans att parasitinfektioner (som en flugangrepp) kommer att lämna äldre, feta eller på annat sätt sjuka kaniner i en utsatt position.

Fördelarna med utetid för inomhuskaniner

Det är inte bara okej att ta ut kaniner utan i många fall är det också en fördel för kaninens välbefinnande. Av säkerhets- och hälsoskäl rekommenderar jag inte att hålla kaniner utomhus på heltid, men övervakad tid utomhus är bra av dessa skäl:

 • Bra för mental hälsa. Kaniner älskar att ha nya platser att söka och gräva på och använda sina naturliga kaninbeteenden.
 • Bra för träning. Om kaniner har en lekplats utomhus kan det ge dem lite utrymme att zooma runt och träna.
 • Gräs är bra för kaniner. Så länge din kanins matsmältningssystem är vant vid färsk bladmat och gräset är obehandlat, är det bra för kaniner att äta denna fiberrika växt.
 • Solljus är bra för kaniner. Studier tyder på att många inomhuskaniner har brist på D-vitamin och skulle kunna använda mer av UVB-ljuset från solens strålar.
Se även  Ska min kanins öron vara varma?

Är det okej att hålla kaniner inomhus hela tiden?

Om du har en kanin går det bra att hålla den inomhus. Att leka ute är bra för många kaniner, men alla har inte en gård eller plats att låta sin kanin vara ute. Du kanske inte har tid att övervaka din kanin utomhus, eller så kanske din kanin är för skrämd för att njuta av sin tid ute på grund av alla nya läskiga syner och dofter.

Det kan ändå vara nyttigt att öppna ett fönster då och då för att släppa in solljus så att kaninen kan njuta av det. De flesta märken av kaninpellets är berikade med D-vitamin nuförtiden, och du kan dekorera din kanins inomhusmiljö och gömma godsaker för att ge dem gott om möjligheter att utforska och föda.

Säkerhetsåtgärder för att låta kaniner leka ute

Som jag nämnde tidigare innebär det vissa faror att ta med kaniner utanför. Det finns rovdjur, parasiter och gifter (bekämpningsmedel) som allvarligt kan skada en kanin. Det är därför jag förespråkar att man håller kaniner inomhus istället för utomhus i en hydda. Men genom att vidta dessa försiktighetsåtgärder kan du låta din kanin njuta av en eftermiddag i solen:

 • Låt först din kanin vänja sig vid ljud och lukter utifrån. Innan du släpper ut din kanin, testa den för att se hur den reagerar på ljud och lukter utomhus. Placera din kanin i en koja precis innanför en öppen dörr för att se om den verkar intresserad eller rädd för alla yttre syner, lukter och ljud. Om din kanin är rädd i början kan du prova detta några gånger för att se om den vänjer sig vid det innan du försöker ta ut din kanin.
 • Först in färskt gräs i din kanins diet. Även om gräs är hälsosamt för kaniner, kan det vara en chock för deras matsmältningssystem om de äter mycket av det på en gång. Börja med att klippa gräset och ta in det så att din kanin kan äta den i en vecka eller två innan du släpper ut dem på gräsmattan. På så sätt är de redan vana vid att äta färskt gräs.
 • Ställ upp en kaninkörning. Det är bäst att hålla din kanin i ett slutet område när han är ute, även om din kanin är väluppfostrad och kommer till dig när du ropar hans namn. Detta kommer att skydda din kanin från rovdjur och förhindra att din kanin går iväg och går vilse. Om du har tid och utrymme kan du bygga en permanent utomhuslöpning för din kanin. Annars är det ett bra alternativ att sätta upp en lekhage. Se till att hålla ett öga på din kanin så att de inte gräver sig igenom botten, och det är en bra idé att lägga ett lakan över toppen för att förhindra att stora fågelrovdjur tar sig till kaninen.
 • Tänk på vädret. Som tidigare nämnt vill man alltid ha koll på temperaturen. Håll din kanin inomhus under dagar med extremt väder. Lite duggregn är okej, så länge din kanin har ett täckt område kan de gå till när de vill ta sig ur regnet.
 • Övervaka din kanin. Se till att din kanin inte gräver ett hål under det inhägnade området. Du vill också se efter tecken på att din kanin blir stressad eller mår illa (som tidiga tecken på värmeslag).
 • Se till att trädgården och gräsmattan är fria från bekämpningsmedel. Kaniner kan inte blåsa upp, så att äta allt som har behandlats med ett kemiskt bekämpningsmedel kan vara mycket farligt för kaniner. Om du inte är säker, låt inte din kanin äta något. Överväg istället att lägga en filt på trottoaren eller uteplatsen så att din kanin inte råkar äta något med giftiga bekämpningsmedel.
 • Håll utkik efter rovdjur. Var du än bor kommer det att finnas rovdjur för kaniner. Vare sig det är grannhundar, tvättbjörnar, rävar, hökar eller något annat.
 • Gör en buggkontroll när du går in i huset igen. Kolla alltid efter fästingar, flugägg och andra insekter när du går in igen. Var särskilt noga med att titta runt på din kanins skinkor, eftersom detta är en vanlig plats för flugor att lägga ägg.
 • Se till att alla dina växter är kaninsäkra. De flesta växter är inte tillräckligt giftiga för att döda kaniner, men det är en bra idé att vara bekant med växterna i din trädgård och vad du behöver för att hålla borta från din kanin. Läs mer om växter som är giftiga för kaniner.
 • Ge din kanin skugga och vatten. Kaniner ska alltid ha vatten tillgängligt och en plats att gömma sig under. Detta fungerar som en kylplats om din kanin är varm, men den är också ett gömställe om din kanin blir lite nervös.
 • Hur blyg är din kanin? Om din kanin är väldigt skrämd eller springer iväg snabbt när den är rädd, kan du överväga att låta din kanin vara ute.
 • Har din kanin blivit vaccinerad? Vaccinationer var inte tillgängliga för kaniner i USA tidigare, men med spridningen av RHDV2-kaninviruset finns nu ett vaccin tillgängligt. Jag rekommenderar starkt att du köper den här innan du släpper ut din kanin för att leka. Läs mer om RHDV från Huskaninsällskapet.
Se även  Är Rex-kaniner bra till kött?

Kan du gå med din kanin i koppel?

Vissa kaniner kan selestränas och tas ut i koppel. Detta är bäst för självsäkra kaniner som gillar att utforska, och kaniner med en mer avslappnad personlighet. Köp inte ett halsband till en kanin eftersom det kan leda till skada, använd istället en sele som lindas under magen och runt bröstet.

Det är också viktigt att nämna att kaninpromenader vanligtvis inte kommer att vara mycket som hundpromenader. Istället för att leda en hund runt, låt kaninen visa vägen och följa med när din kanin utforskar. Detta inkluderar ofta flera långa perioder av att stå på ett ställe medan din kanin tuggar på gräs eller välsmakande växter.

Innan du någonsin tar ut din kanin bör du alltid öva på att sätta på selen och kopplet inuti. När din kanin har vant sig och hoppar runt normalt kan du ta den på en promenad.

Är din kanin en kandidat för selepromenader?

Bara för att vissa kaniner kan tränas betyder det inte att alla kan. Faktum är att de flesta kaniner förmodligen inte är bra kandidater för selevandringar. För det första är många kaniner väldigt upprörda när man försöker sätta en ”dräkt” på dem, och det inkluderar en sele. Andra kaniner är tuggare och kommer snabbt att tugga igenom linan och försöka fly.

Du vill också undvika att ta väldigt skygga eller skrämda kaniner i koppel. De är mycket mer benägna att bli rädda och försöka fly, vilket kan leda till skada.

Om du vill ta med din kanin på en promenad, men en sele är helt enkelt inte rätt för dem, överväg att ta med den i en täckt barnvagn istället. Detta kan ge din kanin lite utomhusupplevelse utan rädsla för att den ska springa iväg eller bli skadad.

Se även  Hur gör du din kaninbur säker från rävar?

källor:

 1. Hess, Laurie DVM Ph.D. ”Ska min kanin spendera tid utomhus?” Djurgatan. Juni 2015. http://www.vetstreet.com/our-pet-experts/should-my-pet-rabbit-spend-time-outdoors.
 2. Jessica A. Emerson, DVM; Julia K. Whittington, DVM; Matthew C. Allender, DVM, Ph.D.; Mark A. Mitchell, DVM, Ph.D. ”Effekter av ultraviolett strålning producerad av artificiellt ljus på koncentrationen av 25-hydroxivitamin D i serum hos tamkaniner i fångenskap (Oryctolagus cuniculi).” American Journal of Veterinary Research. April 2014. https://avmajournals.avma.org/doi/abs/10.2460/ajvr.75.4.380.

Nyhetsbrev tips och tricks

Om du är ny på kaninvård, kolla in Bunny Ladys varannan månads nyhetsbrev. Direkt efter att du registrerat dig får du en GRATIS PDF-guide för kaninvård. Jag har satt ihop en guide som tar upp alla grunderna i kaninvård så att du har allt på ett ställe. Då får du tips och tricks om kaninskötsel direkt i din inkorg, så att du vet att du tar utmärkt hand om din nya kanin.

BLI MEDLEM

Rekommenderade produkter och märken

Viktigt: Dessa är affiliate länkar. Som anställd på Amazon, Small Pet Select och Chewy.com kan jag få en liten provision för kvalificerade köp.

De två märkena jag använder när jag köper mat till min kanin är Oxbow och Välj ett litet husdjur. Båda har högkvalitativa kaninprodukter och är företag som bryr sig om våra smådjurs hälsa. Om du köper från Välj ett litet husdjur använd koden KANIN FRAM i kassan för att få 15% rabatt på din första beställning.