Hur man slutar bita en kanin (användarguide)

Kaniner biter vanligtvis inte sina ägare, och eftersom detta beteende inte existerar initialt, kan varje uppkomst av tuggdrift vara ett bekymmer för ägaren. Även om bitbeteendet är en viss anledning till oro, är det reversibelt och kan fixas.

För att stoppa en kanin från att bita måste ägaren bestämma om djuret biter för att skydda sitt territorium, försvara sin matkälla eller visa dominans. När du väl vet varför kaninen biter kan du byta miljö, lägga till olika matkällor eller hävda dominans som respektive lösning.

Den här artikeln fungerar som en guide för kaninägare att bita beteenden och deras lösningar. Även om du kan fixa ett bitbeteende direkt, bör du känna till alla olika möjliga orsaker för att förhindra att problemet uppstår igen. Förutom att lära dig orsakerna till att bita, kommer du att lära dig hur du:

 • Bryt kända mönster i utfodringen
 • Påstå dominans på ett säkert sätt
 • Skapa en positiv relation med ditt husdjur
 • Förhindra att kaninen blir uttråkad
 • Ta bort bitbeteende på grund av sexuella drifter

Hitta de möjliga orsakerna bakom betten

Din kanin kan bita dig av tre breda skäl: aggression, defensivitet och dominans. Det kan också ibland bita för att söka uppmärksamhet. Det finns flera lösningar för varje orsak, men eftersom kaninen inte kan ange varför den biter kan det bli nödvändigt att använda flera lösningar tillsammans. Därför bör du utföra åtgärderna nedan för att minimera och eliminera bitbeteende.

Först tar du bort det defensiva bitbeteendet genom att ändra mönster. Oavsett vad djuret försvarar ser det förmodligen väldigt bekant ut för honom. Detta kan vara allt från rumstemperatur till dess position i sin bur.

Vanligtvis är det dock bara källan till mat. För att förvisa aggression måste du bygga upp en positiv relation och kanske bli av med djuret. Och för att kontrollera den dominansdrivna bitningen kommer du säkert att hävda din dominans. Bokmärk det här inlägget och följ stegen nedan.

Bryt förtrogenhet med kostmönster

För att korrigera ditt husdjurs bitbeteende måste du förstå vad som gör att det biter. Det finns en begränsad lista med identifierbara orsaker till varför din kanin kommer att bita, och det bästa sättet att motverka att bita är att bryta förtrogenhet med var och en av dem.

Du måste börja med att bryta ner kosten eftersom en av de vanligaste anledningarna till att en kanin kommer att bita, speciellt vid matning, är att den har kommit att associera sin skål eller matskål med mat. Därför, trots att ägaren är den egentliga leverantören, ses han som ett hot eftersom han ofta tar bort skålen. Du kan använda olika taktiker för att bryta deras diet. Här är några av dem:

 • Använd tre olika matare. Att använda tre separata skålar för att mata din kanin kan ge tillräckligt med variation i husdjurets matningsmönster så att det inte kommer att associera någon av dem med en permanent matförsörjning. Det är viktigt att använda olika matare på olika dagar och se till att deras utseende varierar avsevärt.
 • Använd samma matare men alternativ placering. Detta är den snabbaste lösningen för bitbeteende under utfodring. Istället för att ställa skålen på samma ställe, mata ut kaninen ur buren och på olika ställen. Låt den jaga mataren istället för att hela tiden vara handen som matar.
 • Ändra matningstider. Detta är bara användbart om bitbeteendet startade alldeles nyligen och du redan använder de andra metoderna för att skapa variation. Anledningen är att du inte vill variera tidpunkten för drastiskt, eftersom det kan skada din kanins hälsa. En liten variation i utfodringstimmar utöver skalstorlek och form kommer att ha en positiv effekt.

Vissa djurägare är för upptagna för att prova dessa lösningar. Andra är naturliga vanevarelser och vill automatisera sina rutiner, inklusive att mata sina husdjur. Det kommer att krävas en medveten ansträngning att bygga in oförutsägbarhet i ditt husdjurs matningsmönster.

Se även  Kan en råtta leva i ett akvarium?

Lyckligtvis kan människor känna igen mönster över längre tidsperioder än kaniner. Därför kan du fortfarande ha lite rutin samtidigt som du gömmer det i några dagar så att ditt husdjur inte kan bygga och bita ett mönster i försvar av resurser.

Tänk på att ha olika kläder på olika dagar. Även om detta ger variation, kan du göra det som en del av en rutin om du kan placera de olika matarna bredvid deras matförråd. Varje gång du häller mat i en skål kan du växla mellan behållarna.

Bästa kaninfoder för att skapa fodervariation

Eftersom kaniner har begränsad färguppfattning, kan du inte bara använda olika färgade matskålar för att störa deras förutsägbarhet att äta. Du bör använda olika formade skålar med en betydande skillnad i storlek så att ditt husdjur inte skapar ett samlingsmönster som behandlar alla skålar lika. Här är några bra att använda när du matar din kanin, klicka på länkarna för att hitta de senaste priserna på Amazon:

SX Bästa höfoder

Denna matskål kan balansera sig själv och kan därför placeras var som helst i ditt vardagsrum. Eftersom du inte hänger den på väggen i buren kan husdjuret äta på olika ställen, vilket är mer naturligt för dess biologi.

Culpa matskål för kaniner

Denna hängande hömatare installeras vanligtvis i buren, men eftersom ditt mål inte är att skapa defensiva mönster, kan du hänga den på en mängd olika ställen, till exempel på sidan av en stol under morgonmatning och på natten på ett soffbord. Den begränsar antalet ställen du kan hänga den från, men skiljer sig markant från andra matare, vilket gör den perfekt för en lösning med flera matare.

Rural365 hö foderställ

Äntligen har du denna 360-graders hömatare som balanserar sig själv och kan placeras nästan var som helst. Detta gör att du kan mata din kanin på olika platser, inklusive utomhus. Viktigast av allt, det ser annorlunda ut från andra alternativ genom att kaninen inte skapar ett robust försvarsmönster runt den om du använder den med andra.

Nackdelen med fodervariation

Innan vi går vidare till nästa lösning tycker vi att det är lämpligt att avslöja den kritiska nackdelen med att använda en varierad kost för att bryta defensiva bitvanor. När du tar bort den förtrogenhet som gör att kaninen kan se sin skål eller matare som sin matkälla, bygger du också upp tillräckligt med oförutsägbarhet för att husdjuret inte kan associera dig med dess matförråd.

Som ett resultat kanske du inte har hans tacksamhet. Det enklaste sättet att bli av med denna nackdel är att ibland handmata husdjuret med en morot. Även om detta kan vara tidskrävande, kan du göra det samtidigt som du tittar på TV – mer om detta i avsnittet om positiva associationer.

Gör anspråk på dominans

Efter att ha försvarat sin matkälla är dominans den näst mest framträdande orsaken till kaninbitning. Därför måste du omkalibrera din kemi med ditt husdjur och se dig själv som den dominerande i förhållandet.

Detta kan vara ganska knepigt eftersom du inte vill skada ditt husdjur. Om du är för ödmjuk i att hantera den dominansmotiverade bitningen kommer du att uppmuntra honom att bita oftare. Om du är för aggressiv som svar, tvingar du honom till defensivt bitbeteende.

Det bästa sättet att utöva dominans är att använda handflatan för att försiktigt trycka ner kaninens huvud. Gör detta omedelbart efter att han biter så att han kan registrera din auktoritet i samma ögonblick som han försöker testa honom. Med tanke på djurets biologi och skelettstruktur kommer du inte att göra någon skada. Genom att försiktigt trycka ner huvudet kommer du bara att göra honom medveten om sin position i hackordningen.

Många ägare är tveksamma till att göra detta eftersom de inte gillar tanken på en dominant i förhållandet till att börja med. Du kan dock inte bestämma om det finns en hierarki eller inte, särskilt när ditt husdjur redan har bestämt sig för att det finns en.

Se även  Det är därför din råttas bajs är grön

Om du kan etablera dig som den dominerande kan det bli lugn, vilket är hälsosamt för er båda. Men om du inte gör det kommer husdjuret att bli det dominerande och börja uppvisa ohälsosamma beteenden som gör det olämpligt för förnyade val och integration med andra husdjur.

Kom ihåg att kaniner kan bli upp till 8 år gamla och många saker kan förändras. Du kanske bor ensam för närvarande och kanske har en partner flytta in. Du kan leva med en partner och så småningom välkomna en bebis. Att träna ditt husdjur från en dominerande position hjälper det att komma överens med andra, inklusive människor. Och det är ganska avgörande för livslängden och säkerheten.

Om du inte gillar att trycka ner huvudet på din kanin är du den perfekta personen att göra det, eftersom du är naturligt reserverad. Å andra sidan kan du behöva medvetet hålla tillbaka om du är för ivrig att klara av det här. Du vill inte göra det här för att komma tillbaka till djuret. Lösningen är att motverka framtida beteende.

Det finns ett annat sätt att utöva dominans som kan eliminera bitbeteendet under en längre tid. Närhelst kaninen biter dig kan du sätta den i time-out genom att placera den i sin bur. Detta kan ta väldigt lång tid att registrera eftersom djuret kan bita dig för att bli klappad eller av andra skäl än att hävda dominans.

För att stoppa det dominansdrivna bitandet inom en vecka, träna återhållsamt knuffande. Men om du är mer tålmodig och vill eliminera bitbeteendet under loppet av en månad kan du sätta in kaninen i dess bur när den biter. Så småningom kommer han att associera brist på frihet med att bita och sluta göra det.

Bygg positiva associationer

Om din kanins anledning till att bita är för att den ser dig som en konkurrent eller ett hot, kan du använda positiv förstärkning och pavlovska associationer för att få varelsen på din sida. Kaniner kan känna igen ansikten och skilja mellan röster. Det här avsnittet utforskar hur du kan använda dessa förutom matning för att få djuret att gilla dig.

Koppla måltiden till dig själv

På andra ställen i det här stycket lärde du dig att använda olika matningstider och ställen för att bryta eventuella försvar runt husdjurets matskål. Du kan använda din röst som den enda kända och konsekventa stimulansen som resulterar i att äta. Något så enkelt som ”matningstid”, bältad på ett liltande sätt, kan så småningom bli det ankare genom vilket djuret förväntar sig mat. Eftersom det är du som bestämmer matningstiden är du också förknippad med att äta.

Mata med händerna

Detta är för djurägare som har tillräckligt med tid att mata djuret minst en gång om dagen. Att mata pellets för hand är ingen bra idé. Å andra sidan är morötter perfekta för handmatning eftersom de är tillräckligt långa för att inte avskräcka en blyg kanin samtidigt som de är tillräckligt säkra för din hand.

Som sagt, morötter är inget naturligt foder för kaniner och innehåller för många kalorier för djuret. Dessutom tar kaniner fruktansvärt lång tid att äta, och om du lämnar moroten på golvet halvvägs genom ditt husdjurs foder kommer han att börja kämpa för att få moroten ur din hand. Den bästa lösningen är att skaffa långa strån med hö för att mata husdjuret. Men vänligen bara handmata om du konsekvent kan ta dig tid att mata din kanin.

Peta djuret

Ja, att komma fysiskt närmare ditt husdjur kan vara en av lösningarna på ditt husdjurs bettproblem. Det största problemet med klappning är att människor projicerar sina behov på djuret och anammar dess preferenser. Medan vi gillar att bli fasthållna när vi är stressade, föredrar kaniner att bli klappade när de är avslappnade.

Se även  Vad ska man göra om man har en råtta kvar? Coyote gick bort

Och medan människor älskar att gosa och svara på klappning av hela kroppen (med tillåtelse), har kaniner områden där de föredrar att inte bli klappade. För att klappa din kanin enligt hans preferenser, vänta tills den har fått nog att äta. Kaniner är avslappnade efter att de ätit, vilket gör det till den perfekta tiden att klappa dem.

Rör inte din kanins fötter, mage, haka eller öron. Även om det är en gest av tillgivenhet från din sida, kommer djuret att klassa det som en smäll. Om du har gjort misstaget att upprepade gånger klappa hans öron eller andra ”ovänliga” områden, kan du ha klassificerat dig själv som en källa till stress, vilket skulle förklara det bitande beteendet.

I så fall bör du göra dig av med klappandet helt och hållet och utöva dominans för att slippa bita. Efter det måste du hålla dig till hanteringen av matförråd innan du kan fortsätta att klappa. När du klappar din kanin, se till att ha det mesta runt kinderna och undvik hakan.

Du kan också klappa djuret bakom öronen samtidigt som du är försiktig så att du inte rör vid öronen. Slutligen kan du stryka husdjurets rygg närmare axeln och bort från svansen. Att röra vid djurets svans kan också stressa det.

Om du vill odla ett positivt band med ditt husdjur, kom ihåg att denna process tar tid. Inse att ditt husdjur är en kännande varelse med sin egen klocka. Låt dessa associationer uppstå organiskt snarare än att påskynda processen. Slutligen, se till att du anammar metoder som du kan göra på dina slappaste dagar istället för att skapa en rutin som du bara kan göra på dina aktiva dagar.

Ge det uppmärksamhet

Som kaninägare vet du att de små djuren behöver uppmärksamhet. Medan de i allmänhet knuffar sin ägare för att få uppmärksamhet, tar de ibland till att bita av samma anledning. Säg att du redan har en positiv relation med ditt husdjur, och att det mentalt förknippar dig med matförsörjningen.

I så fall kan du eliminera bitbeteende genom att pipa när han biter dig. Du måste visa djuret att det gör dig ont. När kaninen lär sig detta kommer den att mjuka upp sina bett och du ska fortsätta att tjuta, trots att den inte blir skadad, tills den slutar bita. I det här skedet kommer djuret bara att knuffa dig, och så länge du klappar det som svar kommer det inte att gå längre.

Sterilisera och sterilisera dina kaniner

Slutligen, ett av de mest effektiva sätten att eliminera aggression är att skaffa dina husdjur steriliserad och kastrerad. Eftersom kaninen inte längre har samma hormonella makeup, kommer den inte att ha den associerade aggressionen som är förknippad med att nå sexuell mognad och vilja ha en partner. Kom ihåg att att bita är något som kaniner gör när de försöker montera andra kaniner, speciellt de som de inte binder sig bra med.

De flesta husdjursägare är bekväma med kastrering och kastrering men skjuter upp att göra det eftersom de adopterar husdjuret medan det fortfarande är ungt. När din kanin är könsmogen rekommenderas det att kastrera eller kastrera honom så att han inte utvecklar andra komplikationer.

Slutgiltiga tankar

Djurkaniner är söta och gosiga. Men ibland kan de vänja sig vid att bita sina ägare, vilket kan vara irriterande och sårande. För att undvika detta kan du följa stegen ovan. Här är en kort sammanfattning av meddelandet:

 • Ta reda på om kaninen biter av aggression, försvar eller dominans
 • Korrigera defensiven genom att störa mönster som den skyddar (lägg till olika kraftkällor)
 • Bota aggression genom att bygga positiva associationer till dig själv
 • Påstå dominans för att förhindra att husdjuret biter
 • Gör avföring av kaninen för att förhindra att den biter motiverad av sexuell aggression