Hur man ställer in en skäggig draktank: Den kompletta guiden

Skäggiga drakar är populära husdjur och fler och fler människor är intresserade av att skaffa sina egna. Dessa reptiler är lugna och vänliga, men de har faktiskt många behov som måste beaktas. Varje skäggig drakeägare bör sätta upp en ordentlig inhägnad för sin lilla vän för att säkerställa att de är friska, glada och bekväma.

Det kan tyckas vara en skrämmande uppgift att sätta upp din skäggiga drakes livsrum, men vi har sammanställt en fullständig guide för dig nedan. Snart har du all kunskap du behöver för att ta hand om din fjälliga lilla drake!

Att välja rätt tankstorlek

En av de viktigaste delarna med att sätta upp ett skäggdrakehölje är att välja rätt storlek på akvariet. Skäggiga drakar själva är inte för stora (vanligtvis cirka 16-24 tum långa), men de behöver mycket utrymme så att de kan utforska sin miljö, navigera mellan maten och vattnet och komma åt alla gömställen du har placerat.

Skäggiga drakar som hålls i tankar som är för små tenderar att bli mer stressade. De kan börja göra något som heter ”glas surfingdär de trycker sig mot väggarna på sin tank och börjar skrapa eller försöka klättra in. Detta beteende kan se roligt ut, men det är faktiskt en indikation på stress. Det finns några saker som kan utlösa det, men en av de största orsakerna är stress över storleken på deras hölje eller dekorationerna.

Du skulle inte gilla att bli instängd i ett rum som är för litet för resten av ditt liv, och det skulle inte din ödla heller! Det är viktigt att ge dem gott om utrymme, och det kommer att ge dig mer utrymme att arbeta när du installerar resten av deras hem. Överbeläggning kan bli ett stort problem om du försöker passa in för många saker på ett litet område.

Så även om det är billigt och lockande att satsa på en mindre modell bör du verkligen leta efter ett fodral som är minst 50-75 liter. Om du vill kan du säkert bli större (upp till 125 liter), men det är det idealiska storleksintervallet för vuxna skäggiga drakar. Bebisar kan förvaras i mindre tankar som är mellan 20 och 40 liter, men de kommer så småningom att växa ur dessa. Det är vanligtvis en bra idé att spendera lite mer i förväg istället för att köpa större tankar när du går. (Källa)

Om du letar efter en fin, stor stridsvagn som kommer att förbereda ditt skägg för livet, kanske du vill överväga något i stil med REPTI ZOO 85 gallon, glastank med frontöppning. Den har en snygg design som är lätt att öppna och är tillräckligt stor för fullvuxna skäggiga drakar.

Placering i hemmet

Nu när du har valt ut en tank är det dags att ta reda på var du ska placera den i ditt hem. Även små höljen tar upp några kvadratmeter, så se till att du har tillräckligt med utrymme för att hysa dem.

En av de viktigaste sakerna att komma ihåg är att håll tanken borta från direkt solljus. Även om skäggiga drakar är kallblodiga och behöver värme för att leva, kan för mycket solljus vara dödligt för dem. Detta är särskilt farligt om de förvaras i en förseglad glastank som håller värmen. (Källa)

Se även  Är husdjursråttor tillgivna? Råttkänslor förklarade

Så se till att du placerar deras akvarium på en plats borta från fönster som släpper in mycket ljus. Detta innebär också att du inte kan ha dem utomhus, som din trädgård eller balkong (även om de kan njuta av att besöka dessa områden ibland).

Leta i allmänhet efter en plats som är lätt att ta sig till, där draken kan se ut och som är svår att nå för husdjur eller små barn. Du bör också se till att kapslingen får naturligt ljus på dagen och mörkt på natten. Dessa ödlor har också sömncykler, så de bör inte hållas under konstant ljus eller mörker.

Temperatur

Låt oss nu prata om hur du håller din lilla drake varm! Som vi nämnde ovan är dessa ödlor kallblodiga och behöver lite hjälp utifrån för att hålla sig varma och aktiva. De är infödda i de heta ökenregionerna i Australien, så de är vana vid lite värme.

Den lägsta temperaturen de bekvämt kan tolerera är 70 grader Fahrenheit medan den högsta är 110 grader Farenhöjd. Det är dock bäst om tanken har ett temperaturområde så att draken kan flytta till det område som passar den bäst. Varje skäggig drake behöver en solsten eller annan varm plats. Det är här temperaturen ska vara högst och koncentrerad till ett litet område. Det är här 110 graders strålkastaren ska vara. (Källa)

Det bör också finnas en svalare del av tanken där draken kan dra sig tillbaka om den vill svalna. Detta kan vara ett litet skydd eller kanske ett skuggigt område med några växter. En längre tank kan hjälpa dig att uppnå denna effekt eftersom värmen är mindre jämnt fördelad.

Den genomsnittliga tanktemperaturen bör hålla sig på eller över 65-70 grader hela tiden, även på natten när deras basking light kan vara släckt. Blir det lägre kan de bli stressade och hälsoproblem.

UVB-lampor med den starkaste kvaliteten (10) är idealiska för skäggiga draketankar, men kvicksilverånglampor kan också användas. Skäggiga drakar behöver en viss mängd D-vitamin som gör att de kan bekämpa metabola bensjukdomar. De kan få i sig D-vitamin genom kosten och genom exponering för UVB-ljus. (Källa) För att hålla sig friska bör skäggiga drakar få cirka 12 timmars direkt UVB-exponering varje dag.

Den här Zoo Med ReptiSun 10.0 HO T5 UVB-lampa är ett bra alternativ för skäggiga drakeägare, och det är också mycket prisvärt! Du kan också behöva använda en keramisk strålningsvärmare om du planerar att stänga av UVB-ljuset på natten. Detta kommer att hjälpa tanken att hålla en varm temperatur utan att avge ljus.

Använd en termometer i tanken för att övervaka temperaturen. Att använda ditt hems termometer är inte exakt för vad som händer i tanken. Kontrollera termometern minst en gång om dagen för att se till att din lilla drake inte fryser eller överhettas.

Se även  Hur para sig gäss

Fuktighet

Fuktigheten är viktig för alla reptiler då de inte vill torka ut. Eftersom skägg är inhemska i öknen behöver de inte sitt hem för att vara särskilt fuktigt.

Det ideala luftfuktighetsintervallet för dessa reptiler är 35%-40%. De kan tolerera nivåer upp till 60 %, men den nedre delen är att föredra. Du kan använda en hygrometer för att spåra luftfuktigheten i höljet. Det är inte så svårt för de flesta ägare att hålla sig inom detta intervall, eftersom de flesta hem naturligtvis ligger ganska nära denna luftfuktighetsnivå. (Källa)

Det finns några taktiker du kan använda för att sänka luftfuktigheten i din drakes hölje om du fortfarande är orolig. Om du bor i ett fuktigt område, håll fönster och dörrar stängda så ofta som möjligt. Sätt upp en avfuktare i samma rum som skäggdrakens akvarium (men inte bredvid). Du kan också placera ödlans vattenskål borta från UVB-ljuset så att den inte avdunstar och ökar luftfuktigheten i tanken.

Om du behöver tillföra lite fukt till tanken, dimma lätt höljet med en ren sprayflaska när den blir för torr.

Underlagsmaterial

Varje tank med skäggig drake bör ha något slags substratmaterial. Detta hjälper till att skydda deras fötter, ger dem ett bättre grepp och ger tanken en lite mer personlig touch!

Men att välja rätt underlag kan vara lite knepigt. Det kan vara frestande att använda material som sand eller stenar, eftersom de efterliknar dessa djurs naturliga miljö. Men i verkligheten kan dessa orsaka många problem. Sand kan komma in i din ödlas ögon, näsa och mun. Detta gör dem irriterade och kan till och med orsaka infektioner.

Det är också svårt att rengöra sand ordentligt om du inte byter ut den helt varje gång. Bakterier och insekter kan gömma sig i lös sand, vilket gör det till en grogrund för sjukdomar och infektioner. Lyckligtvis finns det bättre alternativ!

Några bra substratalternativ för skäggiga drakar är:

  • Reptil matta
  • Skiffer
  • Lera
  • Tidning
  • Pappershandukar
  • Keramiska plattor

Flera ägare av skäggdrake föreslog också att man skulle använda grova plattor eller non-stick plankfoder för underlaget. (Källa) Gummimattor eller kakel verkar vara det populäraste valet eftersom de inte fastnar i ödlans klor. Att använda mörkfärgade material kan också göra marken obehagligt varm, så håll dig till ljusare färger om du kan. (Källa)

Många material kommer att fungera så länge som ditt skägg kan få ett bra grepp om marken och inte äter/andas in något som kan skada det.

Mat- och vattenrätter

Mat och vatten är viktiga delar av alla djurs liv. Det är fantastiskt att sätta fram skålar så att din drake kan äta och dricka när han vill. Typen och mängden mat som ska ges beror på ödlans ålder, men i allmänhet kommer de att äta något minst en gång om dagen. Detta inkluderar en blandning av bladgrönt, levande foderinsekter, maskar och frukter. (Källa)

Deras mat- och vattenrätter behöver inte vara snygga, men de ska vara ganska grunda så att det inte är svårt för ödlan att ta sig till. Om vattenskålen är för djup kan den avdunsta och öka luftfuktigheten i tanken. Unga skäggiga drakar kan också fastna i för stora/djupa vattenskålar och drunkna.

Se även  Är en skäggdrake ett bra husdjur för nybörjare: Den kompletta guiden

Du bör inte heller lämna mat i tanken för länge, eftersom den kan vissna eller ruttna med tiden. Levande insekter kan också fly eller gömma sig, så se till att hålla ett öga på den levande maten!

Leta i allmänhet efter små, grunda rätter som är svåra att vända för ditt skägg. De SLSON Reptilmatare Terraium skål är en bra produkt som kan användas till både mat och vatten. Du behöver dock en separat skål för båda ändamålen, så se till att du köper 2.

Skinn, växter, dekorationer etc.

Nu kan vi börja det roliga med att sätta upp en reptiltank! Det är viktigt att se till att ditt skägg har tillräckligt med utrymme att röra sig och har rätt temperatur/fuktighet. Men det betyder inte att tanken måste vara tom förutom det absolut nödvändigaste. Det är en plats för din ödla att umgås på, såväl som en central del av ditt hem. Tanken ska se snygg ut och ha lite variation.

Vissa nödvändiga dekorationer inkluderar en solterrass. Som vi nämnde ovan behöver reptiler en bra plats att ta in lite värme. En stor platt sten eller träbit är bra alternativ för detta, men du kan också använda en liten hängmatta eller spänt nät. Så länge din ödla kan sitta på samma plats under långa perioder och känna sig bekväm, borde det fungera bra.

Många skäggiga drakar uppskattar också att ha en plats att hitta ensamtid. Det är här hudar kommer väl till pass! Din drake kommer förmodligen att tillbringa större delen av sin tid utomhus, titta på saker genom deras tankväggar och sola sig under värmelampan. Men om de blir stressade eller överhettade är det skönt för dem att ha en plats att dra sig tillbaka på. (Källa)

När det kommer till dekorationer har du mycket att välja på. Många människor gillar att lägga till stockar, drivved, leksaker, skulpturer och växter till en skäggig draketank. Du kan använda konstgjorda växter, men se till att de inte skadar din drake om han tar en tugga ur löven. Plastmat är dåligt för alla djur, så om din drake insisterar på att tugga falska växter kan du behöva byta ut den mot något annat.

Du kan också använda riktiga växter, men tänk på att de kan påverka luftfuktigheten i akvariet. De kommer också att behöva kunna överleva höga temperaturer, så ökenväxter är vanligtvis det bästa valet. Ofarliga kaktusar, suckulenter och aloe vera är alla bra val (även om ditt skägg kan bli sjukt om han äter för mycket aloe).

Skäggiga drakar har många livsbehov, men de är väldigt roliga och tillfredsställande husdjur. En bra tankinställning kommer att hjälpa till att hålla dem glada i många år framöver och kommer också att vara ett härligt tillskott till ditt hem.