Hur man tämjer en skäggig drake: Den kompletta guiden

Till skillnad från husdjur kan arter som har levt i naturen eller är genetiskt programmerade att hålla sig borta från människor ha svårt att anpassa sig till att leva med människor. De kan springa vilda och skada sig själva eller sina mänskliga skötare om de tas från deras naturliga livsmiljö. Den skäggiga draken är en sådan reptil och måste därför tämjas.

Det första och mest avgörande steget för att tämja din skäggiga drake är att ge den några veckor på sig att vänja sig vid sin nya omgivning. Efter acklimatisering, mata reptilen med händerna. Vid denna tidpunkt eller under en period kommer draken att vara okej om du rör eller tar tag i den.

Jämfört med de flesta reptiler är skäggiga drakar mycket lugnare och mer lydiga. Du måste dock arbeta med djuret innan du fullt ut kan ha det i din besättning. Fortsätt läsa för att lära dig i detalj hur man tämjer en skäggig drake som husdjur, förutom en mängd annan viktig information som kan hjälpa till att klappa reptilen.

En kort introduktion till skäggiga drakar

En skäggdrake är en ödlaart som huvudsakligen finns i de halvöken, steniga områdena i Australien. Termen ”skägg” syftar på huden under reptilens haka som expanderar vid avkänning av ett yttre hot eller störning. Förutom öknar kan en skäggig drake hittas i några andra livsmiljöer, inklusive eukalyptusskogar och snår.

Skäggiga drakar umgås eller tolererar mänsklig beröring eller hantering ganska bra, vilket gör dem till ganska populära husdjur. Fjällen på huvudet och kroppen är vassa men gör inte ont vid beröring. De är främst till för att avskräcka eller stöta bort rovdjur.

I fångenskap och om det sköts på rätt sätt kan djuret leva mellan sju och tio år. Och den kan bli upp till 51 cm lång. Manliga drakar kan göra upp till 24 tum (60 cm) i längd, och honor växer till 20 tum (51 cm). Tack vare dess minimala skötselkrav och förmåga att överleva under ganska olika förhållanden, finns skäggiga drakar ofta även i djurparker.

Skäggiga drakar är aktiva på dagen och vilar på natten. Den allätande reptilen äter insekter, frukter, växter och blommor. Den blir kapabel till reproduktion omkring 10 till 18 månader. Vissa av dem kan ändra sina yttre nyanser något när de är i ett aggressivt tillstånd eller som svar på miljötemperaturförändringar.

Det slående ”skägget”

En skäggig drake skägg är dess mest unika och utmärkande egenskap. Reptilen kunde dock använda sitt skägg för flera ändamål. Skägget används vanligtvis för att para sig och visa inre aggression. Skägget hjälper också djuret att sända olika signaler och gester, vilket gör att det kan utföra viktig kommunikation.

Både de manliga och kvinnliga drakarna har skägg, men de förstnämnda tenderar att visa eller använda samma frekvens, särskilt under uppvaktningsritualer. Kvinnliga drakar kan också använda sina skägg för att visa aggression. När det används för att visa aggression kan skägget ändra färg och blåsa upp. Förutom skäggförlängning kan draken också öppna sin mun i jakten på att skrämma rovdjur.

Visa aggressivitet

Utöver tricken som nämns ovan kan en skäggig drake också uppvisa extremt beteende genom att väsa. Den väser när den känner av ett hot, blåser upp sin kropp och lutar mot rovdjuret eller hotet i försvaret. Tänk på att det bara startar en fysisk attack som en sista utväg. Den försöker undvika bråk så mycket som möjligt och blir bara stötande när den trycks mot väggen.

Låt dock inte detta skrämma skötaren i dig, eftersom det är mycket sällsynt och högst osannolikt att skäggiga drakar attackerar människor – speciellt om du har gjort ditt bästa för att bli vän med djuret och ta väl hand om det i allmänhet.

Attackerna är vanligtvis riktade mot deras art eller en annan skäggdrake. Om du funderar på att begränsa två eller flera skäggiga drakar i samma fysiska utrymme bör du vara försiktig här. (Mer om ämnet co-living senare)

Se även  Hur mycket utrymme behöver husdjurskycklingar?

Skäggiga drakar i en ny miljö

De flesta unga/bebisskäggiga drakar är ombytliga eller oberäkneliga i en ny miljö, eller när de träffar en människa som de inte har träffat tidigare. Om du försöker röra vid en otämjd baby skäggig drake, kommer den förmodligen att gäpa eller öppna sin breda mun som svar (som nämnts ovan).

Om du lämnar drakeungen ifred eller ger den lite mer tid att lära känna sin nya miljö kommer den så småningom att lugna sig eller sluta bete sig oförutsägbart. När den väl börjar kännas bekväm kommer den att bli vänlig och foglig på nolltid.

En av de främsta anledningarna till att skäggiga drakar är så populära som husdjur är deras medfödda lugna uppträdande. Även de mest aggressiva och nervösa skäggiga drakarna är fridfulla och stabila på en djupare nivå. De beter sig dock bara ovanligt när de märker att deras miljö är konstig.

Om du tog hem en skäggig drake, kanske du vill lära dig att arbeta med den eller verkligen göra den till ditt husdjur. Det finns steg/steg i processen.

Låt den anpassa sig och bli bekant med saker och ting

Nyckeln till att tämja en skäggig drake är att bli bekant med den. Börja därför ”passivt” interagera med djuret strax efter att du tagit hem det. ”Passiv” interaktion innebär att vara nära reptilen eller dess terrarium så mycket som möjligt – oavsett om du arbetar, lagar mat, tittar på TV, spelar spel etc. Gör det för reptilen så att den får träffa dig ofta.

Detta stadie/process för ”acklimatisering” hjälper till med i stort sett allt du vill att din skäggiga drake ska känna igen och acceptera. Om du till exempel vill att reptilen ska bli vän med dina barn, gäller samma process.

Försök inte hantera det i detta tidiga skede. Det kan ta åtminstone några veckor för skäggdraken att bli bekant med sin nya miljö, det vill säga med dig och ditt hem.

Mata den för hand

Att mata din drake är nästa steg för att hjälpa djuret att lära känna dig bättre. Kasta inte maten i hans inhägnad om du menar allvar med att bli vän med djuret. Handmatning hjälper ditt husdjur att bli bekväm med tanken på att din hand går över dess fysiska gränser.

Se till att inte mata husdjuret med dina bara händer. Använd en pincett så att din hand är tillräckligt nära husdjuret, men inte för nära och sårbar. Använd inte din vanliga pincett. Köp ett specialtillverkat verktyg, som det här Thyores mattång i rostfritt stålse det senaste priset här på Amazon.

Det andra som är bra med den här matningsmetoden är att du vet hur mycket din drake äter – vare sig det är syrsor, frukt eller något annat. Se bara till att maten är torr och inte hal så är det lättare för reptilen att ta tag i den från fingrarna. När maten smidigt överförs från dina fingrar till den skäggiga drakens mun, är det liten chans att draken skrämmer eller attackerar dig.

Handmatning rekommenderas bara i början eller när ni precis ska lära känna varandra. När bandet är etablerat och du också vet hur mycket mat din drake äter i allmänhet, växla mellan handmatning och att placera maten i sitt hölje.

Om du lägger maten på dess territorium, försök att rotera den och inte stapla upp den, så att draken aktivt kan jaga den när den är hungrig.

Rör vid den och hantera den

Efter ungefär två till tre veckors manuell matning, överväg att röra vid den skäggiga draken med dina bara händer. Börja med ett lätt tryck på huvudet med fingret. Om draken rör sig fram och tillbaka på ett vänligt sätt eller inte agerar aggressivt, dra fingret nerför ryggen.

Se även  Hund luktar bajs även efter bad - 8 skäl

Men om din drake kryper, drar sig tillbaka eller hoppar, backa och ge den lite mer tid och utrymme. Kanske är din sällskapsdrake fortfarande i ett tillstånd av ångest och behöver lite mer tid för att värma upp saker.

Om den skäggiga draken accepterar din beröring är nästa steg att hantera reptilen. Det här kan tyckas gå lite för långt, men det är det inte. Målet är att hålla draken i handflatan och uppnå detta; du behöver lite mat.

Håll maten i din dominanta hand (med eller utan pincett) och placera din mindre dominanta hand direkt under maten så att draken kan använda den som en piedestal för att nå maten.

Införandet av en annan hand i stängslet kan skrämma eller distrahera husdjuret, och det kanske inte är välkomnande av den rörelsen först. Det kan ta några dagar eller till och med veckor för din sällskapsdrake att acceptera att din andra hand kastas in också.

För att påskynda saker eller få reptilen att hoppa på den, hoppa över måltiden om han är tveksam till att krama din andra hand. Med måltider som hoppas över och hungern ökar, kommer djurdraken snart att ge efter.

Om tanken på att inte erbjuda reptilen mat för en dag eller två låter grym eller får dig att må dåligt, ta vila i det faktum att skäggiga drakar kan gå utan mat i upp till 10 år. två månader.

Idealiska levnadsförhållanden för ditt husdjur skäggiga drake

En väluppfostrad skäggdrake är en som är frisk och har en glad, stressfri vistelse. Förutom att ta din sällskapsdrake till veterinären för rutinmässiga hälsokontroller, se till att du ger den den perfekta livsmiljön hemma.

Husets mått

Det fysiska utrymmet som avsatts för din sällskapsdrake bör vara minst två kvadratfot (288 kvadrattum) golvyta. Eftersom reptilen växer i snabb takt kommer också arealbehovet att öka snabbt.

Den skäggiga drakens hem bör vara ett välventilerat, stort rum – helst ett 20- till 40-liters glasterrarium. Sådana terrarier är lättillgängliga och du kan också skräddarsy ett för att passa dina behov. Den här Reptizoo 34 gallon reptilglasterrarium från Amazon är en bra storlek för nästan alla storlekar av skäggiga drakar.

Anpassa sig till klimatet

Den skäggiga drakens fält måste bestå av en termisk gradient och a solfläck. Reptiler föredrar eller trivs i allmänhet i miljöer med fluktuerande temperaturer. En termisk gradient ger dem temperaturer som varierar över extremiteterna. När djuret är stationerat i en sådan miljö går det till en lägre eller högre temperatur enligt dess krav.

När det är relativt kallt, genomgår skäggiga drakar viloläge, ett slags dvala. Under detta skede kan de gå månader utan mat och dricka vatten sporadiskt. Temperaturintervallet som vanligtvis driver reptilen till viloläge är 60 till 70 °F (15,5 till 21,1 °C) på natten och 75 till 80 °F (23,9 till 26,7 °C) under dagen. Blir det för varmt ute kommer den skäggiga draken förmodligen att slå sig ner under jorden.

Ordentlig innerbelysning

En skäggig drake är en vild reptil designad av naturen för att leva utomhus. Genom att ta den inomhus har du i stort sett berövat den dess naturliga livsmiljö.

För att kompensera för det, skapa en miljö i höljet som efterliknar utomhus. I grund och botten behöver en skäggig drake bra uppvärmning och belysning för sin fysiska och psykiska hälsa. Solljus ger inte bara de nödvändiga vitaminerna, utan ger också en känsla av lycka och värme.

En skäggig drake har också nytta av solen. Det kommer att krävas UVA/UVBfullspektrum ultraviolett ljus 12 till 14.00 varje dag på sommaren och våren och åtta timmar på vintern och hösten. De högintensiva strålarna kommer inte att överstiga ljuskällans plast- eller glashölje.

Se även  Varför kurrar duvor? Skäl förklarade

Ljuset och värmen från den specialiserade lampan hjälper också skäggdraken att bli mer medveten om sin omgivning eller att veta när man ska äta, leka, sova etc. Med andra ord dikterar värmen och ljuset reptilens beteende. dygnsrytm.

Utan rätt ljus kan reptilen känna sig stressad och bete sig konstigt. Lång historia kort, att tillhandahålla bra belysning och värme och att erbjuda mat och vatten till din sällskapsdrake är lika viktigt.

Om du letar efter lampor, den här Evergreen Pet Supplies 100-Watt UVA/UVB kvicksilverånglampa är ett gediget alternativ. Om du vill lära dig mer om UV-belysning med skäggiga drakar/reptiler, se den här videon:

Inhysa flera skäggiga drakar tillsammans som husdjur

Som kort nämnt ovan är det inte naturligt för en skäggig drake att leva i harmoni med andra ödlor av sitt slag. Men möjligheten att skäggiga drakar lever som syskon, ett par eller en lycklig familj kan inte helt uteslutas. Det finns några saker du bör veta innan du går vidare med tanken.

För det första är det inte så lätt att klappa flera drakar som delar samma terrarium. Arrangemanget kan fungera i specifika scenarier, men det finns flera situationer där det kanske inte är idealiskt. Här är sätt och tips du kan göra för att göra saker enklare:

Köp ett stort hölje

Som nämnts ovan behöver du ett 20 till 40 gallon terrarium för en enda fullvuxen drake. Om du planerar att hysa flera av dem i ett terrarium behöver du förmodligen en ännu större inhägnad. Färdiga terrarier större än 40 liter kanske inte är lätta att hitta. Överväg därför att köpa en anpassad.

Hur stor är tillräckligt eller för stor? Storleken på terrariet beror på hur många skäggiga drakar du vill hysa i en enda drakhage – tillgången på UV-ljus och upprätthållandet av temperaturgradienten spelar också roll.

Säkerställ dimensionell enhetlighet

De flera skäggiga drakarna som är inhysta i hägnet bör vara ungefär lika stora, vilket utesluter möjligheten att de större skäggiga drakarna mobbar eller dominerar de mindre. Ett stort nej är att sätta en vuxen, fullvuxen skäggdrake i samma terrarium som en ung, spirande drake.

Inga två eller flera män tillsammans

Ett par eller flera skäggiga drakar i samma hölje är ett recept på katastrof. När manliga drakar lever tillsammans kommer de sannolikt att delta i territoriella, aggressiva dueller som resulterar i fysisk skada på reptilerna.

Drakhonor måste vara minst två år gamla

En skäggig drakehona bör inte hållas i samma reptilhus som en hane förrän hon är ungefär två år gammal (gammal nog att para sig och fortplanta sig). Utöver ålder, se till att den kvinnliga draken är i god hälsa och kondition.

Observera att att uppfylla ovanstående villkor inte garanterar harmoni mellan skäggiga drakar. Hanar tenderar att vara aggressiva mot sina kvinnliga motsvarigheter, särskilt vid avel. Om du kan eller har möjlighet, försök att diskret klappa/träna dina husdjursdrakar. Om du vill ge samlivet ett försök, var beredd på evakueringen av en eller flera drakar från det tilldelade terrariet.

Slutsats

Skäggiga drakar är inte konventionella husdjur. När du först interagerar med en otämjd drake är chansen stor att den blir aggressiv och skrämmer dig. Tendensen att puffa, bita, låtsas vid beröring etc. är djurets naturliga självförsvarstaktik. De indikerar också att reptilen är vid god hälsa och form.

Det går att tämja en skäggig drake och göra den mer människovänlig. Du behöver bara vara försiktig och omtänksam mot draken och acceptera chansen att det kan ta ett tag att vänja sig vid dig och den nya miljön.