Hur man tar bort mattor från en katts päls

Katter är kända för sitt engagemang för att sköta sig själva och spenderar upp till hälften av sina vakna timmar på att göra det. Du har sett din katt rensa sig själv överallt, från tassar till svans.

Ofta kommer katter att förvränga sig själva i konstiga positioner så att ingen del lämnas orörd. I enlighet med sin självständiga natur behöver katter vanligtvis inte vår hjälp när det kommer till vård. Det är något de gärna tar hand om själva.

Men du kanske har klappat din katt nyligen och stött på några mattor i hans päls. Varför uppstod dessa och hur blir man av med dem? Läs vidare för mer information.

Vad är mattor och vad orsakar dem?

Mattor bildas när en katts päls trasslar ihop sig och knyts ihop.

Innan vi diskuterar hur man blir av med mattor, låt oss först titta på vad de är och varför de uppstår. Mattor är de klumpar som bildas när en katts päls trasslar ihop sig. Detta kan hända när håret faller från underpälsen och sedan fastnar i ytterpälsen.

Pälsen kan även bli tovig på ställen där det är mycket rörelse, där hårstråna skaver mot varandra mer, som under bröstet och mellan benen. Dessa tofsar av päls kan variera i storlek. Vissa är små och känns som knappar. Vissa är så stora att de kan kännas ganska robusta och kompakta. Långhåriga och medelhåriga katter är förstås känsligare för att deras päls tovas.

Läs också: 23 intressanta fakta om kattpäls som du kanske inte visste

Mattning kan också indikera ett underliggande medicinskt tillstånd. Till exempel, om en katt har tandsjukdom kan smärtan i munnen hindra honom från att sköta sig ordentligt. Äldre katter med artrit kan ha svårt att vända sig och nå vissa delar av kroppen. Överviktiga katter kommer också att ha det svårt. Katter som mår allmänt dåligt kan inte utföra sina vanliga dagliga vanor, inklusive skötsel.

Om din katt har hållit sin päls i toppskick tills nu och du nyligen har märkt mattor i pälsen är det värt att hålla utkik efter andra beteendeförändringar. Om du är orolig för att det kan finnas mer i det, kontakta din veterinär.

Se även  Hur många kattungar kan en katt ha?

Läs också: De olika typerna av svarta och vita kattpälsmönster

Hur kan mattor tas bort?

Framgången med att ta bort mattor hemma beror på mattans storlek och om din katt tolererar dina försök. Det är alltid bäst att ha någon annan som hjälper till att hålla din katt så att den inte rör sig för mycket.

1. Med en kam

Små, lösa mattor kan ibland trasslas ut med en kam.

Du kan prova att lossa små mattor med en kam. Se till att du håller mattans botten närmast huden och börja kamma därifrån. Arbeta kammen långsamt genom mattan, försök att inte dra för mycket. Det sista du vill är att dra i mattan och därmed din katts hud. Som du kan föreställa dig kan detta orsaka din katt mycket obehag och ångest.

Läs också: 11 bästa kattborstar och hårborttagningsverktyg för lång- och korthåriga katter

2. Med hårklippare

Stora och mycket täta mattor kan behöva klippas ut med elektriska klippare.

Större mattor är svårare att hantera. Ibland kommer du att upptäcka att ingen mängd kamning kan bryta isär dem. I dessa fall är det bästa alternativet att ta bort pälsklumparna helt.

Du kan använda elektriska husdjursklippare för att ta bort mattor. Det är viktigt att se till att du placerar bladet parallellt/platt mot huden. Placera inte bladet i 90 graders vinkel eftersom det kan skada din katts känsliga hud.

För mattor som ligger nära huden, försök att se tydligt var pälsen och huden möts och börja där med den övre kanten på din klippare. Hantera mattorna försiktigt och flytta hårklipparna långsamt och försiktigt i den riktning som pälsen växer. Tålamod är nyckeln. Du bör snart känna mattan sjunka. Kom ihåg att inte sätta på den för tidigt.

Clippers blir varma när du använder dem och kan bränna din katts hud. Kontrollera temperaturen på klipparen mot din hand då och då. Om de tycker att det är för varmt, ta en paus och låt dem svalna innan du fortsätter. Detta är också en bra chans att ge din katt lite vila.

Se även  Tror min katt att jag är hans mamma? Svaret kanske överraskar dig...

Läs också: Varför käftar katter när de kammar?

3. Inte med sax!

Kan man raka en katt?

Om din katt regelbundet blir väldigt matt, kanske du vill överväga en professionell trimning, till exempel en lejonhuva.

Du kan bli frestad att klippa ut din katts mattor med sax. Även om detta kan tyckas vara ett enkelt sätt att bli av med problemet, är risken att skära din katts hud och orsaka skada för stor. Det rekommenderas inte att klippa mattor med sax.

Läs också: Kan man raka en katt?

4. Med professionell hjälp

Din veterinär eller en djurfrisör hjälper dig gärna att ta bort din katts mattor.

Professionell hjälp finns tillgänglig om du kanske inte känner dig bekväm eller säker på att ta bort din katts mattor hemma. Eller så kan din katt bli upprörd över dina ansträngningar. Om det senare är fallet, tvinga inte din katt att fortsätta med våld.

Det kan vara frustrerande om din katt inte samarbetar, men misströsta inte. Du kan kontakta en professionell frisör som har nödvändig erfarenhet och som kanske kan hjälpa dig.

Katter med svårare mattor eller som är mycket arga på trimning kommer att kräva ett besök hos en veterinär. Sedation kan rekommenderas så att trassling kan utföras säkert och med minimal stress. Om du har några funderingar kring att lugna din katt, kommer din veterinär gärna diskutera dina problem med dig.

Läs också: The Ultimate Care Guide for Persian Cats

Hur kan mattor förhindras?

Det bästa sättet att hantera mattor är att förhindra att de bildas i första hand.

Mattor kan vara smärtsamma om de drar i din katts hud, och de kan också orsaka ytterligare hudirritation och infektion. Risken för detta är ännu större om det bildas mattor runt kattens botten, vilket gör att avföring och urin fastnar. Så det är mycket bättre att förhindra bildandet av mattor.

Se även  Tror min katt att jag är hans mamma? Svaret kanske överraskar dig...

Korthåriga katter behöver vanligtvis inte vår hjälp, men långhåriga katter har nytta av daglig borstning. Att använda groomingverktyg, som breda eller långa tandkammar och snyggare borstar, kan hjälpa till att hålla deras lyxiga rockar trasselfria. Glöm inte att också vara uppmärksam på pälsen nära huden och inte bara ytterpälsen.

Som tidigare diskuterats kan ett medicinskt tillstånd, såsom artrit, bidra till bildandet av dessa mattor i din katts päls. Om tovningen verkar vara ett återkommande problem och åtföljs av andra förändringar hos din katt, är det bäst att låta din katt kontrolleras av din veterinär.

Läs också: Bästa handskarna för kattvård och kassering

Sista ord

Kamma ut små mattor så fort du känner på dem så slipper du ta itu med ett större problem.

Mattad kattpäls är inte bara ett kosmetiskt problem. Så snart du märker mattor på din katt bör du vidta åtgärder för att ta bort dem för att förhindra ytterligare problem. Små mattor kan kammas ut. Större, mer envisa mattor bör tas bort helt. Det bästa sättet att göra detta är att använda husdjursklippare.

Bli inte frestad att klippa ut mattor med sax, eftersom det kan resultera i ett besök hos din veterinär för stygn. Slutligen, när din katt är mattfri, kom ihåg att fortsätta borsta och kamma dagligen för att hålla det så!

Läs också: Varför putsar katter varandra? Anledningar till varför katter sköter sig socialt

Vanliga frågor

Varför blir min katts päls tovig?

Det finns flera anledningar till att en katts päls blir matt. Långhåriga raser är mer benägna att matta och kommer att dra nytta av regelbunden kamning och borstning. Om din katt aldrig har haft några problem tidigare och mattorna är en ny förändring, kan det tyda på ett underliggande problem som kan behöva veterinärvård.

Är tovig päls smärtsamt för katter?

Ja, mattor kan orsaka mycket obehag. Föreställ dig om ditt hår var hårt buntat och drog i hårbotten. Därför är det viktigt att ta itu med problemet så snart det upptäcks. Mattor som lämnas kvar och ignoreras kan då orsaka irritation och infektion, vilket bara ökar besvären.

Kan man tvätta kattpälsmattor?

Du kanske tycker att det verkar vara en bra idé att bada din katt om pälsen är tovig. Men gör inte detta: vatten kommer att dra åt mattorna, vilket gör dessa envisa pälsklumpar ännu svårare att ta bort. Ta först bort mattorna, med en kam eller klippare, och tvätta sedan din katt (om din katt inte har något emot att bli blöt!).