Hur man tar hand om kycklingar: Tips för att ta hand om kycklingar

Att hålla höns på en gård för vinst eller nöjes skull kan vara mycket jobb, men belöningen är alltid värt det. Skillnaden i att hantera dina kycklingars välbefinnande kan bli lättare om du kan de rätta tipsen och tricken.

Att rengöra huset, kontrollera/byta vatten, samla ägg och tillhandahålla rätt värmekälla är bra sätt att ta hand om kycklingar. Att observera kycklingbeteende gör också stor skillnad när det gäller att avgöra om de behöver läkarvård eller om de trivs.

I den här artikeln kommer jag att visa dig hur du enkelt hanterar dina kycklingar i alla aspekter av deras liv. Detta varierar från daglig vård till vad de behöver för att leva lyckligt. Jag kommer också att diskutera tecken på sjuka och friska kycklingar och några bra sätt att ge dem särskild vård när de behöver det.

En enkel skötselguide för dina kycklingar:

Saker att tänka på är kostnaden för kycklingarna och deras behov. Höns själva kan kosta $30 styck, men värphöns kan variera från $10-$100. Kycklingar kan vara så mycket som $5 och nybörjarhöns (de mellan 4-16 veckor gamla) kan vara runt $15-$25.

Kostnaden för att ta hand om värphöns och kycklingar varierar från $20-$50. Detta inkluderar $15 per månad mat och $25-$100 veterinärräkningar. Slutligen kostar en coop i genomsnitt $500 om du gör det själv, men det kan vara mer eller mindre dyrt beroende på vilka material du använder.

 1. Håll vattnet rent

Kontrollera varje dag att kycklingarnas vatten är rent, eftersom de torkar ut sig om vattnet blir för smutsigt. Använd varmt vatten och rengöringsmedel för att rengöra vattenkällorna. Varje månad bör du desinficera vattenkällorna med klorblekmedel/syreblekmedel (två teskedar). Se till att noggrant skrubba all tvål eller kemikalier du använder för att rengöra, eftersom dessa kan göra dina kycklingar sjuka.

2. Håll strömkällan full

Du kan placera en matskål i buren, men håll den borta från vattnet för att förhindra att den blir smutsig eller fuktig. Du kan också knyta an till och mata dina kycklingar genom att ha en bestämd tid för att handmata dem. Ta dig tid att övervaka hur mycket dina kycklingar konsumerar sitt foder och vatten för att få en uppfattning om när de ska fylla på.

*Tips: Förvara din mat i metallbehållare med täta lock. Detta håller fodret utom räckhåll för både kycklingar och utomstående djur. Källa

3. Se till att sängkläder och holkar är rena

Byt sängkläder varje vecka och kolla efter specifik färgad avföring (listad längre fram i den här artikeln). Att rengöra holkarna dagligen minskar risken för bortskämda ägg och uppmuntrar till och med höns att värpa i allmänhet. Tillhandahåll sängkläder som tallspån, cederspån, gräsklipp, solfärgad halm och hö för att nämna några.

*Tips: Du kan kontrollera om det finns dåliga ägg genom att leta efter en dålig lukt, genom att lägga den i vatten (flytande betyder att det är ett dåligt ägg) eller genom att använda ljustestet. Du gör ljustestet genom att placera ljuskällan bredvid ägget och om ägget är färskt kommer gulan att börja röra på sig när du skakar den. Om den inte rör sig eller om gulan inte fyller insidan av skalet är det ett dåligt ägg).

Se även  6 roliga sätt som kycklingar visar tillgivenhet för varandra med videor

2. Förbereder sig för säsongsmässiga förändringar

Var du bor avgör hur du förbereder kycklingar för kommande säsongsproblem. För varma somrar, ge fler vattenkällor för att hjälpa kycklingar att svalna (glass eller frysta grönsaker fungerar också bra). Oavsett om kycklingarna hålls inomhus eller utomhus behöver de mycket skugga.

Det hjälper dem att trivas i värmen om det finns träd eller lådor att ligga i. Ett bra ventilationssystem för gården är ett måste och du kan hjälpa till att ge kycklingar ett dammbad. Smutsbad görs med smutsbitar i kartonger.

För kalla vintrar, skaffa extra värmare för vatten och byt ut eventuella glödlampor för att ta dig igenom de långa månaderna som ligger framför dig. Anpassa ditt ventilationssystem så att varm luft kan strömma in i gården utan hjälp av utomhustemperaturen. Förutom att ge extra uppvärmning kan du också förse gården med material (kompostgolv, sten, betong, kol) som absorberar tillräckligt med termisk massa. Detta är när solljus absorberas inom en viss massa under dagen och sedan släpps ut på natten.

Frysning är ett allvarligt problem för kycklingar och du kan se det i din flock när deras kammar är svarta. För att förhindra detta kan du täcka deras kammar med vaselin.

*Dricks: Du kan också göra ett växthus för dina kycklingar för att spara på extra värmeavledning!

Följande video ger bra tips om vad du bör undvika när du föder upp kycklingar:

De viktigaste förnödenheterna som kycklingar behöver

 1. Ge ett säkert skydd

För att skydda besättningen från rovdjur som gräver under fållor, använd 2 fot djupt maskinnät, gräv sedan en 6×3 tum (6×3 tum) (6 tum djup och 3 tum bred) dike och placera mer nät där. För flygande rovdjur som kan dyka in i gården kan presenningar eller stålplåtar förhindra attacker.

Kontrollera om det finns hål i ditt hus, eftersom även mindre rovdjur kan komma in från öppningar på 1/2 hål. Du kan ställa in en automatisk dörr med en timer för när kycklingar går in och ut ur gården. Detta beror dock på om du är bekväm med att vissa kycklingar lämnas utanför när det inte finns något utanför gården. Källa

2. Ge gott om plats inne och ute

Gott om plats, oavsett var gården ligger, gör skillnaden mellan kycklingar som blir för stressade och sjukdomar som sprider sig snabbt. När du bygger hönshus bör du ha minst 3 kvadratfot per kyckling inuti och minst 10 kvadratfot per kyckling utanför.

För inomhusutrymme behöver större kycklingar 2 kvadratfot per kyckling inomhus. Små till medelstora kycklingar behöver minst 1 kvadratfot per kyckling. Sedan finns det frigående avstånd som bör vara upp till 300 kvadratfot per kyckling. När man gör ett staket runt området. det ska vara 250 kvadratfot per höna. Källa

Se även  Kan man bara ha en kyckling? Är min ensamma kyckling

3. Säkerställ korrekta näringsbehov

Om dina kycklingar värper, se till att du samlar in deras ägg regelbundet. Om dina kycklingar är unga unghöns (cirka 18 veckor) bör du mata dem med kycklingfoder rikt på protein. Så fort kycklingar växer till värphöns (20 veckor) behöver de hönsfoder med minst 18 % protein. Du är tydlig med friska ägg och övergripande kycklingbenstillväxt om du ger en bra mängd protein. Källa

*Tips: Tillsätt 120 gram ”kycklingskrapa”. det är blandade spannmål (majs, åkerärter, vete, alfalfamjöl och havre) för en hälsosammare del av kycklingdieten. Källa

4. Ge bra sitt- och läggningslådor

Sovplatserna ska vara två fot från marken och vara 2×4 tum breda. De bör också vara minst två fot från taket på gården med 15 tum mellan varje holk. Det ska finnas tillgängliga hissar så att kycklingarna kan ta sig till sovplatsen. Detta kan göras med stegar eller sluttande hyllor. Undvik metallstegar för att förhindra att kycklingar fryser. Källa

*Tips: När du köper höns, om du ser en som verkar ”uppsvälld” med sina fjädrar, finns det ett hälsoproblem och de bör inte köpas. Se följande för andra tips om att köpa kycklingar och välja bra kycklingförsäljare källa.

Hur vet du om kycklingar är friska eller sjuka?

Vid kontroll av god kycklinghälsa leta efter dessa karaktärer:

 • För ljusa ögon
 • Släta fjädrar som ”formar för att passa” mot kycklingens kropp. Kolla efter löss genom fjädrarna.
 • Kammen ska vara levande röd.
 • Båda delarna av näbben ska vara lika.
 • Om skörden (en del av matsmältningssystemet som ligger på bröstet) är liten måste kycklingen matas, om den är stor är kycklingen full. Du kan kolla hur de äter genom att känna på struma som är ungefär två pingisbollar i storlek och diameter. Källa
 • Benen ska vara ljusa i färgen och smidiga vid beröring. Det är normalt att äldre kycklingar har tjockare ben.
 • Ventilen (äggen som öppnar sig är färgade rosa, vita och gråa) ska se snyggt och glänsande ut.
 • Bajs är fast och brun med vita specifikationer. Grå är också okej. Att springa bajs under de varma årstiderna betyder att din kyckling är återfuktad.

*Tips: En kycklingkam är en bra visuell representation av deras hälsa.

Prickiga kammar kan vara sårskorpor som läker inom en vecka. Om fläckarna inte försvinner finns det en chans att kycklingen har fågelkoppor som kan hålla i upp till en månad (icke dödlig). Slöa kammar är ett tecken på låga blodnivåer inuti och inre blödningar. Lila kammar är resultatet av hjärt- eller luftvägssjukdomar. Svarta kammar betyder att kycklingen har frostskador. En orange kam betyder att kycklingen inte får tillräckligt med solljus eller har en överdos av betakaroten eller vitamin A.

När man letar efter tecken på en ohälsosam kyckling, se upp för dessa tecken:

 • Svullna ögon eller ögon som är stängda under lång tid med bubblor kan indikera mycoplasma gallisepticum. Detta stänger fågelögat.
 • Feljusterade näbbar
 • Nasala flytningar (ta bort från besättningen och sök veterinärråd)
 • Kala fläckar bak på kycklingar är tecken på stress bland besättningen
 • Om skörden inte är lika stor som en golfboll kan matsmältningsproblem uppstå. Prata med din veterinär om vad du ska göra härnäst.
 • Att hänga eller (ofta) skaka på huvudet, hosta och kippa efter andan tyder på andningsproblem eller virus av parasiter. Kycklingar skakar ibland på huvudet och det är normalt.
 • När skörden känns tom kycklingen kan ha matsmältningsproblem. Om den är mjuk, grödan har en bakteriell eller svampinfektion. Om svårtdet finns för mycket fiber i kosten.
 • Kycklingar kommer att slåss mot varandra och ibland blir ögonen infekterade eller genomborrade. Se en veterinär om du ser detta.
 • Om det är blod i kycklingbajsen detta kan vara ett tecken på koccidios, ett blodkärl genomborrat av andra kycklingar som pickar, lägger ägg eller andra infektioner. Detta kan dock förväxlas med att kycklingen tappar slemhinnan i sina tarmar. Det här är ok, men om det finns några stora mängder kan det fortfarande vara koccidios.
 • Bajs är mörkgul, rinnande eller producerar bubblor. Om det luktar illa kan det vara diarré eller andra tarmbesvär. Ljust grönt bajs kan vara njurproblem eller ha en stor mängd gräs i kosten (kycklingar som äter mycket gräs är normalt). Svart bajs av kycklingar bör resultera i ett veterinärbesök eftersom det betyder att det finns ett allvarligt problem i matsmältningssystemet.
Se även  12 bästa sätten att skämma bort din hund

Hur länge kan kycklingar vara ensamma?

Om du går på förlängd ledighet kan du lämna dina kycklingar ensamma i upp till fyra dagar (så länge de har sina förnödenheter). Om du inte hittar någon som kan ta väl hand om din besättning, skaffa fler källor för vatten (5 liter), foder (fem koppar), strö, läggning av bon etc. Om boxen är tillräckligt säker gör du inte det måste. Du behöver inte heller oroa dig för att rovdjur kommer in.

Kan kycklingar hålla sig inneslutna hela dagen?

De kan ibland hålla sig inomhus om fållan är stor nog för flocken och de har allt de behöver. Kycklingar bör dock ha gott om tid utomhus eftersom detta är viktigt för deras hälsa.

Allmänt normalt kycklingbeteende: min erfarenhet

När min familj födde upp några kycklingar upptäckte vi att de kycklingar vi hade längre skulle försöka dominera de yngre kycklingarna. Detta observerades genom att fjädrar plockades från baksidan av hönornas rumpa och huvuden. Äldre höns håller sig för sig själva och hjälper i allmänhet yngre höns att anpassa sig till gårdslivet. De håller till och med emot nya höns.

Om det är för mycket stress inom besättningen kommer detta att resultera i långsam äggproduktion, hackade kycklingar och kannibalism. Det var ansträngande och ibland undrar jag om min familj borde ha hyrt kycklingar istället. Ännu bättre, jag önskar att vi födde upp lättare raser.

Kycklingar kan dock vara roliga och givande djur att ta hand om. Så länge du ger dem ordentlig vård kan du få en tillfredsställande upplevelse.