Hur man tränar en kyckling att använda en kattlåda: en steg-för-steg-guide

Om du funderar på att bjuda in dina kycklingar i ditt hem, undrar du förmodligen hur du ska förhindra att de bajsar överallt? Tja, det finns goda nyheter: med lite arbete kan du få din kyckling att använda en kattlåda precis som alla andra husdjur.

Vår ”Hur man tränar en kyckling att använda en kattlåda: en steg-för-steg-guide” innehåller en titt på om kycklingar kan hålla sin bajs, hur man får dem att använda en kattlåda, hur man rengör kattlådan, vad man ska göra med kycklingbajs och vilka sjukdomar man kan få om man inte hanterar kycklingbajs ordentligt.

Kan kycklingar hålla sin bajs?

Kycklingar har inte anus.
Detta borde inte komma som någon större överraskning om du äger kycklingar. Det de har istället är något som kallas en cloaca.

Namnet cloaca kommer från latin och betyder ”kloak”. Den har två funktioner hos kycklingar: den första är att utsöndra bajs och den andra (åtminstone hos kycklingar) är att få en kyckling att lägga ett ägg.

Det finns en sfinkter för att öppna och kontrollera muskler i cloacamen den är högre hos fågeln än på en anus.

Det betyder att det kan vara eller inte är möjligt för en kyckling att hålla sitt bajs. Men du behöver inte en kyckling för att hålla upp hennes bajs för att använda en kattlåda. Ditt mål är att träna honom att använda lådan när han behöver bajsadet här är mycket lättare än att försöka förklara hur man fäster bajs på en kyckling.

Hur du får din kyckling att använda en kattlåda

Du behöver inte lära en kyckling att använda en kattlåda, men om de kommer att tillbringa mycket tid i ditt hem rekommenderar vi starkt att du gör det.

Även om kycklingar kan vara absolut bedårande husdjur och inte bör orsaka för mycket problem i hemmet, deras spillning kan överföra sjukdomar (se längre fram i denna artikel)
och de är obehagliga att hitta i dina tofflor, även om de är 100 % sjukdomsfria.

Det är inte en särskilt svår process att potträna en kyckling, men det kräver mycket tålamod. Det finns en bra anledning till att du aldrig har hört talas om en kyckling som vinner ett Nobelpris i fysik (eller något för den delen) och det är för att de inte är särskilt smarta. Så för att lära dig något nytt behöver du lite tålamod.

Se till att din kyckling är handtränad

Om en kyckling inte sitter bekvämt i din hand utan att slåss mot dig, är kullträning förmodligen en brygga för långt för dig och din kyckling i detta skede. Du kommer att behöva manipulera din kyckling lite för att få träningen gjord och det skulle vara bäst om det inte resulterade i ett bråk mellan människa och kyckling.

Så om din kyckling inte är klar än, måste du göra det handträna honom eller henne innan du börjar med kattlådeutbildningen sparar du både tid och besvär med att göra detta.

Förbered en kattlåda

Din kyckling kattlåda bör endast vara för kycklingar, de kan inte dela en med katter, hundar, kaniner, etc. lukten av andra djurs bajs kommer omedelbart att skrämma bort dem och ännu värre, om det inte skrämmer bort dem, kan de äta det andra djurets bajs och de Kommer att föra vidare den där läckra bajsen i sina ägg. Jacks, eller hur?

Din kycklinglåda (eller lådor) ska i princip vara en kattlåda fylld med kattsand. Du måste experimentera lite för det perfekta strödjupet, men cirka 1,5 till 2 tum borde förmodligen vara bra.

Se även  Vad kan skäggdrakar äta: kostbehov från baby till vuxen

Håll ett öga på dina kycklingar och flytta dem innan de gör det (hur ser de ut när de bajsar?)

Du borde
ta reda på vad din kyckling gör precis innan den bestämmer sig för att bajsa (det kan ofta vara något subtilt som att deras svans börjar rycka) och sedan hoppa upp på kycklingen innan den gör det och dra den (försiktigt) till kattlådan.

Det kan ta några gånger att observera en kyckling innan du inser vad deras bajssignal är, bli inte avskräckt om det inte är direkt uppenbart – det finns ett tal, du måste bara ta reda på vad det är. Men berätta kanske inte för grannarna varför du tittar så noga på din kyckling?

Lägg den på lådan och låt dem gå på toaletten. När de har gjort det, ge dem en godbit (beröm fungerar inte med kycklingar, mutor gör det). Du vill också visa dem deras bajs innan du släpper dem så att de kan börja komma på vad de ska lägga i kattlådan.

Gå från att använda en goding till att använda en klicker

När din kyckling börjar använda lådan regelbundet måste du dra ner på godsakerna eller så kommer din kyckling att bli enorm och permanent limmad på kycklingen för att bli av med dessa godsaker.

Det bästa sättet att göra detta är att köp en klicker från en djuraffär och börja sedan använda den när du ger kycklingen en godbit. Så småningom kommer kycklingen att höra klickern, anta att en godbit ligger framför sig och börja använda kattlådan utan att bli frestad att göra det.

På denna punkt, du kan sedan sluta mata kycklinggodisarna innan du använder kattlådan (eller åtminstone drastiskt minska).

Upprepa (potentiellt många gånger)

Kommer du ihåg när vi sa i början att din kyckling förmodligen inte är ett geni? Det betyder att du måste upprepa denna process med dem om och om igen.
Det är lite frustrerande, men belöningen är väl värt ansträngningen. Ingen tycker om att ha kycklingbajs i hela huset och du kan undvika det genom att använda denna kullträningsmetod regelbundet och konsekvent.

Tips för att rengöra en hönslåda

Att rengöra en kyckling kattlåda är inte särskilt svårt och så länge du följer en någorlunda förnuftig och regelbunden rutin kommer det inte att ta för lång tid eller vara för obehagligt. Du måste bara göra några basuppgifter varje dag och sedan en storstädning minst en gång i veckan.

Dagliga städuppgifter för en hönas kattlåda

Här är uppgifterna du bör göra varje dag för att hålla en kycklings kattlåda ren och frisk:

 • Håll en papperskorg till hands. Du vill inte springa runt i ett rum eller område med kycklingbajs, ta tag i papperskorgen och ställ den nära kattlådan.
 • Ta på dig engångshandskar och en mask. Seriöst, kycklingbajs kan överföra några ganska allvarliga sjukdomar till människor (som du kommer att se senare i den här artikeln), du vill inte andas in det eller ha det på fingrarna.
 • Ta bort stora mängder avföring och lägg dem i din kompostbehållare. Skyffla alla bitar av förorenat avfall i soporna.
 • Ersätt borttappad kattsand. Om du inte vill att dina kycklingar ska få slut på strö (och det gör du inte eftersom de annars slutar använda kattlådan och även hamnar täckta av sin egen bajs och drar den överallt), måste du fylla på det varje gång. gång du fick ut lite ur lådan.
 • Spraya lite luftfräschare om kullen försöker få lite ”val” men det kanske är bättre att gå vidare till en bra städning om det verkligen stinker.
Se även  Är en skäggdrake ett bra husdjur för nybörjare: Den kompletta guiden

Veckostädningsuppgifter för en hönas kattlåda

En gång i veckan (eller kanske mer, beroende på antalet kycklingar och deras tendens att göra avföring) bör du:

 • Släng allt skräp. Förhoppningsvis har du en soptunna i närheten, om inte skaffa en och se till att du lägger den i en fodrad soptunna annars kommer du snart att städa soptunnan också.
 • Ge lådan en grundlig skrubbning. Se till att dina handskar och mask är på plats, rengör sedan noggrant med tvål och vatten. Använd inte mer starka kemikalier – du vill inte skada dina kycklingar. Skölj behållaren väl när du är klar.
 • Torka kattlådan. Om det är blött när du lägger till ny strö, kommer ströet bara att klumpa ihop sig och vara värdelöst för att samla in skräp.
 • Lägg på ett fint lager bakpulver. De säger att detta kommer att neutralisera alla lukter och det är tillräckligt billigt.
 • Se till att använda rätt kattsand. Olika former av kattsand fungerar olika på olika typer av kycklingar, du kan behöva prova lite olika kattsand innan du hittar en som fungerar.
 • Lägg till lite rent strö till ett djup som kommer att stödja kycklingarna och deras dagliga avgångar.

Vad är kycklingbajs bra för?

Kycklingbajs är otroligt rikt på kväve och det kan vara ett bra gödningsmedel, Dock, den kan inte appliceras direkt i trädgården (förutom i små doser) utan att orsaka större brännskador på gräsmattor, blommor, träd etc.

För att göra kycklingbajs säker för din trädgård måste du verkligen förvandla den till gödningsmedel och även om det här är ett ganska ”stort ämne”, har vi några grundläggande tips för att komma igång med att förvandla din kycklingbajs till en supergödsel för din bakgård, grönsaksträdgårdar och rabatter.

Hur gör man gödsel från kycklingspillning?

Att göra kompost kräver tre grundläggande element av kol
(kallas vanligtvis brun – det är kullen), kväve (kallas vanligtvis gröna – det är bajset) och vatten (du behöver också luft men du behöver egentligen inte göra så mycket för att lägga till det).

Samla gödseln och deras strö

Du borde bär en mask och engångshandskar för dessa uppgifter. Det är bäst att sopa upp sängkläderna och flytta det sedan till en kompostbehållare med en spade eller höggaffel. Du kan då tillsätt även kycklingbajsen. Det är viktigt att så regelbundet som möjligt avlägsna förorenat strö och gödsel från kycklingarnas inhägnader, och många ägare gör detta dagligen.

Säkerställ rätt kväve-kol-förhållande

För det bästa gödselmedlet vill du ha cirka 30 kol för varje kväve. Detta skapar den bästa miljön för bakterier och andra mikrober att arbeta på komposten och bryta ner den ordentligt. Det kan ta lite övning för att få den här blandningen helt rätt, men du bör börja med 2 delar brun till 1 del grön och sedan variera tills blandningen blir rätt. Vi har upptäckt att eftersom kycklinggödsel är otroligt rikt på kväve, fungerar ett förhållande på 1:1 ofta bättre än det rekommenderade 2:1.

Kompost varm

Om du tänker använda en varmkomposteringsmetod kan du, och det kommer att påskynda produktionen av kompost, men det måste se till att det når 130-150 Fahrenheit i minst 3 dagar för att döda patogener i bajset. Inte varmare för vid ca 160 grader börjar man döda de där bakterierna som komposterar och det vill man inte. Det är bäst att köpa en termometer och hålla ett öga på den för varmkompostering.

Se även  Här är varför kanadagäss är skyddade

Värm upp igen

När du är klar med varm sammansättning, bryt upp allt, och sedan blanda det och lägg i det igen i 3 dagar. Du kan behöva göra detta en eller två gånger till innan du har den perfekta komposten.

Bota komposten

När du har gjort värmearbetet är det dags att göra det låt komposten stelna. Den här biten är väldigt enkel. Precis nu låt den sitta i en kompostbehållare i 45-60 dagar. Den ska vara mörk och smulig och se ut och lukta som jord när den är redo att användas.

Använd den i trädgården

Du kan strö det över rabatter när det är klart eller grönsaksträdgården. Om du vill att den ska ha mer effekt kan du gräva ner den i marken.

Kan kycklingbajs sprida sjukdomar?

Det finns en term som används för sjukdomar som kan hoppa från en art (t.ex. kycklingar) till en annan (t.ex. människor) och medan de flesta sjukdomar som kycklingar inte får zoonotisk, vissa är det säkert. De kan också alla överföras från kyckling till människa i sin bajs, så det är viktigt att se till att du inte utsätts för kycklingbajs regelbundet.

De fyra vanligaste av dessa zoonotiska sjukdomar är salmonella, listeria, Campylobacter och E.coli.

Salmonella

Salmonella gör mer än 1 miljon människor insjuknar varje år i USA och dödar cirka 500 människor. Kycklingar infekterade med salmonella tenderar att visa absolut inga tecken på symtom. Den sitter i tarmarna och tvingas sedan ut i deras avföring.

Om din flock får diagnosen salmonella kan du behandla den med antibiotika. Det finns också ett vaccin, men det är inte tillgängligt för icke-kommersiella uppfödare.

Listeria

Listeria är ett mycket allvarligare problem än Salmonella. Det finns 20% chans att dö om du får Listeria. Som tur är är det också mycket mindre vanligt hos kycklingar, men återigen, en kyckling med listeria är ganska ofta helt asymptomatisk och kycklingarna kommer att se bra ut.

Om de får ett allvarligt fall av listeria kan dina kycklingar dö och du måste vara mycket försiktig så att du inte får något av deras bajs i munnen. Listeria kan behandlas med antibiotika.

Campylobacter

Kycklingar är den främsta orsaken till campylobacterförgiftning hos människor. Den ansvarar för mer än hälften av fallen av human enterit i USA. Bakterierna gör både höns och människor sjuka, och en tidig varningsindikator är i princip diarré.

Detta problem kan behandlas med antibiotika och medvetna om detta bör små barn och äldre hålla sig borta från flocken tills den är botad eftersom den kan vara dödlig för människor.

E coli

Det är vanligaste formen av matförgiftning på planeten och ja, kycklingar kan skicka E.coli från tarmen till dig. Detta är känt som en opportunistisk infektion och det hjälper dig inte alls om du får E Coli.

Du borde tvätta händerna noggrant efter varje gång du hanterar en fågel eller dess bajs för att minska riskerna för att få E.Coli.

Slutsats

Vi hoppas att du hittade vår ”Träna en kyckling att använda en kattlåda: en steg-för-steg-guide” till hjälp och att du nu förstår hur man får en kyckling att använda en kattlåda och varför det är viktigt för dem att göra det.

Du måste också veta hur du håller den lilla lådan ren och luktar fräscht, eftersom kyckling Bajs är inte det bästa att låta bygga upp i ditt hem. Du borde nu kunna förvandla den bajsen till kompost och, ännu bättre, undvika de otäcka sjukdomar som kycklingbajs också kan ge dig.