Hur man tränar kaniner att hoppa hinder

Kaniner älskar att hoppa, så att träna dem att hoppa över hinder är ofta ett riktigt roligt sätt att få dem lite motion. Det är också en självförtroendebyggande aktivitet och kan hjälpa kaniner att känna sig mer kontrollerade och glada i sin miljö. Oavsett om du planerar att anmäla din kanin i kaninhoppningstävlingar eller om du bara vill ha kul med den hemma, är detta en teknik du kan använda.

Det enklaste sättet att träna en kanin att hoppa hinder är att först träna dem att följa en pekare. Detta kommer att hjälpa dem att förstå vad du vill att de ska göra när du guidar dem över deras hopp. När de blir bättre på att hoppa kan du fasa ut pekaren och ersätta den med ett verbalt kommando.

Pekarträning och hopphäck använder hundträningstekniken som kallas klickerträning. Det här är en teknik som använder ljudet av en belöningsklickare för att hjälpa din kanin att förstå hur man utför sitt trick. Lär dig om klickerträning och andra tekniker för kaninträning.

Viktigt: Som Amazon Associate och som Associate för andra företag tjänar jag en liten provision för kvalificerade köp.

Del 1: Pekarträna din kanin

Pekarträning är en grundläggande teknik som i huvudsak bara lär en kanin att följa slutet av en pekare eller pinne. Detta gör att du kan guida din kanin genom hinderbanor och hoppa hinder med pekaren. Din kanin kommer lättare att förstå vad du vill att de ska göra eftersom de vet att följa pekaren.

Om du vill kan du så småningom fasa ut pekaranvändningen medan du lär din kanin verbala kommandon istället. Du kan dock fortsätta att använda pekaren för att guida din kanin genom agilitykurser som du har skapat för honom.

Utrustning du behöver

Det finns bara ett fåtal verktyg du behöver för pekarträning, och inget av dem är dyra:

 • En pekare. Jag föredrar att använda en utdragbar pekare, som en lärare kan ha. Du kan också använda nästan vilken lång pinne som helst, till exempel en träpinne. Vad du än väljer att använda vill du att den ska vara minst två fot lång.
 • En klicker. En klicker är ett verktyg som används i hundträning. Det används för att signalera till din kanin att de vidtar rätt åtgärder för att få godbiten. Eftersom du inte kan ge din kanin godbiten i det exakta ögonblicket de rör vid pekaren, är klickern nödvändig för att hjälpa dem att förstå att det är detta vi vill att de ska göra.
 • Godsaker. Du behöver några godsaker av hög kvalitet för att belöna din kanin för att den lyckas med sin träning. Det är bäst att skära godsakerna i små bitar så att du inte riskerar att mata din kanin för mycket sötsaker.

Steg 1: Lär din kanin att röra vid pekaren

Det första steget för att träna en kanin med en pekare är helt enkelt att lära den att röra vid pekaren. Placera spetsen på pekaren bredvid din kanins ansikte och vänta tills den rör vid den med näsan. Så snart din kanin rör vid pekaren, ge en Klick med klickern och ge omedelbart din kanin en godbit.

Håll pekaren mot ena sidan av din kanins ansikte, inte direkt framför den. Kaniner har en blind fläck precis framför näsan, så de kommer inte att kunna se en pekare om den inte är på ena sidan.

Vanligtvis är detta ett enkelt steg för att lära kaniner. De är naturligtvis nyfikna på föremål i sin omgivning, så om du håller pekaren nära dem kommer de omedelbart att röra vid den med näsan för att kolla upp den. Du kan klicka när deras naturliga nyfikenhet får dem att trycka på pekaren.

Om din kanin av någon anledning inte alls är intresserad av att kolla pekaren kan du gnugga lite banan eller bladgrönt mot spetsen för att locka din kanin med den fina doften.

Steg 2: Träna din kanin att gå till pekaren

När din kanin har förstått att om du rör pekaren får han en godbit, vill du träna honom att röra pekaren när den är några meter ifrån honom. Du flyttar inte pekaren ännu för att få din kanin att följa efter. Detta steg är nästan exakt detsamma som steg ett, förutom att istället för att vara precis bredvid deras huvud, placerar du spetsen på pekaren några meter bort.

Se även  Hur du håller din kanin tyst på natten

Detta kommer att få din kanin att börja röra sig mot pekaren istället för att stanna på ett ställe. Det hjälper också till att förstärka vad din kanin lärde sig i steg ett genom att se till att de förstår att de får en godbit när de rör vid pekaren. Precis som i steg ett, när din kanins nos träffar pekaren, du Klick klickern och ge omedelbart din kanin en godbit.

Steg 3: Träna din kanin att långsamt följa pekaren

Nu när din kanin vet att röra och röra sig mot pekaren, måste vi lära honom hur man följer pekaren. Börja med att långsamt flytta pekaren bort från din kanin. De bör följa pekaren för att röra den med näsan. Som i de föregående stegen är det vad du vill Klick och ge din kanin en godbit så fort din kanin rör vid den.

Först vill du långsamt flytta pekaren över en kort sträcka. När din kanin blir bättre på att spåra kan du börja flytta pekaren lite snabbare och låta din kanin följa den lite längre innan den hinner röra vid den. Detta kommer att vänja din kanin vid att resa längre avstånd innan de får en godbit.

Steg 4: Börja lära din kanin grundläggande manövrar med pekaren

När din kanin lätt kan förstå konceptet med att följa pekaren kan du öva genom att lära honom några grundläggande manövrar för att testa vad han kan göra. Under denna tid kan du också börja fasa ut ljudet från klickern, eftersom din kanin borde börja förstå att allt han behöver göra är att röra pekaren. De behöver inte det extra klicket för att påminna dem om att vidta rätt åtgärd.

Jag börjar med att lära mina kaniner att hoppa i en cirkel runt mig först. Jag leder dem i en cirkel där jag står med pekaren. Jag kanske till och med låter dem gå mellan mina ben och gör en åtta. Jag kommer också att prova andra enkla manövrar som att få min kanin att hoppa på en fotpall eller låda. Dessa små manövrar kommer att hjälpa din kanin att förstå att det finns specifika uppgifter du vill att han ska utföra innan du låter honom röra vid pekaren och få en godbit.

Del 2: Lär din kanin att hoppa hinder

Nu när din kanin vet hur man följer en pekare är det dags att lära honom hur man hoppar över hinder. De flesta kaniner kan lära sig denna färdighet snabbt, men andra är envisa och vill inte bry sig om att hoppa över någonting. Med dessa kaniner måste du börja med att lära dem att hoppa över en stolpe eller pinne som ligger på marken innan du kan lära dem ett riktigt hopp.

Utrustning du behöver

För att träna din kanin att hoppa över hinder behöver du något slags hoppkit för din kanin. Du kan marknadsföra dessa kit för små hundar (som dessa). Om du vill kan du också göra den själv. Jag har en steg-för-steg-guide om hur man får en liten kanin att hoppa ur kartong. Många väljer också att göra egna hopp av trä eller PVC-rör.

Se till att oavsett vilken typ av hopp du gör eller gör, kan stolparna falla om de träffas av din kanin. Du vill inte att kaninens ben ska fastna och skadas på en stolpe om de inte gör hoppet.

Utrustningen du behöver inkluderar:

 • En pekare
 • Ett fjäderset
 • Godsaker

Steg 1: Låghopp

Börja med att sätta ribban till den lägsta inställningen på ditt hoppset. Du vill inte att det ska bli för mycket av en barriär direkt, annars går din kanin bara runt hoppet istället för över det. Använd pekaren för att guida din kanin till hoppet. Fortsätt sedan med pekaren genom mitten av hoppsetet för att stanna på andra sidan hindret.

Se även  Hur håller man kaninernas naglar korta utan att klippa dem? 4 enkla sätt!

Vanligtvis pausar kaninen först och hoppar sedan över låghoppet. Då skulle du låta dem röra vid pekaren och sedan ge dem en godbit för att belöna dem. Om kaninen stannar och sedan går runt hoppet för att följa pekaren, försök att flytta pekaren tillbaka över hindrets mitt så att din kanin inte kan ta tag i pekaren utan att gå över hoppet.

Om din kanin vägrar att gå över hoppet och ger upp att följa pekaren, bör du börja med stången på golvnivå först.

Steg 2: Höjdhopp

Efter att din kanin är ganska bra på att hoppa över ett lågt hopp, kan du börja stiga upp en aning. Se din kanin hoppa över stången vid den andra tanden eller till och med den tredje tanden. Många kaniner tycker verkligen om att göra dessa högre hopp.

Fortsätt använda pekaren som du gjorde i det första steget så att du kan guida din kanin genom hindren. Om ribban är tillräckligt hög bör du ha flera stolpar på hindret så att din kanin inte väljer att gå under stolpen istället för över den.

Steg 3: Lägg till ett röstkommando

När din kanin börjar förstå tricket att hoppa över hindret kan du välja att lägga till ett röstkommando. Detta bör tillåta dig att träna din kanin på hinder med hjälp av verbala kommandon snarare än pekaren. Det är inte nödvändigt om du inte vill ta det här steget, men det kan vara kul att lära din kanin att navigera i hinderbanor utifrån verbala kommandon istället för att använda en pekare.

Säg ordet ”hoppa” varje gång du styr din kanin över hindret med pekaren. Se till att du säger ordet med samma intonation varje gång så att din kanin förstår mönstret. Efter några sessioner med att kombinera det de har lärt sig från pekarträning med häcklöpning, kommer de att börja associera ordet ”hoppa” med att gå över hindren.

Steg 4: Ta bort pekaren

Efter några sessioner med att använda ordet ”hoppa” kan du försöka avvänja pekaren när du tränar din kanin över hinder. Istället för att rikta din kanin direkt, säg bara ordet ”hoppa” och se om din kanin kommer att hoppa över hindret. Om de gör det, ge dem en godbit och se om de kommer att göra det igen. Om de inte gör det, gå tillbaka till att använda pekaren medan du säger kommandot igen.

I början måste du utföra en kombination av pekare och verbala kommandon. Men så småningom kommer din kanin att förstå bättre vad du säger. De kan hoppa utan att använda pekaren.

Fördelarna med att träna din kanin

Att träna kaniner är faktiskt väldigt fördelaktigt för dem. Det får dem att röra på sig, vilket ger dem mycket motion och gör att kaniner kan använda och stärka sina sinnen. Träning är också ett sätt att interagera och socialisera din kanin på ett positivt sätt, vilket stärker bandet du har med din kanin.

Övning

Precis som med människor är det bra för kaniner att få motion varje dag. Även om det finns många sätt att få din kanin att röra på sig, är hopp- och smidighetsträning en av de enklaste metoderna. Du kan arbeta direkt med din kanin och lära dem att hoppa högre och tävla genom olika hinderbanor. Se bara till att du inte överdriver. Om din kanin lägger sig för att berätta att de är klara, då är det dags att avsluta träningspasset för dagen.

Ett band med din kanin

Träning är också en chans att spendera lite kvalitetstid med din kanin. Det är ett sätt att interagera med din kanin och öka förtroendet de har för dig. När allt kommer omkring måste de lita tillräckligt på dig för att tro att de kommer att få den belöningen när de är klara med sitt jobb. Om du inte är särskilt nära din kanin just nu, skulle du bli förvånad över hur snabbt de kan träna för att föra er samman.

Se även  Får kaniner hicka?

Att lita på

Många kaniner kämpar med självförtroende. Den mentala berikningen av träningspass gör att kaniner kan fatta sina egna beslut. De har chansen att lära sig och förbättra sig samtidigt som de tjänar sina egna godsaker och belöningar. Detta hjälper blyga och rädda kaniner att förbättra sin mentala hälsa och bli gladare, mer självsäkra kaniner.

Vilka typer av kaniner klarar sig bra med hoppträning?

Unga kaniner och naturligt aktiva kaniner är oftast bäst för träning med agilitybanor. Dessa kaniner har ofta mycket extra energi och skulle ha nytta av den extra motionen. Det kan till och med hjälpa till att minska mängden destruktivt beteende runt hemmet som din kanin kommer in i när de tröttnar på träning.

Det är dock inte alla kaniner som lämpar sig för hoppträning och agilitykurser. Äldre eller feta kaniner skulle ha nytta av en mer avslappnad form av träning så att de inte skadas när de hoppar över hinder eller tävlar genom hinderbanor.

De flesta kaniner som inte är lämpade att hoppa kommer helt enkelt att vägra att samarbeta med dig, men vissa kaniner är så motiverade att de kommer att prova manövrar även när de inte borde. Så se till att ha din kanins hälsa i åtanke så att du aldrig skjuter dem för långt.

Även för friska kaniner är det bäst att begränsa träningspassen till cirka 15-20 minuter. I början vill du hålla dig till en ännu kortare tidsram, cirka 5 minuter eller mindre. Öka långsamt den tid du tränar din kanin för att öka deras uppmärksamhet och uthållighet.

Kaninhoppning och skicklighetstävlingar

Om du vill ta din träning till nästa nivå finns det kaninhoppning och agilitytävlingar du kan anmäla din kanin till. Det finns två typer av evenemang. Hopptävlingar efterliknar hästshower där kaniner hoppar över hinder av varierande höjd. Agilitytävlingar utformas efter hundagilityshower där kaninen springer igenom många olika typer av hinder. Några av dessa hinder är:

 • Springer genom tunnlar
 • Spring över en bro
 • Kör över en gungbräda
 • Hoppa genom en ring eller däcksving
 • Väv genom stolpar

Tränar kaniner för tävlingar

Förutom att träna kaniner för att utföra olika slags trick för dessa utställningar, bör du även förbereda din kanin på andra sätt. Om de inte har rätt personlighet kan de bli stressade eller aggressiva under dessa utställningar, vilket äventyrar deras egen hälsa eller säkerheten för andra kaniner.

Tänk på din kanins personlighet

Den här typen av spel är inte för alla kaniner. Skygga eller oroliga kaniner kan lätt bli stressade av alla nya ljud och lukter de möter från åskådare och andra kaniner på tävlingsplatserna. Men självsäkra kaniner som gillar mycket uppmärksamhet kan ha mycket roligt vid dessa evenemang.

Sterilisera eller sterilisera din kanin

Du måste också se till att alla kaniner som deltar i tävlingarna har blivit kastrerade eller kastrerade. En oförändrad kanin är mycket mer benägen att vara aggressiv mot andra kaniner, så du vill inte ta dem dit de kan interagera med andra.

Detta hindrar dig också från att anmäla mycket unga kaniner till dessa träningstävlingar, eftersom de inte kan fixas förrän de är ca 4-6 månader gamla. Efter det behöver de en månad för att låta sina hormoner sätta sig och återhämta sig från operationen.

Träning i koppel

Kaniner som deltar i tävlingar måste också hållas i koppel. Du måste vänja dem vid att bära sele och gå med dig i koppel. Du måste träna med dem i selen och kopplet så att de kan lära sig att göra sina tricks med det.

Det är viktigt att lägga tid på att vänja din kanin vid detta, annars kan de skada sig när de försöker springa åt olika håll på selen och kopplet. Om de absolut hatar känslan av selen, kanske hopp- och agilitytävlingar inte passar din kanin.