Hur man tröstar en kanin under ett åskväder

Kaniner kan vara väldigt skumma. Ett högt ljud kan få dem att springa iväg och hitta en säker plats att gömma sig. Ofta är dessa höga ljud en engångshändelse, till exempel när något ramlar omkull. Men åskväder är annorlunda. De kan fortsätta i timmar med slumpmässiga utbrott av höga och häpnadsväckande åskslag.

Är kaniner rädda för åska? Alla kaniner är inte rädda för åskväder, men många är det. Höga ljud, som fyrverkerier och åska, kan lätt skrämma kaniner, göra dem stressade och oroliga. Men när kaniner blir äldre och upplever mycket åska, kommer de ofta att vänja sig vid det och inte vara så rädda.

Om din kanin är rädd för åska finns det mycket du kan göra för att hjälpa din kanin. Genom att vara en lugn och lugnande närvaro lär din kanin att slappna av. Med tiden kanske de inte ens är rädda för åska alls.

Varför är kaniner rädda för åska?

Kaniner är bytesdjur. De är fasta för att vara uppmärksamma och springa snabbt från alla potentiella hot. Plötsliga höga ljud kan skrämma en kanin och göra dem rädda. Om ljudet är intermittent, som åska, och kaninen inte kan ta reda på var det kommer ifrån, kan det leda till långa perioder av rädsla och ångest hos kaniner.

Detta är särskilt ett problem för kaniner som hålls i en friluftshydda. Det finns inga väggar som dämpar ljudet och skyddar kaninerna från ljudet av åska. Kaninpäls torkar inte heller ut särskilt snabbt, så om de blir blöta av regnet kan de drabbas av hypotermi innan de torkar upp. Jag rekommenderar att hålla husdjurskaniner inomhus hela tiden, men speciellt under åskväder. Men inomhuskaniner kan också bli rädda under åskväder och kan använda din hjälp för att hålla sig lugna.

Ofta kommer kaniner som lever i områden där åskväder är vanliga att vänja sig vid det med tiden. Unga kaniner är mer benägna att ha höga nivåer av rädsla och ångest, medan äldre kaniner har hört det tillräckligt ofta för att förbli lugna.

Hur vet du om din kanin är rädd för åska?

Kaninernas kroppsspråk är inte alltid lika tydligt för oss som andra vanliga husdjur. Det kan ta lite tid att övervaka din kanins beteende innan du vet exakt när den är i hög beredskap och visar tecken på ångest och stress. Det finns dock några vanliga sätt som våra kaniner låter oss veta hur de mår. Om din kanin uppvisar en kombination av dessa beteenden under ett åskväder, säger de förmodligen att de är rädda.

  • stryk: Kaniner dunkar med sina starka bakben när de är rädda. Det är deras sätt att varna omgivningen att de känner fara.
  • Alert kroppsspråk: Med öronen framåt och en stel kroppsställning visar kaniner att de är på vakt, redo att springa iväg med ett ögonblicks varsel.
  • Dölj: Gömda kaniner försöker fly vad det än är som skrämmer dem. De kan emellanåt sticka ut huvudet för att få en utsiktsplats och se om faran har passerat.
  • Överträning: Även om det är normalt för kaniner att göra ett bra jobb med att hålla sig rena, är överdriven skötsel ett stressrelaterat beteende. Du kanske märker att din kanin rengör sig mycket oftare än vanligt under ett åskväder i ett försök att trösta sig själv.
  • Rör sig inte: Kaniner som är väldigt rädda kan uppvisa det klassiska beteendet med rådjur i strålkastarna. Istället för att springa för att gömma sig kommer de att frysa. Vissa kaniner kan också platta till sig på golvet.
  • Aggressiv: Om de är rädda kommer vissa kaniner att försöka agera tufft istället. De kan morra och slå mot alla som försöker närma sig dem som ett sätt att skydda sig från ett upplevt hot.
Se även  Gillar kaniner vatten? Här är vad du behöver veta

Hur du tröstar din kanin under ett åskväder

Om din kanin visar tecken på nöd under ett åskväder, finns det ett antal åtgärder du kan vidta för att trösta och lugna din kanin tills stormen går över. Det viktigaste du kan göra är att hålla dig lugn. Om du håller dig lugn och inte oroar dig för stormen är förhoppningen att din kanin lär sig av ditt beteende och så småningom slutar vara rädd.

Under tiden, försök att trösta din kanin och hjälpa honom att känna sig så säker som möjligt. Varje kanin är olika och reagerar på olika bekvämligheter. Vissa kaniner vill verkligen att du ska vara uppmärksam och klappa dem, men andra föredrar en bekväm plats att gömma sig tills stormen går över. Prova dessa olika idéer för att se vad som fungerar bäst för din kanin.

Ge ett bekvämt gömställe

Kaniner känner sig mycket säkrare om de har en plats att gömma sig. Att gömma sig är ett sätt som din kanin kan trösta sig själv när den klarar stormen. Du kan förse din kanin med gömställen eller tunnlar för att den ska känna sig trygg. Till och med att ge kaniner filtar att gräva under kan vara mycket tröstande.

Du vill också se till att deras golv inte är halt och halt. Kaninfötter kan inte få grepp om ett halt golv, som lövträ eller kakel. De kan potentiellt skada sig själva (ryggskador är inte ovanliga) om de blir rädda och plötsligt försöker springa iväg på ett halt golv.

Hur motsägelsefullt det än kan tyckas, att ha ett skydd eller en tunnel kan verkligen hjälpa din kanin att känna sig mer självsäker i det långa loppet. De kommer att kunna få självförtroende och komma ut ur gömman oftare eftersom de vet att de alltid kan springa tillbaka till ett gömställe om de blir rädda igen. Utan ett skydd kommer kaniner sannolikt att känna sig utsatta och fångade, vilket bara kommer att leda till större ångest.

Minska ljudet

Försök att dämpa ljudet av de höga åskan så mycket som möjligt. Se till att alla fönster är stängda och försök att stänga gardinerna för att dämpa ljudet. Om möjligt kan du till och med flytta din kanin till ett annat rum i huset som ligger längre bort från fönster och ljud utifrån.

För att hjälpa ännu mer, försök att minska buller utifrån genom att använda vitt brus. Det finns små vita brusmaskiner som används för att blockera ljud från närliggande rum. De fungerar också förvånansvärt bra för att dämpa ljud från åskväder. Om du inte har någon av dessa smarta maskiner kan du också använda ljudet från en fläkt för att fungera som vitt brus

Lugnande musik kan också vara till hjälp i den här typen av situationer. Du kan sätta på lite klassisk musik eller spela naturens ljud för att dölja ljudet av ett åskväder och upprätthålla en lugn atmosfär för din kanin.

Stanna med din kanin

Även om din kanin inte vill komma ur gömstället kan han tröstas av din närvaro i rummet. Genom att sitta tyst där din kanin kan se dig är du ett ankare för att låta din kanin veta att det inte är någon fara i rummet. Kaniner som älskar sina skötare gillar också att veta var de är. De vet att du är säker och att du inte behöver oroa dig för din säkerhet.

Med tiden kan det att hålla sig lugn med din kanin hjälpa honom att lära sig att åska inte är något att vara rädd för. Du kan prova att ge dem lite uppmärksamhet om de vill, men om din kanin föredrar att lämnas ifred är det också okej. Det är alltid bäst att respektera din kanins gränser. Kaniner som har ett val i sina interaktioner kommer att bli mer självsäkra med tiden.

Se även  Kan kaniner klättra i träd?

Interagera med din kanin

Många kaniner kan tröstas om du håller dig nära och interagerar med dem. Detta kan innebära att du klappar din kanin och ger dem en skön massage för att lugna ner den. Jag gillar att lägga mig bredvid min kanin och ge henne kittlar på huvudet och bakom öronen. Detta kan efterlikna beteendet som kaniner uppvisar i par och grupper. De ansar ofta varandra som ett sätt att trösta sin partnerkanin när de är oroliga eller rädda.

För kaniner som är mycket stressade kan det hjälpa att försiktigt täcka ögonen med händerna. Detta minskar mängden yttre stimuli som når kaninens hjärna och kan hindra dem från att överväldigas av sina sinnen. För att göra detta, placera försiktigt händerna över din kanins huvud så att dina fingrar och handflata täcker din kanins ögon.

Att prata mjukt med din kanin kan också hjälpa honom att förstå att det inte är någon fara just nu. Din röst är känd för din kanin. Att prata med dem utan panik kommer att lära dem att allt kommer att bli bra, även om de inte kan förstå dina ord.

Distrahera din kanin

Ibland reagerar kaniner bättre på distraktion. Om de kan spendera tid på att leta efter godsaker kan de glömma att de var rädda till att börja med. De kan till och med positivt associera framtida åskväder med att få läckra godsaker, vilket gör dem mindre benägna att bli rädda i framtiden.

Du kan distrahera din kanin genom att göra ett kort träningspass med honom. Om du har tränat dem att snurra i cirklar, ge dig kyssar eller ge dig high fives, kan du använda denna tid för att hålla din kanins färdigheter skarpa. Ge dem en godbit när de gör tricks och försök till och med lära dem något nytt.

Du kan också distrahera din kanin genom att gömma godsaker för den att hitta. Låt dem hitta godsaker genom att gömma några godsaker i sin hölåda eller en av deras favoritleksaker. Du kan till och med leda din kanin på en rensningsjakt genom att gömma små godisbitar runt om i rummet. Se bara till att du inte ger din kanin för många godsaker, eftersom det kan vara dåligt för matsmältningen.

Ge din kanin sätt att använda sitt naturliga beteende

När de är stressade kan kaniner få stor tröst av att använda sina naturliga kaninbeteenden. Handlingar som att gräva, tugga och söka föda är beteenden som din kanin kommer att visa. Så istället för att bli arg på dem för att de använder detta beteende på ett destruktivt sätt (som att gräva i mattan), är det bättre att försöka hjälpa din kanin. hitta saker att gräva i och tugga på utan att förstöra något.

Du kan skapa roliga grävområden för din kanin. Gör dem till en grävlåda eller lägg några tillplattade kartonger på golvet så att din kanin kan strimla dem. Om du har gamla bomullsfiltar eller -lakan som du inte längre använder kan din kanin också njuta av att gräva i dem.

Träleksaker och grenar kan vara ett sätt att få din kanin att använda sina naturliga tugginstinkter. Du kan ge dem äppelgrenar, torkade kottar, hängande leksaker eller till och med hemgjorda kartongleksaker. Erbjud din kanin en mängd olika leksaker så att han kan välja sin favorit. De kan tugga på det när de är glada och även när de är stressade.

Se även  Är kaninbajs giftigt för människor/hundar?

Vad man inte ska göra

Precis som det finns åtgärder du kan vidta för att lugna din kanin, finns det också beteenden som kan stressa din kanin och få dem att jämna ut sig. Mer angelägen. Du kanske engagerar dig i några av dessa beteenden eftersom du tror att de kommer att vara till hjälp. Gör inte dessa saker för att undvika att oavsiktligt stressa din kanin under ett åskväder.

Plocka upp din kanin

Bebisar kan känna stor tröst av att hållas fast när de är rädda, så du kanske tror att kaniner kan tröstas genom att de hanteras. Tyvärr är detta inte fallet. De flesta kaniner hatar att bli fängslade. Det får dem att känna sig instängda, som om de inte kan undkomma närmar sig fara.

Det finns ett och annat undantag från regeln (jag har känt några kaniner som verkligen gillade att få hållas), men för de flesta kaniner skulle du bara göra situationen värre. Försök istället att komma upp till din kanins nivå och klappa dem medan de har alla fyra fötterna säkert på marken.

Tvinga ut din kanin ur gömstället

Vi vill alla att våra kaniner ska vara modiga och lära sig att inte vara rädda under ett åskväder. Att tvinga en kanin ur gömstället eller ta deras gömställen är dock inte ett effektivt sätt att lära dem att bli mer självsäkra. Din kanin är mer benägen att bli ännu mer rädd eftersom du tog bort hans nät.

Istället är det bäst att uppmuntra en kanin att komma ur gömman på egen hand. Du kan prova att locka ut din kanin med godsaker eller roliga leksaker, men se alltid till att de har ett val. Om du tvingar ut din kanin innan den är redo kommer det förmodligen att ta ännu längre tid för din kanin att vara modig nog att möta stormen ensam.

Blås hög musik för att täcka ljudet av åska

Även om det är en bra idé att sätta på lite vitt brus eller lugnande musik för att dölja ljudet av åska, vill du inte spränga musik runt din kanin. Hög musik kan stressa en kanin lika mycket som andra höga ljud. Musik som är för hög kan orsaka ännu mer stress än åska, eftersom musiken är kontinuerlig. Det råder åtminstone lite tystnad mellan åskslagen. Det betyder att du förmodligen inte kommer att kunna överrösta ljudet av åskan helt, men du kommer inte att stressa upp din kanin med musik som höjs ännu mer.

Kan kaniner bli chockade av ett åskväder?

Chock är ett allvarligt tillstånd som orsakas när en kanin lider av extrem ångest eller stress. Det kan göra att en kanin plötsligt inte svarar, med långsam hjärtslag och sjunkande kroppstemperatur, och kan vara dödlig i allvarliga fall. Det är möjlig för ett plötsligt, högt åskklapp för att få en kanin i chock. Enligt min erfarenhet är åska dock inte en vanlig orsak till chock hos kaniner.

Nyhetsbrev tips och tricks

Om du är ny på kaninvård, kolla in Bunny Ladys varannan månads nyhetsbrev. Direkt efter att du registrerat dig får du en GRATIS PDF-guide för kaninvård. Jag har satt ihop en guide som tar upp alla grunderna i kaninvård så att du har allt på ett ställe. Då får du tips och tricks om kaninskötsel direkt i din inkorg, så att du vet att du tar utmärkt hand om din nya kanin.

ATT REGISTRERA