Hur man tvättar en kyckling i 12 enkla steg

Kycklingar är roliga varelser och även om de vanligtvis kan sköta sin egen hygien (åtminstone på ett sätt), finns det tillfällen då man vill bada dem. Det är viktigt att följa en process när du gör detta, eftersom ett bad kan vara potentiellt skadligt om du inte vet vad du gör. Lyckligtvis har vi dig täckt med en riktigt lätt att följa process.

Så, hur man tvättar en kyckling i 12 enkla steg inkluderar var man gör det, hur man gör en tvättstation, vilken tvål man ska använda, hur man får vattnet rätt, hur man fångar din kyckling, hur man tvättar dem, hur man tvålar dem, hur man tillsätter salt, hur man sköljer dem, hur man torkar dem med en handduk, hur man torkar dem och hur man sätter tillbaka dem i sin bur.

Vi har även förklaringar om hur kycklingar brukar bada och vad du ska göra om du vill visa dina kycklingar. Vi tror att detta gör detta till den mest kompletta guiden för att bada en kyckling var som helst.

Hur kycklingar brukar bada

Föredrar katter, kycklingar är naturligt rena. Om deras levnadsförhållanden är goda (i den meningen att de har tillräckligt med utrymme både inom och utanför gården), kommer de normalt att hålla sig hyfsat rena och se bra ut.

Fastän, när de ryker kan de se lite tunnare ut än vanligt – de kan inte göra så mycket åt det. Dina bästa lager kan också se lite mindre polerade ut än resten av flocken eftersom äggen tar ut kalcium ur kroppen och fjädrarna (som också behöver kalcium) kan sakna mineraler.

Kycklingar älskar dammbad

Kycklingar gillar att ge sig själva ett dammbad. Det gör de genom att gå ut en varm dag och rulla runt i lite smuts. Smutsen trycks genom fjädrarna för att repa och borsta deras hud väl och sedan skakar de av den och de mår bra.

Utländsk, att bada i smuts är väldigt bra för en kyckling – den dödar många av de parasiter som gillar att tugga på den (smutsen kväver dem i princip till döds).

Hur man gör ett dammbad

Nu, om du bor på en regnig plats eller om det inte finns någon naturlig plats för dina kycklingar att ta ett dammbad, kan du alltid ta hand om det.

Gör det till en sandlåda (använd 1 tum tjocka brädor) på en 6″ x 20″ ram. Blanda fin smuts med sand i förhållandet 1:1 och låt kycklingarna göra resten.

När kycklingarna inte badar i damm putsar de sig. Det betyder att de plockar ut skadade fjädrar och applicerar på nytt olja från en körtel (som är gömd under svansen).

Kan man bada en kyckling?

Om du vill ge din kyckling ett bad så kan du. Men den stora frågan är, ska du ge din kyckling ett bad?

Det skulle vi säga kycklingar hatar att bli blöta och att bada dem när det är kallt ute riskerar att göra dem sjuka.

Men om du vill visa dina kycklingar eller om en av dem bara är riktigt otäck och deras egna tvättmetoder inte fungerar – du kan tvätta en kyckling så länge du följer en enkel process som är utformad för att säkerställa kycklingens välbefinnande.

Hur ofta ska en sällskapskyckling badas?

Du bör bara bada en husdjurskyckling om du verkligen måste eller om du ska ställa ut den på en föreställning. Allmänt ett dammbad kan se smutsigt ut, men det är verkligen väldigt hygieniskt och det är precis vad kycklingens hud och fjäderdräkt behöver mest.

Se även  Öronkvalster hos hundar och hur man blir av med dem

Det är ett mycket effektivt sätt att hålla en höna glad, eftersom det är naturens avsikt att dina höns ska bada.

Så här tvättar du en kyckling i 12 enkla steg:

OK, om du har tänkt igenom det och fortfarande är säker på att du vill ha det bada din kyckling då vill du helt enkelt följa detta 12 stegs process.

Försök inte ta en genväg här – du vill att din kyckling ska njuta av den så mycket som möjligt för annars kommer du att slåss mot den medan du tvättar den.

Välj var du vill sätta upp en tvättstation

Chansen är stor att vattnet går överallt under badet. Så, välj ett rum som är ganska stort och där golvet inte får vattenskador. Det vill om möjligt vara en plan yta.

Om du lider av rygg- eller ledvärk rekommenderar vi att du använder ett bord att sätta upp tvättstationen för att du inte vill skada dig själv mer än att du vill skada dina kycklingar medan du tvättar dem.

Bygg tvättstationen

Vi använder ett 2-badkar (eller stora badkar). för en biltvätt. Först täcker vi golvet (eller bordet) med handdukar och sedan placerar vi två baljor bredvid varandra i mitten av våra handdukar.

Det spelar egentligen ingen roll vad baljorna är gjorda av så länge de lätt kan sköljas och rengöras i slutet av processen.

Det märker vi också det är en dålig idé att använda dessa sopkärl till annat än att tvätta kycklingar in – om du använder dem till annat kan de förr eller senare bli kontaminerade med starka kemikalier som kan skada kycklingarna.

Skölj alltid soporna innan du börjar. Lägg till sist en ny handduk någonstans inom räckhåll – det är den du ska använda för att torka av dina höns.

Få tvålen rätt

Det finns ingen anledning att gå överbord med din tvål användning. Du vill använda tillräckligt mycket för att rengöra kycklingen och inte så mycket att den stannar på kycklingen efter att du sköljt den på slutet.

Det betyder inte mer än 5-6 droppar tvål i en behållare. Vi föredrar också att använda en naturlig tvål eller anti-allergen tvål för att inte irritera fågelns hud.

Efter att ha tillsatt vatten, om du tycker att blandningen inte är tillräckligt bubblig, kan du lägga till ytterligare några droppar tvål, men var försiktig. Less is definitivt mer när det kommer till tvål för kycklingtvätt av.

Få vattnet rätt

Det är väldigt viktigt att inse det vårt mål här är att tvätta en kyckling och inte koka den i kokande vatten. Du kan vara säker på att en kyckling doppad i vatten som är för varmt kommer att försöka ta sig ut genom dig väldigt snabbt.

Så fyll varje behållare med vatten (en med tvål, en utan), sluta sedan när de är bara några centimeter från toppen av badkaret.

Vattentemperaturen får aldrig vara kall eller för varm, så testa det med handen – det ska kännas lite varmt och absolut inte bränna. Om du inte är säker, torka händerna och testa igen. Dina kycklingar kommer att uppskatta ansträngningen.

Fånga kycklingen

Vi vet att många kycklingägare vänjer sig vid att bära sina kycklingar som husdjur och vagga dem i famnen. Det här är bra för att visa din kyckling lite kärlek, men det är en dålig idé om du fångar en kyckling för ett bad.

Vad du måste göra är att gå och hitta din smutsiga kyckling och lyft den med händerna bestämt över vingarna och tryckt in i kroppen. Det är precis så du vill att kycklingen ska stanna tills du lägger dem i badvattnet.

Se även  Varför skriker getter? - Huvudskäl förklarade

Om deras vingar är fria när du sätter i dem, kan du vara beredd på att de ska ösa mycket av vattnet ur badkaret och över dig, vilket kan vara roligt (en gång) men innebär att du måste börja fyllningen igen av badet.

Lägg kycklingen i det varma tvålvattnet

Kycklingar är inga stora fans av vatten och det är viktigt att hjälpa din kyckling vänja sig vid badvattnet utan att skrämma dem. Försök att hålla händerna över vingarna och sänk honom försiktigt i badet.

Vissa fåglar kommer att bli lite förskräckta och andra kommer att chilla direkt. Om kycklingen börjar flyga lite, vill du behålla kontrollen över dess vingar och fortsätta. Prata med den med en mjuk och mätt röst att visa att du har hans bästa för ögonen.

Du kan sänka fågeln under vattenytan tills bara dess huvud är ovanför vattnet. Ge det några sekunder för att vänja dig vid känslan av att vara nedsänkt innan du fortsätter med rengöring.

Ge din fågel ett lödder

Nu flytta ena handen till den punkt där den kan omsluta kycklingens båda vingar. Ta din andra hand och skölj kycklingen med en liten kopp (vilken kopp som helst är lämplig för detta, så länge den är ren). Droppa försiktigt tvålvatten över fågeln med koppen.

Det är bäst att låt en riktigt otäck fågel (en med kakad bajs eller smuts på) till sitta i några minuter innan du försöker tvåla in dem.

Du kan rengör benen på dina kycklingar medan den väntar – ta en liten nagelborste och ta bort all smuts som har samlats på den, detta kan hjälpa till att förhindra den obehagliga ”hummelfots”-infektionen.

Skrämma inte kycklingen.
Använd långsamma, uppmätta drag och gnugga till sist försiktigt för att löddra tvålen på.

Tillsätt salt i vattnet (för kvalster)

Om du tycker så din kyckling kan vara besvärad av kvalster, nu är det ett bra tillfälle att ta itu med det. Det enklaste sättet att göra detta är att släng lite salt i badvattnet.

Detta kommer att hjälpa till att läka huden som är infekterad av kvalstren och kan också hjälpa till att dränka kvalstren ta några stora matskedar salt och strö dem i vattnet. Sänk sedan ner kycklingens kropp i cirka 5 minuter (av uppenbara skäl bör huvudet inte vara nedsänkt).

Försök att hålla vattnet borta från kycklingens ögon nu kan salt och tvålvatten vara väldigt hälsosamt men det svider verkligen om det kommer i dina ögon och detsamma gäller för dina kycklingars ögon.

Skölj din kyckling

Okej, släpp inte vingarna ännu. Det är dags ta din helt tvålade fågel och skölj den väl. Du vill ta bort alla spår av tvål i detta skede, eftersom du inte vill att kycklingen ska utveckla en hudinfektion eller irritation senare.

Ta långsamt upp fågeln och håll den hårt när du sänker den i den fina, rena behållaren med vatten. Släpp inte vingarna. Nu ta en fin ren kopp och skölj din kyckling noggrant med det rena, färska vattnet. Sluta inte förrän du inte längre ser tvålrester på din kyckling. Nu är den redo att torkas av.

Slå in dem i en handduk

Den där handduken du lämnade vid tvättstationen när vi började? Det behöver du nu. Slå in din kyckling i den genom att flytta kycklingen från diskhon till de rena handdukarna runt badkaren.

Se även  Hur man får min hund att spy

Ta handduken och linda den runt kycklingen och då tryck försiktigt till kycklingen
låter den röra sig inåt. Detta kommer att hjälpa till att få ut vattnet mellan fjädrarna.

Det är viktigt att komma ihåg det du ska inte låta en blöt kyckling komma tillbaka till gården. Kycklingar kan inte reglera sin kroppstemperatur på det sätt som människor kan och kan lätt bli förkylda.

Du måste torka din kyckling på ett mycket skonsamt sätt. Om du är för kraftfull kan du sluta bryta deras fjädrar istället för att få dem torra.

Föna din fågel

En handduk är ett bra ställe att börja torkningen, men kycklingfjädrar går djupt
och det betyder att du vill föna din kyckling.

Ställ in hårtorken på en låg inställning – du vill inte bränna fjädrarna eller huden. Se till att det är det aldrig närmare din kyckling än 6 tum eller så riskerar du att bryta fjädrar med luftflödet.

Du kommer förmodligen att behöva det någon som kommer och hjälper till att hålla i hönan medan du gör den här biten. Det går inte att förneka att det höga ljudet från fönen sannolikt kommer att skrämma kycklingen och få dem att försöka komma undan. Det är mycket lättare att göra den här sträckan med en vän.

Lägg tillbaka kycklingen i sitt hölje

Hurra! Du ska nu ha en fin, ren kyckling med fjädrar som är helt torra vid beröring. Kontrollera hela kycklingens kropp och om den är torr, lägg tillbaka den till gården eller flyget.

Vi skulle rekommendera rengör först gården lite eller det hårda arbete du just lagt ner med din kyckling kommer förmodligen att bli ogjort inom några ögonblick.

Anteckningar om att bada kycklingar före show

Vi tror den främsta anledningen till att folk tvättar kycklingar är för visningså vi har några extra tips om det här är du:

  1. Tvätta dem alltid 2-3 dagar innan visning. Detta ger de naturliga oljorna en chans att komma tillbaka.
  2. Vita fåglar kan sköljas i ett optiskt vitmedel
    (speciellt för kycklingar) för att göra dem så vita som möjligt.
  3. Förvara dem i en ren penna fram till showen. Det betyder att du fortsätter att kontrollera sängkläderna och byter ut dem vid behov.
  4. Klipp deras naglar och sporrar. Du behöver en nagelklippare för kanin plus en mycket grov nagelfil för att göra detta ordentligt.
  5. Du kan lägga till lite olivolja till din kycklings fjäderdräkt om du vill att det ska se glänsande och bra ut den dagen, men överdriv inte. Du siktar på livlig snarare än kycklingversionen av Fonz.
  6. Torka försiktigt av dem precis innan föreställningen (alltid i fjädrarnas riktning) med en sidenduk. Detta hjälper till att ge dem lite extra glans.

Slutsats

Vi hoppas att vår guide, hur man tvättar en kyckling i 12 enkla steg, har varit användbart och att du nu kan vara säker på att du får dina kycklingar gnistrande rena. Kom ihåg att vara försiktig och gör allt noggrant så att dina kycklingar njuta av processen lika mycket som du gör.

Om du ska visa dina kycklingar efter att de har tvättats så önskar vi dig lycka till och hoppas att dina rena kycklingar kommer att imponera på domarna.

Här är några av mina favoritprodukter för kycklingar och deras gård: