Hur man underhåller en gris

Grisar är mycket intelligenta varelser och blir lätt uttråkade, så det är alltid nödvändigt att underhålla dem. Det finns många sätt att hålla din gris sysselsatt.

Det finns också många verktyg tillgängliga för att hålla dem mentalt och fysiskt aktiva. Det som är trevligt med att underhålla en gris är att det förutom den lätta tillgången till verktyg och leksaker som man kan köpa i butiker, även finns en hel del annat runt huset som kan visa sig vara användbart.

Att hålla sin gris sysselsatt och underhållen handlar inte bara om att göra det för sakens skull. Att träna din gris att göra trick, till exempel, handlar inte bara om att visa din gris och berätta för dina vänner hur söt den är. Det finns ett djupare syfte med det.

Varför det är viktigt att hålla grisar sysselsatta

Det kan till exempel göra mycket för din gris beteende. Uttråkade och ensamma grisar blir rastlösa och till slut ohanterliga. Den kommer att bli destruktiv och aggressiv när den försöker hantera saker på egen hand och hitta sätt att tillgodose sina naturliga instinkter.

Att hålla din gris sysselsatt är det säkraste och mest produktiva sättet för honom att återgå till sina naturliga instinkter.

Mental och fysisk stimulering gör också underverk för en gris övergripande känslomässiga tillstånd. Ju aktivare en gris är, desto gladare blir den. Detta gör din gris ännu friskare ur en helhetssynpunkt.

10 sätt att hålla din gris sysselsatt

  • Hängande godsaker

Du kan hänga godsaker från grenar, stolpar och andra närliggande platser. Du kan stoppa godsakerna i de simhuvd hundbollar som du kan köpa i djuraffären.

Du kan också improvisera och lägga godsakerna i plastflaskor. Detta kan lägga till lite svårigheter om din gris försöker välta den så att godsakerna inuti faller ut.

Det fina med att hänga godsaker är den fysiska aktiviteten. Inte bara skulle dina grisar behöva ta reda på hur de ska ta sig till dessa godsaker och få ut dem ur behållaren, de skulle också behöva sträcka ut sina kroppar lite för att få vad de vill ha.

  • Rullande godsaker

Här är en annan aktivitet som kombinerar fysisk och mental stimulans.

Du kan använda vilken vattenkanna eller juiceflaska som helst. Borra hål runt den och fyll den sedan med havre. Du kan också använda andra godsaker skurna i små bitar. Allt beror på hur stora hålen är.

Låt sedan din gris springa runt på gården med flaskan. Ju mer grisen rullar runt flaskan, desto mer godsaker får den ut!

Du kan också gå för andra rullande leksaker, som bollar.

Se även  Har grisar känslor?

Lägg till lite svårighet genom att göra färre hål i de rullande leksakerna. Om du har för många hål kan godsakerna inuti lätt komma ut. Se till att även matcha sidan av dina godsaker till storleken på hålen. Om du gör det för lätt för dem blir aktiviteten för tråkig för snabbt.

  • Barnpool

Pooler är bra, särskilt på sommaren. En pool kommer inte bara att hålla din gris sysselsatt, det är också ett bra sätt för din gris att hålla sig sval.

Du har två alternativ när du använder barnpooler: låt godsakerna flyta eller låt godsakerna sjunka.

Många grönsaker flyter i vattnet. Det skulle vara kul för din gris att bara flyta (eller gå, beroende på djup) för att fånga dessa flytande godsaker. Ju mer din gris plaskar runt, desto mer kommer dessa godsaker att flyta utom räckhåll. Detta gör det till ett bra sätt att kontrollera din gris.

Grisar älskar också att dyka runt, så du kan också använda leksaker och godsaker som sjunker till botten av poolen.

Tänk på att grisar är obekväma att glida genom poolen, så uppblåsbara pooler är ett bättre val jämfört med hårdplastpooler. Om allt du har är det sistnämnda, kan du använda gummimattor med sugkoppar för att hålla din gris från att halka och glida.

  • Sandgropar

Kom ihåg att grisar är naturliga födosökare. Det betyder att de älskar att gräva sina nospartier överallt och leta efter de fantastiska fynden som väntar dem.

Detta gör sandlådor och sandlådor perfekta för dem.

Göm slumpmässiga godsaker under sanden. Du kan göra allt från Cheerios till popcorn. Se bara till att sanden inte fastnar på godbiten, eftersom grisarna kan sluta äta upp dem också. Det är därför det inte är en bra idé att använda godsaker som äppelbitar eftersom sanden fastnar på sin vattniga konsistens.

Grisar har ett fantastiskt luktsinne, så du behöver inte ens oroa dig för att noggrant styra din gris genom sanden. Så länge det finns något gott under all den sanden, kommer din gris förmodligen att hitta det.

  • Morotslådor

Om du föredrar att din gris ska ge plats åt sina födoinstinkter inomhus, men inte vill att han ska förstöra dina grejer, kan du göra dina egna rotlådor.

Föreställ dig en bollgrop, men med många fler godsaker som en gris skulle njuta av. Det är precis vad en rotlåda är.

Japp, det betyder att om det blir för kallt för att leka i minipoolen ute kan du använda samma pool som en rottank inomhus. Du kan också förnya dig och göra en låda eller simbassäng med kartong och trä.

Se även  De vanligaste raserna av husdjursgrisar

Vad lägger du i din rotlåda?

Något!

Du kan lägga i bollar, skrynkligt papper, stenar, gosedjur, filtar och allt annat din gris kan sålla igenom. Oroa dig inte för om dina grisar skulle gilla grejerna där eller inte. Att leta igenom hela högen skulle vara tillräckligt för att kittla deras fantasi.

För att vara på den säkra sidan, se till att du lägger saker som är säkra och lämpliga för storleken på din gris. Placera inte något som kan kväva din gris. Lägg inget skarpt i det heller.

  • Handtag tyger

Här är ett bra sätt att kontrollera om din gris kan lösa pussel.

Du kan använda handdukar eller vilket tyg du har liggandes i huset.

Knyt bara slumpmässiga godsaker löst i tyget och se din gris gå igenom knutarna. Se bara till att dessa knutar inte är för hårt, annars kan du frustrera din gris. Det kan få tyget att slita i stället för att lösa upp knuten.

Du kan också helt enkelt doppa handdukarna i kokosolja och sedan knyta dem i knutar. Lukten kommer att locka din gris och hålla dem intresserade tills knutarna har lösts.

  • Matjakt

Som tidigare nämnts är grisar naturliga födosökare. Så du kan föreställa dig vilken typ av tillfredsställelse din gris kommer att känna om du låter den göra någon slags asätare.

Lämna godsaker runt ett öppet område för din gris att hitta. Lämna några av dem exponerade och lätt synliga, och ställ sedan några gömda. Du kan till exempel lägga en tomat i en hink. Du kan också gömma en bit äpple under en bit tyg i gräset.

Återigen, du behöver inte oroa dig för att leda grisen genom jakten. Hans näsa kommer att vara hans egen guide. När han väl ser alla de synliga godsakerna luktar han fortfarande mer godis och inser att det finns fler att hitta, men den här gången i dolda områden.

  • Husdjur pussel

Även om pussel designade specifikt för grisar ännu inte är utbredda, kommer pussel designade för hundar att ge samma resultat för grisar. Det skulle till och med vara intressant att jämföra hur väl en gris fyller pussel avsedda för hundar, med vetskapen om att vissa studier visar att grisar har ett högre intellekt än hundar.

Bortsett från de vanliga godisbollarna finns det gömslepussel som avslöjar godsaker när pusslet är löst. Det finns också flip and turn-leksaker som utmanar din gris skarpa sinne och belönar den efteråt.

  • Lerpöl

Så många grisföräldrar undrar om deras gris verkligen behöver en lerpöl. Svaret är ja, de behöver det mer än du någonsin kommer att veta.

Se även  Vad dricker grisar vatten av?

Att vältra sin gris i leran är en gris idé om ett mänskligt eftermiddagsdopp i poolen. Det är roligt, det är avkopplande och det är väldigt stimulerande för dem.

Dessutom gör lera många underverk för din gris. Det håller dem svala, särskilt eftersom de inte har fungerande svettkörtlar och inte kan kyla sig själva med svett som människor gör.

Leran skyddar även grisens hud mot insekter och parasiter, men också mot solens hårda strålar.

  • Träna färdigheter och tricks

När det kommer till grisar kan ”underhållning” också innebära att lära dem något nytt. Att veta hur intelligenta grisar är, kommer träning inte att verka som jobb för dem – de skulle faktiskt tycka att det är roligt.

Det finns många knep din gris kan lära sig. Vissa av dem kan vara så enkla som att följa kommandon som sitta, stanna, krypa, buga eller skaka hand.

Godsaker, både mat och icke-mat, är till stor hjälp när det gäller att träna grisar. Du kan ge dem bitar av äpple eller morötter om de gör ett knep bra. Så småningom, när de väl har bemästrat ett trick och bara övar på att komma ihåg dem, kan du byta till icke-matbelöningar som att gnugga magen eller en klapp på huvudet.

Relaterade frågor

Tuggar grisar saker?

Grisar kommer att tugga på allt de hittar, speciellt om de inte har fått lära sig att inte göra det. Därför är det viktigt att skapa rätt boendemiljö om du bestämmer dig för att adoptera en gris som husdjur. Ge dem sina egna leksaker och andra godsaker som de kan knapra på. Ge dem också ordentlig utbildning så att de vet att det inte är okej att tugga på dina mattor och väggar.

Varför viftar en gris på svansen?

Liksom hundar viftar även grisar på svansen när de känner sig glada.

Se upp för den här typen av signaler för att ta reda på om din gris är känslomässigt och fysiskt okej. Om din gris har slutat vifta på svansen och ser sur ut kan det vara dags att kolla om den är sjuk eller om den behöver extra aktiviteter för att hålla den sysselsatt.

Gillar grisar att hållas fast?

Grisar tycker vanligtvis inte om att bli plockade eller hållna. Men när den börjar lita på dig kan du vara mer tillgiven med den. Du kan gnugga den på magen, eller så kan du gosa den.