Hur man underhåller en kanin

Kaniner kan lätt bli uttråkade. Om de lämnas ensamma hela dagen med mycket lite interaktion eller aktivitet, kan kaniner till och med bli deprimerade eller uppvisa besvärliga beteenden. De kan skramla högt vid sidan av sitt hölje eller till och med reagera aggressivt och morra mot alla som kommer nära.

För att våra kaniner inte ska bli uttråkade och deprimerade måste vi hålla dem sysselsatta. Att vidta åtgärder för att säkerställa att våra kaniner är väl socialiserade och har mycket att leka med medan vi är borta kan hjälpa dem att inte hamna i för mycket problem. Använd dessa idéer för att hålla din kanin sysselsatt och glad hela dagen.

Viktigt: Den här sidan kan innehålla affiliate-länkar. Som Amazon Associate och som medarbetare till andra företag tjänar jag en liten provision för kvalificerade köp.

Varför det är viktigt att förhindra tristess hos kaniner

Uttråkade kaniner kan vara allvarliga bråkmakare. Med ingenting att göra och ingen att leka med, kommer de säkerligen att få din uppmärksamhet genom att använda sina mer destruktiva beteenden på platser där de inte borde. De kan försöka gräva upp dina mattor eller tugga hål i allt de kan sätta tänderna i. Uttråkade kaniner är också mer benägna att göra mycket oväsen om de är inkapslade i sitt inhägnad hela dagen. De börjar ofta dunka och skramla med stängerna i höljet.

Långvarig tristess kan också orsaka depression hos kaniner. En deprimerad kanin kommer inte längre att vara den där glada, nyfikna kaninen som gillar att utforska världen omkring sig. Vanligtvis sitter de ledsna hela dagen. Precis som människor är en kanin mer benägna att bli sjuk eller utveckla hälsoproblem som att äta för mycket eller anorexi.

Hur du underhåller din kanin

Det finns några viktiga faktorer att tänka på när du bestämmer hur du ska underhålla din kanin. Du vill stimulera deras nyfikenhet, se till att de är ordentligt socialiserade och ge din kanin en chans att använda sitt naturliga beteende. Genom att tänka på dessa tre aspekter av din kanins liv kan du komma på många kreativa sätt att hålla dem engagerade och underhållna.

Kaniner är nyfikna varelser av naturen, så du kan hålla dem sysselsatta med sin miljö genom att förändra sin omgivning. Som sociala djur kan kaniner också vara lyckliga genom att umgås med dig och andra medlemmar i hushållet. Kaniner som har produktiva sätt att använda sina naturliga beteenden (gräva, söka föda och tugga) är också mindre benägna att bli frustrerade. Det finns en mindre risk att de börjar använda detta beteende för att förstöra saker i ditt hus.

1. Leksaker

Att ge din kanin ett brett utbud av leksaker kan hjälpa till att hålla din kanin nyfiken. Det låter dem också använda sitt naturliga tuggbeteende på ett produktivt sätt. Prova att byta ut nya leksaker och gamla leksaker för att hålla din kanin intresserad. På så sätt tröttnar de aldrig på samma leksaker om och om igen.

Se även  4 knep för att lära din kanin: en steg-för-steg-guide

Alla kaniner har olika leksaker som är deras favorit. Vissa föredrar hängande leksaker som de kan dra, medan andra gillar att tugga och slänga träleksaker. Vissa kaniner föredrar smaken av äppelstavar, medan andra gillar att slita isär pilbollar.

Du kan till och med få pusselleksaker till din kanin. Använd detta för att gömma en godbit i mitten som din kanin kan hitta. Det finns också så många kaninleksaker du kan göra med bara kartong och sax (kolla hur du gör några av dessa DIY-leksaker).

Ibland kan du få en massa leksaker till din kanin och det verkar som om de inte gillar någonting. Om din kanin bara inte har lekt med sina leksaker, försök att byta ut vad du får. Många kaniner föredrar naturliga leksaker framför de trä som du kan hitta i djuraffärer. Se om du kan ge din kanin några vävda höleksaker, äppelstavar eller torkade kottar.

En onlinebutik som jag verkligen litar på att skickar mig kvalitetskaninleksaker och hö heter Small Pet Select. Du kan få en mängd olika naturliga leksaker för att se vilken din kanin föredrar att leka med. (Du kan också få 15 % rabatt på ditt första köp genom att använda koden KANIN FRAM i kassan)

2. Hinderbanor

Det finns mycket du kan göra med möblerna och tillbehören i dina rum för att skapa en rolig och stimulerande miljö för din kanin. Du kan göra skydd och tunnlar under möbler. Försök också att ge din kanin plattformar att hoppa på med hjälp av katttorn och fotpallar. Att regelbundet arrangera om några möbler kan också återuppväcka din kanins nyfikenhet.

Jag har min kanin ett kort katttorn så att hon kunde ha kul när hon hoppade upp och ner på plattformarna. Detta visade sig vara en fantastisk investering eftersom det också uppmuntrade min kanin att träna lite mer. Detta speciella katttorn har också ett gömställe på botten, vilket gör den till en dubbelt bra leksak för kaniner.

Om du vill ta det ett steg längre kan du till och med göra en kaninlekstuga eller ett slott. Använd några av de där gamla kartongerna du har liggande och gör hål för entréer. Du kan skapa ett roligt grävområde inuti och stapla andra lådor för att ge din kanin en rolig plats att utforska. När din kanin har grävt igenom en av lådorna kan du helt enkelt byta ut den mot en ny.

3. Fodersökningsaktiviteter

Kaniner är naturliga födosökare. De kan få mycket stimuli genom att använda sina små näsor för att leta efter godsaker i sin omgivning. Till och med något så enkelt som att strö små bitar av godsaker i sin hölåda kan hålla en kanin glad och underhållen (det kan uppmuntra dem att äta mer hö också!).

Se även  Hur du håller din kanin lugn under fyrverkerier

Du kan gömma godsaker runt om i rummet så att din kanin kan hitta och uppmuntra dem att utforska mer. Det finns också dessa matdispenserbollar som ursprungligen skapades för katter som äter sin mat för snabbt. Det här är definitivt min kanins favoritleksak! Jag lägger hennes dagliga kibble i en av dessa små bollar så att hon måste rulla runt den och leta efter sin kibble varje dag. Det bästa av allt är att denna lilla leksak är hållbar och ganska billig (se aktuellt pris).

4. Platser att gräva

I det vilda är kaniner naturliga grävare, som lever i nätverk av tunnlar. Även om kaniner inte längre behöver gräva hålor har de fortfarande en instinkt att gräva (instinkten är vanligtvis starkare hos kaninhonor). Om din kanin inte har någon plats att använda denna instinkt, kommer de att gräva i din matta eller soffkuddar istället. Naturligtvis kan detta orsaka skador på ditt hem, så det är bäst att ge din kanin bättre ställen att gräva på.

Det enklaste du kan göra är att lägga några tillplattade kartonger på golvet till din kanin. Du kan också göra en rolig grävskopa eller grävplattform som din kanin kan ha kul med. Göm små godsaker i lådan för att belöna din kanin för att du använder dem. Detta ger också din kanin en ny chans till en födosöksaktivitet.

5. Träna din kanin

Kaniner är faktiskt väldigt smarta djur. De kan tränas för att utföra ett antal roliga trick, inklusive att komma när de blir kallade, ge dig high fives och kyssar och lära sig att hoppa genom agilitybanor. Dessa bedårande trick kommer att hjälpa din kanins mentala berikning när de lär sig att använda sina hjärnor för att ta reda på hur man får godsaker. Det är också ett bra sätt att knyta an till och umgås med din kanin.

Din kanin kommer att lära sig att bli mer självsäker när den kommer på vad den ska göra för att få en välsmakande godbit. De lär sig också att lita på dig. De kommer att veta att att komma till dig och spendera tid tillsammans kan innebära fler godsaker för dem, men de förväntar sig inte heller godsaker utan att göra lite arbete åt dem.

6. Sitt med din kanin

Att bara sitta med din kanin varje dag kan göra mycket för att hålla en kanin glad. Det betyder att du ska sitta på en plats som din kanin kan komma åt och låta honom komma till dig om han vill. Tvinga dem inte att interagera med dig mot deras vilja (det är mer sannolikt att du driver bort din kanin). Om de kommer till dig, försök att klappa din kanin eller ge dem en godbit för att belöna deras nyfikenhet.

Se även  9 Hushållsrisker och faror med husdjurskaniner

Om du sitter tyst och ger din kanin valet att komma till dig, kommer blyga eller aggressiva kaniner att lära sig med tiden att du inte är ett hot. De kommer att vara mer villiga att slappna av och lita på dig. Kaniner som redan är nära dig kommer gärna att närma sig dig och spendera tid tillsammans. De kommer att kunna få mer av den uppmärksamhet som husdjurskaniner kräver om de inte bor med en grupp andra kaniner.

7. Mycket utrymme

Kaninens kroppar är byggda för att vara aktiva. De behöver gott om utrymme att hoppa runt och få lite motion under dagen. Det gör att kaniner behöver en ganska stor inhägnad. Tyvärr är de flesta kaninburar och burar som säljs online och i butik alldeles för små. Om din kanins hölje är mindre än 3-4 gånger din kanins fulla längd, bör du göra några ändringar för att utöka det tillgängliga området. Detta kommer att hjälpa till att underhålla din kanin och undvika tristess, även under dagen.

Jag rekommenderar att få en träningspenna för husdjur och använd det som din kanins hölje. Dessa burar ger din kanin mycket mer utrymme än en vanlig bur. Det bästa av allt är att de är mycket lättare att rengöra! Du kan enkelt skjuta portarna åt sidan och dammsuga rummet. Dessa uttjänta burar är också billigare än de flesta burar och burar som marknadsförs för kaniner (du kan kontrollera aktuellt pris här).

Alternativt kan du också låta din kanin ströva fritt i ditt hem, precis som en katt eller hund. Du kommer att behöva vidta några steg för att potträna din kanin och helt kaninsäkra ditt hem, men fler och fler skötare kan ha mycket glada burfria sällskapskaniner som strövar omkring i sina hem.

Bonus: hitta en vän till din kanin

Även om kaniner kan vara väldigt glada när de tillbringar mycket tid med sina mänskliga följeslagare, är det bäst att låta en annan kanin knyta an till din kanin. De två (eller flera!) kaninerna kommer att kunna underhålla och göra varandra mycket bättre än oss människor. Detta är sant även om du också har tagit stegen i den här artikeln för att ge dina kaniner massor av leksaker, utrymme och platser att använda sina naturliga instinkter.

Det är dock viktigt att vara försiktig när du introducerar kaniner för varandra. Kaniner kan vara väldigt territoriella, så se till att de träffas först i ett neutralt territorium där ingen av kaninerna har varit tidigare. Även efter det kan det ta många veckor eller till och med månader för kaninerna att binda sig tillräckligt mycket för att lämnas ensamma tillsammans. Så ta dig tid och använd de andra tipsen på den här listan för att hålla dina kaniner sysselsatta och glada under tiden.