Hur man väljer en husdjursråtta: var ska jag köpa husdjursråttor?

Var ska jag köpa mina råttor och hur väljer jag en? Det här är en vanlig fråga jag får. Vissa bestämmer sig för att de vill ha en råtta, kör till närmaste djurhem eller djuraffär och pekar på den de tycker är sötast. Även om detta fungerar för vissa vill andra ha mer information innan de adopterar ett nytt husdjur till familjens hem.

Husdjursråttor av alla färger, rockar och markeringar kan plockas upp på många olika ställen, några bra och vissa dåliga. Det viktigaste är att förstå var din råtta kom ifrån, hur de växte upp och under vilka förhållanden de är uppfödda. Dessa faktorer kommer mer än sannolikt att avgöra din råts hälsa och temperament.

Läs vidare för en korrekt guide för att hitta den perfekta råttan för dig.

Hur du hittar dina husdjursråttor

När man överväger vilken råtta man ska ta med sig hem som husdjur finns det flera saker att tänka på. Tänk på kön, temperament, ålder, färg, örontyp, pälstyp och naturligtvis den allmänna hälsan.

Särskilt helt nya råttägare bör ägna särskild uppmärksamhet åt temperamentet, eftersom de flesta inte är redo att ta hand om en osocialiserad eller aggressiv råtta. Dessutom är både hälsa och ålder extra viktigt om du är desperat att förlora ett djur.

Å andra sidan kanske du vill ha en osocialiserad råtta eftersom tillit och träningsarbete är roligt för dig. Eller så kanske man vill ta hand om dem på ålderdomen, eller om de är sjuka, så att de kan få ett bra hem den sista tiden av sitt liv.

Som du kan se är det en helt individualiserad process att välja ut den perfekta husdjursråttan. Innan du letar efter en råtta, gör din forskning så att du vet vad du letar efter och se till att ställa många frågor innan du tar med dig en råtta hem.

Du kan börja och eventuellt till och med slutföra din forskning genom att fortsätta genom den här artikeln. Vi går igenom allt du behöver tänka på när du tar hem en råtta.

Först kommer du förmodligen få två råttor

Du kommer med största sannolikhet att ta hem två råttor, inte bara en, eftersom de flesta djuraffärer, uppfödare, etc. inte kommer att sälja bara en råtta till dig, och även om de gör det är det definitivt bättre för dina två råttor.

Det finns ett antal anledningar till detta. Först och främst måste råttor leva i grupper, så om du är en förstagångsägare eller för närvarande inte har råttor, kommer att köpa två ge dem vad de behöver. Råttor är väldigt sociala varelser, så de behöver burkamrater att leka med och knyta an till.

Du kanske undrar om det skulle vara lättare att ta hem råtta för råtta så att de kan anpassa sig, men svaret på detta är nej. Att köpa dem tillsammans gör det lättare för dig och anpassningen mycket lättare för dem. Du kan ta reda på varför råttor måste leva i par eller grupper i en annan artikel jag skrev här.

Om du redan har råttor kanske du undrar om du ska köpa två råttor till. Svaret på detta är oftast ja. Även om du kan gå igenom processen att introducera en enda, ny råtta till de råttor du redan har, blir det mindre stressande för dem om du tar med dig två hem samtidigt.

Speciellt under de veckor som dina råttor måste sättas i karantän efter att du tagit hem dem, eftersom den här tiden kan vara stressande om de är helt ensamma. När du köper två råttor för att introducera till din grupp samtidigt, kommer dina husdjur att bli betydligt mindre stressade.

Välj ett kön

Efter att du har kommit överens med (eller avslutat med att fira) det faktum att du förmodligen tar hem två råttor, är att välja ett kön ett bra ställe att börja din beslutsprocess, eftersom det är enkelt. Dessutom är detta ett ganska viktigt beslut eftersom kön kan berätta mycket om hur din råtta kommer att se ut, medan inte alla råttor kommer att anpassa sig till mönstren manligt kontra kvinnligt, de flesta kommer att göra det.

Se även  Jag älskar min katt så mycket att det gör ont - varför?

Hanråttor

Den största skillnaden mellan han- och honråttor är deras temperament. Hanråttor är i allmänhet lugnare, latare och mycket mer benägna att gosa. Det betyder att om du vill ha en husdjursråtta som sover på din axel eller i ditt knä medan du tittar på TV, jobbar eller gör läxor så vill du förmodligen ha en hanråtta.

Hanråttor kan vara ett bra val om du har små barn, eftersom de är större och tenderar att sitta, vilket gör dem lättare att hantera, särskilt för små händer. Jag skulle dock se till att du övervakar yngre barn för att undvika att oavsiktligt skada någon av råttorna.

Dessutom bör du förse burarna till hanråttor med gott om platser att sitta och sova på. Mina 3 råttor älskar dem hängmatta i fickstorlek (tillgänglig på Amazon)definitivt ett av mina bästa köp.

Det finns också några fysiska saker om hanråttor att tänka på.

För det första är hanråttor i allmänhet större än honråttor. De tenderar också att kissa mycket mer eftersom de vill markera sitt territorium, så du kommer förmodligen behöva rengöra deras burmöbler lite mer. Som sagt, mina 3 pojkar markerar faktiskt mindre än mina tidigare två honor. Om du är intresserad av lär dig mer om varför råttor markerarklicka på denna länk.

Dessutom utsöndrar de något som kallas bockfett. Buck grease är bara överflödig hudolja som kan få deras päls att se fet ut när den byggs upp (latare hanråttor låter det byggas upp.) Den goda nyheten är att Buck grease inte är skadligt alls och inte släpper ut lika mycket. en lukt. Ett annat tecken på överdriven fettansamling kan innebära att din råttas proteinintag är för högt.

Slutligen, hanråttor är mer benägna att få stroke eller anfall än honor.

Kvinnliga råttor

Honråttor, å andra sidan, är mycket mer aktiva och lekfulla. Om du vill spendera mycket tid på att leka och interagera med din råtta bör du förmodligen skaffa en honråtta. De kommer inte bara vilja spendera mycket tid utanför sin bur och leka med dig, utan de kommer också att behöva massor av saker att leka med och klättra på i sin bur. I den här artikeln från vår hemsida har vi listat 22 kreativa idéer för att underhålla dina husdjursråttor.

Naturligtvis finns det några fysiska saker att tänka på. Honråttor har vanligtvis renare, glansigare päls och svansar. Dessutom har honråttor mer sannolikt att få tumörer, men lever ändå i allmänhet några månader längre än hanråttor.

Oavsett kön eller råtta du får, tänk på att det oftast är bättre att hålla dina hanar och honor i separata burar, speciellt om de inte är fixerade.

Om du sätter ihop en ogrerad hane och en ospaterad hona kommer de att häcka snabbt. Det dröjer inte länge innan du får en kull råttungar som du förmodligen inte är beredd på. Också, föda inte upp dina råttor bara för att du vill prova. Att föda upp råttor kan vara en utmanande och komplex process.

Fysiska egenskaper

Till skillnad från andra arter har råttor egentligen inga raser, så det viktigaste du kan använda för att skilja på råttor är fysiska egenskaper. Dessa egenskaper är enbart för utseendets skull, eftersom de inte har någon betydelse för din råttas personlighet. Här är några av funktionerna att tänka på:

Färg:

 • Det finns många olika färger på råttor du kan få. Du kan använda brun, svart, vit, blå, mink, champagne, flerfärgad, etc. Ett bra sätt att komma på vilken art du vill ha är att leta efter bilder på råttor och sedan bestämma vilken färg du gillar bäst.

Markeringar

 • Varje råtta har sin egen unika märkning, men det finns några riktlinjer att tänka på. Det finns många typer av intressanta märken på råttor, några exempel är: hooded, siames, berkshire, blazed, caped och dalmatian.
Se även  Är husdjursråttor vänliga? 8 utmärkta skäl att äga en råtta

Örontyp

 • De två huvudörontyperna är dumbo och övre öra. Dumbo-råttor har generellt större, rundade öron mer mot sidorna av huvudet, medan råttor med övre öron är mer standard och har mindre öron som sitter mot toppen av huvudet. Du kan hitta båda typerna i de flesta djuraffärer.

Pälstyp

 • Det finns fyra huvudsakliga pälstyper. Standardrockar är kortare och ganska nära kroppen. Rex-rockar är lockiga och kinky. Harleyråttor har mer whispy, långt hår, som kan vara rakt eller lockigt. Äntligen kan du få en hårlös råtta.

Metoder för att faktiskt få din råtta

När du väl har listat ut vilket temperament/kön du vill ha och hur du vill att din råtta ska se ut i allmänhet, kan du gå vidare till att faktiskt hitta och ta hem den.

En av de mest populära metoderna för att skaffa en råtta är genom en räddning. Du kan hitta räddningar via Google, Pet Finder och till och med Facebook. Rescues kan ha alla typer av råttor, såväl som alla åldrar, och de brukar ta in nya hela tiden, så med lite tålamod kommer du att kunna hitta den perfekta för dig.

Att rädda en råtta gör att du kan ge en råtta ett bättre hem och liv, frigör mer utrymme vid räddningen för att spara mer, och du bildar ofta ett speciellt band med räddade råttor. Det är viktigt att komma ihåg att vissa räddningsråttor fortfarande kan vara skrämmande och skygga när du tar hem dem, så du måste arbeta med några, men andra kommer att bli helt rehabiliterade innan du tar hem dem. Fråga räddningstjänsten innan du adopterar en om du har några funderingar.

Du kan också välja att själv rädda/rädda en råtta. Du kan gå till en reptilmässa eller butik och rädda några levande matarråttor eller titta på Craigslist efter råttor som folk försöker bli av med i all hast, utan att oroa dig för vart de är på väg.

Att rädda en råtta på detta sätt kommer att förhindra att råttorna återgår till vårdslös vård, men råttor från en matare eller från en försummad situation kan ha en högre risk för sjukdomar än råttor som erhållits genom andra metoder. Faktum är att de flesta av dem redan har någon form av sjukdom eller luftvägsinfektion. Om du inte är villig att behandla din råtta för dessa sjukdomar kanske detta inte är den bästa metoden för dig.

Nästa alternativ du kan köpa en råtta från är en uppfödare. Detta kräver mycket forskning om olika uppfödare, eftersom en bra uppfödare kan vara svår att hitta. Bra uppfödare föder upp sina råttor för kvalitet, inte kvantitet. De kommer att ha en rad olika typer av råttor och kan till och med erbjuda några sällsynta sådana som siameser.

Du kan börja ditt sökande efter en bra uppfödare genom att söka efter uppfödare i ditt område (du måste förmodligen leta utanför din specifika stad). Lägg mycket tid på att titta på foton (inte bara på råttorna, utan även på burarna de hålls i). ) och läs recensioner för att ta reda på om de är en ansedd uppfödare.

Några bra frågor att ställa till en uppfödare är bilder på kullen, mamma och pappa och burarna som råttorna hålls i. En bra uppfödare kommer också att vara benägen att undersöka dig som en potentiell ägare för att se till att deras råttor har ett bra hem.

Om uppfödaren ser bra ut är det bästa du kan göra att köra fram till dem och handplocka dina råttor så att du kan få den som har bäst personlighet för dig.

Det finns vissa fördelar med att köpa från en uppfödare. Till att börja med, bra uppfödare föder upp för hälsa, temperament och utseende, så du kan vara säker på att dina råttor kommer att vara vänliga och leva långa, hälsosamma liv. Dessutom kommer dina råttor förmodligen redan att vara socialiserade, så de kommer inte att vara skrämmande eller rädda.

Se även  Decker Rat Terrier vs. Rat Terrier - Fullständig jämförelse

Slutligen, som en sista utväg, kan du köpa din råtta från en djuraffär. Även om en djuraffär är bekväm och snabb, är de vanligtvis inte särskilt etiska. Liksom fattiga uppfödare föder djuraffärer vanligtvis upp i mängd och kan till och med skicka från gnagarkvarnar.

Som ett resultat har råttor från djuraffärer ofta många hälsoproblem och deras liv är betydligt kortare. Om du inte har något annat alternativ i ditt område, kanske du måste ta till en djuraffär, men gör din forskning för att hitta den bästa i ditt område.

Tillförsel först

Innan du köper din råtta, se till att du har alla nödvändiga förnödenheter inställda.

 • Först måste du skaffa en bur. Denna bur ska vara stor (tillräckligt stor för minst två vuxna) och tråd. Kvalitetsburar kommer förmodligen att kosta minst hundra dollar, det finns billigare burar men de är oftast inte lika bra.
 • Därefter behöver du sängkläder för botten av buren. Asp eller pappersbaserat sängkläder är de bästa alternativen eftersom de är säkra för dina råttor och gör ett bra jobb med att dölja lukten. Sängkläder kostar vanligtvis cirka tio dollar väskan.
 • Du kommer också att behöva en 18 oz eller större vattenflaska för din råtta som kan knytas vid sidan av buren (jag personligen skulle köpa två, ifall en misslyckas). För tio euro brukar du redan ha en bra.
 • Var noga med att köpa en matskål som inte blir lätt vältad av lekande råttor och som rymmer 1/2 kopp eller mer färsk mat. Detta kostar vanligtvis runt fem dollar.
 • Du bör köpa ett hälsosamt, välkänt och kvalitetsmärke av mat avsett för råttor. Ofta kommer räddningen eller uppfödaren du köper från (eller veterinären) att ha en bra rekommendation. En påse god råttmat kostar cirka åtta dollar. Du kan också välja att göra den själv, vilket förmodligen kommer att kosta runt tjugo dollar.
 • Godsaker. Råttor, och alla husdjur, älskar godsaker, så att få godsaker till dina råttor är ett bra köp. Du kan köpa godsaker speciellt gjorda för din råtta eller prova andra saker som puffar. Du kan behöva prova några saker för att ta reda på vilka dina råttors favoriter är. Var dock noga med att inte överdriva godsakerna.
 • Köp lite burtillbehör som t.ex hängmattor för dina råttor att ligga i (råttor gillar att vara höga), skyddsrum det är platser där dina råttor kan gömma sig för att känna sig trygga (för två råttor behöver du minst tre gömställen), och massor av leksaker för råttorna att leka med. Du kan använda saker från vanliga butiker eller Amazon, som korgar, repnättill ytterligare nivåer, sängar och skyddsrum.
 • Fågelrep Och stegar är också ett bra tillbehör för din bur, du kan hitta det senaste priset på Amazon.
 • Du bör också köpa några rengöringsprodukter för att rengöra din bur. Se till att det du än väljer att använda är säkert för dina råttor. Ett bra naturligt alternativ är vit vinäger.

Du kan hitta allt du behöver veta om att ställa in din råttbur i en annan artikel som vi skrev här för vår hemsida.

Nu vet du allt du behöver veta om att hitta och skaffa den perfekta råttan för dig. Det tar ganska lång tid så se till att du har tillräckligt med tålamod i processen för att slutföra all nödvändig forskning och hitta den perfekta råttan för dig eftersom de kan leva i tre år och är ett mycket seriöst åtagande.

Oavsett vilken sort du får, är råttor fantastiska husdjur och följeslagare som är fulla av personlighet och mycket intelligenta. När du äntligen kan ta hem dina råttor kommer du att vara så glad att du tog dig tid att hitta den perfekta för dig. Njut av att leka, gosa och älska dina nya husdjur!