Hur man vet att dina kaniner är bundna (och hur man för dem samman)

Även om många artiklar har skrivits om hur man binder kaniner, har jag inte hittat mycket om hur man vet när det är dags att hålla ihop sina kaniner. Kanske börjar dina kaniner äntligen komma överens, men du vill inte göra ett misstag och de rör på sig innan de är redo. Genom att vara uppmärksam på dina kaniner kroppsspråk kan du se när de är helt fästa.

I allmänhet binds kaniner när de kan tillbringa 48 timmar tillsammans utan att jaga eller aggressivt beteende. Du vill också se positiva tecken som att trimma, dela mat och sova bredvid varandra för att bekräfta att dina kaniner känner sig trygga med varandra.

Efter att dina kaniner har berättat att de är redo att vara tillsammans, bör du också vidta några extra försiktighetsåtgärder under flytten. Detta kommer att förhindra att dina kaniner plötsligt blir territoriella med varandra igen, och hjälper till att hålla din kanins band starkare under övergången.

Det här inlägget handlar om de sista stegen i bindningsprocessen. För mer information om bindningsmetoder, kolla in min guide till bindning av kaniner.

Hur man vet att dina kaniner är bundna

Om det här är första gången du binder dig till kaniner, kanske du tror att dina kaniner inte är sammanbundna förrän de beter sig som bästa vänner och oskiljaktiga partners. Men de flesta kaninpar kommer inte att nå denna nivå av vänskap förrän de har kunnat tillbringa många månader eller till och med år tillsammans.

Kaniner fästs om du är säker på att de inte skadar varandra. Det är allt som finns. De behöver inte vara älsklingar som sköter varandra hela dagen, och det är bra om de spenderar en stor del av sin tid på att leka isär. Så länge dina kaniner kan samexistera i fred är de anslutna.

Med tiden kommer kaninerna sannolikt komma närmare och närmare varandra. De kommer att spendera mer tid tillsammans och mysa bredvid varandra. Men till att börja med behöver du bara se ett vänligt och hjärtligt förhållande mellan dina kaniner.

Beteende hos bundna kaniner

För att veta att dina kaniner har bundit sig och är redo att flytta ihop, vill du se de flesta eller alla dessa beteenden:

  • Ömsesidig skötsel. Du vill se båda kaninerna putsa varandra. Det är okej om den ena kaninen putsar mer än den andra, men man vill observera beteendet åtminstone lite ömsesidigt.
  • Ingen aggressiv jakt. Jakten bör vara minimal eller obefintlig när dina kaniner är redo att flytta ihop. Om det blir en kort jakt då och då, är det okej, så länge det inte förekommer någon aggressiv bitning eller utfall och de två kaninerna visar positivt beteende direkt efteråt. I princip är mindre meningsskiljaktigheter okej, men du ska aldrig vara rädd för att jakten ska eskalera till en hård kamp.
  • Sov sida vid sida. Du vill se de två kaninerna sova sida vid sida innan de flyttar ihop. Detta är ett tecken på tillit till kaniner.
  • Dela mat. Kaninerna ska kunna äta sida vid sida och inte bli för defensiva om sin mat.
  • Leka tillsammans. Det är okej om kaninerna inte leker tillsammans hela tiden, men det gör du Gör de vill ibland se dem dela leksaker eller interagera positivt med varandra på något annat sätt.
  • Använd samma kattlåda. Eftersom kattlådor kan vara viktiga territoriella utrymmen för kaniner, vill du se till att de kan dela en box innan du sätter ihop dem på heltid.
  • De trivs bra på ett större utrymme. Många kaniner kommer överens i ett litet utrymme i stort badkar, men börjar slåss på ett större område. Se till att dina kaniner kommer överens i ett område som är minst 16 kvadratfot eller större så att du vet att de kan dela sitt territorium.
Se även  Varför gräver kaniner i dina kläder?

Testet: 48 timmar tillsammans i ett neutralt utrymme

Om dina kaniner kommer överens och de verkar knytas, vänta innan du flyttar dem till deras eviga utrymme. Det är alltid bättre att ha tålamod och röra sig långsamt med kaniner. Du vill se till att dina kaniner är helt bundna genom att ge dem 48 timmar tillsammans i deras neutrala territorium.

Planera att tillbringa en helg bredvid dina kaniner för att se till att de är det Verklig redo att flytta in. Jag rekommenderar att du startar dem på fredag ​​och håller dem tillsammans i neutralt utrymme till söndag morgon. När du flyttar ihop dem kan du fortsätta att övervaka deras beteende för dagen och få dem att flytta ihop.

På så sätt kan du testa hur dina kaniner beter sig mot varandra när som helst på dygnet. Du kan se till att dina kaniner förblir vänner efter att de tillbringat natten tillsammans. Du kan också titta på deras beteende mot varandra på morgonen och kvällen när kaninerna är som mest aktiva. I de flesta fall kommer de bra överens under detta maratonpass och du kan flytta in dem tillsammans på tredje dagen.

Om kaninerna inte kommer överens under sin helg tillsammans, måste du binda dem längre. Försök att ge dem sessioner vid olika tidpunkter på dagen för att testa deras band med varandra.

Hur rengör du din kanins territoriella utrymme?

Om kaninerna mår bra efter första dagen så tar jag mig tid under dag två att rengöra min kanins hölje noggrant. Detta är ett avgörande steg. Om du hoppar över det kommer dina kaniner troligen att bli territoriella och börja slåss så fort du tar ut dem från deras neutrala territorium.

Målet med att rengöra din kanins utrymme är att ta bort deras doft från allt. Kaniner känner igen föremål efter doft och gör anspråk på territorium genom att sprida deras doft, så du måste neutralisera hela området. Detta bör förhindra att någon av kaninerna känner att de äger utrymmet, hålla dem på plan mark när det är dags att flytta ihop.

Hur du rengör din kanins lukt

Det mest effektiva sättet jag har hittat att rengöra är att använda en ättikarengöringsspray. Vinäger är utmärkt på att ta bort lukt vid rengöring, vilket är precis vad vi behöver till våra kaniner. Vinäger är också helt säkert att använda runt husdjur, så det är ett utmärkt allrengöringsmedel att ha runt.

För att göra denna rengöringslösning, tillsätt helt enkelt 1 kopp vatten och 1 kopp vinäger i en sprayflaska. Skaka upp den och den är redo att användas. Du kan också lägga till några droppar av din eteriska favoritolja för att få vinägersprayen att dofta trevligare.

Du vill inte ta genvägar när du städar. Spraya allt och rengör noggrant. Detta inkluderar kaninernas rum tillsammans med deras utrymme att röra sig på. Spraya mattorna, skrubba väggarna, torka av staketsportarna. Rengör möblerna i rummet och varje föremål som kaninerna kommer i kontakt med.

Se även  Hur smarta är kaniner? Kanin intelligens!

Allt du inte kan rengöra bör tillfälligt tas bort från rymden, till exempel kaninleksaker eller kartonger. Efter att dina kaniner har levt tillsammans i några veckor kan du börja återinföra dessa föremål ett i taget. Vid denna tidpunkt bör dina kaniner vara mindre benägna att uppvisa territoriellt beteende, så föremål och leksaker som har sin doft bör inte orsaka bråk.

Ordna om rummet

Om du har särskilt territoriella kaniner kanske du också vill göra om kaninrummet helt inför inflyttningsdagen. Detta är oftare nödvändigt om du tar med en andra kanin till ett kvinnligt hem, eftersom de är mer territoriella. Att flytta möblerna och ändra rummets layout kan få hela utrymmet att verka konstigt för kaninerna. De är mindre benägna att känna igen det och försöka återta sitt territorium. En eller två veckor efter flytten ska det vara säkert att inreda rummet som det brukade vara.

Hur du får ihop dina kaniner efter att de är limmade

Nu har dina kaniner tillbringat en helg tillsammans och du har helt städat deras nya utrymme. Det är äntligen dags för inflyttningsdagen. Detta kan vara lite nervkittlande, men för det mesta kommer flytten att gå bra så länge dina kaniner mår bra i sitt neutrala utrymme.

Börja på morgonen, eftersom detta ger dina kaniner tid att anpassa sig, och det ger dig tid att observera din kanins beteende. Ta med dem till deras nya hem och se till att du sätter in dem båda samtidigt. Det enklaste sättet att göra detta är att placera kaninen i en bärare och låta dem gå in i hägnet på egen hand. Du kan också ta hjälp av en andra person och placera kaninerna i deras nya hem samtidigt.

Övervaka dina kaniner noga den första dagen för att se till att de mår bra. Du kommer också att vilja observera dina kaniner under de närmaste veckorna för att se till att de inte ramlar ut. Planera inte långa resor under dessa veckor så att du kan vara hemma för dina kaniner, särskilt på morgonen och kvällarna när de är som mest aktiva.

Börja smått och frigör långsamt mer utrymme

Första dagen dina kaniner är tillsammans, förvara dem i sitt inhägnad. Om du lämnar dem i träningsrummet nästa dag, börja med bara en liten del av området. Om dina kaniner vanligtvis har tillgång till ett helt rum att röra sig på, sätt ett staket på andra sidan av rummet och begränsa dem till hälften. Du kan öppna upp resten av rummet efter några dagar och gradvis ge det tillgång till fler rum i huset.

Om du öppnar utrymmet långsamt kommer dina kaniner att utforska tillsammans. Detta kan hindra dina kaniner från att gå ut och ta en stor del av rummet som sitt territorium och skrämma bort den andra kaninen.

Om du har en kanin som strövar fritt har jag utvecklat en teknik för att få tillbaka den till sitt eget utrymme. Du kan läsa om att suturera herrelösa kaniner här.

Vad kan man förvänta sig av ett bunden kaninpar

Om dina kaniner bor tillsammans kommer de naturligtvis att bli närmare vänner. De flesta kaninpar kommer att spendera mer och mer tid tillsammans och verkligen lära sig att njuta av varandras sällskap. Men det betyder inte att allt kommer att vara perfekt från och med nu. Varje kaninpar har sina egenheter och relationsproblem.

Se även  Kan kaniner äta betblad?

Räkna med enstaka meningsskiljaktigheter

Precis som i alla relationer kommer bundna kaniner ibland att ha oenigheter. Bli inte förvånad om du ser en och annan pälstuss från en liten tiff. Du kan också förvänta dig att kaninerna biter eller stöter varandra då och då, eller så kan du se en kanin jaga den andra en kort stund.

Detta är helt enkelt sätt som kaninerna kommunicerar med varandra. De är på dåligt humör eller missnöjda med den andra kaninens beteende. Ingen av dessa små oenigheter ska skada den andra kaninen, och det går bra att låta dem arbeta igenom sina relationsproblem på egen hand, så länge de inte blir allvarligt aggressiva.

Håll dina kaniner samlade hela tiden

Så mycket du kan vill du hålla ihop dina kaniner. Det innebär att gå till veterinären tillsammans, resa tillsammans och vistas i samma rum och inhägnad. Det första skälet är att de två kaninerna kommer att ge varandra känslomässigt stöd och kärlek. Det är mycket lättare att göra detta om kaninerna är tillsammans hela tiden.

Den andra anledningen till att du inte vill separera dina kaniner är att det kan bryta deras band. Till exempel, om en kanin går till veterinären ensam, kan den plocka upp en konstig lukt från sin ovanliga miljö. När de kommer hem känner den andra kaninen den ovanliga doften och tror att deras vän är en inkräktare då kaniner känner igen varandra på deras doft.

När detta händer måste du gå igenom processen med att binda ihop dina kaniner igen. Du kan behöva hålla dem tillfälligt åtskilda för att se till att de inte skadar varandra.

Det är okej om kaninerna inte är lovebirds

Även om kaniner sannolikt kommer närmare med tiden är det inte alltid så. Bra! Vissa kaniner är bara mer självständiga än andra och föredrar att spendera tid ensamma. Dina kaniner är fortfarande bundna så länge de kommer överens och inte slåss. Du behöver inte försöka tvinga dina kaniner att vara närmare varandra än de vill.

De kan behöva ingripa då och då

Även om det inte är vanligt, två kaniner som är bundna kan hamna i ett allvarligt slagsmål. Detta är mer än bara en oenighet som kaninerna kan lösa på egen hand; men istället är det en kamp som kräver ditt ingripande för att hjälpa dem att knyta an igen.

Detta kan orsakas när en kanin går till veterinären ensam och luktar annorlunda. Det kan också hända om ett nytt djur kommer in i huset och tar med sig sin doft. Jag har också hört talas om en till synes slumpmässig frånkoppling. Det fanns i alla fall ingen uppenbar orsak, så detta är något att se upp med.

Vanligtvis är återbindning av kanin inte lika svårt som den första bindningen. En längre dejt eller två i en neutral del av huset brukar räcka för att kaninerna ska komma ihåg hur mycket de älskar varandra. Det kan dock vara nödvändigt att hålla dem tillfälligt åtskilda tills du kan lita på att de är tillsammans igen.

Precis som första gången vill du rengöra din kanins område ordentligt medan de är tillsammans i ett neutralt utrymme. Förhoppningsvis begränsar detta eventuellt territoriellt beteende och hjälper de två kaninerna att komma samman igen.