Hur många ben har en kanin?

Den tjocka bindväven som kallas ben ger strukturellt stöd för att hålla alla kroppsorgan i rätt position.

Hos ryggradsdjur är detta den del av organet.

Fosfor, kalcium och andra mineraler finns i benen. Tack vare deras hjälp produceras både röda och vita blodkroppar.

Kaninens skelett består av två komponenter

Skelett som utgör det axiella skelettet kan hittas på vardera sidan av din kropps långa axel, inklusive skallen, revbenen, kotorna och bröstbenet.

Det finns cirka 132 axiella ben i kaninen. Bröstfenan eller bäckenet, axelgördeln och över- och underkroppsbenen är en del av appendikulära skelettet.

Det finns cirka 128 appendikulära ben hos kaniner och 126 hos människor.

Kaninskelettdelar

Namn på ben

För att sammanfatta kaninskelettet har vi följande olika typer av ben:

 1. Scapula, skalle och ryggrad
 2. Mellanfoten och fibulära ben
 3. De korta och korta falangerna
 4. Korsbenet och ilium
 5. Kotorna kaudalt
 6. Calcaneus och korta och långa mellanfot
 7. De korta och långa falangerna
 8. De korta och långa mellanfotsbenen

Återhämtar sig från förlamning

Om din kanin lider av förlamning kan du få hjälp av din kanins läkare, men många kaniner kan krypa och släpa på egen hand.

Att ta hand om en lam kanin kräver extra ansträngning, men det är genomförbart.

Varning

Grov hantering är mer sannolikt att skada kaninens ben eftersom dess skelett är mindre tjockt än en katts, och står för endast 7 till 8 procent av dess kroppsvikt.

När det kommer till kaniner är mildhet ett måste. Det är ganska vanligt att man bryter rygg och går ur led när man tappar eller kramar en kanin.

Sammansättning

Kaninskelett innehåller 51 procent märg, med två tredjedelar i de platta benen och en tredjedel i de långa benen.

Hälsosam kost och träning

Din kanins skelett kommer att dra nytta av en balanserad kost av färska grönsaker och regelbunden motion, precis som din.

Hur håller du din kanin i form?

Mängden aktivitet din kanin får är lika avgörande som dess diet för benhälsan. En kanins ben kan bli kraftigt försvagade om den inte tränar och bygger styrka.

När kaninernas bakben är ur form kan de vara tillräckligt kraftfulla för att skada ryggen eller bryta benen.

Benförsvagning och krossade ben kan förekomma hos unga kaniner som inte får tillräckligt med aktivitet, och denna risk kvarstår när djuret åldras.

Se även  Hur kontrollerar man kaninens temperatur?

Till exempel artrit och benskörhet, som försvagar skelett, delas av äldre.

Människor och kaniner är också benägna att förlora ben, vilket gör det avgörande att se till att din kanin kan bygga benstyrka medan den kan.

Om möjligt, släpp ut din kanin och låt den hoppa runt en stund. Vänligen belöna den för att du tränar eller konsumerar kalciumrika måltider. Försök att möta din kanins varierande näringsbehov.

Ett brutet revben hos din kanin kräver omedelbar läkarvård, så se till att ta det till en veterinär. Var försiktig när du hanterar det.

Du vill inte orsaka mer smärta för din kanin genom att trycka det krossade benet mot dess inre organ eller orsaka ytterligare obehag.

För att se till att din kanin inte blir undernärd, ge den lite mer mat när du kan känna dess revben. Men om du inte kan upptäcka några revben, utan bara tjocka revben, är din kanin troligen överviktig.

Om du tar väl hand om din kanins ben och håller honom aktiv och frisk bör han leva ett långt och hälsosamt liv.

Starka ben

Kaninernas revben, liksom våra, behöver regelbundet stärkas.

Ett krossat ben kan vara extremt smärtsamt och, i det vilda, potentiellt dödligt, eftersom det skulle hindra deras förmåga att hoppa iväg snabbt och utan obehag, vilket gör dem till ett lätt byte för rovdjur.

Så det är avgörande för kaniner att få tillräckligt med kalcium för att hålla sina ben i utmärkt form.

Kalciumrika grönsaker inkluderar okra, broccoli och sallad, medan örtalternativ inkluderar alfalfa och persilja.

Å andra sidan tyder tandproblem på att din kanin kanske inte får tillräckligt med D-vitamin, vilket är viktigt för din kanins ben.

Det kan vara problem med benbildningen om din kanins tänder faller av eller blir oregelbundna. Brist på kalcium och aktivitet kan också orsaka osteoporos.

Dessutom kan brist på D-vitamin hindra benbildning och försvaga immunförsvaret, vilket gör patienterna mer sårbara för sjukdomar.

Funktioner av skallen

Bland de framträdande dragen hos däggdjursskallen är:

Ett långt främre ansiktsområde hyser främst käkarna och är kort i ryggen eftersom hjärnan tenderar att växa. Ansiktsdelen hos högre djur är under skalledelen.

Se även  Kan två ogrerade hankaniner leva tillsammans?

För det andra har skallen ett mycket mindre antal ben, varav många är så tätt sammansmälta att du bara kan urskilja deras delningskanter genom suturer.

En dikondylisk skalle har två occipitala utsprång. En occipital kondyl är fäst vid var och en av exoccipitalen. En vertikal interorbital septum separerar de två banorna i en tribasic skalle.

Orbitalregionen är inte en del av skallen. Utvecklingen av gommen, som består av maxillae, premaxilla och palatines, separerar matsmältningskanalen från näshålan.

Skelettceller

Tre olika celltyper genomför liv och metaboliska processer i benvävnaden. Blodartärerna försörjer osteoblasterna, osteocyterna och osteoklasterna.

Stamceller som kommunicerar med varandra genom små sammankopplade förlängningar lever i benmatrisen och är kända som osteocyter.

Dessa ”mekanoreceptorer upptäcker tryckförändringar i benmatrisen.” Osteoblaster är celler belägna på den trabekulära benytan som genererar och underlättar förkalkningen av benmatrisen.

Specialiserade cellassociationer tillåter dem att interagera med varandra och matrixosteoklasterna. Osteoklaster är celler med flera kärnor som bryter ner ben.

Inledningsvis bildas ett reabsorptionsområde när de tar bort små erosioner från ytan av bentrabeculae. Lösliga mediatorer passerar från en bencell till en annan utan någon koppling, men de är fortfarande sammanlänkade.

Tillväxt av skelettet

Inledningsvis tillåter ossifikationsställen skeletttillväxt. Genom att ständigt fylla på benmassa låter osteoblasterna benen utvecklas i diameter och tjocklek.

Osteoblaster är mest aktiva under en persons uppväxtår. Epifysplattan (mer allmänt känd som konjugativt brosk) vid epifysen av varje ben tillåter benet att växa i längd.

Inom epifysplattan ”stänger sig” försvinner det konjugativa brosket, främst på grund av steroidhormonernas verkan, ca 140-150 dagar gammalt.

Strukturell utveckling börjar vid födseln och fortsätter under 5-6 veckor: den allometriska koefficienten a = 0,82.

När kaninerna åldras slutar deras skelett att växa i en takt som är ungefär hälften så stor som resten av deras kroppsvikt.

Detta händer mellan 7 och 12 månader, beroende på ras.

Revbenen på en kanin

Kaniner organiserade 24 revben i 12 par för att svara på vår rubrikfråga. De kallas ”true sets” på grund av kustbrosket som förbinder revbenen i de första sju.

Falska set är revben som inte är kopplade till resten av djuret. På grund av deras fysiska likheter med människor, används kaniner ofta i dissektioner i biologiklasser.

Se även  Vad du ska göra om du är allergisk mot din kanin

Det 11:e och 12:e paret revben kallas ”flytande revben” eftersom de inte är kopplade till bröstbenet. Dessa ben är inte förbundna med brosk; istället är de förankrade i kotorna.

Detta är också den svagaste delen av en kanins bröstkorg på grund av bristen på sammankoppling.

muskler

Du kan hitta quadriceps och hamstrings i kaninens bakben.

Kaninernas bakben innehåller tre huvuddelar: låret, benet och foten, som alla samverkar för att ge maximal styrka, smidighet och acceleration.

Bakbenen på kaniner är oproportionerligt långa och kan utöva mer kraft. En kanins bästa steg uppnås genom att springa på tå.

Både den anatomiska strukturen av tibia och fibula och deras muskulära egenskaper förklarar till stor del kraften som genereras av bakbenen.

Benutveckling och borttagning kan spåras till musklerna i bakbenen, åtminstone ur ett cellulärt perspektiv.

Muskler utövar ett tryck på skelettet, vilket överför kraften till resten av kroppen. Benförtunning gör vissa kaniner mer mottagliga för osteoporos.

Muskler hos kaniner med mer fibrer är mer motståndskraftiga mot trötthet. Harar, till skillnad från bomullssvanskaniner, har en högre tolerans för trötthet.

Quadriceps, hamstrings, dorsiflexorer och plantarflexorer på kaninens bakben kan delas in i fyra primära grupper. När du hoppar genererar dina muskler kraft.

Hamstrings, som hjälper till med snabba rörelser, är en viktig del av dessa muskler.

På samma sätt som plantar dorsalflexion och flexorer bidrar till skapandet och rörelserna i samband med styrka, samverkar dessa muskler.

Stänga av

Skeletten hos kaniner och andra små tamdjur är mindre till storleken och är mer flexibla och mindre stela än hos katter och andra något större tamdjur.

Kaninskelett är ömtåligare än kattskelett, vilket gör det ännu viktigare att hantera dina kaniner med försiktighet.

Att placera kaniner på en yta där de kan falla från stor höjd rekommenderas inte. Det är också viktigt att inte klämma ihop dem på ett litet område vilket resulterar i förskjutna lemmar, krossade ben, etc.

Andra artiklar som du kanske också gillar:

 • Kan du äta Lionhead Rabbit’s Meat?
 • Hur håller man kanintänderna korta?
 • Har kaniner navel?
 • Kan kaniner få anfall?
 • Hur behandlar man kaninskador? 6 vanliga behandlingar
 • Kan en kanins brutna ben läka av sig själv?