Hur många fågelmatare ska du ha? [ANSWERED! + FAQs]

Du kanske har sett några fågelskådare med fler än 10 fågelmatare och undrar hur många fågelmatare du bör ha för optimal näring! Jag var också nyfiken på detta – så jag analyserade tusentals Project FeederWatch fågelmatningsplatser och genomförde omröstningar för att hitta svar. Det här är vad jag hittade:

Du bör sikta på cirka 7 fågelmatare. Att ha ett sortiment på 4 till 10 fågelmatare av olika typer och fågelmatare är dock fortfarande optimalt. Detta kommer att hjälpa till att diversifiera foderkällorna och locka en mängd olika fåglar till fågelmataren.

Nu när du vet hur många fågelmatare du bör ha och en uppfattning om hur många människor faktiskt är, kan vi undersöka resultaten ytterligare. Läs vidare för att förstå orsakerna och hur jag kom fram till mitt svar!

Hur många fågelmatare du borde ha: En Facebook-undersökning

För att hitta det optimala antalet fågelmatare tänkte jag först ställa en enkel fråga i en Facebookgrupp jag var med i: ”Backyard Birdwatching”. Den här gruppen är typ mitt favoritställe för frågor! Jag tänkte att för att ta reda på hur många matare du ska ha, skulle jag fråga några personer som redan är bra på att mata fåglar med matare.

Det här är frågan jag ställde:

Det tog några dagar innan svaren kom in. Det fanns flera utarbetade svar, men de flesta av dem svarade med bara ett enda antal matare de har! Jag har sammanställt siffrorna i ett diagram så att du enkelt kan se trenden:

Tja, det finns inte mycket av en trend, eller hur? Det är helt sant, eftersom antalet matare kan variera mycket hos många människor. Men vad vi kan observera är att det största antalet fågelmatare som ägs av människor är fler än 10 (5 röster)! Vi kan också se att folk också gillar att äga 6 matare och kommer tvåa med 4 röster.

Jag insåg att den här enkäten var alldeles för liten för att få definitiva resultat. Så jag gick vidare till en ännu djupare analys!

Hur många fågelmatare människor faktiskt äger: FeederWatch-webbplatsanalys

Om man tittar på resultatet av omröstningen är det ganska oklart!

Se även  Behöver fågelholkar städas? (BESVARAD! + vanliga frågor)

Så jag grävde djupare i datan för att få några svar om hur många fågelmatare Project FeederWatch-deltagare använder. Project Feeder Watch är ett observationsprogram för fågelmatare som anordnas varje år av Bird Canada och Cornell Lab of Ornithology.

Med data kan jag se hur många fågelmatare dessa deltagare faktiskt äger! Så jag tog data, gjorde några crunches med R och Tableau och kom sedan på den här visualiseringen:

Flytta gärna musen eller tryck/klicka på diagramelementen för att interagera och se siffrorna ändras därefter!

Här är vad graferna huvudsakligen betyder:

Det genomsnittliga antalet fågelmatare bakgårdsfågelskötare äger är 7,5, men det kan variera från 4 till 10 matare beroende på deras personliga preferenser. Antalet fågelmatare som fågelskådare har flest är dock 5, eller 11,5 % av det totala antalet, som visas i diagrammet ovan.

Som framgår av alla deltagare var den mest ägda mataren Suet-matare, följt av markmatare och tubmatare. Klicka gärna på strecken nedan för att se vilka fodertyper som utgör de olika fågelfodertalen, från 1 till 20.

Kan man ha för många fågelmatare?

Här kommer den viktigaste frågan jag behöver svara på! Jag är säker på att du har tänkt på detta när du funderar på att köpa fler matskålar. Här är ett enkelt svar:

Du kan aldrig få tillräckligt med fågelmatare. Detta är helt upp till dig, beroende på ditt tidsåtgång för renlighet, underhåll och kostnader när du köper fågelmat. Det är ingen idé att sätta upp fler matare, men att inte få ut det mesta av dem. Börja med en och öka gradvis.

I min analys av FeederWatch-data fann jag att många bakgårdsfågelskådare har matarantal på upp till hundra vid sällsynta tillfällen! Vilken bedrift att få bearbeta så mycket på en gång! Personligen håller jag dock inte med om att ha för stora mängder matare, men du bör ha precis tillräckligt för att du kan hantera och underhålla på lång sikt.

Mitt råd: Du måste bara följa vad som har fungerat för många andra bakgårdsfåglare: sikta på inom ett intervall på 4 till 10 matare per bakgård. Detta kommer att göra dig tillräckligt bra. Om du vill piffa till det, överväg ett fågelbad eller fågelholkar för att komplettera hela bed and breakfast-paketet!

Se även  Hur stor ska en fågelholk vara? (Storlekstabell ingår)

Är det bra att ha flera fågelmatare?

Det är bra att ha flera fågelmatare; helst mellan 4 och 10 matare. Mer specifikt är det bra att ha olika typer av fågelmatare som rymmer olika typer av mat. Detta tillvägagångssätt kommer att säkerställa att det finns diversifiering av fågelmat för att locka en mängd olika fågelarter till fågelmatare.

Du bör definitivt sikta på att äga flera fågelmatare eftersom detta kan ge många fördelar, såsom diversifiering av fågelfoder som leder till attrahera olika fågelarter!

Låt mig ge dig ett exempel. Om du ställer in en stockmatare och fyller den med tunga, skulle den definitivt locka fler hackspettar eftersom den simulerar hur den naturligt äter från sina naturresurser: trädbark!

Vilken typ av fågelmatare ska du ha?

Låt oss börja med hur man äger olika typer av fågelmatare. Baserat på några rekommendationer från en grupp på Facebook som jag är medlem i, bör du ha en matarstång som kan hänga flera fågelmatare. Här är några riktlinjer som jag sammanfattade från deras diskussioner:

Du bör ha 3 typer av fågelmatare, nämligen: (1) en hängande/tubmatare med solrosfrön först, (2) en hängande matare med en hängande matkorg och slutligen (3) kolibrimatare. Du kan sedan lägga till fler andra arter senare för att attrahera mer variation av fåglar.

Här har jag satt ihop de 3 enkla fågelmatarna du kan köpa för att fungera bra tillsammans som ett set! Du kan börja med att köpa en tubmatare från Amazon hären solid suettmatare häroch några kolibrimatare här.

Dessa val är alla fantastiska och fungerar bra, men välj gärna en som du älskar och passar din budget!

Slangmatare

Suet matare

Jag föreslår att du får ihop alla dessa till att börja med, och sedan sakta öka antalet till cirka 7, vilket inte borde ta för mycket ansträngning! Lycka till med att mata fåglarna!

Slutgiltiga tankar

Nu när du vet hur många fågelmatare du bör ha är den bästa tiden att vidta åtgärder nu! Naturligtvis är all information som nämns i den här artikeln bara en riktlinje och du kan köpa så många du vill – ingen kommer att döma! (Även om du köper upp till 100!)

Se även  Är fåglar höjdrädda? [ANSWERED! + Other FAQs]

Okej, det var allt för den här artikeln. Tack för att du läste och jag önskar dig all lycka. Ha kul med fågelskådning!

Mina rekommenderade fågelresurser:

Hallå där, Precis inkommet här!

Här är en lista över dem all min favorit- källor, produkter och alla märken jag litar på och älskar.

Även om vissa kan vara affiliate länkar, kommer jag bara att rekommendera de som jag tycker är av stort värde. Bara att köpa via länkarna hjälper till att hålla den här bloggen igång!

  • Min kikare: Kikaren jag personligen använder är Celestron Nature DX 8×42 kikare. Det är ett bra budgetpar för nybörjare fågelskådare. Mycket uppskattad för sitt pris! Läs min recension här.
  • Säker färg för fågelbad: Ingen färg kan användas för att måla fågelbad. Länkar till alla säkra fågelbadsfärger finns i den här artikeln jag skrev!
  • Säkra förseglare för fågelbad: Inte alla förseglare kan användas för att måla fågelbad. Länkar till alla fågelbadssäljare finns i den här artikeln jag skrev!
  • Säker färg för fågelmatare: Särskild försiktighet bör iakttas när man målar fågelmatare med rätt färg. Läs mer i artikeln här!
  • Säker färg för fågelholkar: Färg kan inte användas för att måla fågelholkar. Länkar till all säker färg till fågelholkar finns i den här artikeln jag skrev!
  • Fågelskådningsappar: 2 av mina favorit fågelappar är Merlin Bird ID, och eBird mobil! Merlin är utmärkt för att spåra och identifiera fåglar, och eBird mobil är utmärkt för att spåra sedda fåglar medan fågelskådning. Läs ett inlägg om dem här.
  • Fågelplatser: Jag har satt ihop en lista med länkar till mina topp 10 rekommenderade fågelwebbplatser i ett blogginlägg. Hitta länkarna här!
  • Podcaster om fågelskådning: Fågelpoddar är ett bra sätt att lära sig om fåglar. Länkar till topp 8 som jag rekommenderar hittar du här!

Du kan också checka ut min resurssida här där jag har samlat alla länkar till ovanstående!