Hur många kaniner kan leva tillsammans i en bur?

De flesta som har kaniner som husdjur håller en, två eller upp till tre kaniner tillsammans i en bur.

Men hur många är för många?

Hur många kaniner kan leva tillsammans i en bur?

Det finns ingen godtycklig gräns för antalet kaniner som kan leva tillsammans i samma bur, så länge du förser varje kanin med följande:

 • Tillräckligt med utrymme,
 • Tillräckligt med mat och vatten,
 • En ren miljö,
 • Lämplig separation, och
 • Milda, långsamma introduktioner för kaninerna du lägger till i gruppen.

I naturen lever kaniner i grupper om 10 till 15 individer. Vanligtvis kommer det att finnas tre bockar (avelshanar) och fem bockar (avelshonor), plus några av deras äldre avkommor.

Men det betyder inte att det är en bra plan att hålla femton kaniner i samma stora bur.

Senare i den här artikeln kommer vi att berätta om nackdelarna med att hålla ett stort antal kaniner tillsammans i en ”naturlig” uppställning.

Sedan kommer vi att berätta vad du behöver göra för att flera kaniner ska leva tillsammans i samma bur, hydda eller kanin friska och glada.

Hur lever vilda kaniner tillsammans?

Vilda kaniner lever uppenbarligen inte i burar. Vad de delar är samma territorium.

I det vilda finns det vanligtvis fler honor (honorna) än bockarna (hanarna) i samma kaninkoloni.

De flesta kaniner överlever inte och kan inte fortplanta sig.

Kaninkolonier är extremt hierarkiska. Det kommer att finnas en ”chef kanin”, vanligtvis en hane.

Både män och kvinnor högre upp i hierarkin kommer att vara extremt aggressiva mot män och kvinnor med lägre social status.

Vilda kaniner är aggressiva mot varandra

Om du kommer tillräckligt nära för att observera en vild kaninkoloni kommer du ständigt att se tecken på dominans och underkastelse bland kaninerna.

När en kanin är runt andra kaniner med samma sociala status kommer dess öron att peka framåt.

Men när en kanin med högre status närmar sig en kanin med lägre status kommer den att vända öronen så att de pekar utåt. forskare som skriver för Discover Wildlife deltagande.

En kanin som vänder öronen bakåt är irriterad. Tassbankning är ett sätt att låta andra kaniner veta att han är redo att slåss om mat, vatten och den bästa häckningsplatsen.

Under en kamp kommer en kanin att vända ryggen åt den förlorande kaninen för att signalera att kampen är över, och den förlorande kaninen kommer att hoppa iväg.

Vilda kaniner markerar sitt revir

Det finns ett enkelt sätt att avgöra vilken kanin i en kaninkoloni som tror att han är chefen.

Dominanta kaniner patrullerar ständigt sitt territorium.

De springer längs gränserna för sitt territorium och skrapar hela tiden marken.

Se även  Gosa kaniner utan att skrämma dem

Med sina feromoner kommer de att markera träd, stubbar och andra iögonfallande föremål i det område de anser vara sitt. De frigör dessa kemiska egenskaper av ägande genom att gnugga sina hakor på föremålen de vill göra anspråk på.

Ibland kissar hanar på utmanare för att markera de andra kaninerna som sina egna. Oftare kommer hankaniner att lösa gränstvister genom att slåss.

Hanen använder sina bakben för att sparka den andra hanen i magen. De klöser varandra med framtassarna och biter varandra i ryggen.

Äldre honor kommer att vara lika aggressiva mot yngre honor som letar efter en häckningsplats.

Sällskapskaniner uppvisar instinktivt beteendet hos vilda kaniner

Om du försöker hålla tio till femton kaniner i samma bur – ett misstag jag gjorde i mitt kaninprojekt i grundskolan – kommer de att slåss på samma sätt som vilda kaniner gör.

Kaniner i närheten kan skada eller till och med döda varandra.

Jag kom en gång hem från skolan för att hitta nio kaniner döda i en bur med två kaniner.

Men du kan undvika dessa problem och till och med hålla 10 eller 15 kaniner tillsammans i samma bur om du förser dem med utrymme, mat och vatten, renlighet och buravdelare, och du tar dig tid att introducera kaniner innan du håller dem tillsammans.

Ge tillräckligt med utrymme för flera kaniner

Kaniner behöver utrymme att sträcka ut sig för att vila. De behöver utrymme att leka.

Kaniner behöver enkel tillgång till sin hökälla och ett enkelt sätt att använda sin kattlåda i sina burar.

För de flesta kaniner räcker det med 12 kvadratmeter (det är drygt 1 kvadratmeter).

En golvyta på 3 gånger 4 fot (eller 1 meter i båda riktningarna) är bra för alla utom jättekaniner. Dvärgkaniner kanske är nöjda med lite mindre, bara 60 cm långa och breda.

Varje kanin behöver också tillräckligt med utrymme ovanför huvudet för att kunna hoppa runt i sin bur utan att borsta öronen. För de flesta raser är ett spelrum på 14 tum (cirka 35 cm) tillräckligt.

Det är viktigt att komma ihåg att dessa siffror endast hänvisar till den bur, hydda eller kennelutrymme som kaniner behöver för att vila och tillbringa natten. Kaniner behöver också en större utomhusyta för 2 till 3 timmars motion per dag.

En domesticerad kanin behöver minst 100 kvadratfot (cirka 10 kvadratmeter) lekyta.

Det är vanligtvis inte en bra idé att släppa ut dina kaniner på din bakgård.

Större kaniner kan klättra över ett 1,3 meters staket. Om din bakgård är öppen mot gatan via en uppfart kan kaniner hitta in i trafiken, eller grannskapshundar och -katter kan hitta in i din bakgård.

Se även  Kan kaniner ha halsband? För-och nackdelar!

Eventuella lekplatser för kaniner måste vara stängda på alla sidor.

De flesta kaniner gillar att leka tidigt på morgonen och strax före solnedgången. (Engelska fläckar gillar att leka på natten.) Detta är också den tid då rovdjur är aktiva, så all utomhuslek tidigt på morgonen eller sen eftermiddag bör övervakas.

Vilken typ av bur är bäst för kaniner?

Det viktigaste att komma ihåg med en kaninbur är att större alltid är bättre.

Ju mer utrymme din kanin har, desto gladare blir han. Extra utrymme är särskilt viktigt för att hålla kaniner lugna om de bor med två, tre, fyra eller fler kaniner.

Det är helt upp till dig hur du hyser dina kaniner, men generellt har du tre val:

 • Lofts – Det här är tvåvåningsbyggnader som fungerar som ett allomfattande hem för dina kaniner.
 • Burar – Dessa strukturer är vanligtvis gjorda av tråd och liknar hyddar, förutom att väggarna tillåter mer ventilation. Burar med metalltrådsgolv kan skada tårna på mindre kaniner.
 • Pennor – Babygrindar gör att du kan skapa en koja på alla våningar i ditt hem, vilket ger din kanin gott om utrymme att leka.

Om du väljer en koja eller bur för dina kaniner, se till att de olika våningarna är sammankopplade med ramper och inte med trappsteg.

För äldre kaniner med artrit kan stegen vara problematiska. Att tvinga unga kaniner att hoppa upp och ner kan förvärra höftledsdysplasi.

Om du väljer trådburar är enkla ennivåburar bättre än dyra, komplicerade flernivåburar.

Predatorer kan lättare komma in i en bur med flera nivåer, inklusive en bottenvåning, än en bur på en nivå som är högre än marken.

Ge varje kanin mycket mat och vatten

I vilda kaninkolonier kommer vissa kaniner att mobba andra bort från mat och vatten.

Tämda kaniner kommer också att vara konkurrenskraftiga om du inte ser till att varje kanin har sin egen vattenflaska och hökälla.

Kasta inte hö på marken eller golvet och förvänta dig att kaniner samlas runt det. Lägg istället höet i en matare så att varje kanin kan ta individuella strån och kompost utan rädsla för att inte få sin del.

Ju fler mat- och vattenplatser du har för dina kaniner, desto mindre kommer de att konkurrera med varandra om att få sin del.

Håll deras bostadsyta ren

Om du har flera kaniner tillsammans finns det vissa städuppgifter du behöver göra varje dag.

 • Rengör kattlådan. Du vill inte att en kattlåda ska bli full av avföring och urin. Fodra lådan med hö som du byter varje dag.
 • Lägg till nya pellets till matare. Pellets bör inte utgöra mer än cirka 10 % av dina kaniner, och du bör inte låta dem bli inaktuella i mataren.
 • Fyll vattenskålar och vattenflaskor med färskt vatten. Detta minskar antalet salivburna infektioner hos dina kaniner.
 • Dammsug eller sopa runt buren. Bajs har ett sätt att rulla ut ur kattlådan. Du vill inte att det ska byggas upp på dina golv.
Se även  Är albinokaniner sällsynta?

Det finns även städuppgifter som du bör utföra en gång i veckan.

 • Torka av varje yta i buren med vatten eller en naturlig rengöringsprodukt märkt som säker för husdjur. Detta förhindrar korrosion av buren av urin eller avföring.
 • Desinficera buren. Detta förhindrar spridning av skadliga bakterier, särskilt bakterier som orsakar luftvägsinfektioner.
 • Ta bort, tvätta och torka alla sängkläder. Detta förhindrar kaniner från att svälja sitt eget hår, vilket kan orsaka smärtsamma hårbollar.
 • Torka av alla leksaker med ett säkert rengöringsmedel. Detta förhindrar spridning av sjukdomar, av vilka några (som E. coli och Salmonella) kan spridas från kaniner till människor.
 • Tvätta matskålar och vattenflaskor. Detta förhindrar bildandet av ihållande bakteriefilmer.
 • Byt dina kaniner sängkläder. Det räcker med hö och halm, men träpellets och aspspån (sådana man köper i en djuraffär, inte sådan man får på sågverk) tar upp mer urin, avföring och lukt.

Du kan göra din egen kaninsäkra rengöringslösning av lika delar vatten och vinäger.

För att ta bort en envis fläck, gör en pasta av bakpulver och vatten och torka sedan av den med en lösning med vatten och vinäger.

Separera han- och honkaniner

Det finns en mycket enkel anledning till att hålla ospererade honor och odöderade hanar i separata burar:

Kaniner förökar sig (snabbt).

Reproduktivt intakta honkaniner är alltid i brunst eller gravid. De kan bli gravida även när de ammar sina barn.

Och du bör veta att kaniner kan para sig genom ett staket. En fast separation är ett måste om du inte vill ha kaninungar.

Gör introduktionerna långsamt

Kaniner behöver cirka tre veckor för att bli bekväma med en ny medlem av sin koloni.

Låt den nya kaninen leka med resten av din kaninkoloni under de första veckorna, men se till att han tillbringar det mesta av sin tid i sin egen bur.

När resten av kolonin inte längre visar aggressivitet mot den nya kaninen är det säkert att lämna dem tillsammans 24/7.

Andra artiklar som du kanske också gillar:

 • Kan man hålla kaniner med höns?
 • Kan kaniner och ankor leva tillsammans?