Hur många kaninraser finns det?

Kaniner tillhör familjen Leporidae och finns i en ganska stor variation.

Oavsett om du funderar på vilda kaniner eller till och med tamkaniner, kommer du att bli förvånad över antalet olika raser som finns.

De American Rabbit Breeds Association (ARBA) uppger att det finns 49 olika kaninraser. Dessa inkluderar vilda och tama kaniner som finns över hela världen.

Det är verkligen fantastiskt att se hur olika var och en av dessa raser är. Dessutom har varje kaninras sina egna unika egenskaper och utseende att matcha.

Idag, låt oss se hur många kaninraser det finns och skilja på vilda kaniner och husdjurskaniner!

Hur många kaninraser finns det totalt?

Det finns olika kaninraser över hela världen, som finns i olika länder och miljöer. Du hittar olika kaninraser över hela världen!

Den enda delen av världen där det inte finns några kaniner i Antarktis.

Det mest fantastiska med kaniner är den mångfald av raser du kan hitta. Det finns över 29 olika arter av kaniner som finns i 10 olika släkten över hela världens kontinenter.

Bland dessa raser finns det 17 arter av bomullssvansar som endast finns i Nord- och Sydamerika. Dessa är några av de mest kända kaninraserna.

Dessutom har American Rabbit Breed Association (ARBA) uppger att det finns 49 olika kaninraser. Dessa inkluderar vilda och tama kaniner som finns över hela världen.

Läs vidare för att lära dig om de olika typerna av vilda kaninraser och kaninraser. Nedan diskuterar vi hur var och en av dessa kaninraser varierar i utseende, personlighet, önskad livsmiljö och temperament.

Vilka kaninraser är vanliga i naturen?

Vilda kaniner är markboende. De kan hittas i en mängd olika miljöer, från ökenområden till fuktiga våtmarker och till och med tropiska skogar.

Detta gör kaniner till de mest olika ”små djuren” som finns.

Några vanliga egenskaper hos vilda kaniner är gråbrun päls och en mindre storlek än tamkaniner.

Den unikt färgade pälsen hjälper dem att kamouflera in i sin miljö för att hålla sig säkra från rovdjur. Likaså gör den mindre storleken det lättare för dem att gömma sig i hål och hålor.

Vilda kaniner tenderar också att ha kortare livslängder än husdjurskaniner. Det sträcker sig från så kort som bara ett år till över tre år i naturen. Låt oss lära oss mer om de vanligaste vilda kaninraserna.

Se även  Kan en kanin vara ett känslomässigt stöddjur?

Amami kanin

Amami-kaninen är infödd i Japan och är vanligast på öarna nära Okinawa. Denna kaninras är en ättling till de gamla raserna som brukade leva på det asiatiska fastlandet.

Amami-kaninen föredrar att leva i de mogna skogarna i Japan. De har små öron som en av sina mest utmärkande egenskaper, i kombination med en kort kropp och små bakben.

Amami-kaninrasen har dock en förvånansvärt skrymmande kropp och stora klor som böjer sig ner.

Klorna visar hur denna kanin har anpassat sig till sina levnadsförhållanden. De böjda kanterna hjälper dem att gräva in i skogsbotten för att bilda sina hålor.

Colombiansk pygmékanin

Den colombianska dvärgkaninen är infödd i Washington State och är nästan utdöd.

Den låga populationsstorleken för dessa vilda kaniner beror på sjukdomar, rovdjur och förlust av livsmiljöer. Det finns nu aktiva program för att återbefolka denna vilda kaninras.

Dessa kaniner är små i storlek och väger till och med mindre än ett pund. De växer till 11 tum och har gråbruna pälsar. Det här är en blyg och skrämd ras som tillbringar större delen av sin tid i hålor.

Europeisk kanin

Den europeiska kaninen är infödd i sydvästra Europa. Men det finns också i många områden i nordvästra Afrika.

Europakaninen är en invasiv art av vilda kaniner. Det har orsakat en hel del miljöproblem och har funnits i en halv miljon år nu.

Dessa kaniner varierar i storlek och vikt beroende på livsmiljön de lever i. De är gråbruna till färgen för att kamouflera dem, men de finns också i andra färgvariationer.

Sumatran randig kanin

Denna indonesiska kaninras, som finns specifikt i Barisanbergen, är hur unik som helst.

Tyvärr, på grund av extrem förlust av livsmiljöer, anses Sumatran Striped Rabbit nu vara en utrotningshotad ras. De är ganska sällsynta, med mycket lite dokumenterat om deras egenskaper.

Populationsstorleken för den randiga Sumatrankaninen är okänd.

De är en medelstor kaninras och kan bli 1,2 till 1,5 fot långa. De har korta, runda öron och svarta kroppar. Deras kroppar har bruna ränder och svansen är vackert röd.

Sumatran Striped Rabbit är en nattaktiv kaninras. De lever ofta i hålor som stulits från andra djur genom att hävda dem som sina egna.

Vulkankanin

Vulkankaninen är en av de minsta kaninraserna och väger endast cirka 1,3 pund som vuxen. De finns i bergskedjorna i Mexiko och har en förväntad livslängd på 7 till 9 år.

Se även  Hur du håller din kanin lugn under fyrverkerier

Vulkankaninen har en kort kropp med små ben och rundade öron. De har tjock, grå päls och lever i hålor, som bara dyker upp i skymningen.

Vulkankaninen är en annan ras som nu anses vara hotad. Detta beror främst på förlust av livsmiljöer och klimatförändringar.

Dessutom är människor vanligtvis omedvetna om sin skyddade status. Så de fortsätter att jaga denna lilla kanin, vilket ytterligare minskar populationen.

Vilka kaninraser är de bästa husdjuren?

Nu när du vet mer om vilda kaniner, deras egenskaper och mer framträdande raser, låt oss gå vidare. Vi ska nu prata om husdjurskaniner och hur de skiljer sig från vilda kaniner.

För det första njuter husdjurskaniner längre och säkrare än vilda kaniner. Detta beror på att dessa bytesdjur inte behöver oroa sig för att bli jagade av rovdjur eller gömma sig i hålor för att hålla sig säkra.

Tamkaniner kan leva upp till 12 år med sina mänskliga följeslagare.

Det är dock viktigt att notera att de i allmänhet är mer sällskapliga än vilda kaniner. Sällskapskaniner behöver ofta sällskap av andra kaniner för att leva ett hälsosamt och lyckligt liv.

De bör också kastreras och kastreras tidigt eftersom kaniner reproducerar sig snabbt.

Slutligen har de mycket specifika skötselbehov. Detta beror på att husdjurskaniner är beroende av sina mänskliga följeslagare för att fila sina tänder och klippa naglarna för ett hälsosamt liv.

Låt oss nu lära oss mer om de mest eftertraktade kaninraserna.

Harlekinkanin

Harlekinkaninen är en av de äldsta kaninraserna. De är vanliga i Frankrike och utvecklades på 1880-talet. Rasen erkändes först i USA på 1920-talet.

Dessa kaninraser är fantastiska husdjur på grund av deras fogliga natur. De ses också ofta på djurutställningar, då de är smarta djur som lär sig knep bra.

Den lugna och tillgivna naturen hos dessa kaninraser gör dem till idealiska husdjur. Detta gäller särskilt för människor som har barn, eftersom dessa kaniner inte har något emot att bli hållna och klappade.

De har en medelstor kropp och kort päls. De unika markeringarna på deras kroppar gör att de sticker ut också!

Se även  Att välja den säkraste bäraren för din husdjurskanin

Havanna kanin

Havannakaninen tillhörde Nederländerna och hittades först 1989. Deras namn tillskrivs deras unika färg eftersom den liknar Havannacigarren.

Havannakaninen introducerades för första gången i USA 1980. Dessa kaniner är också bra husdjur och utställningsdjur. De har en lugn personlighet och älskar uppmärksamhet från människor.

Detta är en aktiv kaninras som gillar att ströva fritt. Du kan till och med ha dem i en inhägnad trädgård.

Lejonhuvudkanin

Lionhead Rabbit är en av de mest populära kaninraserna i USA. Den kom först till Amerika 1998.

Den fick dock inte godkännande som en officiell ras från American Rabbit Breeders Association förrän 2014. Detta gör Lionhead Rabbit till en ganska ny ras i Amerika.

Lejonhuvudkaninen är en kompakt ras med en rund kropp. Den har en ullig man av päls.

Dessa kaniner blir allt mer populära som husdjur i Amerika. Detta är ett resultat av deras goda natur eftersom de är mycket toleranta mot barn.

Lejonhuvudskaniner är bland de vänligaste kaninerna. De tycker om att umgås med sina ägare och längtar efter uppmärksamhet.

Mini Lop Kanin

Som namnet antyder är detta en liten kaninras med en rund kropp. De har söta, hängande öron och har blivit en favoritras bland kaninentusiaster.

Mini Lop Rabbit upptäcktes först i Tyskland. Detta hände på en tysk kaninutställning 1972 och rasen introducerades till Amerika kort därefter.

Mini Lop-kaniner är mycket toleranta mot barn, vilket gör dem till fantastiska husdjur att hålla. De älskar sin ägares uppmärksamhet och tillgivenhet.

Dessutom är Mini Lop-kaniner en av få kaninraser som inte har något emot att bli plockade upp. De sover gärna i ditt knä. Dessa kaniner är kända för de kärleksfulla och varma kramar de ger!

Rex kanin

Äntligen har vi Rex Rabbit, som är känd för sin lyxiga päls. Dessa kaniner har sammetslen mjuk päls i 16 unika färger.

Denna vänliga kaninras är ett fantastiskt husdjur eftersom den älskar att bli plockad och kelad. De är intelligenta och kärleksfulla husdjur. Du kan få dem i en standardstorlek eller till och med en miniatyr Rex Rabbit!

Andra artiklar som du kanske också gillar:

  • 10 dyraste kaninraser (med bilder)
  • 8 sällsynta kaninraser (med bilder)
  • 5 minsta rasen husdjurskaniner (du kan köpa)
  • 10 lugnaste/vänligaste kaninraser (med bilder)
  • 5 bästa inomhuskaninraser – en komplett guide!