Hur många kattungar kan en katt ha?

Vissa katter kommer att få minst en kull kattungar under sin livstid. Om du är en blivande sällskapsförälder till kattungar, kanske du undrar hur många kattungar du kan förvänta dig så att du kan förbereda dig därefter.

Snabb överblick

01

Det finns många faktorer som påverkar antalet kattungar en katt kommer att ha, inklusive ras, storlek, ålder, hälsa, näring, miljö och fadern.

02

Den genomsnittliga kullstorleken är fyra till sex kattungar, men förstagångsmödrar och äldre mammor tenderar att ha mindre kullar, mellan en och tre kattungar.

03

När du tror att din katt är dräktig är det viktigt att göra ett ultraljud hos veterinären så att du vet hur många kattungar du kan förvänta dig.

Att veta hur många kattungar din katt kommer att få är mycket viktigt, eftersom denna information hjälper till att avgöra hur mycket mat din katt ger under sin graviditet och du kan veta hur många du kan förvänta dig när det är dags.

Det finns inget entydigt svar på antalet kattungar att förvänta sig – antalet kan variera från bara en till fler än 10 kattungar. Flera faktorer påverkar storleken på ett bo, men du bör även ta hänsyn till andra yttre faktorer. I den här artikeln ska vi titta närmare på detta.

Läs också: De 7 bästa kattlådorna för kattungar

Feline reproduktion

Att tillåta en katt att gå in i brunst eller få en kull kattungar före sterilisering ger inga kända hälso- eller friskvårdsfördelar.

En honkatt kan bli könsmogen så tidigt som 4 månader gammal och kan bli dräktig från och med då om den paras. Om drottningar inte steriliseras har de regelbundna brunstcykler eller årstider. Katter är kända för att vara säsongsbetonade uppfödare, vilket innebär att de vanligtvis har sin brunst från februari till augusti, så detta brukar kallas avelssäsongen för katter.

En katts brunstcykel kan vara från några dagar till några veckor, och under denna tid kommer hon att vara särskilt attraktiv för hanar eller aktivt söka efter hanar att para sig med. Katter är inducerade ägglossare, så ägglossning sker bara när de parar sig.

Det finns inga kända hälso- eller välfärdsfördelar med att låta en katt ha en säsong eller en kull kattungar, och att avla din katt bör vara ett noga övervägt beslut mellan dig och din veterinär eftersom det är kostsamt och kan vara tidskrävande. bearbeta. Om du inte planerar att föda upp, bör sterilisering ske innan din katt har en säsong och du kan diskutera sterilisering med din veterinär.

Läs också: Disciplinerar kattmamma sina kattungar? En veterinär förklarar

Hur många kattungar brukar det finnas i en kull?

Yngre katter tenderar att ha större kullar, även om den första kullen kan vara mindre.

I genomsnitt föder katter fyra till sex kattungar i en kull. I allmänhet har förstagångsföderskor mindre kullar, ofta så små som en till tre kattungar. En katt kommer att få sina största kullar i sina yngre år (efter sin första kull). När en katt åldras minskar kullstorleken till cirka tre kattungar. Katter kan ha kattungar från olika fäder. Om de paras mer än en gång under en brunst, kan de utveckla foster från båda aveln.

Läs också: När ska min katt sluta väsa på den nya kattungen?

Vad påverkar hur många kattungar finns i en kull?

Många faktorer påverkar kullstorleken, inklusive ålder, ras, hälsa, näring och stress.

Antalet kattungar en honkatt kommer att föda kan påverkas av olika miljö-, hälso- och genetiska faktorer, vilket innebär att det kan vara nästan omöjligt att förutsäga hur många kattungar hon kommer att få. Men det finns några faktorer och indikatorer som kan vara användbara och viktiga att vara medveten om om du planerar att föda upp din katt.

1. Ålder

Förstagångsföderskor och äldre katter får bara ha en till tre kattungar i en kull.

En förstagångsmamma föder vanligtvis en liten kull, vanligtvis mellan en och tre kattungar. Men för ytterligare dräktigheter, medan unga honor har mycket större kullar. Kullstorleken minskar igen när katter åldras.

Läs också: Hur introducerar man en ny kattunge för en äldre katt?

2. Race

Mindre katter har vanligtvis färre kattungar i varje kull.

Siamese, Maine Coon och Ragdolls är kända för att ha större kullar än andra raser som perser som tenderar att ha färre kattungar. Ärftlighet spelar en roll, så att veta hur många kattungar din katts mamma har haft kan vara en användbar indikator, även om den inte alltid är tillförlitlig i sig. Mindre katter tenderar att ha mindre kullar än större raser.

Läs också: Könsbestämma kattungar: hur bestämmer du könet på din kattunge?

3. Hälsa

Katter med en robust hälsohistoria kan få större kullar som ett resultat.

Vissa hälsotillstånd och virus (särskilt valpsjuka och infektiös peritonit hos katt) kan minska en drottnings fertilitet och minska hennes chanser att bli gravida. Dålig hälsa leder ofta till mindre kullar och ökar även risken för fosteråterupptag och missfall.

4. Näring

Graviditet är stressande för kroppen, så katter som inte får i sig tillräckligt med näring kan bära färre kattungar.

Undernäring, som hos vilda katter och herrelösa katter, leder i allmänhet till mindre kullar eftersom honan helt enkelt inte är frisk och får tillräckligt med näring för att stödja utvecklingen av fler kattungar. En välbalanserad kost och bibehållande av en hälsosam kroppsvikt är avgörande om du planerar att avla från din katt, såväl som för en hälsosam dräktighet fram till fullgången.

Läs också: Den kompletta guiden till kattnäring

5. Stress

Stressade katter kan ha färre kattungar.

Stress har en stor inverkan på kroppen på ett antal sätt, men det är särskilt påverkar under graviditeten. Stress hos katter kan leda till mindre kullar.

6. Fadern

Faktorer som påverkar kullstorleken kan komma från mamman, pappan eller båda.

Det krävs två för att dansa tango! En hankatts hälsa, genetik och fertilitet påverkar också antalet kattungar en honkatt kommer att föda. Dessutom, om en hona parar sig mer än en gång under sin brunst och har kattungar som fötts av mer än en hane, kan kullen vara större.

Läs också: Gillar katter sex eller parning?

7. Miljö

Innekatter som utsätts för mycket artificiellt ljus kan bli dräktiga och få större kullar året runt.

Miljön, särskilt ljus, kan påverka en drottnings reproduktionscykel. Katter är säsongsbetonade uppfödare, vanligtvis brunstiga mellan februari och augusti. Man tror att katter som utsätts för mer artificiellt ljus, till exempel inomhuskatter, har cykler året runt och därför kan producera större kullar.

Hur vet du hur många kattungar din katt har?

Din veterinär kan belysa hur många kattungar din katt kan bära på.

När du vet att din katt är dräktig kan du förvänta dig en kull kattungar inom 60 till 67 dagar. Men hur vet du hur många kattungar du kan förvänta dig? Det finns inget sätt att säga hur många kattungar din katt har hemma – du måste gå till veterinären för att få ett nummer, men även då kan det vara svårt att vara korrekt.

Ibland kan en veterinär se om en katt är dräktig genom bukpalpering – genom att känna på din katts buk. Detta kan väcka starka misstankar om graviditet, men är i sig inte en tillförlitlig metod för graviditetsdiagnostik.

Ultraljud kan användas så tidigt som tre veckor för att avgöra om en katt är dräktig. När kattungarna börjar bilda ben kan en röntgen också användas för att bestämma antalet kattungar. Oroa dig inte, ingen av dessa metoder kommer att skada din katt eller hennes kattungar och är helt säker.

Men det är viktigt att komma ihåg att det inte finns någon garanti för noggrannhet med någon av metoderna. Det kan vara extremt svårt att räkna hur många kattungar som finns inne, en del kan vara svåra att hitta med skannern, och ibland kan fosterreabsorption inträffa, särskilt i de tidiga stadierna av graviditeten. Din veterinär kommer att ge dig en grov uppskattning av kullstorleken och använda den för att vägleda dig i att stödja din gravida katt.

Läs också: Vad kan man ge en katt mot magbesvär?

Varför är det viktigt att veta hur många kattungar din katt har?

Katter med stora kullar behöver mer mat än katter med mindre kullar.

Att ta reda på hur många kattungar din katt kommer att föda är inte bara en fråga om nyfikenhet, det är viktigt för att vägleda din katts matning och skötsel under graviditeten, såväl som för att förbereda sig för födseln.

Alla gravida drottningar bör äta 25 % mer än normalt under de sista fyra veckorna av dräktigheten, men om din katt väntar en mycket stor kull, kommer hon att behöva äta ännu mer än en katt som bara väntar två eller tre kattungar.

Fel näring under graviditeten kan vara skadligt för både kattungarna och katten. Och när det kommer till födseln, att veta hur många kattungar du kan förvänta dig hjälper dig också att veta om något är fel och när du ska träffa en veterinär eller ingripa.

Läs också: Disciplinerar kattmamma sina kattungar? En veterinär förklarar

Slutgiltiga tankar

Om du misstänker att din katt är dräktig, boka ett ultraljud med veterinären så att du vet hur många kattungar du kan förvänta dig.

Att vänta kattungar är en spännande tid, men det är mycket som ligger till grund för att se till att du kan möta din katts behov under graviditet och födsel. Det är omöjligt att förutsäga hur många kattungar en katt kommer att få, men det finns några faktorer som kan hjälpa till att förutsäga kullstorleken och den genomsnittliga kullstorleken är fyra till sex kattungar.

En förstagångsmamma kommer att få mindre kullar och när hon blir äldre kommer hennes kullar att bli mindre. Men hälsa, näring, miljö och både fader och ras kommer att påverka kullstorleken. Så fort du tror att din katt är dräktig är det viktigt att göra ett ultraljud hos veterinären, även om det inte är möjligt att ge ett exakt antal ens utifrån detta. Under din katts graviditet, sök alltid veterinärråd och stöd angående näring och förlossningsprocessen.

Läs också: Tror min katt att jag är dess mamma? Svaret kanske överraskar dig…

Vanliga frågor

Hur många kattungar har en förstagångsmamma?

En förstagångsföderska har vanligtvis en mindre kull än efterföljande kullar. Du kan vanligtvis förvänta dig en till tre kattungar.

Vad avgör hur många kattungar en katt får?

Ras, storlek och ålder påverkar hur många kattungar en katt får. Men även andra faktorer som hälsa, kost, miljö och pappan har inflytande.

Hur många kattungar brukar överleva i en kull?

Dödligheten beror på ett antal faktorer, inklusive miljöfaktorer, kost och sjukdom. I en studie av stamtavla katter fann man att 7 % av kattungarna var det dödföddoch 9 % dog under de första 8 levnadsveckorna.

Ska jag stanna hos min katt medan hon föder?

De flesta katter föredrar att lämnas ensamma medan de föder barn, men du måste hålla ett mycket öga för att hålla utkik efter eventuella problem som kräver omedelbara åtgärder.

Se även  Kan katter känna fara?