Hur många tår har katter?

Har du någonsin inspekterat din katts tår och förundrats över hur söta de är? Du kanske har märkt att de har ett annat antal tår på framfötterna än på de bakre fötterna. Om du inte har det, kanske du vill ta en närmare titt nästa gång ditt dyrbara kattdjur är i ditt område, eftersom en hel del huskatter faktiskt har extra tår!

Snabb överblick

01

De flesta katter har 18 tår, 5 på varje framtass och 4 på varje baktass.

02

Polydaktyli är ett genetiskt tillstånd som gör att katter har ett varierande antal extra fingrar. Mindre vanligt orsakar syndaktyli sammansmältning av tår, vilket resulterar i ett mindre antal siffror.

03

Polydaktylkatter är vanliga och egenskapen är inte skadlig.

De flesta katter har 18 tår: 5 på var och en av de främre fötterna och 4 på var och en av de bakre fötterna. Däremot nämns en genetisk abnormitet polydaktyli leder till att vissa katter har några lömska extrasiffror! Läs vidare för att lära dig mer om detta ofarliga tillstånd – och glöm inte att kontrollera din katts tassar!

Vad är polydactylkatter

Även om polydaktyli hos katter är en genetisk störning, är den helt ofarlig.

Polydactyly är en medfödd fysisk defekt hos katter som gör att de föds med fler än det vanliga antalet tår på några av sina tassar. Polydactyly kommer från det grekiska som betyder ”många siffror” och är en genetisk mutation som kan påverka katter av alla raser, kön eller storlekar.

Tillståndet orsakas av en dominant gen, vilket innebär att om ens en förälderskatt har genen, kan upp till 50 % av deras kattungar också påverkas. Polydactyly orsakar ett varierande antal extra tår, men frambenen är vanligare drabbade.

Är polydakti vanligt?

En gång ansågs polydaktylkatter ha tur, så denna egenskap har överförts genom genetik.

Katter med extra siffror är faktiskt ganska vanliga. På grund av den genetiska kopplingen finns det kluster av drabbade katter i vissa geografiska områden. Maine Coon-rasen är särskilt drabbad, med tillståndet ganska vanligt bland dessa milda jättar i kattvärlden.

Historiskt sett ansågs polydaktylkatter ge lycka till. Denna vidskepelse var särskilt utbredd bland sjöfarare, som ofta tog med sig katter med extra tår ombord som fartygskatter. Förutom deras lycka ansågs de också vara utmärkta musfångare – en användbar egenskap för att hindra gnagare från att äta upp all mat på fartyget. Katter var populära sjöfartskamrater, trodde till och med att de kunde förutsäga vädret.

Det är känt att engelska sjömän tog några av dessa speciella katter utomlands med sina skepp. Dessa katter parar sig sedan med opåverkade katter och överför den dominerande genen till sina avkommor. Detta förklarar de högre populationerna av polydactylkatter i England, Wales, Kanada och Boston-området i USA jämfört med resten av världen.

Författaren Ernest Hemingway fick en polydaktylkatt av en vän till honom, som råkade vara en skeppskapten. Kaptenens katt fick namnet ”Snowball”, och han gav en av sina kattungar, en polydactyly, till Hemingway. Författaren kallade den ”Snövit” och älskade den. Detta gav Hemingway smak för katter med extra tår.

Snövit fick häcka, och en stor population av hennes ättlingar bor fortfarande i Hemingway-hemmet i Key West, Florida – av vilka många har olika antal extra siffror. Den berömda författarens välkända kärlek till denna anomali har fått vissa människor att kalla sextåiga katter för ”Hemingway-katter”!

En annan berömd polydaktylkatt var Slippers, en sextåig katt som bodde i Vita huset med stil, eftersom han ägdes av dåvarande presidenten Theodore Roosevelt.

Läs också: 150 bästa polydactyl kattnamn: unika idéer för katter med extra tår

Är extra siffror dåliga för katter?

Att ha flera tår kan vara en fördel för katter som lever i tuff terräng.

Polydactyly är en genetisk mutation, men en ofarlig sådan. Den förväntade livslängden för en katt med extra siffror är densamma som en opåverkad katt. I allmänhet är de extra siffrorna bara en speciell egenskap för drabbade katter. Om de extra siffrorna bildas halvvägs ner på kattens tass kan de likna tummar – även om de helt klart inte är motsatta!

Det är därför som vissa människor hänvisar till polydaktylkatter som ”tumkatter” eller ”vantekatter”. De extra siffrorna kan förekomma på olika siffror och platser, men de anses vanligtvis inte orsaka problem.

Faktum är att de som bor i vissa miljöer, som Maine Coon-katter i sitt snöiga tillstånd, kan till och med upptäcka att de större tassarna hjälper dem att navigera i tuffare terräng. De bredare, större benen skulle teoretiskt sett kunna ge extra stabilitet vid klättring, jakt och hoppning.

De extra tårna är vanligtvis helt normala. I enstaka fall är den extra tån ofullständigt bildad och nageln kan växa in eller växa över, vilket kräver noggrann uppmärksamhet.

Polydaktyli ska inte förväxlas med radiell hypoplasi hos katter. Detta är ett tillstånd som involverar ett missbildat, förkortat radiellt ben, vilket leder till missbildningar i de främre extremiteterna.

Läs också: Radiell hypoplasi hos katter: orsaker, symtom och behandling

Hur många extra tår kan katter ha?

Katter med extra tår ansågs vara bra musfångare och var välkomna ombord på fartyg för att hålla möss utanför matförsörjningen.

Polydaktylism kan orsaka ett varierande antal extra fingrar, där frambenen är vanligare drabbade. Det är ganska ovanligt att alla fyra benen har extra tår, men det händer. Faktum är att Guinness världsrekord för de flesta tår på en katt hålls av en kanadensisk tabbykatt vid namn Jake, som har 7 tår på var och en av sina fyra tassar – 28 totalt!

Ta hand om en polydaktylkatt

Det enda verkliga problemet en polydactylkatt kan ha är behovet av att få sina klor klippta oftare.

Katter med extra tår kräver i allmänhet inte någon annan vård än andra katter. Det är bra att ta för vana att kontrollera din katts klor regelbundet eftersom de kan behöva klippas. Daggklon kan bli väldigt lång eftersom den inte slits ut när katten rör på sig.

Skrapstolpar rekommenderas för alla katter, eftersom kattdjur är mycket motiverade att klia sig. Förutom att vässa sina klor är klor en form av territoriell kommunikation hos katter, tack vare feromoner som frigörs från tassdynorna. Polydaktylkatter har extra klor och kan därför orsaka mycket skador på golv och möbler om de inte förses med en lämplig skrapstolpe!

Läs också: 8 bästa kattnagelklippare

Katter med färre tår

Det normala antalet tår hos en katt är 18, och katter med polydaktyli kan ha fler. Detta är förknippat med ett motsatt tillstånd som kallas syndaktyli, eller delad fot, där katten har en eller flera tår sammansmälta. Detta är mycket vanligare med en framfot än en bakfot. En undertyp av detta tillstånd kallas ektrodaktyleller ”hummerklo”, där benet är kluvet på mitten, med tårna sammansmälta på vardera sidan och bildar en tång.

Detta tillstånd är mycket sällsyntare än polydaktyli, men verkar inte heller hindra kattens rörelser eller orsaka smärta eller ångest. Ibland växer klorna på de sammansmälta tårna i udda riktningar och kräver regelbunden klippning.

Läs också: 12 varningstecken Din katt har ont och ropar på hjälp

Cat Toes: Sammanfattningsvis

De flesta katter har totalt 18 tår, men ett intressant genetiskt tillstånd som kallas polydactyly kan leda till extra tår. Dessa katter förekommer genom historien och olika populationer finns över hela världen. De extra siffrorna orsakar vanligtvis ingen skada, men vissa kan behöva trimmas oftare. Motsatsen till polydaktyli är syndaktyli. Det är här några av tårna smälter samman så att katten verkar ha klor eller tång. Dessa mångtåiga katter ansågs en gång ge lycka. Vem vet? Du kanske till och med har en egen lycklig polydaktylkatt!

Läs också: Hur man tar hand om en kattunge: Den kompletta guiden

Vanliga frågor

Vilken kattras har sex tår?

De flesta katter har 5 tår på framfötterna och 4 på de bakre fötterna. Om din katt har 6 tår har den ett genetiskt tillstånd som kallas polydactyly. Detta kan förekomma i alla raser, men var särskilt framträdande i Maine Coon.

Varför har katter 6 tår?

Katter ska ha 5 tår på framfötterna och 4 på de bakre fötterna. Om din katt har 6 tår på en tass har den en genetisk mutation som kallas polydaktyli. Detta orsakar ett varierande antal extra fingrar hos katter och är i allmänhet ett godartat tillstånd.

Kan katter ha fyra tår?

De flesta katter har fyra tår på bakfötterna, även om de i allmänhet har fem på framfötterna. Om din katt bara har fyra tår på framtassarna kan han ha syndaktyli, ett tillstånd där några av tårna smälter samman.

Varför har katter bara fyra tår?

Katter har bara fyra bakre tår, jämfört med fem på framfötterna. Det kan bero på att deras bakben främst behövs för styrka och snabbhet, snarare än att hålla i saker som de främre klorna.

Se även  Hur du håller din katt borta från din julgran