Hur många timmar sover kattungar?

De flesta kattägare är väl medvetna om sina husdjurs extraordinära förmåga att blunda när som helst, var som helst, position eller tidpunkt. Katter verkar tillbringa en stor del av sin dag med att slumra – i ett bekvämt knä, ihopkrupen i sin säng eller kanske på en solig fönsterbräda. Uttrycket ”catnap” uppfanns av en anledning!

Katter sover cirka 16 till 18 timmar om dagen, men kattungar sover ännu mer, upp till cirka 22 timmar under en 24-timmarsperiod. Denna sovtid kan tyckas överdriven, men den är avgörande för livsviktig tillväxt och utveckling och för att ge energi till deras aktiva livsstil.

Snabb överblick

01

Sömn är avgörande för en kattunges tillväxt och utveckling.

02

Vuxna katter sover cirka 18 timmar om dagen, men kattungar överskrider detta med cirka 20 timmar om dagen.

03

Uppmuntra en bra sömnrutin på natten genom att ge rätt säng, en regelbunden rutin och mycket aktivitet under dagen.

Låt oss ta en titt på varför sömn är nödvändig, några kattunges sömnvanor och hur man uppmuntrar ett hälsosamt sömnschema för både en nyfödd kattunge och en vuxen katt.

Varför behöver kattungar sömn?

Kattungar behöver extra sömn för att växa och utvecklas snabbt.

Sömn är en viktig funktion i livet. Det låter din kattunges sinne och kropp laddas upp. Utan sömn är hjärnans funktion uttömd och brist på sömn kan också äventyra immunförsvaret, vilket gör kattungar mer mottagliga för sjukdomar.

Kattungeperioden är en period av snabb tillväxt och utveckling, vilket tar mycket energi. Kattfoder ger kalorienergi, men sömn är nödvändig för dessa utvecklingsförändringar, särskilt tillväxten av hjärnan och nervsystemet. Långa tupplurar ger också kroppen vila, så kattungar är redo för sina intensiva aktivitetsutbrott när de är vakna, från lek till att hoppa och jaga och till och med måltider.

Läs också: Varför spinner katter när de sover? En veterinär förklarar

Sömnmönster för katter

Tamkatter har ärvt sina sovmönster från sina vilda förfäder.

Sömncykler och mängden sömn som behövs bestäms mestadels av dagsljusnivåerna, vilket påverkar produktionen av hormonet melatonin. Detta kallas en dygnsrytm och det växlar mellan arter och mellan individer.

Våra huskatter är ättlingar till vilda katter som levde i Nordafrikas öknar och slätter och jagade små byten för att överleva. De har därför utvecklats till att vara crepuskulära: aktiva i gryning och skymning när småfåglar och däggdjur är lättast att hitta. Dessa sömnvanor har bestått. Katter sover ofta korta stunder och kan till och med vara klarvakna mitt i natten.

Vilda katter var både bytesdjur och rovdjur, och katter kan till och med vakna upp ur en djup sömn mycket lätt. De kan hittas sova med ett öga öppet, fortfarande pigga trots sin avslappnade hållning. Perioder av djupare sömn är fortfarande nödvändiga, och katter kan välja att minska risken för sin sårbarhet medan de sover genom att välja att krypa ihop med en pålitlig kamrat eller sova högt upp i en säker säng med en bra utsiktspunkt.

Läs också: 8 vanligaste sovställningarna för katter och vad de egentligen betyder

Hur många timmars sömn behöver kattungar?

Vid 2 månaders ålder sover kattungar i genomsnitt 18 timmar om dagen.

Vuxna katter sover i genomsnitt 18 timmar om dagen (med variation mellan 16 och 20 timmar) och kattungar kan sova upp till 22 timmar om dagen.

Under de första veckorna av livet kan en nyfödd kattunge sova mer än 20 timmar om dagen. Detta är en period av extremt snabb tillväxt och anpassning till livet. Deras sömn är vanligtvis ”snabb sömn” eller REM-sömn (snabb ögonrörelse), där några mindre ryckningar i ansikte och ögon är helt normalt. Mycket unga kattungar klarar inte av att reglera sin egen kroppstemperatur och kommer att sova kurade mot sin mamma och sina syskon.

Från 2 till 3 veckors ålder kommer kattungar att börja lägga till perioder av djupare sömn och kommer att sova lite mindre under dagen, men fortfarande runt 19-20. De kommer att börja sova ensamma och kommer att vara mer aktiva i sina vakna perioder och utforska sin nya hemmiljö.

Vid cirka 2 månaders ålder sover kattungar cirka 18 timmar om dagen, ofta ensamma. De väljer en varm, bekväm och säker plats, som en upphöjd kattsäng på en solig plats. De kommer att ha massor av energi mellan sömnperioderna och kommer att visa intresse för kattleksaker samt interagera med sina syskon eller andra lekkamrater.

Deras sömn är uppdelad i cykler, med cirka fem minuters REM-sömn följt av 20 till 25 minuters djupare vila. En äldre kattunge behöver sömn för att fortfarande vara en prioritet – även om de inte längre är nyfödda utvecklas de fortfarande snabbt.

Läs också: Kan katter sömngå?

Uppmuntra till goda sömnvanor

Att veta hur mycket sömn din katt behöver kan hjälpa dig att planera in adekvata viloperioder.

Om du tar hem en ny katt, oavsett om det är en vuxen katt eller en kattunge, är det viktigt att hålla ett hälsosamt sömnschema. Sömn är nödvändigt för hälsan och varken du eller ditt husdjur kommer att ha nytta av trasiga nätter. Här är några bästa tips:

Ha en rutin

Att hålla sig till en rutin kan hjälpa katter att anta hälsosamma sömnvanor.

Katter är vanedjur, och om du håller deras rutin stabil bör konsekvent sömn följa. Måltider, städning av kattlådan och leksessioner bör alla vara regelbundna och förutsägbara.

Läs också: Har katter tidskänsla?

Spela aktivt

Om du vill att din kattunge ska sova mer på natten, se till att hon får tillräckligt med motion och lek under dagen.

Särskilt kattungar har mycket energi och ju mer aktivitet och lektid de har, desto mer vila behöver de för att återhämta sig. Håll dig aktiv och rolig under dagen för att hjälpa din kattunge att sova in i längre sömnpass på natten.

Däremot behöver både katter och kattungar kunna vila under dagen eftersom deras behov av sömn är högre än hos en människa. Stör dem inte när de vilar, utan gör deras naturliga vakna tider fulla av nöje och lekar.

Läs också: Hur man leker säkert med en katt, enligt en kattbeteende

En sen middag

Unga kattungar äter ofta måltider och sover ofta när de har full mage.

Mata din kattunge precis innan läggdags, eftersom en full mage hjälper dem att bosätta sig längre. Kattungar behöver regelbunden mat, så se till att kattmat alltid finns tillgängligt, om möjligt, för att undvika att en liten lurvig varelse jamar högt och ber om mat under de tidiga timmarna!

Läs också: De 9 bästa kattungarna 2023

Ha en perfekt säng

tvilling kattunge-komprimerad

Förbered en mysig säng och placera den på en varm plats där din kattunge känner sig trygg.

Katter kan vara kräsna med var de sover! Min katt valde att ignorera den noggrant utvalda, dyra kattsängen till förmån för en hög med skor (ja, verkligen!), så bli inte avskräckt om din kattunge gör ett lika förbryllande val.

En idealisk kattsäng bör dock ha höga sidor för skydd, en varm filt för extra mysighet, vara på en varm plats och placerad någonstans högt. En bekväm säng i perfekt läge kan främja en bättre nattsömn!

Läs också: De 12 bästa kattsängarna

När ska du oroa dig: för mycket eller för lite sömn?

Att sova för mycket eller för lite är ibland ett tecken på ett hälsoproblem.

Att äga ett husdjur är ett stort ansvar och kan komma med många bekymmer! Om du tycker att din katt sover för mycket eller för lite, rekommenderas en veterinärkontroll.

Katter sover naturligt ganska stora delar av dygnet, så att bedöma mängden sömn kan vara svårt. Att hålla reda på din katts vanliga sömnpreferenser kan vara till hjälp för att avgöra om graden av ögonstängning har förändrats. Förändringar i sömn kan också vara ett tecken på stress eller ångest hos katter.

För mycket sömn eller ökad allmän slöhet kan vara ett tecken på sjukdom hos katter. Kattdjur är mycket bra på att maskera smärta och tecken på sjukdom, så subtila tecken som att sova mer kan vara det enda symptomet på att något är fel.

En minskning av sömnen kan också vara problematiskt. Kattungar kanske inte får tillräckligt med sömn om deras miljö är för stimulerande, och det kan orsaka problem med deras utveckling, så se till att de får gott om tid att vila och återhämta sig. Vissa sjukdomar, såsom hypertyreos och felin kognitiv funktionsnedsättning, kan leda till förändringar i din katts vanliga sömn-vakna cykel, inklusive att vakna oftare under natten.

Om du är orolig över din kattunges eller katts sömnvanor, hälsa eller beteende, sök råd från en veterinär.

Läs också: De 7 bästa kattlådorna för kattungar

Sleep in Kittens: Final Thoughts

Sömn är viktigt för alla katter, men speciellt för snabbt växande och utvecklande kattungar.

Katter sover mycket – riktigt mycket! Vuxna katter sover cirka 18 timmar om dagen, men kattungar kan överskrida det med cirka 20 timmar om dagen. Sömn är extremt viktig för kattungar eftersom de växer och utvecklas snabbt, och sömn hjälper till att stödja många funktioner.

Katter är vanligtvis aktiva i gryning och skymning och sover korta stunder under dagen. Goda sömnvanor kan uppmuntras genom att ge en optimal säng, en bra rutin och mycket aktiv lek under de ljusa timmarna.

Läs också: Disciplinerar kattmamma sina kattungar? En veterinär förklarar

Vanliga frågor

Hur mycket ska en 3 månader gammal kattunge sova?

En 3 månader gammal kattunge sover cirka 18 timmar om dagen, även om det totala antalet kan variera från 16 till 20 timmar. De sover i korta cykler, med fem minuters aktiv REM-sömn och sedan 20 till 25 minuters djupsömn.

Hur länge sover 2 månader gamla kattungar?

En 2 månader gammal kattunge sover cirka 18 till 19 timmar om dagen. Detta är uppdelat i korta cykler. Kattungar i denna ålder kan nu sova ensamma och väljer vanligtvis en varm, lugn plats.

Ska du låta kattungar sova hela dagen?

Sömn är mycket viktig för kattungarnas tillväxt och utveckling. De sover mycket, upp till cirka 20 timmar om dagen, och behöver vila medan de sover, men de behöver också perioder av intensiv aktivitet och lek mellan sömnpassen.

Hur länge sover de flesta kattungar?

Kattungar sover mycket, börjar med cirka 20 till 22 timmar om dagen som nyfödda, och sömnen minskar gradvis till cirka 18 timmar om dagen när de är några månader gamla.

Se även  Förstår katter ord? En veterinär förklarar