Hur mycket kommer det att kosta att ha en katt 2023

kostnaden för att äga en katt

Du kan ta hand om en katt för så lite som 222 USD per år, men det är vanligt att spendera cirka 1 150 USD per år. Läs vidare för en detaljerad uppdelning av dina års- och livstidskostnader.

I deras ofta citerade publikation ”Pet Care Costs”, uppdaterad 2021, ASPCA (American Society for the Prevention of Cruelty to Animals) uppskatta att en ny katt kostade $1 904 under deras första år. Bortsett från kostnaden för att ta in en ny katt i familjen, stadgar ASPCA att varje efterföljande år kommer att kosta $1 149.

Hur mycket kostar en katt? Vi beräknade de årliga kostnaderna för kattsand, mat, veterinärbesök med mera och fann att man kan köpa en katt för endast $385 det första året och $222 varje efterföljande år. Små lyx som godsaker, fina middagar och nya leksaker kommer att lägga till några hundra dollar till den årliga siffran, vilket för oss närmare ASPCA:s uppskattning. Den dyraste livsstilen kommer förmodligen att hamna på några tusen dollar om året.

Men de dagliga utgifterna är inte kattvårdarnas största ekonomiska bekymmer. Medicinska nödsituationer och sjukdomar är den största kostnaden att budgetera för, vilket kan lägga till $5 000 eller mer till din katts livstidskostnader.

Låt oss arbeta oss igenom kostnaden för att äga en katt, och uppskatta både startkostnaderna och de återkommande kostnaderna som du kommer att täcka för resten av din katts liv.

Att ta hem en ny katt: engångskostnader

engångskostnader för katter

Engångskostnader att tänka på när du först tar hem din katt:

Ny katt laddar

Engångskostnaderna för att ta in en ny katt i ditt hem kan variera. Om du till exempel får en gratis kattunge eller katt från en uppfödare kan du behöva betala för kastrering/kastrering själv. Vissa kostnader, såsom mikrochips och ID-taggar, är valfria men rekommenderas, medan andra, såsom matskålar, sängkläder och berikningsartiklar, anses nödvändiga.

Vi har också inkluderat en kategori av utgifter som kan krävas vid adoption av en medicinskt sårbar katt eller katt med särskilda behov.

Ytterligare undersökningar och diagnostik kan rekommenderas vid adoption av gravida katter, katter med tidigare skador eller katter med kroniska tillstånd som FIV eller FeLV. Om du adopterar en katt med särskilda behov kan du behöva göra engångsändringar i ditt hem för att förbättra tillgången för katter.

Tillbehör

 • Mat- och vattenskålar – $15
 • Kattlåda – $25
 • Strö spade – $10
 • Bärare – $40
 • Säng – $30
 • Kattträd – $50
 • Skrapande inlägg – $30
 • Nagelklippare för katter – $10
 • Kattborste – $15
 • Allmänt prov – $45 – $50
 • Vaccinationer det första året – $115 – $210
Se även  Hur man förhindrar en katt från att kissa på mattan

Valfritt men rekommenderas

 • Sterilisering/kastrering – $50 – $250
 • ID-tagg 10 USD
 • Krage – $10
 • mikrochip – $30 – $50
 • Rengör tänder – $150 – $500

Eventuella kostnader för katter med särskilda behov

 • Förhöjda skålar – $20
 • Kattsele – $15
 • Kattslinga – $25
 • Cat X Ray Kostnad – $100 – $250
 • Kostnad ultraljud katt – $250 – $500
 • Katttrappor eller ramper – $50 – $300

Tar du in en ny katt i ditt hem för en begränsad budget? Se vår nya Cat Essentials (Budget Edition) video på Cats.com YouTube-kanal.Kostnad för kattägande: Årlig kostnadsfördelning

Medicinska utgifter

Total årlig kostnad för att äga en katt: $222 – $3 647

Låt oss se vad som krävs för att hålla en katt i båda ändarna av detta enorma utgiftsspektrum.

Den låga budgeten inkluderar inte husdjursförsäkring eller några veterinärbesök. Katten utfodras med billig – förmodligen torr – kattmat och använder en billig kattsand i lera. Katten kan ha en del fina saker som en skrapstolpe, skrapstolpe och ID-bricka, men dessa köptes när han kom hem och det blir inte återkommande kostnader varje år.

Eftersom den här katten inte har en husdjursförsäkring är alla allvarliga sjukdomar eller olyckor dess vårdnadshavares ansvar.

Vår extremt dyra katt blir veterinärbesiktad två gånger om året, använder en spot-on loppbehandling på sommaren, har regelbundna professionella tandstädningar av en dyr veterinär och får booster shots vart tredje år. Hon har ingen husdjursförsäkring, så alla dessa veterinärbesök kommer att debiteras hennes vårdnadshavares kreditkort.

Hon äter förstklassig ekologisk, rå eller kommersiell mat av mänsklig kvalitet och kan prenumerera på en måltidsleveransservice som Smalls Cat Food. Hennes kattlåda är fylld med Pretty Litter-kristaller eller en högkvalitativ biologiskt nedbrytbar kattsand. Hon får regelbundet leksaker, förstklassiga skrapstolpar och nya kattträd.

Att äga en katt på en budget

Ibland vandrar en lurvig vän in i ditt hem och ditt hjärta innan du har haft en chans att passa in kattmat i din månatliga utgiftsplan. Vad händer då?

Om du inte har tillräckligt med pengar för att skämma bort din katt med bra mat och presenter, snälla tro inte att du är ett dåligt kattskydd. Nästan alla har råd med en katt och har råd att föda upp dem ordentligt.

Se även  6 kattvänliga alternativ till declawing

Här är några tips för dig som vill hålla sin kattvårdsbudget låg.

Vet skillnaden mellan att ge din katt det bästa och att köpa saker eftersom det kommer att få dig att känna dig som en bra kattägare.

Det finns en hel värld av kattvårdsprodukter som bara finns för att få människor att känna att de gör något nytta. Dessa föremål kan vara roliga, men de är inte på något sätt nödvändiga och är vanligtvis roligare för människan än för katten som tar emot dem.

 • De flesta kattleksaker – Leksaker är roliga, men de flesta katter är perfekt kapabla att hitta sina egna leksaker i huset.
 • Kattsängar – Katter sover lika gärna i en filtfodrad kartong som i en sherpafodrad katttunnel.
 • Ekologisk kattmat – Om du har råd, välj ekologiskt kött och mat, men om du inte har det, kom ihåg att icke-ekologiska artspecifika foder är mycket bättre än ekologiska foder som inte uppfyller din katts köttätande behov.
 • Godis från affären – De flesta katter skulle lika gärna äta en bit färsk kyckling och det skulle vara hälsosammare för dem.

Överväg alternativ till traditionell kattsand.

Kostnaderna för kattsand kan snabbt öka, så att optimera din strösituation är ett av de viktigaste områdena för förbättring.

En av de mest ekonomiska kattsandslösningarna är att ersätta traditionellt kattsand med vedkaminspellets, även marknadsfört som häststallsskräp. Dessa sågspånspellets är ultraabsorberande och verkar fungera lika bra som populära märken av tallkattsand. Det bästa är att de kostar en bråkdel av priset på traditionell kattsand.

Medan den genomsnittliga lerströ kostar cirka $ 0,40 per pund, kostar standard träpellets cirka $ 0,17 per pund.

Läs också: Bästa kattsand: Välj den perfekta kattsand för din katt

Om det är säkert att göra det, var inte rädd för att ge din katt saker som inte har ordet ”katt” på förpackningen.

Det kan verka rent och enkelt att köpa exklusivt ”made for cats”-produkter för katter, men i verkligheten har ingen katt problem med att använda generiska produkter utan tassavtryck.

Tills jag äntligen köpte en uppsättning matskålar som skulle se bra ut på bilder, åt mina katter av vintageskålar av metall och keramik som vi köpte i en secondhandbutik. De dricker fortfarande vatten ur en gammal kastrull.

Se även  150 Perfecto spanska namn för din katt

Kattspecifika mat- och vattenskålar och kattdricksfontäner, som många djuraffärsartiklar, säljs till ett ”love-of-a-pet”-pris.

Låt inte din kärlek till din katt lura dig att tro att varje katt är lyckligare med matskålar, sängar, godsaker och tandborstar som säljs speciellt för husdjur. Du kan hitta generiska versioner av många av dessa produkter i secondhandbutiker, på Amazon och var som helst du letar efter högkvalitativa föremål.

Mata din katt väl och förvara dem säkert

Akuträkningar för veterinär och att ta hand om en sjuk katt är två av de största utgifterna du kommer att stöta på. Det är omöjligt att garantera att ingenting någonsin kommer att hända, men du kan minska risken för att din katt blir sjuk eller skadad.

En artspecifik diet är det enklaste och mest prisvärda sättet att motverka fetma, diabetes och sjukdomar i de nedre urinvägarna hos katter. Katter behöver en diet med hög fuktighet rik på biotillgängligt protein och så lite kolhydrater som möjligt. Om du inte är säker på vad detta betyder, kolla in vår artikel om det bästa kattmaten.

Förutom att hålla din katt frisk med en bra kost, tänk på deras säkerhet. Förebygg olyckor genom att hålla din katt inomhus eller ge dig ut på ett äventyr utomhus med sele och koppel.

Att äga en katt är inte billigt, men det är inte nödvändigtvis så dyrt som vissa föreslår.

Kostnaden för att hålla en katt varierar från mindre än 200 dollar per år till tusentals dollar per år. Din faktiska kostnad kommer att bero på vilken ras du väljer, din katts hälsa, vilken typ av mat du köper, var du bor, dina livsstilsval och om du investerar i husdjursförsäkring eller inte.

Att uppfostra en katt är precis som att uppfostra en människa. Det finns ingen siffra för hur mycket det kostar att hålla ett barn friskt och lyckligt – allt beror på vad du har råd med, vad du är villig att betala och hur bra du är på att fatta kloka köpbeslut.

Din katts livskvalitet beror mindre på pengarna som spenderas och mer på mängden energi, intelligens och kärlek du är villig att ge.

Relevanta artiklar:

 • Hur man tar hand om en kattunge: Den kompletta guiden
 • Den kompletta guiden till kattnäring
 • 8 saker du bör veta innan du adopterar en katt